Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daewoo Nubira

Recenze uživatelů
Marek (32) - nerozhoduje | 07.04.2006
foto: TipCars.com
Před čtyřmi roky mě dvě věci donutily změnit automobil. Za prvé: naše šestiletá garážovaná Škoda Felicia (kupovaná jako nová!!!) při skutečně s láskou prováděné péči měla v roce 2002 bez koroze jen střechu.
Značka:Daewoo
Model:Nubira
Typ: 
Karoserie:kombi
Obsah motoru:1.6 16V
Palivo:LPG
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:27 000
Najeto km nyní:77 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:8 l benzínu / 10 l LPG
Poruchy:elektrická spojení zadních světel
Předchozí vozidlo:Škoda Felicia
Za prvé: naše šestiletá garážovaná Škoda Felicia (kupovaná jako nová!!!) při skutečně s láskou prováděné péči (pravidelné servisní prohlídky, výstřiky dutin, nástřik spodku, voskování karosérie atd.) měla v roce 2002 bez koroze jen střechu. Za druhé: jak rostly děti, začalo přibývat věcí a ubývat místa v kufru. Při našem náročném životním stylu (kola v létě, každý víkend v zimě lyžování, každoroční dovolené v Chorvatsku, časté výlety po celé republice, každodenní doprava dětí do kroužků do města) bylo naskládání všech zavazadel do prostoru celého auta doslova hlavolamem. S rezavým autem jsem jezdit nehodlal a od kompletního přestříkání mě odradila cena. Tak prodat! Ale co jiného? Rozhodně jsem chtěl kombíka, ve slušném stavu, zánovního. Na Oktávku jsem neměl, ale padlo mi do oka DAEWOO NUBIRA. Auto jsem trochu znal už před koupí, a tak jsem do toho šel. Sháněl jsem dlouho, až se mi podařilo natrefit na auto dle mých představ. Nedbal jsem slov kritiků, kteří 'asiaty a korejce obzvlášť' odsuzovali. První dojmy byly výborné, ale pramenily spíše z velkého vnitřního prostoru, velkého kufru a slušné výbavy. Jízdní vlastnosti mě už tak nepřesvědčily. 'Budu jezdit klidněji a pomaleji', řekl jsem si a odpadnou starosti s nejistým chováním auta v zatáčkách a při brzdění.
První ostrý test byla cesta do Chorvatska s plně naloženým autem. Pečlivě jsem sledoval spotřebu a byl jsem nemile překvapen. Oněch průměrných 6,9 l naturalu uváděných v TP jsem spolehlivě překračoval i na dálničních úsecích při dodržování rychlosti. Průměrná spotřeba na cestě tam byla 8,1 litru benzínu. Tak jsem při cestě zpět ve Slovinsku experimentoval. Při stálé rychlosti do 100 km/h opravdu 6,9 l. Při 130 km/h 8,4 l, při vyšší rychlosti jsem měl doslova 'vír v nádrži'. Na kratších úsecích (nikoli však město) při pozvolném rozjíždění a lehké noze na plynu rovných 8 a ani o chlup míň. Je to zřejmě tím, že motor je položen do vyšších otáček (při 130 km/h na pětku se točí kolem 3800 ot./min). Pozdější montáž na LPG zvýšila spotřebu na 9,5 l, ale i tak to finančně vycházelo docela dobře.
Výkon motoru a točivý moment velmi zaostal za očekáváním. Těch 78 kW se dosahuje až při 3500 ot./min při neúnosně velké spotřebě. Přesto i plně naložené se vyškrábe do jakéhokoli kopce zcela bez problémů. Při dlouhých stoupáních na dálnici motor ovšem ztrácí dech a buď pojedete 80 km/h a budete střídat čtyřku a pětku, nebo to roztočíte na trojku na stovku a stejně musíte vytáčet čtyřku, dokud točivý moment zase neprohraje souboj s kopcem.
Vnitřní prostor a výbavu jsem již chválil při koupi a chválím je i teď. Volant padne do ruky, posilovač je dobře nastavený, elektrika na všech oknech taky docela ušla. Kufr velký, s plochou nákladovou hranou velmi pohodlný. Místa na sedadlech vzadu je také dost. Na delších cestách vám však budou vadit hodně měkká a nepohodlná přední sedadla.
Během těch tří let jsem opět poctivě jezdil na servisní prohlídky, měnil kapaliny, oleje, filtry, bohužel také všechny díly výfuku, silentbloky na přední nápravě, nechal přestříkat spodek, motor zajížděl ve střídavých otáčkách, karosérii leštil voskem, zkrátka jsem se snažil jako u předchozí Felície nic nezanedbávat. Výsledek? Spotřeba neklesla, motor se však ztišil a působil kultivovaněji. Kromě zmiňovaných silentbloků a problémů se špatným kontaktem na zadních světlech se na voze se nevyskytla žádná mechanická ani elektrická závada. Pozinkovaná karosérie je chráněna velmi odolným lakem a ve srovnání s nástřikem Felície mnohem tlustší vrstvou. Stačí však porušení této vrstvy a téměř v zápětí se vyskytne rez. Tak nevím, jak je to s tím pozinkem... Originál rádio a vůbec celá audio soustava je katastrofa ve všech směrech. Pozor také na nefunkčnost centrálu v zimě (lezl jsem do auta i skrz kufr). Přítlačné pružiny na stěračích nebo pružiny na otvírání kufru vyžadují neustálé čištění, mazání a seřizování. Podélné střešní nosiče jsou velmi hodně krátké a poměrně blízko sebe. Problémy s delšími lyžemi. Pro čtyři kola nutno umístit nosiče kol částečně i vedle nosičů!
Teď mám pocit, že jsem všechny neduhy už vyjmenoval. Přesto to byl pro naši rodinu dobrý pomocník, který nás nenechal nikdy ve štychu, jezdil spolehlivě a splnil očekávání do něj vložená na jedničku. Proč byl? Před pár dny jsme přesedlali na novou Oktávku kombíka v dieslu. Je to rozdíl! Ale také několikrát dražší! Chci se tímto článkem rozloučit s naším starým kombíkem DAEWOO NUBIRA COMBI 1.6 16V a popřát všem majitelům tohoto nenáročného, trochu nenasytného, ale spolehlivého autíčka mnoho šťastných kilometrů.

KladyZápory
výbava vysoká spotřeba
cena nejisté jízdní vlastnosti
cena a dostupnost náhradních dílů audio souprava
vnitřní prostor  
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
4
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ne

Hodnocení
Brzdy
4
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
3
Prostornost
1
Pružnost motoru
4
Řazení
1
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
5
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Petr, 07.04.2006 19:22
S autorem recenze musím (někdy bohužel) souhlasit. Mám Daewoo Nubira 16V 2.0i, r.v. 1999, najeto 150 000 km. Kromě zmiňovaných závad se i stále potýkám s problémem ruční brzdy (v zimě se jen obtížně vrací) a zadní kotoučové brzdy je po zimě vždy nutné rozdělat, vyčistit a promazat.
K nesporným výhodám auta patří, že "za málo peněz lze dostat hodně muziky", srovnatelná výbava u jiných značek aut je za vyšší cenu. Záměrně jsem nenapsal "kvalitní muziky", protože celkovou kvalitou se Nubira příliš pyšnit nemůže.
Ten, kdo hledá prostorný rodinný vůz za přijatelnou cenu, upřednostňuje klidnou jízdu a nevadí mu vyšší spotřeba, může o Deawoo Nubira klidně uvažovat.
SAS, 07.04.2006 20:54
Opravdu dobře napsáno.Octavia je super,ale bohužel se velmi,velmi často stává terčem nenechavců.Mně ji tak průměrně 2 až 3 krát za rok vykradli,pořád jsem dokola spravoval zámky a poškrábané dveře,až mi došla trpělivost a přešel jsem na Opel a mám klid.
bruno, 10.04.2006 15:16
To se divíte že vám to auto tak "žralo" když si koupíte nejslabší motor?na nubiru je ideál 2.016V-nemusí se tak točit a spotřeba tak je paradoxně nižší.
autor, 11.04.2006 12:50
Podvozek má být rychlejší než motor. I když to tvrdí technici v BMW, mělo by to platit pro každé auto. A jestli jízdní vlastnosti jsou tak tak pro 1,6, pro dvoulitr by musely být podstatně lepší. Navíc přímo v DEAWOO mi říkali, že je ještě dobře, že nemám 2,0l. Na výměnu silentbloků tam majitelé dvoulitrů jezdí mnohokrát častěji, než s 1,6l.
tonys, 13.04.2006 10:16
Nubiru jsem nemel ani jsem s ni nejezdil. Chvili jsem mel Lanos sedan r.98 s 1,5 8V, zralo to tak kolem 8, vybava na tu tridu slusna, ale jizdni vlastnosti katastrofa non plus ultra, koupil jsme to asi po 100tis km, neustale bylo to auto nejake rozhazene, pretacive, tak jsem nechal promerit vsechny tlumice a cely podvozek, pac jsem fakt neveril, ze by v r. 98 nekdo takove auto pustil do provozu, zadni tlumice byly v hajzlu, tak jsme je vymenil, plus nekolik cepu, trosku se to zlepsilo, ale stale katastrofa, to auto se brutalne kroutilo pri prujezdu kazdou zatackou, praskaly v nem ne plasty, ale plechy..mel jsme doma stejne starou feldu a sluzebniho megana, tak jsem neustale zkousel jezdit s feldou- zda nejsem z megana namlasany a ono nic, stale stejne. Felda mela fakt neporovnatelne lepsi jizdni vlastnosti, nechal jsem tam zkontrolovat snad uplne vsechno a pak jsmem ho radeji prodal...tod vse.
jo, podobne praskani plechu jsem zazil jeste v Citoenu Xara, r.v. 2000, stacilo najet jednim kolem na chodnik a uz to lupalo a vrzalo..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů