Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daewoo Lanos 1.5i HB

Recenze uživatelů
Jaromír Kalousek (37) - Žamberk | 01.10.2007
Korejská automobilka Daewoo dnes již neexistuje a převzal ji Chevrolet. Vůz Daewoo Lanos je však na trhu ojetin hojně zastoupen a často vyhledáván pro svou nízkou cenu. Je ale spolehlivý? Co si o něm myslí po sedmi letech provozu jeho majitel?
Značka:Daewoo
Model:Lanos
Typ:1.5i HB
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1497
Palivo:benzin
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:10
Najeto km nyní:86 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:8. rok
Průměrná spotřeba:7,5 l
Poruchy:bez poruchy
Předchozí vozidlo:Fiat Uno
Během provozu se nikdy nevyskytly závažné závady, vystačil jsem pouze s pravidelnou údržbou, tj. oleje, filtry, v roce 2001 nástřik dutin 2x po půl roce, ve 30 000 km a v 60 000 km svíčky a palivovový filtr, brzdy po kontrole stále originál, podvozek nejeví známky koroze, v 60 000 km poprvé po 5 letech vyměněn přední díl výfuku - děravý vlnovec, zbytek výfuku stále originál, po 75 000 km výměna rozvodovéhoh řemene s kladkou - cca 3 000 Kč, v 76 000 km prasklá zadní pravá pružina - výměna obou kusů za nové - neoriginál - pozor, velká chyba - auto je nyní měkčí, v plném obsazení občas škrtnou zástěrky.

Vlastníte vůz značky Daewoo? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Motoricky jde lanos výborně a je docela citlivý na kvalitu benzinu, někdy zakucká studený - zanešená škticí klapka, pokud se motor podtáčí. Ze závad snad jen občasné selhání imobilizéru před startem, ale opakovaný pokus to zachrání.
Je to levné autíčko s dostupnými náhradními díly v cenách asi jako favorit a felicie. Nákupní cena v březnu 2000 byla s metalízou, centrálem a autorádiem celkem 283 000 Kč a vůz slouží spolehlivě doposud. Chybí pouze klimatizace a jedině z tohoto důvodu budu asi nucen jej někdy prodat. Ale kde ale koupíte auto bez závad, co žere jen benzin a olej na výměnu po 15 000 km? V dnešní době je auto celkem bez hodnoty, ta se pohybuje někde kolem 50-70 000 Kč podle výbavy.
Maximální rychlost 170 km/h, ekonomická tak 90-100 km/h - spotřeba kolem 6 litrů/100 km, průměrná spotřeba (léto nebo zima) kolem 8 l/100 km. Takové normální hodnoty, mimo město to jde, ale po městě umí jezdit i za 10 l.
Velmi pohodlné jsou sedačky, místo vzadu výborné i pro dospělé osoby. Kufr je menší, má kolem 290 l. Slabší je výkon topení, spíše je auto trošku podchlazené, sahara spíná opravdu jen párkrát ročně, a to už musí běžet na volnoběh nějakou dobu. V zimě je účinek topení opravdu slabší, termostat byl vyměněn ještě v záruce po půl roce, ale již se to nezlepšilo. Je to takové letní autíčko, které se neuvaří.
Motor je bez závad, řevodovka těžce řadí pouze dvojku za studena - při otáčkách sytiče. Geometrie přední i zadní nápravy OK, vše originál bez závad. Pro nenáročné je myslím lanos pohodové autíčko za velmi slušný peníz.
KladyZápory
spolehlivost spotřeba
náhradní díly hluk od zrcátek při vyšší rychlosti
nízké provozní náklady slabší výbava
nízké procento možnosti odcizení vozu malý výkon topení
vzhled vyšší třídy pomalý nástup brzdného účinku





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ne

Hodnocení
Brzdy
3
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.93
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 02.10.2007 20:30
Zbytečnost to určitě není. Autu to jen prospěje.
anonym, 17.10.2007 18:37
ne neni jses dobrej
anonym, 15.11.2007 11:14
Mohu také říci pár zkušeností přesně s tímto modelem, který měl navíc mech. klimatizaci. Při denodenním ježdění po třech letech, ročně cca 15.000 km. Slabé topení (i v mírné zimě prakticky pořád na doraz teplota a na 2-3 ventilátor, v létě nedostatečný výkon klimatizace. Při zapnuté klimě motor výrazně zeslábne-nelze bezpečně předjíždět. V otáčkách nad 3000/min. nárůst hluku v kabině, při rychlosti nad 100 km/hod. značný hluk od podvozku (totální absence zvukové izovalce). Velmi slabý podvozek= nestabilní,nevyzpytatelný, v zimě až nebezpečný. Výhoda: pouze nízká cena, nic víc. Využití tak leda na dojíždění na chatu. Auto přesně ve 100.000 km prodáno. Za 1/2 roku ho nový majitel postavil do bazaru. Důvody neznám. Daewo (chevrolet) si již nikdy nekoupím.
anonym, 23.11.2007 22:44
No taky mám zkušenost. 1.5 r.v.98 základní výbava (tj. prakticky holé auto:)), kupováno jako nové. Za cenu ještě holejší fábie auto o třídu lepší. I v nižší střední třídě nadstandartní vnítřní prostor, dobrý motor (výkon, pružnost, jen spotřeba mohla být nižší). S topením problémy nebyly. Pohodlné (ovšem při delších cestách a 140km/h+ po nekvalitní dálnici se snižuje pohodlí pro řidiče vinou špatného podvozku - předjíždění resp. přejíždění z pruhu do pruhu tam kde jsou nerovnosti jako vyjeté koleje apod je nepříjemné a unaví, upozorňuji že mám na mysli zkutečně vyrubané úseky, ty normálně česky vyráglované "dálnice" jsou v poho ).
Souhlasím s tím, že lanos je citlivý na nekvalitní benzín. Jednoznačně největší slabina je podle mě podvozek, jestli ho autor recenze ještě "potunil" tak jak naznačil musí to být děs:(. Na druhou stranu auto bylo čitelné (bez posilovače), takže člověka jen štvalo, že motor má rozhodně navíc než podvozek dovolí.
Za 8 let provozu nebyly žádné problémy, zpětně musím (s podivem) říct, že šlo o dobrou koupi (cena/uživ.hodnota ve srovnání např s tehdy přibližně stejně drahou felicií). Pokud vím ostatní modely od Daewoo/chevrol byly a asi stále jsou už spíš problémové (typicky Nubira, kalos) Chevy navíc hodně zdražil, takže bych do něj nešel ani náhodou.


MARTIN Š, 09.11.2014 22:20
Mám Daewoo Lanos r.v.2003 kupoval jsem ho ojeté mělo najeto 32000km teď mám najeto 99000km.Je pravda že autu dost dopřávam jezdím jen na 100 oktanovej benzín abych neměl zbytečně problémy po natankovani nějakého špatného benzínu a dodržuji doporučení výrobce a měním olej poctivě po 10000km a auto se mi odvděčuje naprostou spolehlivostí jedinej problém byla praskla zadní pravá pružina.Je pravda co tu píší že se dost mlží skla a málo topí což jsem vyřešil v zimě zakriti 3/4 chladiče a chce to používat jen kvalitní pneu protože podvozek na mokrém povrchu i když mám nové tlumiče je až nebezpečnej jak je lehkej zadek tak doslova v zatáčkách zadek driftuje když jezdím sám.Je to auto pro nenáročného řidiče kdo od auta neočekává nějaké zážitky z jízdy ale jen spolehlivost za málo peněz tak to je dobrá volba je na tom autě dost vydět že to je spotřební zboží předchůdce Daewoo Nexie co jsem měl z roku 1996 bylo tak o 50% lepší a poctivější auto i motoricky 1.5 jen 55kw ale pocitově o dost živější než Lanos 1.5 63kw
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů