Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daewoo Kalos

Recenze uživatelů
Daniel Šafránek () - Brumovice | 31.01.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Daewoo Kalos | foto: Daniel Šafránek
Předchozí vůz byl již značného stáří, a tak jsem se rozhodl pro pořízení nového. Podmínkami byl malý hatchback s obsahem motoru do 1 400 ccm v ceně do 280 000 Kč. Fabia byla zavrhnuta hned od počátku, protože v té době za ty peníze by to byl málo vybavený vůz.
Značka:Daewoo
Model:Kalos
Typ: 
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:1.2 MPI
Palivo:benzín
Rok výroby:2003
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:38 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:7,5l
Předchozí vozidlo:Škoda Felicia
Daewoo Kalos 1.2 MPI bylo koupeno jako nové. Předchozí vůz byl již značného stáří, a tak jsem se rozhodl pro pořízení nového. Podmínkami byl malý hatchback s obsahem motoru do 1 400 ccm v ceně do 280 000 Kč. Fabia byla zavrhnuta hned od počátku, protože v té době za ty peníze by to byl málo vybavený vůz. Zamířil jsem tedy do autosalonu Daewoo, kde jsem si vyhlídl novinku roku 2003, Daewoo Kalos. Po krátké předváděcí jízdě bylo jasno. Auto bude do 14 dnů na skladě.
Výbava: 1x airbag, posilovač řízení, stavitelný volant, elektrické ovládání oken, rádio s CD + 4 repro.
Designově je vidět jistý odklon od předchozích modelů Nubira a Lanos. Je vidět, že auto bylo navrženo pro Evropu samotným Giugiarem. Přesto je však na pohled patrné, odkud auto pochází. Povedené jsou zejména přední a zadní světlomety. Naopak zklámáním byla velmi malá 13'' kola. Větší by rozhodně neuškodila. Kvalita zpracování karoserie na vysoké úrovni, spáry mezi díly minimální, kvalita metalického laku výborná.
V interiéru převládá typická korejská šeď. Vše je sice netypicky precizně zpracováno, avšak kvalita použitých materiálů, vyjma sedadel, je tristní. Plasty na většině míst jsou tenké jako papír a velmi náchylné na poškrábání. Přesto jako celek byl interiér vypracován do nejmenších detailů. Místa všude dost, ve fabii je vzadu místa o mnoho méně. Kufr objem 220 l.
Motor neoslní, ani nezklame. Jednoduchá benzínová 1.2 rozvodu SOHC s výkonem 53 kW a točivým momentem 106 Nm. Motor je sám od sebe příkladně tichý a kultivovaný, po vibracích a jiných podobných projevech z Felicie ani památky. Má vysokootáčkovou charakteristiku, a tak v nízkých otáčkách nelze čekat zázraky. Ve středních a vyšších otáčkách však pracuje na výbornou, příkladně táhne. V těchto otáčkách je však hladinu hluku vysoká, ve vyšších již přímo nesnesitelná.
Velkou slabinou se ukázala spotřeba. I přes dodržování rychlostních limitů si motůrek řekl v průměru o 7,5 l benzínu, při rychlostech dálničních nebo dynamické jízdě nëbylo problém jezdit za 9-10 litrů. Velké zklamání.
Chování auta na silnici rovněž není příkladné. Nerovnosti vozovky sice filtruje obdivuhodně, avšak daní za to je velmi měkké pérování, kdy se auto na nerovnostech houpe jako kočár. V zatáčkách se sice nenaklání až příliš, přesto není dravý styl jízdy Kalosu vlastní. Směrová stabilita je uspokojivá, problémem byl až příliš účinný posilovač řízení, které jinak samo o sobě není špatné. Nevýhodou byly rovněž malé korejské pneumatiky Kumho, které jizdním vlastnostem nepřidaly. Brzdy pracovaly jak měly.
Obrovským problémem se ukázalo řazení. Postupem časo bylo čím dál méně přesné, velmi gumové, dráhy dlouhé. Zařadit liché převodové stupně včetně zpátečky se stalo téměř nemožné. Návic při každém zařazení se z převodové skříně ozývaly rány a pazvuky.

Problémy:
(1) zanesený EGR ventil - 2x (vysoká spotřeba);
(2) svítící konrolka CHECK (kontrolka motoru) - 3x, na diagnostice vždy jen "vymazán problém", ovšem řešení v nedohlednu a po čase svítila znovu;
(3) velké problémy s převodovkou, v rámci svolávací akce měněna jakási manžeta u převodovky, která měla zpřesnit už tak příšerné řazení, ovšem po čase jako kdyby se nic neměnilo;
(4) vrzání zadní nápravy při přejíždění nerovností;
(5) škubání motoru a proměnný výkon motoru na 1. a 2. rychlostní stupeň.

Zklamáním byl přístup autorizovaného servisu Daewoo v Opavě - Komárově pod vedením pana Schroma. Neochota řešit problémy v rámci záruky a laxní přístup mechaniků zarážel dech. Po třech letech provozu automobil prodán s 38 000 najetými kilometry a zklamáním nad značkou Daewoo.

KladyZápory
Pohledný design Otřesné řazení
Prostornost Vysoká spotřeba
Dynamika motoru Horší jízdní vlastnosti
Cena nového vozu Přístup dealera Daewoo
 Časté problémy se zánovním vozem





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ne

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
3
Prostornost
2
Pružnost motoru
3
Řazení
5
Řízení
3
Sedadla
2
Spotřeba
5
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin, 01.02.2007 19:55
Chapu, ze jste za mensi penize ziskal lepsia vetsi auto, ale navsteva servisu je potom hodne draha, BMW je sice spoelhlviy docela, ale kazda malickost je velmi draha a kdyz se posere neco vetsiho tak to stoji to, co stalo auto v bazaru. Jinak nekdo chce male auto a nove, nekdo koupi starsi a ojete, ale BMW 750 neni prpavdu pro akzdeho. A nenarocny ridic ho asi nebude chtit ani zadarmo. Ja bych ho bral, kdybych ho nemusel krmit a platiti orpavy
PRASAK, 01.02.2007 20:34
To by ho bral kazdy :))
anonym, 10.05.2007 09:45
Dneska, v dobe neustálého pátrání po nových zdrojích energií a zprávách o znečištění ovzduší emisemi mi koupě auta se spotřebou 14-16 litrů připadá - promiňte, jako zhovadilost největší. A pak že za oteplování a podobné problémy nemůže člověk. Začínáme se chovat jako v Americe...hlavně "Full Size"...........
anonym, 05.07.2007 21:05
Nevím kdo kde vzal spotřebu 7,5 při klidné jízdě. Při jízdě do Chorvatska na rakouské a chorv dálnici při rychlostech kolem 130 mě to nevzalo více než 7,5. (měřeno vždy natankováním do plné). Při klidné jízdě mimo dálnice v rychlostech kolem 90, což bylo do také při cestě chorvatska a tankování do plna, byla naměřená spotřeba 5,5. Ono to bude možná i tím co kdo do toho leje. cenové bomby u hypermarkétů to opravdu nebude ono.
anonym, 20.08.2007 11:47
Mám Daewoo Kalos 1.4 8V hatchback, r.v. 2003, LPG (sekvenční vstřik) a chtěl bych napsat pár slov k tolik diskutované spotřebě. Podle mého názoru velmi záleží nejenom na způsobu jízdy, ale i na faktu, zda máte stále puštěnou klimatizaci, jezdíte se 4 pasažéry, máte na střeše autobox a kola, máte správné huštění pneumatik atd. atd. Jinak řečeno, není až tak velký problém jet z bodu A do bodu B za 7 dm3 LPG a nebo za 11. Moje osobní zkušenost je, že jezdím v dlouhodobém průměru za 9 dm3 LPG (9 l) a tak nemám z tohoto pohledu jedinou výhradu k ceně za 1 km, potažmo ke spotřebě
Petr
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů