Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daewoo Kalos 1.2 a zkušenosti majitele

Recenze uživatelů
Jakub (30) - Česká republika | 29.11.2012
foto: Chevy
Před třemi lety jsme si koupili ojeté Daewoo Kalos z bazaru, v tu dobu staré 4 roky. Toto auto bylo doporučeno jako ideální do města.
Značka:Daewoo
Model:Kalos
Typ:1.2
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1150
Palivo:benzin
Rok výroby:2004
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:35000
Najeto km nyní:62000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:9
Předchozí vozidlo:neudáno

Protože už máme jedno auto, Kalos se jevil jako ideální nápad pro městské popojíždění. Na krátké vzdálenosti je dobrý, super je na parkování a na projíždění v úzkých uličkách, kde byste měli s autem vyšší třídy potíž projet.
Jelikož nemá palubní počítač, tak nevím přesně spotřebu. Podle tankování a počtu najetých km mi to vychází okolo 8-10 litrů. Na dálnici je to ale minimálně 10l/100 km. Výkon 53 kW je opravdu málo - zvláště na svižnější jízdu. V TP je uváděna max. rychlost 156 km/h - to je i reálné maximum.
Je zde třeba napsat, že tohle auto není stavěno na dálnice. Po okreskách (když to jde) to rozjedu i na 120km/h, kdy je zařazený 5 stupeň a motor točí přes 4000ot/min.
Párkrát jsme měli auto naložené (4 osoby + nákup) a opravdu se mu nechtělo. A pokud v reálu pojede po dálnici těch 140km/h, tak počítejte s obrovkým hlukem a špatnou přilnavostí silnice s podvozkem. Při předjíždění kamionu to s autem hodí, i když ani nepohnete volantem. Člověk se až bojí jet rychle, a to jsem příznivec sportovní jízdy.

Výkon 53kW se projeví i při předjíždění a pokud chytnete např. traktor, může se stát, že za ním pojedete tak dlouho, dokud sám od sebe neodbočí. Když srovnám s Octavií 1.9 TDI 77kW, tak ta by ho hravě předjela. Navíc pokud chcete najet na rychlostní silnici a potřebujete rychlost, je to opět veliký problém.

Spojka zabírá až na konci, trvá to než si na to člověk zvykne a při rozjezdu vytočím motor i na 4000 ot/min.
Ovladatelnost auta je velice dobrá v nízkých rychlostech (50km/h), sice to s vámi hází v sedačce, ale vyhnete se překážce a co je hlavní -máte dobrý výhled.

Co se týče problémů a závad:
Neustále praskání předních žárovek.
Zpátečka se musí občas zařadit na několikátý pokus.
Svítí kontrolka, že se má jet do servisu. Podle servisu je vše v pořádku a servisáci to jen vypnou.

Absence ABS-když jsem s tím byl na škole smyku, poznal jsem, jaké to je a ostatní auta s ABS a ESP neměla problém, zatímco já jsem se točil jak na kolotoči.
Brzdy? Opět je znát ten rozdíl, když porovnám s autem vyšší třídy. U Daewoo dupnete na brzdu a sice zabrzdí, ale např. Octavia zabrzdí dřív.
Otřesně malý kufr, 2 balíky vod + běžný nákup je problém.
Roční náklady na provoz jsou cca 10 000 Kč + spotřeba 8 -10 litrů. Na takto malé a slabé auto je spotřeba odpudivá.





KladyZápory
design SPOTŘEBA!
malé rozměry malý výkon
ideální pro začátečníky neprodáte to
 poněkud drahé
  





Spolehlivost
3
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ne

Hodnocení
Brzdy
3
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
4
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 18x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Rover623, 29.11.2012 21:05
Jsou auta co vám odpustí dost, ale nechají si za to zaplatit právě spotřebou. Kde většina aut už cuká nebo rovnou chcípne, některá ještě jedou. Ale spotřeba je z velké části nakonec odvislá od toho jaký máte cit pro auto. Pokud je řidič prostě "lepák" dokáže jezdit za 20L na 100 i s Fabií HTP. Benzínové motory prostě potřebují otáčky, pokud je trápíte v nízkých, netáhnou a žerou, mantra příznivců nafty, že nízké otáčky=nízká spotřeba zde prostě nefunguje.

Navíc Kalos má ještě starý motor (Opel), kde se považovala spotřeba do 9L za něco zcela normálního. Pokud si odmyslím konstrukčně staré nafty VW, které jsou víc příbuzné s motory z náklaďáku (spektrum použitelných otáček je jak v autobusu), tak většina novodobých motorů sice inzeruje nízkou spotřebu, ale skutečnost je dost jinde. Většina novodobých motorů má totiž optimální využití výkonu posazeno do velmi úzkého spektra a to je kámen úrazu. V reálném provozu se totiž nedá moc jezdit podle toho kde má motor optimální poměr mezi spotřebou a výkonem, obzvlášť když je to pásmo úzké.
wonderka, 30.11.2012 14:43


mno toz jeste neco k tomu a mohla by to byt zajimava recenze, nechcete se do toho pustit?
lukasvavre, 01.12.2012 16:12
Zvláštní, máme stejné auto, stejný obsah motoru ale spotřeba 7 až 8L, Někdy se zadaří a najedu 100km i pod 7! Všechno kratší vzdálenosti max do 14km. No a k těm brzdám, pokud můžu srovnat třeba s Fábii 1.gen. nepříjdou mi nijak slabé.
Srovnání tohoto autíčka s Octávií..to už je vážně zvěrstvo!
Než napsat takovou blbost, zvažte jestli nepsat raději nic.
Rover623, 02.12.2012 04:02
[/quote] mno toz jeste neco k tomu a mohla by to byt zajimava recenze, nechcete se do toho pustit? [/quote]

Tohle by asi lépe osvětlil někdo kdo motory navrhuje, já vycházím jen ze zkušeností člověka který navrhoval motory někdy před 10 lety. Obvykle ovšem platí, že motor má určité spektrum otáček ve kterých pracuje nejefektivněji. Velmi dlouho se konstruktéři snažili to spektrum učinit co nejširší. Jenže nové normy EURO nutí konstruktéry navrhovat motory tak aby byly co nejúčinnější, jenže toho lze dosáhnout pouze tehdy pokud velmi přesně stanovíte podmínky kdy toho motor dosahuje.

Klasické nafty jsou úsporné ze 2 důvodů, jednal má naftový motor asi o 5% vyšší účinnost a klasický naftový motor (s turbem i bez něj) má poměrně malé spektrum využitelných otáček. Pokusy zvýšit využitelné spektrum otáček (aby se nemuselo u osobáku pořád řadit) vedly k motorům CR (common-rail), které jsou ovšem schopné jezdit (starší typy) s rozdílem proti benzínu právě jen o těch 5%.

Hlubší analýza sahá hluboko za moje znalosti, nicméně koncept GM použitý u Voltu (Ampera), který je převzatý s diesel lokomotiv, není tak zcestný, naftový nebo benzínový motor použitý jako generátor pro elektromotor (účinnost přes 90%) je poměrně rozumnou volbou, protože spalovací motor v takovémto zapojení může pracovat pouze v předem určených parametrech které se nemění. Nakonec je to vidět na různých záložních generátorech elektřiny, ty jsou schopné na relativně malé množství paliva běžet velmi dlouho.
lisakubaFB, 03.02.2013 19:49
[quote=Johny_Fotowalker|29.11.2012 14:59|90451]Dobrý den, od včerejška jsem se těšil na recenzi tohodle né moc rozšířeného vozu. Provozuji ho cca 7 let, znám velmi dobře jeho slabé stránky a rozhodně nejsem jeho slepým fanouškem. První co mě zaráží, je srovnávání s Octavia II 1,9TDI 77Kw ? Jak může někdo kdo chce psát o autech přehlídnout atributy 1. benzín versus nafta 2. rozdíl tříd malé vozy versus nižší střední třída? Octavia se dá srovnávat s Focusem, Astrou, I30, ale Kalos je o třídu níže, ten se dá srovnávat s Fábií, Fiestou, Astrou... ono i cena vozu je jiná a zázraky se nedějí Výkon 53 kw na takhle malé auto vážící něco málo přes tunu je rozhodně dostačující výkon. Ale problém je v kroutícím momentu který je prostě nízký. Takže tento motor prostě netáhne od nízkých otáček, ale ožívá od cca 3500 ot/min a ve vysokých otáčkách nemá problém, ba přímo si o ně říká Spotřeba Není řidič jako řidič, ale udělat průměr na 100km k 9L benzínu je jasný úkaz, že řidič není normální. Dálniční spotřeba na vzdálenostech trasy kolem 1000km vychází +- 6L (maximální rychlost cca 120km/h) Průměrná kombinovaná je od 6,5 - 7,5L. Zimní couračky po městě 5km tam apod. to roste na 8L. Není to žádný economy dream, ale rozhodně to není 9L, tam bych hledal kde je problém. Kufr Kalos má kufr 220L, je to spíše méně, ale je to fakt, zase vzhledem ke své celkové délce má na svoji třídu delší rozvor a více místa pro pasažéry. Jak je velký kufr to snad každý vidí, dá se do něj díky kolmé zádi dostat více než se zdá. Sám to vím, vozím tam dětský kočárek a zavazadla na týden pobytu. Cena Jak to myslíte, že je vysoká ? V bazarech jsou s malým nájezdem kolem 60 000 Kč. Jako nové bylo levnější o cca 80 000 Kč než srovnatelná Fabie I. Kalos není žádný zázrak, ale odvděčí se vám spolehlivostí (jednoduchá konstrukce), pohodovou jízdou a uštří peníze při jeho pořízení. Při dalších pokusech o publikování se prosím nejdřív zeptejte sám sebe jestli to má cenu, případně doporučuji se vycintat u piva.[/quote

recenzi jsem napsal tak jak to vidím já, od toho snad recenze je. :) Srovnával jsem to s Ocavii II proto, aby byl prostě znát ten rozdíl, já nevěděl, že se to nesmí. Co se týče spotřeby, pokud je tam něco rozbitého, nejsme mechanik nevím, a kdyby se to opravilo a snížila se spotřeba, byl bych vděčný.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů