Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Sandero - kvalita odpovídá ceně

Testy
Petr Šikl | 16.01.2009
dalších 64 fotek
foto: Petr Šikl
Lidé toužící po novém a levném automobilu neměli dosud příliš na výběr. Sáhnout mohli po bizardním Loganu s naroubovanou zádí a vždy při setkáním s ním zavírat oči. Dacia však nespí a přišla s pětidveřovým nástupcem nesoucí jméno Sandero.

Čtydveřový sedan nesoucí jméno Logan se stal během krátké chvíle bestsellerem mezi levnými automobily. Dokázal nabídnout za slušné peníze maximum užitné hodnoty. Po počátečním úspěchu se objevila i sedmimístná varianta ve verzi kombi s přídomkem MCV po kterém sahaly spíše rodiny s dětmi než důchodci po sedanu. Čas je neúprostný a i automobilky zaměřené na levná auta musí své modely inovovat. Proto koncem loňského roku byl představen následovník s oblými tvary nesoucí jméno Sandero. Pětidveřová karoserie typu hatchback se oproti čtyřdveřovému Loganu s naroubovanou zádí více přibližuje současným konkurentům.

Karoserie: kratší a dveře navíc

Aby vůz byl kompaktnější, zkrátili konstruktéři zadní převis o 192 mm, přední převis o 3 mm a rozvor o 42 mm. Díky tomu je karoserie celkově kratší a dosahuje délky jen 4020 mm. Šířka i výška vozu zůstala zachována bez větších změn. Boční zadní dveře lze otevírat až v úhlu 67°. Celkový design karoserie působí přívětivěji, svěžeji a hlavně moderněji přestože celých 70% dílů sdílí Sandero se starším Loganem (čelní sklo, přední dveře apod.). Sandero prošlo nedávno nárazovými testy Euro NCAP, kde v základní výbavě (jen čelní airbagy) dosáhlo ziskem tří hvězdiček pouze průměrného výsledku. Technici test opakovali s lépe vybaveným Sanderem (boční i hlavové opěrky), což přineslo zisk další hvězdičky.

Pořizovací cena (Kč): 

Access

 

Ambiance

 

Lauréate

 
1,4 55kW

179.900

 

209.900

 

229.900

 

1,6 64kW

 

-

 

219.900

 

239.900

 

1,5 dCi 50kW

 

-

 

257.900

 

271.900

 

1,5 dCi 63kW

 

-

 

 

288.900

 

Interiér: prostorný, ale ...

Výškově seřiditelné sedadlo je k dispozici až v nejvyšší výbavě Lauréate, což je velká škoda. V testovaném voze se střední výbavou sedíte totiž příliš vysoko a vyšší osoby se mohou dotýkat hlavou o strop a mít problémy s výhledem vpřed. Navíc obsluhovaná plocha stěrači není zrovna největší. Ke stěračům mám další zásadní výtku. Nelze zároveň stírat a ostřikovat. Další ergonomická výtka směřuje k zdířce zapalování, která je nešikovně posunuta příliš hluboko do palubní desky. Dále mi nevyhovovalo umístění páčky otevírání předních dveří, kde vadí zejména madlo dveří. Tlačítka elektrického ovládání předních okének taktéž nenajdeme na klasickém místě. Po chvilce pátrání je objevíme na středovém panelu, což mi nepřijde zrovna praktické. Příliš nízko jsou umístěni ovladače klimatizace a cirkulace vzduchu. Horní nejsnáze dostupné partie zabírají průduchy ventilace vzduchu pod kterými je umístěno autorádio Blaupunkt s miniaturními tlačítky. Netradičně je řešeno i ovládání klaksonu, které řidič nalezne na páčce směrovek. Dalším mínusem je umístění rezervy pod zadní části vozu. Při případném defektu není vyjmutí rezervy zrovna snadné a to nemluvím o jejím zašpinění.

Nastupování na přední sedadla je vcelku pohodlné. Je nutné však počítat s kratšími předními sedáky a menším bočním vedením. Při otevírání páru zadních dveří je nutné dávat pozor na horní stranu dveří, která je do karoserie více vykrojená, než by cestující čekal. Řidič je nucen své dveře zavírat dokonce několikrát, jelikož se hůře dovírají (pomůže přidat na síle). Sandero překonává své konkurenty velikostí zavazadlového prostoru. Ten v základním uspořádání pojme 320 litrů zavazadel. Pro zvětšení objemu je nutné sklopit jednodílné opěradla zadních sedadel, což není zrovna nejlehčí úkol (dělená sedadla najdeme až v nejvyšší výbavě). Po sklopení sedadel bohužel nevznikne rovná ložná plocha. Nutné je se smířit se schodem.

(+) prostornost
(-) ergonomie
(-) umístění rezervního kola
(-) nelze seřídit volant /až v nejvyšší výbavě výškově/
(-) nedělené zadní opěradlo

Motor: pružný, ale hlučný

Pod kapotou Sandera je možné mít benzínovou čtrnáctistovku nebo šestnáctistovku. Příznivci naftových motorů zajisté sáhnou po jedné ze dvou výkonnostních variant patnáctistovky dCi od Renaultu. Ta se vyznačovala u syrového vozu velmi hlasitým projevem. Může za to horší odhlučnění (ve srovnání s modely od francouzské automobilky). Klepot a hluk pronikající do kabiny obtěžují posádku nejvíce po samotném startu. Při klidné jízdě je situace o dost lepší, ve vyšších otáčkách ovšem čekejte doslova "kravál". I námi testovaná slabší (50 kW) verze vznětové patnáctistovky je naprosto důstojnou motorizací pro poměrně lehké Sandero, které zrychlí podle výrobce na stokilometrovou rychlost za 15 vteřin a dokáže uhánět 157 km/h (v praxi jsme naměřili o něco lepší výsledky). Silnější 63 kW varianta dosáhne stovky o dvě sekundy rychleji a rozjede se až na 167 km/h.

(+) pružnost

TIP: Dacia Sandero 1.5 dCi v testu spotřeby 

Jízdní vlastnosti: překvapivě dobré

V dnešní době existují jen dobrá a ještě lepší auta. Pryč je doba, kdy jízda představovala pro řidiče vyvíjet značné fyzické úsilí. Jízda se současně vyráběnými vozy je snadná a řidič rozmazlován různými elektronickými pomocníky, které najdeme i v nejlevnějších vozech. Pokud však chcete zažít při jízdě trocha nostalgie, sáhněte po předchůdci Loganu. U Sandera je situace zase o něco lepší. Pouze v základní výbavě se čtrnáctistovkou pod kapotou nenalezneme posilovač řízení a nadřeme se stejně jako "stařičkých žigulíků" apod.). S patnáctistovkou pod kapotou jsme však byli hýčkáni posilovačem řízení, systémem ABS s brzdovým asistentem a dvěma airbagy.

Jízda se Sanderem je vcelku pohodlná. Přes rozbité české silnice se přenáší ladně, v zatáčkách je však nutné počítat s velmi výraznými náklony a při brždění s ponořováním přídě. Odhlučnění od kol je na překvapivě dobré úrovni (jediná výtka však směruje k jízdě po dlažebních kostkách, kdy v určitých rychlostech do kabiny pronikají nesnesitelné rezonance). Podvozek je nad silnicí posazen o něco výše než je standardní a proto Sandero bude zajímat zejména chalupáře, kteří jezdí po polních či lesních cestách ke své chaloupce. Sandero mě překvapilo velmi schopným podvozkem, který dlouho odolává a nedotáčivost přichází pozvolna. I na limitu je Sandero dobře ovladatelné a nemusíte se bát žádné záludnosti. Při ostré jízdě je nutné počítat díky náklonům v zatáčkách s odlehčování vnitřního kola, přesto zvolenou stopu Sandero drží velmi dlouho. Poté přichází postupné sunutí přídě ze zatáčky ven, což lze velmi snadno korigovat ubráním plynu. Přestože Sandero bude ve většině případů plnit roli nákupní tašky či příležitostného dopravního prostředků důchodců, překvapí svými jízdními dovednosti na kraji možností.

U Sandera musím pochválit samotné řazení. Chod řadící páky je sice delší, přesto ve srovnání například s Peugeotem 207 je přesné.

(+) řízení
(+) řazení
(+) komfort cestování
(-) náklony karoserie

Závěr: jednoduchý vůz

Po jednoduchém Sanderu sáhnout lidé toužící po novém a levném voze, kteří prostě a jednoduše nepotřebují například dvouroční ojetinu nabízející o mnoho více požitků. Sandero udělalo oproti Loganu velký skok kupředu a nabízí méně náročným řidičům solidní kompromis za rozumné peníze. V našem případě zvyšuje kladné hodnocení vznětová patnáctistovka od Renaultu, která zajišťuje solidní dynamiku a nadprůměrnou pružnost oproti benzínovým motorům. Bohužel je nutné počítat s vyšší pořizovací cenou. Sandero s benzínem startuje těsně pod hranicí 179 900 Kč, přičemž námi testovaná verze přijde téměř o sto tisíc dráže.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 020
Šířka (mm)
1 746
Výška (mm)
1 534
Rozvor (mm)
2 588
Světlá výška (mm)
155
Provozní hmotnost (kg)
1 280
Maximální hmotnost (kg)
1 806
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
10,5
Objem zavazadlového prostoru (l)
320
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 461
Vrtání x zdvih (mm)
76 x 80,5
Kompresní poměr
17,6 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
50 (68) / 4 000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
160 / 1 700
Spotřeba
Město
5,0
Mimo město
4,3
Kombinovaná
4,5
CO2 (g/km)
120
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
15,0
Max. rychlost (km/h)
157
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hydraulický posilovač
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Tvaru H s torzní příčkou
Brzdy
Vpředu
Kotoučové (259 mm)
Vzadu
Bubnové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
185 / 65 R15
Ráfky
6,0J x 15
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
179.900 (1,4 55kW)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
257.900 (1.5 dCi)
Cena příplatkové výbavy (Kč)
31.500
Celková cena testovaného vozu (Kč)
289.400
Příplatková výbava
Klimatizace
14.000
Autorádio/přehrávač CD
5.000
Mlhové světlomety
3.500
Metalický lak
9.000
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
dpwagen, 18.01.2009 12:14
No nevím teda, říkat o tomhle autě, že lepší jak fabie...to chce hodně odvahy. Každopádně dát 180t. za auto bez posilovače, copak neexistují autobazary? za 180 seženeta auto, o třídu výše, v plné výbavě a nájezdem 30.000km (rok cca 2006), Já osobně jsem si koupil takové audi A3 (2005, 1.6 FSi) a maximální spokojenost.
Fire, 18.01.2009 12:44
To porovnání s Fábií mě taky pobavilo, nicméně pokud zařadíme objektivně Fábii kam patří (průměrně kvalitní vůz), tak to Sandero bude asi opravdu jen o kousek níže. K tématu ojetin za cenu nové Dacie: dokážeš pochopit, že někdo prostě nechce ojeté auto po někom jiném? I kdyby by bylo za polovinu ceny? Jsou prostě lidi, které nezajímá nějaká ztráta hodnoty, kteří už minutu po koupi nového auta horčně počítají z jakou ztrátou se jim to podaří prodat atd... Pro někoho je prostě myšlenka na koupi ojetého auta s jasnou minulostí, v perfektním stavu a za dobré peníze, NEAKCEPTOVATELNÁ Pro někoho jen jednou, pro jiného vždy. Je to prostě opačný tábor lidí k těm, co si zase nové auto z výše psaných důvodů nikdy nekoupí.
Alda, 19.01.2009 06:36
Co to má být? "jsem totiž zvyklí při..." to si snad děláte srandu ne?
David V, 20.01.2009 17:08
Naštěstí to tak je.
Abík, 11.02.2009 21:50
Nedá mi to. Každý den chodím se psem kolem třech bazarů. Auto s 30 t. km o třídu výš? Za ty peníze? Kde to je? To tak ještě přidat 100 až 150 t. Kč.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů