Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Sandero 1.6i - jak jezdí po roce a 5 tis. km?

Recenze uživatelů
bitner (31) - Česká republika | 04.09.2012
foto: Petr Šikl
Sandero plní v rodině funkci záložního auta. Záměrně nepíšu druhého, protože v tom vidím rozdíl. To je na vysvětlení nízkého počtu najetých km.
Značka:Dacia
Model:Sandero
Typ: 
Karoserie:hatchback
Objem motoru:1598
Palivo:benzin
Rok výroby:2011
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:8
Najeto km nyní:5000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:7
Poruchy:Termostat?
Předchozí vozidlo:Renault Mégane

Dacia uvedením Logana na trh v roce 2005 vyplnila mezeru po Škodě Felicia nabídkou jednoduchého auta za lidovou cenu. V této politice úspěšně pokračuje dodnes a Sandero se vymyká snad jen nejpovedenějším designem ve srovnání se vším ostatním, co Dacia nabízí (někomu se možná bude víc líbit Duster).
Záměrně jsem si připlatil za motor 1,6 8V 10000 Kč, protože jsem šel po co nejjednodušší konstrukci. Ve výbavě Arctica bylo možné pořídit benzínovou motorizaci právě buď 1,6 8V, nebo 1,2 16V. Ne snad, že by 1,2 měla být nějak problematická, údajně je to jeden z nejlepších 16V motorů, ale už je přece jen trochu složitější.
Nevím, jakým zázrakem se Dacii podařilo na osmiventilové technice načarovat limit EURO 5, nicméně se to naštěstí podařilo a tak je ještě stále možné tuhle motorizaci v novém autě sehnat. Daní za tohle vše je snížení výkonu z 64 kW (EURO 4 verze) na 62 kW a asi i zvýšení spotřeby. Na druhou stranu měl údajně narůst max. točivý moment ze 128 N.m na 135 N.m při 3000 ot./min.

Motor 1,6 si libuje v rozmezí otáček 2000 až 4000, pak už je to celkem slabota. S lehkým Sanderem jsou pro tento motor městské rozjezdy hračkou. Ale na našich dálnicích budete s tímhle autem v současném 'Škoda Octavia TDI open' za outsidery - ono to těch 150 tachometrových sice bez problémů (ať už z hlediska výkonu nebo ovladatelnosti) jede, ale je to jako let tryskáčem. Aerodynamický hluk je opravdu značný a vír v nádrži dvojnásobný oproti tomu 'tédéjíčku'.
Ke spotřebě se trochu rozepíšu - zkoušel jsem jezdit s Dacií všemožně, co mi prozatím krátká vzdálenost dovolila. Pokud si za volantem hraju na ekoteroristu, dostávám se pod 6 l/100. Při opatrné jízdě (dálnice do 110 km/h), okresky do 100 km/h, jsem lehce pod 7, při celkem normální jízdě (130 km/h dálnice, nic moc ohledy na dojíždění semaforů) kolem 8 l, zmíněná účast v TDI open pak přijde na 'úctyhodných' 11 až 12 l/100. To vše s celkem pořád dost syrovým motorem (spotřeba by měla dle vyjádření servisu klesat až do nájezdu 15 000 km).
Takže motoru benzín celkem chutná, ale zase je nutné brát v potaz, že motor je konstrukčně už opravdu letitý, že to není diesel a už vůbec ne turbo.

Prostornost
Měřím 193 cm, když roztáhnu ruce, tak naměřím rozpětí téměř dva metry. Nicméně i díky výškově stavitelnému sedadlu řidiče (okamžitě putovalo do nejnižší polohy) a výškově stavitelnému volantu (ten zas letěl nahoru) si za sebe dokonce i sednu, i když mám vpředu hodně pohodlí. Na nějaké dlouhé cestování to za mnou ale není. Dalším kladem je rozdělení zadní lavice na tři rovnocenná místa - pokud máte dvě děti, můžete to větší na podsedáku umístit doprostřed, kde má perfektní výhled a nohy si může pohodlně natáhnout. Naprosto v pohodě se taky cestuje ve třech dospělých a dvou dětech v sedačkách, což je celkem rarita. Většina aut, včetně velké Octavie, je v podstatě 4 místná. Naopak nejhorším místem pro cestování je překvapivě místo spolujezdce - nízká a dozadu protažená palubovka ukrývající airbag znemožňuje komukoliv nad 160 cm natáhnout nohy pod ní a tak je nutné posunout sedadlo spolujezdce dozadu, čemuž může bránit třeba dětská sedačka...
Kufr má objem 320 l a vejde se do něj překvapivě dost batožiny, včetně kočárku 'sporťáku'.

Pohodlí
Výbava Arctica zahrnuje manuální klimatizaci, posilovač řízení, přední okna a zrcátka v elektrice, pal. pc a výše zmíněné drobnosti. Chybí venkovní teploměr a ze svých zdrojů si musíte opatřit rádio a repráčky.
Auto ladně pluje po nerovnostech, komfort je prostě made in France. Sedadla jsem zatím vyzkoušel na cestě 200 km dlouhé a záda mě nebolela. Trpěla spíše pravá noha, protože pedály mají divný sklon a tady nastupují problémy, které z Octavie neznám...

Jízdní vlastnosti
Náklon na pravobok, náklon na levobok, tohle auto projede cestou necestou. Zvýšená světlost vám udělá radost na nezpevněných cestách, v hlubším sněhu i na některých úsecích našich nových krásných dálnic. Ta spolu s komfortním laděním dělá z průjezdu zatáčkou adrenalinovou záležitost, což mě osobně baví, ale chápu, že usedlejší pánové jsou z toho nervózní :-) Auto se nechová záludně a na nějaké závodění stejně není vybaveno motorickou silou.

Závady
Neopravitelné - vibrující řadicí páka (ničemu to nevadí, ale vypadá to blbě), vibrující plynový pedál, když na to trochu šlápnete (hezky to okomentoval Libor Zezulka ve své recenzi), tenký 'tapecírunk' na podlaze a v kufru - budí dojem, že se brzy prošoupe. Dále není dostatečně vyřešeno uchycení koberečku u řidiče, který neustále leze pod pedály, což musím vyřešit svépomocí.

Záhadné - Termostat vs ukazatel teploty. Ukazatel teploty je řešen nešťastně. Na displeji máte 'tetris', který pomocí čárek ukazuje, jaká je teplota motoru a kolik máte paliva. No a onen tetris v případě teploty naskakuje a mizí celkem dost chaoticky, takže nemáte žádnou smysluplnou představu, jak na tom jste. Autorizovaný servis se k tomu samozřejmě staví tak, že je to normální, že 'to tak dělá' a v nové Dacii Lodgy už ukazatel teploty motoru pro jistotu není vůbec.
Na moje dotazy, jak teda poznám, že je termostat opravdu špatný, odpovídá servis mantrou o tom, že ukazatel teploty motoru je ryze informativní a že se nemám znepokojovat. Což o to, já bych se neznepokojoval, kdyby ten benzín nestál 37 Kč. Budí to ve mně dojem, že se jedná o výrobní chybu montovaných termostatů, kterou nikdo neuzná, nebo o špatné řešení cesty čidlo teploty - ŘJ - displej. Jiná možnost není.

Program údržby:
Výměna oleje 20000/1 rok, výměna svíček 60000, rozvody a vodní pumpa 80000/6 let.

Závěrem bych řekl asi tolik, že Sandero nezklame toho, kdo tuší, do čeho jde. Což by měla být vlastnost většiny aut. Za nejnižší cenu se vám dostane nejjednodušší konstrukce (což je pro mě osobně velké a významné plus), nadstandardní prostor (v dané cenové hladině), robustní a zdá se, že spolehlivé auto (ale na to potvrdí až čas).


KladyZápory
Jednoduchost konstrukce Prostor pro spolujezdce
Prostornost Ukazatel teploty motoru
Cena Horší aerodynamika
Nikdo to neukradne Vibrace
Možnost přestavby na LPG (25000 Kč)  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.31
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 21x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 04.09.2012 15:16
čistě teoreticky-šlo by přehrát soft ŘJ?
bitner, 04.09.2012 15:31
Taky me to napadlo, ale netusim, jestli by to nevyzadovalo i nejaky hardwarovy zasah. Pokud vim, tak chiptuneri soft prehravaji, ale do jake miry jsou schopni zmenit chovani a tim i emise v celem rozsahu otacek, tezko rict. To je otazka pro nejakeho odbornika.
Pepe, 04.09.2012 17:34
Tak autor očekává, že "po zajetí" spotřeba ještě klesne. Vadným termostatem je objevena další možná rezerva pro zlepšení. Nic víc jsem neřekl.
Paul, 04.09.2012 21:48
Nejen teoreticky. V praxi se to běžně děje - např. u motoru 1,6 8V z Okty. Vím že to nabízely i autorizáky. Hlavně se zlepšila odezva na plyn. Na STK no problem, z výroby to tak bylo blbě nastavené kvůli EU.
bitner, 30.07.2014 19:41
Na novy clanek to neni, dovolim si aspon malou aktualizaci. Auto ma v soucasne dobe skoro 3 roky a tedy skoro po zaruce. Najeto je 38000 km, 1 mesic po napsani clanku sla Dacia do plynu. Tzn. na LPG mam najeto 32000. Bez zavaznejsich problemu, jenom se to zpocatku trochu ladilo, nejakych 15000 trvalo, nez si vse poradne sedlo. Jednou jsem nechal aplikovat primo do nadrze aditivum TUNAP. Zadne primazavani neresim.
Auto je v nizsich otackach zivejsi na LPG, coz je docela zajimave a velmi prijemne prekvapeni.
Tolik asi k motoru.
Uvnitr jsou jiz patrne devastujici ucinky pobytu mych ratolesti na sedadlech, ktere v aute s oblibou ji, piji, drobi a rozlevaji ruzne napoje. Oproti tomu plasty vypadaji porad dobre. Na kastli pribylo par sramu od dveri aut parkujicich vedle meho auta. V 32000 jsem mel moznost videt auto zespodu a byl to pekny pohled na cisty podvozek.

Servisni ukony:
Po dvou letech vymena oleje + vsech tri filtru (2600,- v autorizovanem servisu) v 22000.
Ve 26000 vymena leve H4 svepomoci.
Letos na jare dezinfekce vyparniku klimatizace (400,-)
Zakoupeni zadniho znaku Dacia (typu "otvirak"), protoze mi ho nejaky pachant ukradl (699,-)
Ve 35000 opet vymena leve H4.
Ve 36000 vymena prave H4.
Na jare a na podzim komplet prezuti vzdy za 500,- az 600,-
Za mesic me ceka vymena oleje a filtru v neautorizovanem servisu (990,-), kabinovy a vzduchovy filtr zvladnu sam.

Doufam, ze servis bude v podobnem duchu pokracovat co nejdele (az na ten znak, nejaci dementi to snad sbiraji).
Nevim, jestli existuje na provoz levnejsi auto.
Spotreba: poctive zapisuju kazde tankovani, prumer mi pocita excell.
Celkova spotreba phm od prestavby (LPG+benzin): 9,4 l/100 km, z toho LPG 8,8l, benzin 0,6l. Za 1 km zaplatim v phm 1,74 Kc.
V rodine se vyskytlo 2. auto: Ford Focus rv 1999 1,6 16V vicemene darovany mym otcem. Jizda s Focusem je ve srovnani s Dacii nekde jinde, ale bohuzel, je mu tech 15 let. Az doslouzi, pujdu si pro dalsi Dacii (pokud v te dobe jeste bude v nabidce benzinova atmosfera, jinak budu muset jit bohuzel do ojetiny).
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů