Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Duster - s DUŠí TERénní

Testy
Petr Šikl | 30.08.2010
dalších 61 fotek
foto: Petr Šikl
Toužíte-li po voze kategorie SUV a nemáte dostatek finančních prostředků a jistotu, že SUVéčko zvládne náročnější terén? Sáhněte po jednoduše řešeném Dusteru, který nás ohromil především v terénu.

Dacii se pod vedením Renaultu podařilo dobýt trh s levnými sedany. Nás zajímalo, zda se stejný počin podaří rumunské automobilce i v kategorii SUV, kam s příchodem letošního léta vstoupila s modelem Duster, který vyrábí v továrně Pitesti. Proto bylo na čase pořádně otestovat poloterénní novinku, která vzbuzuje na silnici řadu obdivných pohledů ale i posměšků. Jak je na tom nový model Dacie jsme zjišťovali nejen na silnici ale i v terénu. A jak dopadl? Dobře. Řadě lidí s usměvnými pohledy zmizí po přečtení dnešního testu úsměv z tváře ...

Karoserie: Duster vyvolává smích, ale i obdiv

Dacie se nekupují kvůli designu. Rumunské vozy mají svou klientelu, která sází na jednoduchost, nepříliš nápaditý design, celkovou odolnost a příznivou cenovku. V případě Dusteru se tak zájemce musí spokojit s obtloustlým designem karoserie s jednoduchými rysy. Například klasické kliky dveří jsou lakované v barvě karoserie až od výbavy Arctica. Případného majitele rozhodně zarazí obrovské víčko palivové nádrže, resp. víko pod které by se vešel nejeden mobilní telefon. Duster se chlubí slušnými nájezdovými úhly - 30° vpředu a 36° vzadu, přičemž přechodový úhel dosahuje hodnoty 23°. Testovaný Duster s pohonem všech se pyšní dostatečnou světlou výškou 210 mm (předokolka 205 mm), což je hodnota převyšující celou řadu SUVéček (například Škoda Yeti nabízí jen 180 mm). Díky tomu brodivost dosahuje hodnoty 350 mm. Celkově není Dacia Duster příliš aerodynamickým vozem (aerodynamický odpor Cx = 0,42), na druhou stranu těží z nízké hmotnosti.

(+) nízká hmotnost /1294 kg/

Dacia Duster (Kč)

 

Access

 

Ambiance

 

Arctica

 

Exception

 

1,6 16V 77 kW, 4x2

 

259.900

 

274.900

 

-

 

-

 

1,6 16V 77 kW, 4x4

 

299.900

 

324.900

 

349.900

 

372.900

 

1,5 dCi 63 kW, 4x2

 

-

 

304.900

 

-

 

-

 

1,5 dCi 80 kW, 4x4

 

-

 

374.900

 

399.900

 

422.900

 

Interiér: velmi laciný ale funkční

Kdo zná Logana či Sandero, bude se v interiéru Dusteru cítit jako doma. Majitelé Dacií zde objeví celou řadu shodných prvků. Tvrdé plasty nikoho nemůžou urazit. Vynikají totiž solidním slícováním. Po stránce ergonomické musím Dusteru vytknout umístění ovládacích prvků klimatizace a ventilace, které jsou příliš nízko. To samé platí o umístění ovladače volby pohonu. Kritiku zaslouží i ovladač elektrického nastavování zpětných zrcátkem umístěný pod madlem ruční brzdy. Nezvyklé umístění mají i tlačítka předních oken na středové konzole či klakson umístěný na levé páčce (stejně jako u řady francouzských vozů). Řidič se musí smířit s jen výškově stavitelným volantem (a to ještě jen u nejvyšších výbav). Na podélné seřízení musí zapomenout úplně, nelze ho totiž ani přiobjednat. Nastavení podélného posunu sedadel probíhá podivným okem pod sedačkou, na klasické řešení v podobě páky rovněž zapomeňte.

Přední sedadla mají krátké ale široké sedáky, a tak je nutné se spokojit s nedostatečnou podporou stehen. V ostatních ohledech sedadla mohu označit za pohodlná. Dozadu se vlezou díky dostatečnému prostřednímu místu tři dospělí, kteří budou mít dostatek místa nad hlavou. Problém může nastat u vyšších osob (nad 180 cm) v podélném směru, kde Duster příliš nevyniká. Sedáky jsou stejně jako vpředu krátké, což snižuje komfort cestování při delších vzdálenostech.

Duster s pohonem pouze přední nápravy pojme v pětimístném uspořádání na 475 litrů zavazadel. Po sklopení zadních sedadel zvládne pobrat 1636 litrů, kdežto verze s možností pohonu všech kol zvládá převést 408 l, resp. 1570 litrů, což je daní za technické řešení. Po sklopení zadních sedadel vzniká ložná plocha dlouhá 1,76 m a široká minimálně jeden metr (asymetrické dělené zadní opěradlo najdeme od výbavy (Arctica). Roletka v kufru je doslova žalostná. V námi testované nejvyšší výbavě Exception si lze připlatit pouze za metalický lak (+9000 Kč), stabilizační systém ESP (+8000 Kč), elektrické stahování zadních okének (+3000 Kč), autorádio přehrávající MP3 (+2000 Kč) nebo prodlouženou garanci.

(+) přední sedadla
(+) prostornost
(+) plnohodnotná rezerva
(-) vyšší hluk
(-) ergonomické nedostatky
(-) nedostatečné stěrače pro jízdu v terénu
(-) horší výhled šikmo vzad
(-) jen výškově seřiditelný volant
(-) lacině působící interiér

Motor: srdce od Renaultu

Pod kapotou testovaného stroje tepal řadový čtyřválec 1.5 dCi notoricky známý z Renaultů a Nissanů. V Dusteru pordukoval 80 kW (109 koní) a plnil díky přítomnosti filtru pevných částic emisní normu Euro5. Maximum točivého momentu vrcholí hodnotou 240 Nm při 1750 ot./min. a ve spojení s velmi krátce odstupňovanou šestirychlostní manuální převodovkou slibuje slušnou dynamiku a solidní zábavu. Rychlostní stupně jsou tak krátké, že jednička slouží pouze k cuknutí auta směrem dopředu, na dvojku se lze rozjíždět i při plném obsazení a na trojku nedosáhnete ani osmdesátky. Na dosažení stovky řidič musí tak nejméně čtyřikrát řadit, na což potřebuje Duster ve výsledku kolem 12 sekund. Při maximální snaze rozjedete Dustera na nějakých 168 km/h. Dacia krátkým odstupňováním (zejména jedničky) vyřešila problém s absencí redukční převodovky.

Přestože jsem během týdenního testování nedosahoval hodnot udávaných výrobcem, lze označit Dustera s dieselem pod kapotou za celkem úsporný vůz. Především díky přijatelné hmotnosti lze s "Rumunem" jezdit v průměru za 6,5 l/100 km v kombinovaném cyklu i při využívání terénních schopností podvozku. Palubní počítač mi při neustálém využívání výkonu a vysocích nárocích na dynamiku, včetně terénu ukazoval hodnotu rovných 7,0 l/100 km, přičemž nad 8,5 l/100 km jsem se ani jednou nedostal.

(-) velice hlučný zvukový projev

Jízdní vlastnosti: rumunský míšenec

Většina moderních SUVéček se neztratí na silnici ani ve městě. Při jízdě v terénu se však mnohdy nepředvedou a zastaví je nedostatečné nájezdové úhly spolu s nemalou světlou výškou v kombinaci se silničními pneu. Již nyní však musím konstatovat, že podvozek Dusteru se povedl. Doslal zesílenou přední nápravu z Loganu a vyspělé víceprvkovou zadní nápravu z Nissanu QashQai (ve verzi 4x4). Hyudraulický posilovač řízení zprostředkovává dostatečnou komunikaci a řadí Dustera v této oblasti mezi lepší průměr. To samé platí i o převodovce, ke které nelze mít závažnější výtku.

Asi se budete divit, ale jízdní vlastnosti Dusteru musím hodnotit kladně. Podvozek s pohonem 4x4 zaručuje dostatek stability i přes značné pohupování a naklánění karoserie. S Dusterem lze jezdit při velmi častém řazením celkem svižně, nikoliv rychle. Na sportovní choutky rovnou zapomeňte. Duster preferuje komfortnější jízdní styl, přičež nedotáčivost přichází pozvolna. Teměř terénní "Continentálky" CrossContact navíc tuto Dacii ženou v terénu mnohem dále než zvládne řada konkurentů. Potěší solidní nájezdové úhly vpředu i vzadu. Bohužel tomu neodpovídá přechodový úhel a nezakrytovaný podvozek (strach tak budete mít zejména o výfukovou soustavu).

Duster mě překvapil v prudkém stoupání, kde se zapotila celá řada čtyřkolek, přestože patnáctistovce chybí více síly a v kopcích to nemá jednoduché. Vyjet opravdu značný kopec (např. 45°) znamená aplikovat drastickou metodu prudkého rozjezdu a solidní práci s plynovým pedálem. Duster zvládl na motokrosové trati díky solidním nájezdovým úhlům nejednu překážku a v mých očích ho vidím jako skvělého pracanta, kterého ocení nejeden stavbyvedoucí, myslivec či provozovatel horského hotelu. Nízká hmotnost a citlivé řízení dělají s Dusteru v terénu velmi zábavné auto.

Systém pohonu se ovládá otočným přepínačem umístěným pod středovým panelem. Řidič může volit ze tří módů, a to stálého pohonu pouze přední nápravy (2WD), automatického při kterém se připojují zadní kola podle potřeby nebo třetí možnosti Lock, která rozděluje točivý moment spravedlivě mezi přední a zadní kola (v poměru 50:50 ale jen do 80 km/h). Připojování zadní nápravy je řešeno elektromagnetickou spojkou. Systém pohonu si Duster vypůjčil od tandemu Nissan/Renault (známe ho tedy z Nissanu Qashqai nebo Renaultu Koleos). Brzdy fungují adekvátně a odpovídají dané cenovce. Na nejlepší konkurenty prostě nestačí. Ze stovky zastaví na nějakých 43 metrech, což je o zhruba 3-4 metry déle než dokáží dražší a těžší rivalové. Vpředu nalezneme kotouče, vzadu pak jen bubny.

(+) terénní schopnosti
(+) převodovka
(+) komunikativní řízení
(-) pro silnici nevhodné příliš krátké převody

Závěr: když Dustera, tak 4x4

Pokud toužíte po levném SUVéčku, Duster je velmi zajímavou volbou. Rozhodně však doporučuji verzi 4x4, která se narozdíl od předokolky chlubí vzadu vyspělou zadní nápravou a přesnou šestirychlostní převodovkou. Navíc získáte ochranné kryty podvozku a vyšší jistotu v kritických situacích (lze připlatit za ESP - opět doporučuji). Duster není žádné navoněné SUVéčko sázející na design a moderní výstřelky. Je to jednoduše pojatý pracant, který poskytuje charakter vozu vyrobeného před pětadvaceti lety. Duster startuje na lákavé cenovce 259.900 Kč, přičemž testovaný model představuje absolutní strop nabídky - i s příplatky přijde na 435.900 Kč.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
4
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.36
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4315
Šířka (mm)
1822
Výška (mm)
1625
Rozvor (mm)
2673
Rozchod kol vpředu (mm)
1560
Rozchod kol vzadu (mm)
1567
Světlá výška (mm)
210 (4x4), 205 (4x2)
Provozní hmotnost (kg)
1294
Maximální hmotnost (kg)
1844
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
408/1570
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1461
Vrtání x zdvih (mm)
76x80,5
Kompresní poměr
15,7:1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
80(110) / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
240 / 1750
Spotřeba
Město
6,5
Mimo město
5,3
Kombinovaná
5,6
CO2 (g/km)
145
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
12,5
Max. rychlost (km/h)
168
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Převodovka
TL8
Pohon
4x4
Řízení
Typ
Hydraulický posilovač
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
McPherson (jen verze 4x4)
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Bubnové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
215/65 R16
Ráfky
6,5J 16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
259.900 (1,6 16V, 4x2, Access)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
399.900 (1,5 dCi, 4x4, Artica)
Celková cena testovaného vozu (Kč)
422.900 (1,5 dCi, 4x4, Exception)
Hodnocení článku
4.8 z 5 (96%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ráďa, 31.08.2010 09:02
Autor má obě čísla jako taková správně! Max ta věta byla taková kostrbatá, že je zamotala jakoby dohromady ....Prostě jsou dvě veličiny, na sobě zcela nezávislé! Jedna je koeficient, tedy Cx (germáni někdy Ax) a to udává tvar, resp stupeň lepší říct koeficient odporu. Čím je číslo nižší, tím lepší. Hrozným způsobem řečeno a ve veeelkých uvozovkách řečeno, jak je auto moc kulaté. Dneska už většinou pod 0,3 a bezrozměrná veličina. To se skoro všude uvádí. To je to co mnozí znáte. ...Druhé číslo co s tím vůbec nesouvisí (a uvádí se málo kdy) udává jen průmět čelní plochy do roviny, tedy kolik to auto zabere místa. Většinou něco nad 2m čtvereční. Tedy zda je to malý žgol nebo velká kráva a jak auto vypadá či je tvarované už neřeší. Čísla spolu vzájemně vůbec nesouvisí!!! Může být velké aerodynamické auto : ( Cx= 2,77 a 2,95 m2) ...Stejně jako malé hranaté: (Cx= 0,42 , a 1,65 m2) ...Maximálně dál, což už ale NENÍ váš případ, se počítají jízdní odpory a grafy tažné síly. Třeba proto, aby se ověřilo, zda auto zvládne vyjet 6% stoupání s přívěsem na nejvyšší stupeň danou rychlostí atd, časové průběhy zrychlení (jo celé to 0-100 jde vykresilt jak probíhá) nebo doběhové křivky atd atd. Tak se ty čísla vynásobí a je celkový aerodynamický odpor vozidla v Newtonech. Samozřejmě v závislosti na rychlosti. Ti pečlivější i tlaku vzduchu atd. Ale toto už zde není váš případ. A 98% motoristů to nezná anepoužívá, tak bych to sem raději nepletl. Stejně jako jsou odpory v ložiskách (do cca 80km/h konst ale pak už to roste), rotační koeficienty na motoru, odpory při zrychlení, odpory stoupání atd. Z toho se pak sestaví tzv. rovnice rovnováhy. Na jedné straně je okamžitá tažná síla v Newtonmetrech (opravdu žádně koně či kw) při daných otáčkách. Na druhé straně jsou všecky možné odpory. Celé se to přepočte daným převodovým poměrem z převodovky a rozvodovky (tím se ropákům ten jejich mééga krouťák někdy dost pokrátí) a obvodem kola. Z ní automobilový inženýři velmi přesně poznají, jak jse automobil bude chovat v různých situacích z hlediska síly a můžou doladit jeho parametry atd.
Ráďa, 31.08.2010 09:07
oprava, uletěla mi tam desetinná čárka ....velké aerodynamické auto : ( Cx= 0,27 a 2,95 m2)
Ráďa, 31.08.2010 09:18
Tak Dacia na bezpečnost jako takovou dělaná nebude. To je naflouklý Logan SUV, nic víc. Ale primárně nižší hmotnost nemusí znamenat horší pevnost a už vůbec ne horší crash test. Eifelovka nebo průmyslový jeřáb je taky "pár trubek" a jak to stojí a co unese. Stejným způsobem je dělaný skelet autobusů (prutová konstrukce). Lehké, pevné, tvarově modulární. Pro náraz do pevné překážky pohodička. Ale zpět k Dusteru, pravdou je, že lehký těžkého nevytlačí jj. Nicméně mi ta hmotnost 1,3t přijde úměrná. To tu zavedlo VW že auta jsou vyžrané. Bedujín 5.0 V10 TDI měl dost nad 2,5t Nebo si vem, že A8 s hliníkem o tolik lehčí, než ocelová S-klasse nebývá.
bob73, 01.09.2010 14:34
Jel jsem s Yetim i s Dusterem, a objednal Duster - pohodlnější, levnější, všestranější. Yeti není špatný na vožení dětí do školky, nákupy a pro chalupáře na dobré zpevněné cesty. Tvrdý podvozek. Cena Yetiho v úrovni Dusteru arctiky o 150 - 200tisíc dražší. Mám 185 cm a 110kg a pohodlí bez chyby, podle mě lepčí než v Yetim, kde musíte sedět přesně dle normy DIN XXXYYY - pak to jde.
Rutt., 20.10.2011 21:09
X5 je na morké trávě, blátíčku a podobném povrchu neschopná se rozjet, natož jet.

Off-roady mě živí, ale X5 je v terénu použitelná asi jako růžová modelka s podpadky v lese/bahně. Podceňovaný v Dusteru bude na mokré trávě kolem X5 bez problémů kroužit a nebude mít problém :)
Kolegové v DE jezdí velmi drahými SUV, nebo Off-roady typu Range Rover, Caxenne Turbo S a pod, ale tři z nich mají i Duster, jelikož na ryby a do terénu s Range Roverem prostě nikdy nepojede a šrámy od větví Dusteru na kráse jen prospívají. Sám mám Land Cruiser 100, ale před Rumunem mám úctu, co za pár korun dokáže... Jak v běžném terénu, tak v prodeji.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů