Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Duster - jednoduchá a spolehlivá ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 01.01.2016
dalších 61 fotek
Ceny ojetého Dusteru zůstávají vysoké, průměrný nájezd kolem 100 tis. km. však neznamená konec jeho životnosti.

DOTAZ: Dobrý den, jsme starší manželský pár a rádi bychom auto, které je levné, spolehlivé, dobře se do něj nastupuje a občas zvládne i nějaký ten lehčí terén (jezdíme na chatu i v zimě). Za přijatelný peníz lze koupit Dacii Duster. Poradíte, zda se na ní něco zásadního nekazí? Děkujeme za informace. Hubáčkovi, Písek


ODPOVĚĎ: Dacia Duster je na trhu od roku 2010 a za tu dobu na tuzemských silnicích docela zdomácněla. Velký podíl na tom měla skvělá startovací cena nových vozů v kombinaci s pohonem všech kol. Auto potěší jednoduchou konstrukcí, zvládne jízdu v terénu a i na rozbitých cestách zachovává rozumný komfort.

Na trhu ojetin jsou rozšířenější dieselové motorizace 1,5 dCi (63, 66, 79, 80 a 81 kW dle toho, zda mají instalován filtr pevných částic, dle typu převodovky a dle typu pohonu). S těmito motory nebývají problémy, osobně bych doporučoval spíše silnější naladění, které si majitelé hodně chválí pro jeho spolehlivost, nízkou spotřebu i agilitu. Kdo má raději atmosferický benzín, může v případě Dusteru sáhnout po 1,6 16V s výkonem 77 kW. V roce 2011 byl tento motor dokonce upraven i na spalování E85 a z výroby bylo možné objednat i předokolku na LPG. V roce 2013 se pod kapotu dostal i přeplňovaný benzínový motor 1,2 TCe (92 kW) v kombinaci předního pohonu a šestistupňové převodovky. Tohoto motoru bych se malinko obával, přeci jen je více namáhaný a také spotřeba je silně odvislá od charakteru jízdy, může tedy v případě vyššího zatížení nemile překvapit.

Pojďme do interiéru. Kritiku zaslouží i ovladač elektrického nastavování zpětných zrcátkem umístěný pod madlem ruční brzdy. Nezvyklé umístění mají i tlačítka předních oken na středové konzole či klakson umístěný na levé páčce (stejně jako u řady francouzských vozů). Řidič se musí smířit s jen výškově stavitelným volantem (a to ještě jen u nejvyšších výbav). Na podélné seřízení musí zapomenout úplně, nelze ho totiž ani přiobjednat. Nastavení podélného posunu sedadel probíhá podivným okem pod sedačkou, na klasické řešení v podobě páky rovněž zapomeňte.

Pokud preferujete pohon 4x4, určitě se jej v Dusteru nebojte, funguje ukázkově. Nevýhodou bude samozřejmě zmenšený zavazadelník i vyšší spotřeba. Auta se čtyřkolkou mají také kratší převody. V naší inzerci je na výběr celkem téměř 60 vozidel, dvě třetiny z nich mají pohon 4x4. Před koupí zkontrolujte podvozek - auta často jezdila nejen po zpevněných silnicích. A když už bude auto na zvedáku, podívejte se na případné úniky převodového oleje. V závěru mohu tento vůz doporučit, jde o jednoduše pojatého pracanta, který vám bude určitě sloužit bez větších komplikací a za přijatelných provozních nákladů.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
4
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.36
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.7 z 5 (74%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 29.12.2015 10:18


Jednoznačně stará 1,6 - je to léty prověřený jednoduchý a spolehlivý motor. Sice se po úpravách na EURO 5 zhoršila jeho dynamika i odezva na plyn, ale spolehlivost zůstala. Spotřeba je kolem 7,5 litru na sto a pochybuji, že nový motor bude jezdit za méně.
HoNZA, 29.12.2015 12:01
Na tu spotřebu bych se moc nespoléhal - jezdil jsem s Dusterem 4x4 1.6 SCe a na trase Příbram - Sedlčany a zpět po kotárech jsme měli spotřebu 8.6 litru dle PP. Přitom jsme nejeli nijak agrsivně - po příbramské jsme jeli v koloně - svižněji, ale bez předjíždění, nazpátek po okreskách s častým řazením ale na pohodu. Spolehlivostí ale ten motor nebude špatný, protože nemá na sobě ty kazidla co na něm jsou v Méganu /variátor časování ventilů atd/. Jen moc nejede - shodou okolností jsem řídil švagrové Peugeot 301 s 1.6 benzínem a to jelo jako z praku. Motor v dusteru je pro klidného člověka a nic víc
danet - redakce TipCars, 04.01.2016 13:18


Dobrý den, Vaše recenze je zařazena v redakčním systému a čeká na zveřejnění. Na TipCarsu by měla vyjít v období leden-únor 2016. Děkujeme za Vaše sdílení.
martinCH, 22.01.2016 21:55
strašna hrdza
it_crowd, 26.01.2016 09:07
Navrch huj, vespod fuj. Můj 18-ti letý Passat B5 zespodu vypadá odhaduji jako půl roku starý Duster . Ještě si ho asi nějaký ten rok nechám Jediné řešení je asi to hned po koupi pořádně nastříkat. Měl jsem teď na chvíli k dispozici devět let starého Subaru Outbacka a ten vypadal zespodu podobně jako Duster.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů