Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čtyři válce (ne)stačí, drahoušku? - Volvo XC90

Testy
Michal Štengl | 24.02.2016
dalších 15 fotek
foto: Michal Štengl
Luxusní SUV XC 90 přivedlo k Volvu spoustu nových zákazníků, kteří byli ochotni dlouho čekat na novou generaci. Ta je svým způsobem opět výjimečná. Třeba i tím, že nabízí výhradně čtyřválcové motory.


Volvo XC90 první generace bylo celkem výjimečné auto, velké, luxusní, osobité a s nadčasovým designem. Ve výrobě se udrželo neuvěřitelných dvanáct let, což je doba, za kterou někdo stihne uvést i dvě generace. Nicméně ani na konci svého života si na nezájem zákazníků rozhodně nestěžovalo. Nicméně na každého dojde.

Ano i ne
Druhá generace XC90 je o dost větší než předchůdce, pořádně vyrostla do všech směrů. Hodně diskutovanou kapitolou je design vozu. Ani já na něj nemám jednoznačný názor. Jediné, co vím, že mě nenechává chladným. Zatímco zepředu vypadá skvěle, hlavně díky světlometům, které jsou dnes důležitým prvkem designu, zezadu už tolik sympatií ve mně nevzbuzuje. A i když by se na první pohled mohlo zdát, že se svým předchůdcem nemá skoro nic společného, není tomu tak. Pod lehce futuristickým stylem jsou totiž vidět i tvary minulosti.

Prostě nádhera
Jednou z věcí, která by mě asi přesvědčila o pořízení XC90, je její interiér, ten je prostě úchvatný. To, jak umí Volvo navrhnout design a použít materiály, se mi vždycky hrozně líbilo. Z XC90 vyzařuje vznešená atmosféra provoněná velkou mírou luxusu. A i když je použita tmavá kůže, která obvykle opticky prostor zmenšuje, v XC90 cítíte přesný opak. A co teprve, když je vše ve světlých barvách. Sedadla jsou velmi pohodlná a elektricky všemožně nastavitelná. Kdysi Volvo dělalo opravdové pohovky, nicméně i ta současná sedadla jsou špičková. Díky tomu, že automobil narostl, nafoukl se i interiér, takže ani ve třetí řadě to není rozhodně za trest.

Tabletová doba
Samostatnou kapitolu představuje přístrojová deska, které dominuje obří, na výšku postavený dotykový displej, který vypadá jako tablet a jako tablet se i ovládá. Naštěstí Volvo neudělalo tu chybu, že by úplně všechno nechalo jenom na prstech, pod tabletem jsou totiž i tlačítka pro klimatizaci (ovládání základních funkcí) a jedno velké kolečko pro nastavování hlasitosti audia.
Jinak se ale většina funkcí, a že jich palubní systém Sensus obsahuje, ovládá přes dotykovou obrazovku. Někdy to chce trochu víc doteků, člověk se v tom ale vyzná docela rychle. Stejně tak hlavní přístrojový panel je vlastně jeden velký displej, což už ale dnes není nic až tak výjimečného. Brzy začnou být vzácností klasické analogové přístroje, které vyjdou výrobně dráž než displeje. Ten má navíc tu přednost, že umožňuje prolínání a zobrazování všech možných funkcí, navíc si můžete upravit i jeho vzhled.

Hrátky s detaily
Švédi si vyhráli i se středovým tunelem. Místo klasického klíčku, resp. startovacího tlačítka používá otočný prvek, který je za voličem převodovky. V podobných místech mívaly Saaby spínací skříňku. Hodně efektní je také ovladač nastavování jízdního režimu, který vypadá jako vybroušený klenot. A vůbec nevadí, že je to vlastně jenom plast.

Čtyři a dost
V případě pohonných jednotek uskutečnilo Volvo velký downsizingový převrat. Zatímco pod kapotou minulé generace vrněly a ševelily pěti-, šesti- a dokonce i vidlicový osmiválec, nová XC90 generace už vrčí jenom čtyřválci. Po technické stránce jsou to mimořádně zajímavé motory s řadou unikátních řešení, jejich modulární konstrukce zaslouží obrovský obdiv. Už třeba jenom tím, že zážehové i vznětové motory mají shodný zdvihový objem dva litry. Podle typu paliva, výkonu a počtu turbodmychadel, resp. kompresoru se označují D4 (140 KW/190 k) a D5 (165 kW/220 k), resp. T5 (187 kW /254 k) a T6 (236 kW/320 k). Pro ekology a fanoušky do technologií je k dispozici ještě verze T8, což je plug-in hybrid kombinující motor T6 a elektromotor na zadní nápravě (60 kW/87 k).

Modrá síla
My jsme z této relativně široké nabídky vyzkoušeli provedení T6, které se stejně jako ostatní motory nabízí výhradně s osmistupňovým automatem. Zajímavé na tomto motoru je kombinace mechanického přeplňování kompresorem s klasickým plněním turbodmychadlem. Tuto technologii používal i Volkswagen, kvůli její konstrukční složitosti a vysoké ceně od ní ale nakonec ustoupil. V případě motoru T6 se podařilo spoluprací obou dmychadel dosáhnout výkonu 236 kW/320 k, což je na úrovni dřívějšího šestiválce. Ani 400 Nm není vůbec zlá hodnota, naopak, podobným údajem se mohou chlubit nejlepší naftové dvoulitry. Nicméně to ale nebylo všechno. Testovaný vůz měl totiž software od společnosti Polestar, což je dvorní ladič značky Volvo, který dokázal zvýšit výkon na 246 kW/334 k a 440 Nm.

Platí, že objem ničím nenahradíš?
Spolupráce kompresoru a turbíny je bezchybná. Motor má neustále v zásobě nadbytek výkonu pro předjíždění, stačí jenom víc přišlápnout plyn a obří XC90 vystřelí jako blesk, obzvláště v dynamickém režimu, kdy je odezva motoru divoká. Člověk až žasne, co se dá z dvoulitru dostat. Jak se ale říká, objem ničím nenahradíš. Tentokrát nemáme na mysli výkon či sílu, té má T6 opravdu hodně. Třeba zvuk je na rozdíl od dřívějších více válcových motorů lehce bezcharakterní. Motoru ale chybí brzdný účinek, ani z malého kopce nedokáže dvoulitrový motor obří XC90 příliš účinně brzdit, a to ani na nižší převodové stupně. S nebržděným vlekem dostanou brzdové destičky a kotouče při delším sjezdu asi pořádně zabrat.
Proces downsizingu by měl přinést nízkou spotřebu, což se ve srovnání s předchozím šestiválcem splnilo, normovaný údaj je 8,0 l/100 km. Jenže podobně výkonné šestiválcové BMW X5 je na tom jen o půl litru hůř. Klidnou a vyrovnanou jízdou si T6 nárokuje kolem 9 litrů, když ale začnete bláznit a šlapat na plyn, nebo se dostane do kopců, vylétne spotřeba k jedenácti. A to není málo. V případě T6 platí, že spotřeba je mnohem víc závislá na stylu jízdy než u větších motorů. Pozitivní je, že nádrž má objem 71 l, takže zas až tak často k pumpě nemusíte.

Na vzduchu
Testovaný vůz byl vybaven vzduchovým podvozkem, který slaví v XC90 premiéru. Na kvalitním povrchu se auto opravdu plavně pohupuje. Jakmile ale vjedou mohutná 20palcová kola na nerovnost, aura pohody a komfortu se vytratí, občas se navíc ozve i tupá rána. V dynamickém módu už je XC90 docela nervózní. Sportovní naturel od ní ale nečekejte, pořád je to velké rodinné auto. Pohon všech kol zde zajišťuje lamelová spojka Haldex, která automaticky upravuje rozdělování točivého momentu mezi všechna kola.

Safety first
Volvo si vždycky zakládalo na bezpečnosti, a to jak aktivní, tak i pasivní. Ve všech zatím absolvovaných nárazových testech dosáhla XC90 vůbec nejlepších výsledků. Navíc může být vybavena celou armádou asistenčních systémů, které hlídají nejen chování řidiče, ale i okolní automobily. V tomto ohledu nemá XC90 konkurenci, a je to určitě jeden z jejich velkých benefitů.

Skvělé, ale ne dokonalé
Volvo XC90 je velmi dobré auto, které budeme i přes jeho značnou cenu potkávat v hojném počtu i na našich silnicích. Důvodů, proč si ho koupit, je několik. Vypadá zajímavě, má úžasný interiér a žádné jiné auto nenabízí takovou míru bezpečnosti. Přestože je čtyřválec dynamický, pořád se domníváme, že šest válců je víc než čtyři. Třeba se mýlíme…


technický popis


karoserie
typ SUV


rozměry a hmotnosti
délka (mm) 4950
šířka (mm) 2008
výška (mm) 1775
rozvor (mm) 2984
rozchod kol vpředu (mm) 1669
rozchod kol vzadu (mm) 1671
světlá výška (mm) 237
provozní hmotnost (kg) 2200
maximální hmotnost (kg) 2700


počet míst (os.) 7


objem zavazadlového prostoru (l) 692/1868


motor
typ zážehový řadový přeplňovaný kompresor/turbo
počet válců 4
zdvihový objem (ccm) 1969
kompresní poměr 10,3:1
max. výkon kW (k)/ot./min. 246 (334)/4000
max. točivý moment Nm/ot./min. 435/1500-4000


výkony
max. zrychlení (0-100km/h) s 6,4
max. rychlost (km/h) 246


spotřeba
město 9,8
mimo město 7,0
kombinovaná 8,0
CO2 (g/km) 186


převodovka
typ převodovky automatická
počet rychlostních stupňů 8


palivová soustava
palivo benzin
objem nádrže (l) 71


přenos hnací síly
pohon všech kol


zavěšení kol
vpředu lichoběžník
vzadu víceprvková náprava


cena
cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč) 1 890 700 Kč


Hodnocení   
brzdy 1,5 
design 2 
dílenské zpracování 1 
dynamika motoru 1,5 
jízdní komfort 2,5 
ovladatelnost 2,5 
prostornost 1,5 
pružnost motoru 2 
řazení 1 
řízení 2 
sedadla 1 
spotřeba 3 
výhled z vozu 1 
zavazadelník 1 
Hodnocení 1,68 
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů