Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čtyři důvody, proč je starší 1,4 TDI sázkou do loterie

Poradna
František Mašek | 29.11.2016
foto: autor
Dieselový tříválec 1,4 TDI ve Škodě Roomster a hlavně Škodě Fabii je motorem, který se opravdu nepovedl. Zde je pár důvodů, proč.

1) Je to tříválec, rozlučte se proto s klidným chodem. I když má motor vyvažovací hřídel, moc nefunguje. Díky vibracím tolik nevydrží silentbloky motoru. To vše samozřejmě nepřidává ani zvuku motoru.
2) Má úzkou hranici využitelných otáček - kdo s tímto motorem nikdy nejel, může mít ze začátku problém s chaotickým průběhem točivého momentu. Do 1600 min-1 se nic moc neděje. Po roztočení turba je akcelerace rozumná, jenže kolem 2500 min-1 tah motoru téměř končí a dále jen s velkým úsilím míří k hranici čtyř tisíc ot./min.
3) Pokud spěcháte, není dieselová čtrnáctistovka dvakrát úsporná. Ve městě je třeba motor více točit, aby se s ním auto trochu hýbalo, jenže to s sebou nese i zvýšený hluk a vibrace tříválce. Stejně tak spotřeba rapidně roste i při dálničních přesunech, kdy je třeba motor udržovat ve vyšších otáčkách. Za nejslabší diesel 1.4 TDI bylo potřeba při koupi nového auta zaplatit oproti benzínové čtrnáctistovce navíc klidně padesát tisíc korun! Vysoký příplatek byl často omlouván rozdílem spotřeby ve prospěch dieselu. V reálném provozu lze doopravdy s dieselem jezdit úsporněji než s benzínem, avšak návratnosti prvotně vynaložených nákladů se majitel často nedočkal. Paradoxně čtyřválec 1.9 TDI PD je v praxi úspornější než tříválec 1.4 TDI-PD (zejména pak při dálničních jízdách, kde tříválec výkonnostně ztrácí a je více namáhán).
4) Drahé závady - svítící kontrolka motoru signalizuje velikou vůli klikovky. Oprava vás nevyjde levněji, než 50 tis. korun. Mnoho nevydrží ani spojka, na její výměnu si i s prací připravte cca 10 tisíc korun. Při obtížnějších startech může být problém se vstřikovači.

Dieselové alternativy (Fabia a Roomster) - kupte si buď vůz s motorem 1,9 SDI (pouze Fabia I), nebo pak novější 1,6 TDI s výkony 55, 66 a 77 kW. Dobrou volbou je z mého pohledu i čtyřválcová vznětová devatenáctistovka TDI-PD ve verzi 77 kW, která je spolehlivá a po stránce výkonu i spotřeby zcela suverénní. Jediným negativem může být na dnešní poměry vyšší hlučnost nebo přítomnost filtru pevných částic (vůz poznáte podle příslušného kódu na štítku). Devatenáctistovku nahradila v roce 2010 nová šestnáctistovka TDI CR dostupná ve dvou výkonnostních verzích. Šestnáctistovky TDI-CR jsou vybavené vstřikováním Common-Rail od Continentalu a filtrem pevných částic.


Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 25x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
HoNZA, 30.11.2016 11:18
Myslím že s 1.4 TDi bude spokojený i soukromník. Jasně - ten motor je hlučný, ale pokud je to auto na dojíždění do práce ráno večer 20 km, tak je to prima volba - 1.9 SDI se nedá sehnat s rozumnými kilometry, 1.9 TDI si drží cenu téměř nesmyslně a tím je volba daná. Spotřeba je v režimu dojíždění nízká, povručko taky. Náhradní díly na fabii jsou za přijatelné peníze a to se taky počítá. Tchán koupil naší služebku s 51 kW /potom co se projel i s ostatními si jí vybral/. To bylo v roce 2011. Má jí do dneška. Dneska má najeto +-276 000 km. Kromě víčka vyrovnávací nádržky chlazení a toho palivového vedení nic nedělal. A to se k tomu chová ne úplně citlivě - dává tomu sodu, když je to studený a na servise spíš šetří, dělá jen to nejnutnější. A ono to pořád jede.¨
V práci nás ty auta nenechaly nikdy stát. To s těmi TSI jsme si užili, kolegovi se potkal motor na dálnici u Frankfurtu nad Mohanem vedle letiště. dokonce prý byl i ve zprávách... postupně se rozvody dělaly na všech a na některých i 2x. To byla nová auta v roce 2010. Teď u nás jezdí rapidy s 81 kW TSI a není s nimi problém a jedou o řád líp než ty starý. Některý mají už přes 150 000 km.
kamil321, 30.11.2016 14:48
Když už se tu nabídlo srovnání 1,9SDI... Měl by někdo srovnání s 2,0SDI 51KW s těmahle 1,4TDI nebo ještě lépe 1,6TDI co se týká jízdy, akcelerace, pružnosti a hluku? SDI přestali vyrábět a toto je v ojetých vozech bohužel jediná naftová varianta zejména pro VW Caddy. 2,0SDI jede pociťově co mu dovolí převodovka hlavně při rozjezdu docela dobře, ve městě je krásné pružný na to že je to bez turba a z těhle novějších motorů mám strach. Někdo píše, že to jsou hodně letargické motory, takže pokud by mi nezabralo turbo, byl bych asi na tom ještě hůře s 1,6TDI než v nynější 2,0SDI. Jel někdo v obojem? Děkuji.
HoNZA, 30.11.2016 15:54
Ještě ke v článku zmíněné axiální vůli klikovky /pokud to tak autor myslel/ - to nebezpečí existuje a je společné nejen pro 1.4 TDi ale i pro 1.9 TDi - PD a jeho klony 2.0 TDi které z jednadevítky vycházejí. Děje se tak při hodně opotřebované spojce a nebo přestavbě na pevný setrvačník tam kde je dvouhmotový z výroby. Torzními kmity namáhaná klikovka pak dokáže i prasknout /a auto pořád jede!/ Z druhé strany - pokud se o auto staráte není až tak velký důvod se bát. Jen bych se ujistil, že jednadevítku někdo před vámi nepředělal na pevný setrvačník....
Tycoon, 13.12.2016 19:53


1.6 TDI. Velmi slabý ve spodních otáčkách, až kolem 1700 ot/min zabere turbo a motor se probudí. V kombinaci s nevhodně odtsupňovanými převody to znamená, že ve městě musíte dvojku vytočit do minimálně 40 km/h, aby se chytla trojka a čtyřka už se ve městě nechytne (2.0 SDI jede po městě v pohodě na pětku). Jsou tři výkonové varianty: 55, 66 a 77 kW a rozdíl mezi nimi se ukáže mimo město a na dálnici. 55 kW varianta končí se zátahem někde kolem 3000 ot/min, pak je to uměle udušené. Aby to autem hnulo, musí se tomu stát na krku a pak jde spotřeba nahoru. 66 kW verze jede o dost líp a má menší spotřebu. Nejlepší je 77 kW verze.
DejmoR, 10.08.2020 10:20
Koupil jsem 1.4 tdi 51kw 280000 km pravidelně servisovano a naprostá spokojenost. Troufl jsem si stim zajet do Německa, pak Francie na omahu a zpět. Průměrná spotřeba 4.3 l při normální jízdě. Motor je trochu hlučný, ale jen pro ty co přešli z benzínu, pro naftaka to nebude až tak rozdíl. Pokud jde o dojíždění do práce dojíždím 25 km. Ráno trochu svižnější jízda za 5,5 na 100. Zpátky už za 3.8. Pokud se o auto pravidelně staráte údržba vás vyjde na stejný prachy jako každa jina fabia.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů