Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Continental GT Speed - nejrychlejší silniční Bentley všech dob

Nové modely
iHNED | 06.03.2013
dalších 10 fotek
foto: km77.com
Nejdříve vás zahrne luxusem, pohodlím a nádherným zvukem. Pak dokáže vystřelit kupředu a bez problémů překonat třísetkilometrovou hranici. Bentley Continental GT Speed je ztělesněním všeho, co chce znalec od svého kupé.

Luxusní grand tourer, jak se vozům této kategorie říká, brázdí silnice už deset let. Za tu dobu vznikla řada verzí, vůz se lehce posunul i designově. Tvary zůstávají stejné. Velké kupé má jednoduché, ale dynamické proporce. Jasné linie doplňuje velká maska chladiče a čtveřice světel. Přibyly diody pro denní svícení. I když jde o známý model, pokud si pořídíte vůz se žlutým lakováním, jaký měl Víkend zapůjčený k testu, pozornosti neuniknete.
O to víc, že nejde o standardní Continetal GT. Do našich rukou se totiž dostalo to nejlepší, co momentálně umí v britském městečku Crewe vyrobit. Model GT Speed je nejsilnější a nejrychlejší ze všech vozů s okřídleným B na kapotě, pokud nepočítáme okruhové speciály. Pravda je, že navenek to nedává příliš znát. Jistě, jsou tu aerodynamické prvky z karbonu nebo nádherná jednadvacetipalcová kola. Oproti běžným verzím jde ale jen o drobnosti.

Luxus na přání
Můžete si být jistí, že GT Speed vás bude hýčkat stejným luxusem jako jiné modely této automobilky. Do interiéru se vstupuje mohutnými bezrámovými dveřmi. Černou kůží potažené sedačky mají integrované hlavové opěrky. Svou rozložitostí přímo lákají k pohovění. Jsou perforované s kosočtverečným prošíváním. Chladí, hřejí a masírují.
Pojetí kabiny vypadá na práci zakázkového krejčovství. Zákazník si sám vybírá vykládání dřevem, hliník a kůži. Testovaný kousek zdobily plochy z uhlíkového vlákna. Palubní deska je přitom poměrně masivní. Tradičně rozděluje prostor mezi řidičem a spolujezdcem pomocí dvou velkých oblouků.
Na některých ovladačích je cítit, že Bentley patří do koncernu Volkswagen. To by se rozhodně u tak drahého vozu dít nemělo. Jistě, dotyková navigace funguje bezvadně, ale tu samou má přece soused ve svém starém Golfu. Detaily jsou však v Bentley přece jen urozené. Podobně jako v případě konkurenčního Rolls-Royce se ovládá ventilace klapkami podobnými těm, které najdete na trumpetě. Uprostřed palubní desky pak trůní ručičkové hodinky Breitling.
Kouzlo GT spočívá v tom, že ačkoliv jde o kupé, je prostorné. Proto se i na zadní místa vejdou dva dospělí lidé, alespoň na kratší cestu. Dostanou se sem přes elektricky posuvná křesla vpředu. Překvapivě praktický je i kufr s víkem ovládaným na dálku. Obligátní sada golfových holí se sem samozřejmě vejde, problém ale nebude ani sbalit se třeba na prodloužený víkend na riviéře.

Hrátky s aerodynamikou
Nejdůležitější je samozřejmě to, co se nachází pod přední kapotou: benzinový dvanáctiválec navíc přeplňovaný dvěma turbodmychadly. Je schopen nabídnout mocný výkon 626 koní a maximum točivého momentu 800 Nm. Ještěže je GT Speed vybaven pohonem všech kol, taková síla by se jen na zadní nápravu přenášela těžce. Motor rozhodně nepředvede zběsilý křik. Continental GT, to je přepych a pohodlí. Proto je spolehlivě odhlučněn, během běžné jízdy proniká do kabiny jen příjemné dunění, které dává pocítit, že pod přídí je uloženo něco nevšedního.
Pokud si řidič přeje, stačí sešlápnout plynový pedál a vyletět kupředu. Výhodou šestilitrového W12 je jeho obrovský zátah, který vůbec nesnese srovnání s menšími motory. Přes vysokou hmotnost vozu se dokáže kupé rozpohybovat prudce, nicméně s jistou dávkou elegance. Uvnitř posádce nenaběhne husí kůže a zornice se jí nerozšíří. Zrychlení z nuly na stovku za 4,2 sekundy přijme, jako by to byla téměř samozřejmost.
Nechat vůz řítit se rychlostí 330 km/h není nic jednoduchého. Vyžaduje to složité přípravy a pečlivé nastavování aerodynamiky. Zde se role koncernu naopak podepsala pozitivně, protože GT Speed těží ze vzdálené příbuznosti s nejrychlejším autem světa Bugatti Veyron. Při vysokých rychlostech vznikají vzdušné víry, tlaky a tření, se kterými si dokáže poradit jen správně nastavené auto.
S dobrou aerodynamikou pomáhá už snížený podvozek o 10 mm. Ten se při 240 km/h dokáže snížit o dalších 15 mm. Poslední snížení, tentokrát o 9 mm, přijde při 290 km/h. Pokud auto jede maximální rychlostí, proteče kolem něj 4000 litrů vzduchu za sekundu. Tuto masu se snaží kontrolovat kanálky, spoilery a difuzory. Posílají ji k brzdám, motoru nebo ji využijí k vytvoření přítlaku.

Jen pro vyvolené
Výsledkem perfektní aerodynamiky je fakt, že GT Speed je stabilní v každé rychlosti a zůstává dobře ovladatelný. Úctyhodná je i práce nové osmistupňové automatické převodovky ZF. Ta řadí bleskově, navíc je schopna podřazovat i tak, že jednotlivé stupně podle potřeby rovnou přeskakuje. Řízení je lehké, ale přesné. A podvozek? Ten je mistrovským sloučením komfortu a jízdní stability. Nerovnosti pohlcuje, jako by ani neexistovaly, přesto se ale v zatáčce zapře a masu vozu z ní odmítá pustit ven.
Jezdit s modelem GT Speed je zážitek. Pokud si ho chcete dopřát, musíte však najít na svém účtu poměrně velkou sumu peněz. Zejména pokud auto necháte vybavit doplňky, které jsme našli v testovacím voze. Například za speciální karbon-keramické brzdy je nutné připlatit si čtvrt milionu, kola stojí 30 tisíc korun. Celkem auto vyšlo na více než 4,9 milionu korun. Bez daně.

Technické údaje Bentley Continental GT Speed

Motor

 

přeplňovaný zážehový dvanáctiválec

 

Objem

 

5998 ccm

 

Výkon

 

460 kW (626 koní)

 

Toč. moment

 

800 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

4,2 s

 

Max. rychlost

 

330 km/h

 

Komb. spotřeba

 

14,5 l / 100 km

 

Rozměry

 

4806 x 1943 x 1394 mm

 

Převodovka

 

8stupňová, automatická

 

Rozvor náprav

 

2746 mm

 

Hmotnost

 

2320 kg

 

Objem kufru

 

358 l

 

Cena

 

197 310 eur* bez DPH *přepočítává se podle aktuálního kurzu

 

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů