Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co koupit po spolehlivém Nissanu?

Poradna
Martin Vaculík | 15.06.2007
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den pane Vaculíku, 

velmi rád čtu Vaše články na tipcars stránkách. Docela by mne zajímal Váš názor na následující. 

Jsem spokojeným, neřkuli šťastným majitelem Almery Sedan N15 Invitation Plus 1,4 64 kW r.v. 1998. Vůz jsem koupil v r. 2000 od 1. majitele, měl najeto 20.000 km. Nyní má cca 135.000 km. Za celou dobu nedošlo k žádné poruše. Vše je původní (plechy, baterie !!!, kotouče - destičky měněny ve 120.000, tlumiče !!! - pravidelně testovány, výfuk - pouze zavařen spoj mezi prostředním a posledním dílem, samozřejmě spojka). Koroze 0 (pouze u hrdla nádrže - pod poklopem), pravidelně (cca po 2 letech) dělány dutiny a spodek, garážováno. 

V poslední době s autem jezdím většinou sám (dříve 4-členná rodina) či ve 2, provoz celoročně (jsem lyžař). Jak jistě víte, svezení je s tímto vozem excelentní - zvláště v zatáčkách - zadní multilink náprava dokáže zázraky i na "civilním" obutí.

 

V současné době odhaduji cenu vozu na cca 90.000 Kč, +/-. 

Jediné, co mne znepokojuje až dovádí k zoufalosti, je skutečnost, jaký vůz si pořídit, až "Almara" doslouží. Můj názor je následující:

 

1. Almeru, vzhledem k vlastnostem a zůstatkové ceně, asi bude vhodné využívat dokud nebude jevit potřebu vydatných investic. Vzhledem k výše uvedenému doufám, že to ještě nějaký roček bude. Váš názor?

 

2. Vzhledem k situaci na trhu, financím a předchozím zkušenostem velmi váhám s koupí nového vozu, upřednostnil bych zachovalý mírněji jetý s prokazatelnou historií. (Jsem si vědom, že takovou kliku jako s Almerou už asi mít nebudu). Váš názor?

 

3. Náhradníka počítám hledat jednoznačně mezi "šikmookými" - přednost Japonci. Zřejmě ne Nissan - po holportu s Renaultem šla kvalita dolu (novější Almery - teď je to zase lepší?), ne Honda (vysokootáčkové motory), favoritem se mi jeví Toyota (Corolla, Auris). Váš názor?

 

Děkuji za odpověď a těším se na další Vaše příspěvky. 

Pavel Seibert


Odpověď

Vážený pane Seiberte,

Pokusím se odpovědět v bodech, tak jak jsem se tázal. Myslím, že zajímavé náměty mohou mít i někteří zkušení motoristé z řad čtenářů TipCars a jelikož přes vytrvalou snahu se mi stále nedaří získat patent na rozum, tak i je vyzívám k případným námětům, radám a zkušenostem.

1) Jezdit dále s Almerou

Samozřejmě nejlevnější a nejjednodušší možnost. Nicméně najdeme i pár argumentů proti. Almera je skvělá, ale také samozřejmě stárne. Ne všemu se dá zabránit údržbou. Některé věci jsou tak nenápadné, že člověk si na ně stále zvyká a ani mu nepřijde, že to auto už dávno nemá původní parametry. Almera mojí známé je po dvoustech tisících také zdánlivě úplně v pohodě (akumulátor a výfuk měnila zcela nedávno, toť vše), ale stěžuje si na vyšší spotřebu paliva, která se z původních dlouhodobých 6,5 vyhoupla až téměř k osmi litrům. Vzal jsem auto na diagnostiku a žádná chyba. Měřili jsme lambda sondu a chodí, i když ne úplně v celém rozsahu. Je prostě trochu načatá, ale ne tak, aby zkušený mechanik jednoznačně doporučil výměnu. Prostě jen mírně unavená, ne vadná. Stejné to bývá třeba se vstřikovači. Ano, i benzínové vstřikovače se časem unaví, zanáší úsadami (zejména při provozu na levný benzín, který neobsahuje detergenční aditivy, na českém trhu jsou takto aditivovány benzíny značek Benzina, OMW a Shell) a místo aby rozprašovaly, tak spíše kapou. Pak samozřejmě není tvorba směsi zejména u studeného motoru optimální, krom zhoršení emisí řidič musí pro stejný výkon více šlapat na plyn a spotřeba roste. Vstřikovače u benzínových motorů však obvykle vůbec nikdo neřeší, jeden stojí běžně přes tři tisíce, takže se majitel raději smiřuje se zhoršenými parametry. A tak to máte i s řadou jiných věcí. Zatímco v dobách dieselových trojkových golfů či Mercedesů W124 jsem tvrdil, že dobrá auta se mají stále opravovat a dají se tak velmi dlouho udržet v původním stavu, tak dnes se přikláním k názoru, že stárnutí moderního vozu se nikdy nedá zcela zvrátit. Dnešní auta jsou na to již moc složitá a obsahují moc příliš drahých dílů. Dalším argumentem pro obměnu vozu za nový je bezpečnost. Almera je posledním japonským mohykánem nejen v bezmezné spolehlivosti, ale i v chatrnosti konstrukce. V nárazovém testu EuroNCAP se kdysi téměř rozpadla. V době kdy jezdila na silnicích zejména podobně měkká auta to pro defenzivně jezdícího řidiče, který nemá ve zvyku opouštět silnici snad až zas tak velký problém nebyl. Dnes však kolem vás lítá spoustu věčně uspěchaných, telefonujících a totálně vystresovaných obchodních zástupců ve fabiích, které se svými prahy tloušťky lepší traverzy a často litinovým TDI v přídi mají při střetu s lehkou a chatrnou almerou doslova drtivou převahu (že fabie je na malé auto velice pevná, mi už potvrdilo například i několik hasičů nebo pracovníků rychlé záchranné služby, až budete mít příležitost, podívejte se na ty prahy, ani moje oblíbené bavoráky takové nemají). Nehledě na módu velkých SUV a off-roadů, z nichž ty rámové (Patrol, Toyota Landcruiser, Mercedes-Benz ML minulé generace) mají v principu jen minimální deformační zóny, takže kinetickou energii nárazu pohlcuje z největší části druhý účastník střetu.

2) Nový, nebo lehce jetý vůz?

To je vždy otázka. Obecně platí, že při koupi nového vozu má zákazník dnes velmi dobré podmínky v jednání o slevách, bonusech, financování prostřednictvím značkových leasingů se samo dostává na hranici rentability a slouží jako nástroj podpory prodeje. Financování ojetých vozů však již vždy musí především vydělat finančnímu ústavu který jej poskytuje a je tedy dražší. Co se poklesu hodnoty u velmi mladých ojetin týče, tak platí, že nejvýraznější je u drahých prestižnějších modelů s výkonnějšími motory, jejichž nároční zákazníci preferují nový vůz třeba z důvodů image a možnosti personalisace při koupi (tj. osobního výběru příplatkových prvků, čalounění a barev). „Chudšího“ kupujícího ojetin také u nich odrazují obavy z vyšších provozních nákladů, takže argument výhodné pořizovací ceny musí být fakt silný. Naopak masové modely formátu Škody Fabie vykazují pokles hodnoty dosti pomalý a po započtení výhodnějšího financování nového vozu se často ani nevyplatí.

TIP: RECENZE OJETIN: Nissan Almera (N15) - Naprosto bez závad

3) Jaký model ze současné nabídky?

Pro majitele Almery N15 bych měl následující tipy:


Nissan Note:
Nepřikláněl bych se zcela k názoru, že Nissan po sloučení s Renaultem již nestojí za úvahu. Model Note sice má „renaultí“ platformu, ale podvozek je to jednoduchý, robustní, bezproblémový a přitom jízdně zcela vyhovující. Jako velice dobré se zdají také nové zážehové motory 1,4 a 1,6 litru. Zatím s nimi nejsou vůbec žádné problémy a zejména ten větší jezdí naprosto přesvědčivě. Tiché, příjemné a praktické auto, které zřejmě bude pokračovat v tradiční nissanovské spolehlivosti.


Kia Cee´d: Je to první korejské auto, kterým bych sám klidně jezdil. Kia dodala jen logo na příď a peníze na projekt, samo auto se zrodilo ve vývojovém středisku v Rüsselsheimu a pracovali na něm lidé přetažení z jiných automobilek. Cee´d má kvalitní interiér, perfektní sedačky, úžasnou prostornost, vynikající jízdní vlastnosti (zejména s lehkou čtrnáctistovkou) a celkově je velmi dobře zpracovaný. Fantastické jsou jeho zážehové i vznětové motory, zejména základní čtrnáctistovka je se svými 80 kW prostě zázrak. Kia, která se vám na cestě z města pod rukama mění v hondu, tak bych to asi nejvýstižněji popsal. To auto je v principu velice jednoduché, ale funguje perfektně, nemohl jsem si vynachválit strmost řízení a přesnost řazení. Slícování jednotlivých dílů karosérie je bez chyby a motor je při stání na volnoběh tak tichý, že jasně slyšíte, jak klokotá HTP vedle stojící fabie. Zajímavé je, že evropským vývojářům se podařil husarský kousek, přesvědčili šetřivé korejské suchary, aby pro kompaktní model nevyvíjeli žádnou úspornou platformu, ale použili tu velkou s víceprvkovou zadní nápravou z modelů Carens a Magentis. Proto je Cee´d tak prostorný a proto má tak dobré jízdní vlastnosti. Navíc díly podvozku dimensované na mnohem těžší MPV Carens znamenají dobrý předpoklad životnosti.

Oba tyto modely jsou spolehlivá také podle hesla, co v autě není, nemůže se pokazit. Nicméně ta jednoduchost není taková, aby byl řidič jízdně šizen či aby došlo ke zhoršení provozně-ekonomických parametrů vozidla.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 18.06.2007 14:38
Tak to vám řeknu že ta tříválcová fobie 1.4TDi už mě pěkně se.e.soused ji vždycky ráno když jede do práce nastartuje pod mým oknem a to je jak v JZD.A vzbudí mě dřív než musím vstávat!hlučnější je pak už jenom stodváca tůrovaná studená na sytič naší sousedky...
anonym, 18.06.2007 18:06
Divil byste se, ale docela souvisí. Ne nadarmo mnoho automobilek navrhuje nápravy tak, aby se vozy při brzdění co nejméně předkláněly. Také nevím jestli víte, že když máte opotřebené tlumiče, je brzdná dráha podstatně delší, než s novými. To už o něčem svědčí. Aktivní bezpečnost je prostě potřeba a je jedno jestli to někdo trénuje, nebo netrénuje, Váš argument je naprosto scestný a nesmyslný. Mimochodem já také netvrdím, že bych Ceed zrovna chtěl, ale za ty peníze je to maximálně dobrá nabídka a to i v případě, kdyby Ceed stál o 100 000 korun více. Pořád je to dobré auto. Tomáš Dusil.
Martin Vaculík, 19.06.2007 12:17
Zarazilo, kolig negativních názorů na Cee´d jsem zachytil v diskusích na tipcars. Přitom já doslova přesedám z jednoho nejnovějšího auta do druhého a prostě mne obrovsky překvapila. Řízení chce zvyk, chybí mu zpětná vazba, ale je příkladně strmé. Možná hlučnost podvozku na nerovnostech je relevantní výtkou, ale leda tak ve srovnání s Gofem 5 či Focusem. Ale řazení u čtrnáctistovky bylo bezvadné, jen hondy mají lepší. Hlučnost na dálnici už na mne působí skoro jako vtip nebo sugesce. O té něco vím a v autech docela funguje. Když se majitel golfa zajde povozit s cee´dem aby se přesvědčil, že neudělal chybu, když golfa má přeci rád, jezdí už s jeho třetí generací a navíc byl dost drahý, tak jistě odejte s pocitem, že jí neudělal, byť by cee´d byl sebelepší. Výtku třeba na sedačky nebo interiér nechápu vůbec, vždyť třeba středový panel je prostě bezostyšně oprásklý z tolik uctívaného golfu... Náklony v zatáčkách? Tak to asi budu muset vrátit řidičák. Možná u 1,6 CRDi, ale u 1,4i opravdu ne. Ta hlučnost na dálnici, nekvalita řazení, špatné jízdní vlastnosti a špatné sedačky, to nejsem schopen pochopit a nabízí se otázka, zda má práce motoristického novináře vůbec smysl, když běžný motorista může dospět k tak opačným závěrům. Připomínám, že mám sprovnání opravdu se všemi konkurenty.
Šakal, 21.06.2007 10:00
Já si spíš myslím, že to už je prostě takový místní folklór. Když někdo napíše o něčem, že je něco dobré, tak druhý hned cítí povinnost napsat, že to stojí za prd. Stačí to tady sledovat. Bez jakýchkoliv rozumných argumentů se prostě napíše, že je to špatné a to jen proto, že je to made in Korea. Průser v dnešní době je ten, že automobilky spolupracují, mají společné projekty a nakonec ten největší odpůrce zjistí, že má kus svého auta od nenáviděných šikmooček) V Německu jsou kojeci ceklem oblíbení, spolehlivost je daleko lepší než kdysi a tvavary a technologii mají stejně obšlehlou od jiných, tak co.
anonym, 30.10.2007 16:05
Mně to tedy připadá, jako kdyby nevěstu ženichovi vybírala maminka...

Určitě by pak bylo méně rozvodů!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů