Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co čeká na řidiče v roce 2016, díl 1: Česko bude mít od ledna dalších 450 km dálnic

Aktuality
Michal Štengl | 23.12.2015
foto: Michal Štengl
Obrovské rozšíření dálniční sítě ale není způsobeno otvíráním nových úseků, nýbrž změnou stávajících rychlostních silnic na dálnice. Současně s tím dojde k přeměně některých komunikací I. třídy na rychlostní silnice, kde bude snížena rychlost.

V Česku mohou řidiči používat dva typy komunikací, po nichž lze jezdit osobními vozy rychlostí až 130 km/h. Síť klasických dálnic totiž u nás doplňují tzv. silnice pro motorová vozidla, tzv. rychlostní silnice. Ty jsou však laickou veřejností vnímány jako dálnice, protože zde mohou jezdit stejně rychle, mají zelené značení a za obě se platí. Oba typy komunikací však mají odlišné standardy správy a údržby (rychlostní je mají nižší), což platí i o úrovni policejního dohledu či rozsahu budování telematických systémů.

Od 31. 12. 2015 dochází k významné změně v pojetí dálniční sítě v České republice. Původní silnice pro motorová vozidla, známá „erka“, se totiž od ledna promění v klasické dálnice se vším, co k nim patří. Tímto úředním krokem dojde ke skokovému rozšíření dálniční sítě z dnešních 750 na cca 1200 km. Spolu s tím dojde i ke sjednocení dopravního značení, v průběhu příštího roku se přeznačí více než 400 km dnešních rychlostních silnic z modré na zelenou barvu. Mezi dálnice nebudou povýšeny úseky na R35 mezi Libercem a Turnovem, R63 v celé délce a krátké úseky R6 u Karlových Varů a R7 u Chomutova. Jde celkem o 32 km.

Tímto převodem však nedochází k zániku silnic pro motorová vozidla. Naopak někde i nová „erka“ vzniknou. Zásadní změnou je snížení maximální rychlosti ze 130 na 110, resp. 90 km/h. Jako silnici pro motorová vozidla se totiž budou označovat komunikace bez středově oddělených jízdních pásů. Na nich se bude moci jezdit maximální rychlostí 90 km/h, v některých případech ale i rychleji. Tam, kde jsou silnice oddělené středovými pásy, se bude jezdit 110 km/h. Ministerstvo dopravy vytipovalo možné úseky (viz mapa), o zvýšení rychlosti v konkrétním úseku však rozhodne příslušný kraj. V obci se bude moci po této kategorii silnice jezdit i nadále maximálně rychlostí 80 km/h.

A jak je to s placením? Zatímco u dálnic se nic nemění, v případě silnic pro motorová vozidla rozhoduje o povinnosti mít kupon, resp. jednotku pro placení mýta (vozidla nad 3,5 t) dodatkový tabulka. Dá se ale předpokládat, že si stát nenechá ujít takovou příležitost vybrat od motoristů peníze.

Naopak na některých úsecích dálnic a současných rychlostních silnic (45 km úseků na D1, D3, R6 a R10) nově lidé nebudou muset platit. Konkrétně se jedná o tyto části: D1 Kývalka – Brno, Brno – Holubice (exit 182 – 210; křížení se silnicemi I. třídy č. 23 a 50, celkové délka úseku 28 km); dálnice D3 Mezno – Čekanice (exit 76 – 79, křížení se silnicí I. třídy č. 19, celková délka úseku 3 km); rychlostní silnice R6 Jesenice – Cheb, sever (exit 162 – 169, křížení se silnicí I. třídy č. 21, celková délka úseku 7 km) a rychlostní silnice R10 Mladá Boleslav, Bezděčín – Mladá Boleslav (exit 39 – 46, křížení se silnicemi I. třídy č. 38 a 16, celková délka úseku 7 km).

Ceny dálničních kuponů pro rok 2016 zůstávají stejné jako letos. Roční s platností od 1. prosince 2015 do 31. ledna 2017 přijde na 1500 Kč, cena měsíční známky činí 440 Kč a za desetidenní kupon řidič zaplatí 310 Kč. V souvislosti s kauzou padělání dálničních kuponů ale došlo ke změně tvaru, barvy i ochranných prvků. Celoroční kupon je nově kulatý a růžový, měsíční je modrý a čtvercový a desetidenní známka je ve tvaru žlutého trojúhelníku.

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů