Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

CNG jako alternativní palivo zatím vede

Aktuality
František Mašek | 27.08.2016
foto: Michal Štengl
Za prvních 7 měsíců roku 2016 se u nás registrovalo už 1895 jen nových osobních a dodávkových CNG vozidel, to činí přibližně 1 procento ze všech nově registrovaných.

I když 97 procent prodejů nových osobních vozidel jsou stále vozy na tradiční paliva, z alternativních vozidel se těch na palivo CNG prodává u nás dvakrát více než hybridních vozidel, téměř 20 krát více než elektromobilů a už 70 krát více než na palivo propan butan – LPG. Nových vozidel osobních a dodávkových bylo prodáno u nás letos už téměř 2 tisíce, na odbyt jdou i nové CNG autobusy, komunální vozy, přibývají i ojetá CNG vozidla atd. Odhad prodeje Octavií G-Tec na CNG automobilky ŠKODA Auto pro letošní rok je desetina ze všech prodejů Octavií v ČR. Zájem o vozy ŠKODA na CNG ale nemají jen fleetoví manažeři, v roce 2015 celkem 17 procent prodejů tvořili privátní klienti. Vozy spalující CNG můžete aktuálně tankovat na 124 veřejných čerpacích stanicích, což je už velmi slušné číslo a s další výstavbou stanic se nadále počítá.

Prozatím ale velké plány bourá nízká cena nafty, která snižuje výhodnost provozu na stlačený zemní plyn. Řada uživatelů totiž po výpočtu výhodnosti dává přednost tradičním palivům, protože volba dieselového motoru zaručuje zájemci mnohem větší výběr na trhu nových vozidel. Přitom automobily na stlačený zemní plyn dnes najdeme v České republice u řady značek – vozy s tímto pohonem prodává Škoda, Fiat, Volkswagen, Opel nebo Mercedes. Nové CNG vozy dnes objevíme v každé z hlavních tříd, přičemž se na českém trhu prodává zhruba 40 různých modelů s pohonem na stlačený zemní plyn.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
centris610, 30.08.2016 00:10
Zrejme jste si nezjistili kolik prestaveb na lpg rocne ptibyva; ttoufam si tvrdit ze daleko vic nez cng z vyroby .. lpg stale nejvyhodnejsi, nejlevnejsi, cerpacek je tu ne desitky (cng), ale stovky ...
Reno, 30.08.2016 08:53


Problém je v tom, že se nabízí stále daleko míň vozů LPG originál z výroby, protože moderní motory už není optimální na LPG provozovat...

Zvirak, 30.08.2016 19:30
Milý Reno, to ovšem pořád nemění nic na faktu, že víc než nových registrací CNG přibývá přestaveb na LPG. To je holý fakt. Ikdyž ubývá nových motorů vhodných pro přestavu na LPG. Díky ekoteroristům. To je ironie, že čisté palivo znemožňují používat právě ti rádoby ekologičtí vylízanci.

Z tohoto pohledu ten článek vážně jeden velký blábol

navíc bych poopravil jednu část tvé věty:
moderní motory není rozumné vůbec provozovat..
Reno, 31.08.2016 09:46


článek jsem si detailně přečetl až teď. skutečně se nedivím tomu, že se /a to už se opakuji/ prodá nejvíc nových vozů na CNG, protože nové vozy na LPG se prakticky vůbec neprodávají.
a o tom je ten článek, o prodejích nových vozů, ne o přestavbách starých....

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů