Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Clubvan - první MINI pro přepravu nákladu

Nové modely
Karel Směšný | 03.07.2012
foto: MINI
Je to první MINI homologované jako užitkový vůz a současně to je vůbec první prémiový vůz segmentu malých užitkových vozů. K dostání bude už na podzim.

MINI Clubvan má dvojici míst a pět dveří. Zvětšená funkcionalita vozu je dána rozšířenou ložnou plochou, která tvoří celou zadní část od zadních dveří až k dvojici předních sedadel. Nákladový prostor je snadno přístupný nejen dvojicí křídlových dveří na zádi, ale také samostatnými dveřmi na pravé straně. Za dvojicí sedadel je umístěna přepážka oddělující prostor pro posádku a náklad. Současně s tím došlo ke zrušení zadních bočních oken. MINI je proto homologováno jako lehký užitkový vůz, což s sebou v závislosti na trhu přináší různá daňová zvýhodnění. Tento rozvážkový vůz se začne prvním zákazníkům dodávat na podzim 2012.


Clubvan je vůz pro rozvážkovou činnost, stejně tak jako pro použití jako nekonvenční a univerzální vůz pro volnočasové aktivity. Je prostředkem pro ty, kteří požadují, aby jejich rozvážkový vůz působil stylově a originálně. S délkou 3961 mm, šířkou 1683 mm, výškou 1426 mm a rozvorem 2547 mm má tento vůz zcela stejné rozměry jako výchozí MINI Clubman. V zásadě byl tento vůz postaven tak, že došlo k vyjmutí zadních sedadel a provedení potřebných úprav včetně doplnění několika doplňky. Zatmavená zadní boční okna jsou zvenku lakovaná v barvě karoserie a zevnitř vyztužená polykarbonátovými pláty. Skla zadních dveří jsou zatmavená, takže nákladový prostor je skrytý před pohledy zvenčí.

Celý interiér, včetně zadních bočních stěn, je čalouněn kobercem, zatímco střecha je po celé své délce chráněna černým čalouněním. V nákladovém prostoru jsou umístěné 12V zástrčky.

Za dvojicí sedadel je umístěna pevně s karoserií spojená příčka, která je ve spodní části tvořená hliníkovým profilem a v horní ocelovou sítí. Je navržena tak, aby dokázala zamezit přesunu nákladu do prostoru pro cestující i při intenzivním brzdění. Umožňuje proto naložit zadní prostor vozu až po střechu, takže pojme 860 l nákladu. Prostor pro náklad je dlouhý 115 mm a v nejužším místě má na podlaze šířku 102 mm. Užitečné zatížení vozu činí 500 kg.

Provedení Clubvan je vybaveno čtyřválcovými motory, samozřejmostí je pohon předních kol, elektrický posilovač řízení, vpředu vzpěry McPherson, zadní víceprvková náprava a výkonná brzdová soustava. Jaké vychytávky ovlivňují spotřebu paliva? Jde například o funkci Auto Start/Stop, ukazatel řazení, regeneraci kinetické energie či parametricky podle potřeby řízené příslušenství motoru. Výsledkem je, že například MINI Cooper D Clubvan má kombinovanou spotřebou podle EU 3,9 l/100 km, což je v segmentu malých užitkových vozů nejmenší hodnota i přes fakt, že tento vůz nabízí o 20 k vyšší výkon.

Základní model, vybavený zážehovým čtyřválcem 1,6 litru s variabilním rozvodem a výkonem 72 kW/98 k, je schopen z klidu na 100 km/h zrychlit během 11,1 s a dosáhnout nejvyšší rychlosti 185 km/h. V kombinovaném cyklu měření spotřeby podle EU vykazuje hodnotu 5,5 l/100 km, což odpovídá produkci CO2 ve výši 129 g/km. MINI Cooper Clubvan svému řidiči poskytuje výkon 90 kW/122 k, který je tento vůz připraven zrychlit z klidu na 100 km/h během 9,8 s a rozjet jej až na rychlost 201 km/h. Kombinovaná spotřeba je 5,5 l/100 km (CO2: 129 g/km).

Nejúspornějším modelem v nabídce řady MINI Clubvan je provedení MINI Cooper D Clubvan, vybavené čtyřválcovým turbodieselem s přímým vstřikováním common-rail o výkonu 82 kW/112 k, který zajistí zrychlení z klidu na 100 km/h během 10,2 s a nejvyšší rychlost 197 km/h. Podle EU dosahuje kombinovaná spotřeba hodnoty jen 3,9 l/100 km (CO2: 103 g/km).

Standardní výbavou všech modelů je šestistupňová manuální převodovka. MINI Cooper D Clubvan může být na přání vybaven šestistupňovou samočinnou převodovkou.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů