Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën ZX s motorem 1.4 nebo 1.6?

Poradna
Jan Kos | 23.11.2006
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den, přemýšlím o koupi Citroenu ZX kombi r.v. 1997 a mladší s benzínovým motorem 1.4 nebo 1.6. Dovolil bych si Vás požádat o informace ohledně tohoto vozu a zajímal by mě Váš názor na tento vůz. Jaká je poruchovost, slabiny vozu, přednosti, postřehy z provozu atd.

Předem děkuji za odpověď.


Odpověď

Ačkoliv předchůdce vozu ZX (typ GS - avantgardně řešený, do roku 1985 vyráběný a u nás málo známý) disponoval originálním hydropneumatickým podvozkem, rozhodl se Citroën - zřejmě kvůli celkové jednoduchosti, opustit pro nový vůz nižší střední třídy toto řešení. Díky tomuto kroku sice ZX nepůsobí při jízdě jako opravdový Citroën, avšak konvenční řešení je po letech podstatně spolehlivější.

Právě kvůli zvláštním technickým řešením má značka pověst poruchových a obtížně opravitelných vozů. Z tohoto důvodu se ojeté Citroëny prodávají výrazně ,,pod cenou“ z čehož velmi těží kupující modelů jako je ZX, ale i třeba Saxo. Při premiéře se ZX pustilo do boje s německými konkurenty Opel Astra F a VW Golf III a nutno dodat, že jim bylo více než důstojným soupeřem, což platí i teď po letech. Tehdy bylo vyzdvihováno jeho funkční řešení a prostornost, čímž bohužel utrpěl design vozu, který je, mírně řečeno, trochu fádní a nevýrazný.


TIP: ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Citroën ZX 1.9D

Podvozek

Daleko zajímavější jsou však některá použitá konstrukční řešení, jimiž se ZX tenkrát zařadil na samý vrchol své třídy. Ano řeč je o velmi zajímavé zadní nápravě ATC. Ta svým uložením redukuje přirozenou neotáčivost vozu díky proměnné kinematice při působení bočních sil. Vozidlo se tak doslova vrhá do zatáček, někdy až tak ochotně, že mu vybočí záď. Kdo dokáže toto chování kontrovat volantem, projede zatáčku rychleji, než s většinou současných, neotáčivých předokolek.Toto chování by dnes bylo předmětem kritiky (Stačí vzpomenout na Peugeot 206, jež se chová, vzdor jednodušší zadní nápravě, velmi podobně), avšak sportovně založený řidič je nadšen. Díky odpružení pomocí torzních tyčí je jízda na nerovnostech velmi plavá a bez rázů, které třeba nová C4 s klasickými vinutými pružinami zamaskovat neumí. Dnes však málokdy narazíte na ZX, jež výše popsané skvělé vlastnosti má. Podmínkou je dobrý stav čtyř silentbloků, kterými je zadní náprava připevněna ke karoserii. Právě jejich nestejná tuhost v různých směrech umožňuje ono natáčení při jízdě v zatáčce. Uložení podélných ramen je zde realizováno prostřednictvím jehlových ložisek, jež mají také omezenou životnost. To poznáte když se na ZX podíváte zezadu. Jsou li kola výrazně odkloněna jakoby do tvaru písmene A, tak to mají ložiska již spočítané. Při jízdě se ZX s opotřebovanou nápravou chová dosti neklidně a doslova plave. Doporučuji proto provádět výměnu jak silentbloků, tak i ložisek preventivně každých 100000 km. Časově náročná oprava naštěstí nevyžaduje příliš drahé díly. (Sada ložisek s gufery na obě strany stojí v neoriginálu cca 1600,-Kč), takže celková oprava zase tak drahá není. Pro zachování dobrých vlastností a životnosti celé nápravy je ale nezbytná.


Motory

Oba Vámi uvažované benzinové motory jsou velmi dobrou volbou. Jde o robustní, celohliníkové pohonné jednotky řady TU. Ty jsou velmi odolné, a ani po mnoha km netrpí na zvýšenou spotřebu oleje. Pouze jejich kultura chodu je nižší. Zejména 1,4 vybavená centrálním vstřikováním obvykle na volnoběh houpe, až má člověk pocit, že není něco v pořádku. Je to však normální. Pokud však při přidání plynu (v tahu) škube, tak od ní dejte ruce pryč. Je to většinou následek prodřeného potenciometru škrtící klapky, jež se dá koupit pouze v celku s celým tělesem a stojí nějakých 15000,-Kč. Najdete-li ZX 1,4 vybavené vzácně se vyskytující klimatizací, tak u něj pozor na klepání při spouštění, jež způsoboval napínák řemene pohonu příslušenství. Ten je poměrně drahý (řádově tisíce korun) a vyskytoval se u vozů z let 1997-1998. Doporučuji také hlídat stav chladicí kapaliny. Kvůli celohliníkové konstrukci může mít přehřátí fatální následky v podobě zkrouceného bloku a hlavy. Motor je pak k nepoužití. Prvotním signálem může být propálené těsnění pod hlavou. To se pak ztrácí chladicí kapalina a vůz netopí. Vyšší výkon nabízejí motory 1,8. Ty jsou řady XU. Při jejich koupi pozor na vyšší spotřebu oleje, která zde ale naštěstí neukazuje na celkové opotřebení, nýbrž ,,jen“ na ztvrdlé simerinky ventilů, které propouští olej do spalovacích prostor. To odstraňuje skvělá 16 ventilová varianta, u níž se ani nemusíte starat o vymezování ventilové vůle. Vyžaduje však dražší a kvalitnější olej (výrobce doporučoval Total Q9000 5W-40). U všech ostatních motorů je potřeba vůli vymezovat. U motorů TU jednoduše šroubky, u XU poměrně složitě pomocí podložek uvnitř hrníčkových zdvihátek. V roce 1994 prodělal ZX modernizaci, v rámci níž se změnila přední maska, zútulnil interiér, jež však ve srovnání s konkurencí působí stále méně atraktivně. Jízdně je to však pořád velmi dobré auto.

Klady a zápory

+ Jízdní vlastnosti a ovladatelnost

 

- Průměrná kvalita zpracování

 

+ Komfortní odpružení

 

- Choulostivá zadní náprava

 

+ Odolné zážehové motory

 
- Méně estetický interiér 

+ Vynikající vznětové motory

 
- Pasivní bezpečnost poplatná době vzniku (Pouze Airbag řidiče - za příplatek) 

+ Skvělá vnitřní prostornost

 
- Méně kultivované zážehové motory (1,4 Monopoint) 

+ Příznivé ceny na trhu ojetin

 
 

Časté závady
· Opotřebené uložení zadní nápravy
· Defektní lambda sondy
· Vadný snímač polohy škrtící klapky (1,4 monopoint, méně 1,6 MPI - u té je podstatně levnější)
· Vůle v uložení ramen přední nápravy
· Úniky oleje z motoru (u dieselu skrz porézní trubku odvětrávající klikovou skřín - je tvaru Z)
· Nepřesný palivoměr
· Netěsné čerpadlo servořízení
· Spotřeba oleje u motorů 1,8 (řady XU-skrz ztvrdlé simerinky ventilů)

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin, 23.11.2006 18:13
Bože veď len si stačí vyhľadať nejaký článok tu na Tipcarse. O lagunách sa tu toho popísalo až až. Napr. Laguna 1 odporúčaný motor 2.0 8V 83Kw a 1.9DTi 72Kw...zvyšok nebrať...
radim, 24.11.2006 08:22
Dobrý den, s vámi požadovanými benzínovými motory zkušenosti nemám, ale dovolím si přidat mé zkušenosti s tímto vozem s motorem 1.9D r.v.1995, Tonic, najeto cca 180 000 km.
Jak je psáno v článku, pohlídejte si zadní nápravu do A, je to vidět zezadu, u některých exemplářů je to patrné dokonce při pohledu z boku na zadní kolo. Jen bych ještě doporučil výměnu všech tlumičů. Starší vozy mají tlumiče v háji a s novými je to obrovský rozdíl. Auto se pak nekolébá jako kačena a sedí. Vzhledem k věku tohoto modelu počítejte s tím, že budete měnit ložiska, brzdové kotouče a destičky, čepy, kosti, výfuk, rozvody s kladkama případně další věci, které nevyměnil nebo zanedbal předchozí majitel. Proto si nechte rezervu cca 20000 Kč. Všechny náhradní díly jsou k sehnání do 2 dnů. Pokud tomu autu dáte základní údržbu tak budete spokojen. Auto je prostorné a pohodlné, problém mohou mít jen osoby nad cca 185cm sedící vzadu s prostorem nad hlavou. Provedení palubní desky umožňuje odložit různé drobnosti na rozdíl od dnešních „moderních“ vozů. Vždycky když přesednu do firemní Fabie nebo Octavie I, tak jsem tak nějak nesvůj. V interiéru sem tam něco zavrzalo nebo zadrnčelo, ale časem jsem pazvuky lokalizoval a odstranil. Nemám provedení kombi, ale i přesto se do kufru v pohodě vejde kočárek (nemám na mysli golfáč) aniž musím sundávat kola. S autem jezdím denně, rychle topí, minulou zimu jsem bez problémů startoval i v -26°C. Parkuji venku a auto nerezaví, jestli někde narazíte na rez, tak tam bylo opravováno. Motor 1,9D je zatím spolehlivý, žere jen naftu (chladící kapalina ani olej se neztrácejí) a jeho výkon je pro mne dostačující (nejsem závodník), ale jsou situace kdy lituji, že nemám výkonnější 1,9TD. Vždycky mi vadilo umístění rezervního kola zvenčí na spodku vozu, toto řešení jsem ovšem velmi ocenil, když jsem jel kamarádovi na svatbu a píchl jsem v dešti s kufrem plným cukroví. Takové jsou mé postřehy, snad Vám k něčemu budou.
Milan, 24.11.2006 14:52
Mám 1.4i r.v. 93, 5-ti dvéř hatchback a musím říct, že tenhle model je něco jako hodně muziky za málo peněz....
Pohodlný, prostorný a úsporný vůz bez nějakých záludností. Za rozumný peníz lze mít rodinné auto s velmi slušnou výbavou a docela solidními jízdními vlastnostmi. Nerezaví a pokud se autu předchozí majitel alespoň minimálně věnoval, neměly by na vás spadnout nějaké velké investice - s investicemi do choulostivých náprav je ale třeba počítat + věci, které se prostě časem "ojedou" u všech aut. Do kufru se opravdu pohodlně vejde velký kočárek bez sundávání kol, nedávno jsem tam se složenými zadními sedačkami vezl rozložený velký jídelní stůl a nerozložené čtyři židle :) ..a to nemám kombi.....U benzínových motorů ale pozor na řídící elektroniku!!! Vlastní zkušenost. Jakmile to někde cuká, poškubává nebo silněji kolísá volnoběh - nebrat!! V autorizovaných servisech Citroen jsou jenom předražení měniči originálních dílů a najít v okolí cenově dostupného fachmana, který by rozhašenou elektroniku dal opravdu dohromady může být velký problém. Užil jsem si svoje s potenciometrem škrtící klapky - zrovna tato součástka je achilova pata zvláště starších modelů Citroen / Peugeot s 1.4i motorem a na vrakovišti sehnat dobrou vstřikovací hlavu s použitelným potenciometrem je dost náročné...
Ale kamarád má také ZX 1.4i, s najetými 230.000 km, on sám na tom natočil asi 90.000 a v motoru měnil jen olej a startér a sviští mu to pořád jedna radost a nikdy nezůstal někde viset... Ale repasi zadní náparavy po 180.000 km za 6.000 Kč se nevyhnul ... ;)
Martin, 26.11.2006 20:57
Najezdil jsem se ZX kombi 1997 1,4 i celkem slušnou porci km po dálnicích i okreskách i zapřaženým karavanem. V první řadě musíte pominout design ala opel kadet. Prostornost je u vozu kombi na1-ku. Pohodlí hledejte ve verzi řady Tonic, super sedačky, silný servo, auto padne do ruky, až budete překvapen. Ale u ostatních verzí Aura, Authentique..... tomu ale tak není. Jízdní vlastnosti bych hodnotil jako průměrné, do doby, co se projeví opotřebovaná zadní náprava, pak rapidně klesají. V Tipcars odhadly cenu opravy na 1600 kč, mě vyšla oprava zadní nápravy na 9760 kč. S motorem 1,4 55kW zapomeňte na předjíždění, na dálnici max 140 km/hod. Motor je dosti hlučný, už jenom tím, že při 100 km/h, točí cca 3250 ot/min ( červený políčko na otáčkoměru začíná na 6750/min ). Celkově se musí motor 1,4i celkem dost točit, takže spotřeba je na úrovni auta 1,8i ( 6-6,5 mimo město, 8-8,5 po městě ). Raději bych koukal po verzi 1,8i/74 kW ( nebo aspoň 1,6/66 kW ), pak Vám přinese více radosti a užitku. Já jsem ho letos vyměnil za Primeru P11 1,6 16V a ničeho nelituji. Ono prostě něco jiného je jezdit, a svést se.
anonym, 24.08.2007 09:53
MAM PROBLEM SE STARTOVANIM AUTO STARTUJE NORMALNE A LE JSOU TAKOVE CHVILKY ŽE STARTER TOČÍ A NIC JAKO KDY BY BYLA PRAZDNÁ NÁDRŽ MYSLEL JSEM ŽE JR TO ELKTR MAGNETICKÁ CÍFKA DAL JSEM TAM NOVOU A JE TO PORAD NEUMĚL BY MY NEKDO PORADIT JAK NATO DĚKUJI MUJ IMEJL antoninkytka@seznam.cz
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů