Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën ZX - s jakým motorem je nejlepší?

Poradna
Petr Šikl | 24.07.2008
dalších 12 fotek
foto: TipCars.com
Tentokrát se nám sešly hned tři dotazy na ojetý Citroën ZX. Pokusíme se tedy odpověď všem třem tazatelům najednou.

První dotaz: Dobrý den jako student si nemohu dovolit nějaký přepych, ale zaujal mne citroen ZX .Dieselové verze jsou pro mě nevýhodné, protože je vysoké povinné ručení.A tak se vás tedy táži jaký benzínový motor je nejlepší..pro tento model..

Druhý dotaz: Dobrý den zaujal mne jako studenta tento model zejména kvůli uváděné spotřebě...zajímá mne tedy zda se dá jezdit s tímto vozem s benzínovým motorem za 6 litrů?...dále jaký motor byste mi doporučil...1,4i , 1,6 i nebo 1,8 i výše pojistného je stejná...děkuji

Třetí dotaz: Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o informace o Citroënu ZX.


Francouzský konkurent Volkswagenu Golf se šípy ve znaku byl a je podceňovaným automobilem. Na trh přišel po pětiletém vývoji v roce 1991, současně s třetí generací Golfu, novou Astrou a poslední generací Fordu Escort. Jeho úkolem bylo vyplnit mezeru mezi dlouho vyráběným modelem BX a malým AX. Karoserie "Zet-Xka" již při uvedení na trh působila mírně zastarale, což neplatilo o použité technice. V nabídce byla třídveřová a pětidveřová verze, ke které se o dva roky později přidalo kombi "Break". Model ZX je předchůdcem Xsary, která tento model vystřídala v roce 1997. Celkem se vyrobilo 1,7 milionu ks modelu ZX. Komfortní a jistě působící naladěný podvozku, relativně prostorný interiér, to je hranatý model ZX. Jen si je potřeba zvyknou na lacině působící plasty, celkovou strohost interiéru a chudou výbavu.

Podvozek je laděn na komfortní jízdu, přičemž vzhledem k úsporám není vybaven pneumatickým pérováním. Tradiční ocelové řešení přesto poskytuje pohodlné cestování s náklony Citroënu vlastními. Jízdní vlastnosti byly v době vzniku nadprůměrné, nepotěší jen směrová stabilita při vysokých rychlostech. Přesto podceňovaný Citroën měl po technické stránce několik lahůdek. Jednou z nich zadní náprava odpružená zkrutnými tyčemi, tzv. se samořiditelným efektem (ATC). S náklonem při průjezdu zatáčkou se měnila geometrie zavěšení, které zaručovalo nadprůměrné jízdní vlastnosti a částečně vyrovnávalo vrozenou nedotáčivost předokolek. Bohužel právě zde je nutné se mít na pozoru. Předčasné opotřebení čtyř silentbloků, kterými je zadní náprava připevněna ke karoserii je nutné mít v dobrém stavu. Model ZX dále trápila omezená životnost jehlových ložisek v uložení podélných ramen na přední nápravě. Při zkušební jízdě by se "Zet-X-ko" nemělo chovat neklidně a plavně. Tyto dva aspekty svědčí o opotřebované nápravě. Dále ZX trápily netěsnosti motorů a převodovek. Dále se vyskytují poruchy vstřikovače lambda sondy, problémy s rozdělovači u zážehových motorů a zřídka poruchy elektroniky.

Z pohonným jednotek byla nejdříve k dispozici benzínová jedenáctistovka (44 kW), čtrnáctistovka (55 kW), šestnáctistovka (65 kW) a vznětová devatenáctistovka (88 kW). O rok později přibyl dvoulitr (112 kW) a dvojice nových dieselů 1.9D (52 kW) a 1.9TD (67 kW). Až s příchodem dlouhé verze se objevila benzínová osmnáctistovka s výkonem 74 kW. Poté následovaly šestnáctiventilové verze osmnáctistovky a dvoulitru, který byl vyladěn na 120 kW a spojen od roku 1996 s šestistupňovitou převodovkou.

Z výše uvedeného přehledu nabízených agregátů se v každém případě vyhněte slabé jedenáctistovce s 44 kW výkonu, který dělá z modelu ZX doslova lenochoda. V nabídce ojetých automobilů se téměř vůbec neobjevuje benzínový dvoulitr. Naopak hojně zastoupenou pohonnou jednotkou, kterou lze navíc doporučit je benzínová čtrnáctistovka, která přes papírově nízký výkon postačuje běžným uživatelům. Je sice méně kultivovaná, ale v praxi dokáže jezdit v kombinovaném provozu za sedm litrů na 100 kilometrů. Oproti tomu výkonnější šestnáctistovka je nenáročná na údržbu a v pohodě se s ní dá jezdit za osm litrů. U zážehových motorů si dejte pozor na cukání v tahu. Na vině většinou nejsou zapalovací svíčky ani rozdělovač. Problémem bývá snímač polohy škrtící klapky, který není zrovna levný. Dalším neduhem bývá přehřátí těchto motorů vinou úniku chladicí kapaliny, které většinou má u celohlinikové konstrukce fatální následky. Na vině může být nedokonalá oprava po předchozí havárii atd. Vznětové agregáty lze doporučit. Vyskytují se u nich sice problémy se startováním, ale patří k odolným. Zejména devatenáctistovka bez turbodmychadla.

Závady a poruchy: - předčasně opotřebené tlumiče (zejména u verze Break, která byla často přetěžována) - úniky oleje z motorů - poruchy elektroinstalace - nepřesný palivoměr - předčasně opotřebená uložení ramen zadní nápravy a ložisek - vůle v řízení - poruchy rozdělovače - hlučná převodovka

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 27.07.2008 21:13
Již 12 let vlastním ZX 1,4i, 92 a podle toho, kolik sypou peněz do oprav aut ostatní, tak si pískám
anonym, 29.07.2008 09:22
Jestli za běžné opravy a za hubičku počítáš repasi zadní nápravy, což je okolo 12-ti tis., tak potěž pánbůh. Holt asi je hodnota peněz pro každýho jiná ) Jinak měl jsem taky 1,4 Break 1996 a nemůžu referovat ani kladné ani záporné. Snad jenom vypíchnout velmi pohodlné sedačky s výborným bočním vedením u modelu Tonic ( nevím, jestli to byly origo ) a velmi líný a hlučný motor. Ale na normální ježdění do práce dobrý. Já jsem ho teda totálně zničil taháním karavanu, spojka převody, motor, ohlá zadní náprava.....
anonym, 01.08.2008 17:01
Absolutní bomba za pár peněz je třídvéřová verze z posledních dvou let výroby s vysokootáčkovým dvoulitrem s výkonem 120kW/163 koní. S lehoučkou ZX si pohazuje jak vítr, zrychlení pod 8 vteřin, maximálka 220 km/h.
anonym, 11.09.2008 23:39
Nejprve jsem měl ZX 1,4 Reflex 55 kW a super. Výborné jízdní vlastnosti, pohodlné řízení i jízda, pozinkovaná karoserie. Koupil jsem ji s najetými 2 500 km (předváděčka prodejce) a prodával se 100 000 km. Servisoval jsem pouze ve značkovém servise a každá garančka stála astronomických cca 10 000,- Kč. Potom jsem měl ojetý ZX 1,6 Aura a to už byla pohroma. Původní majitel mi asi něco zatajil.
anonym, 11.09.2008 23:41
... a když havaruješ, tak z tebe nic nezbude. Bezpečnost odpovídá době vzniku vozidla...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů