Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën Xsara Picasso: řešíme kovový zvuk u zadního kola

Technická poradna
Váradi Petr | 22.11.2011
foto: TipCars.com
Při přejetí nerovností se ozývá kovový pazvuk. Provedeme analýzu nejpravděpodobnějších příčin.
Autor dotazu:David
Značka, model:Citroën Xsara Picasso
Bližší označení:1,8 16v
Rok výroby:2002
Palivo:benzín
Výkon v kW:85kw
Kód motoru:1,8 16v
Popis závady:Při jízdě přes nerovnosti se v zadním pravém kole ozývá nepříjemný kovový zvuk. Po vizuální prohlídce závada nenalezena. Děkuji za radu a odpověď.

David
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Dobrý den,

vizuální prohlídka Vám v tomto případě příliš nepomůže, bez demontáže kola byste maximálně možná odhalil vyteklý plynokapalinový tlumič. Pokud na problém budete chtít přijít sám, bude auto muset ideálně na zvedák (v horším případě na hever, podložit na bezpečném místě špalkem a zajistit přední kola např. cihlou).

U Xsary Picasso je mimochodem zadní náprava řešena poněkud nezvykle a možná je vhodné se na její řešení podívat. Jedná se o to, že odpružení je řešeno torzními tyčemi, klasické vinuté pružiny na Vašem voze nenajdete. Zvolené řešení má své výhody i nevýhody. Výhodou jsou zpravidla nižší servisní náklady, možnost do jisté míry regulovat světlou výšku vozu a menší prostorové nároky, které umožňují prostor využít ve prospěch posádky nebo nákladu. Nevýhodou pak nutnost se čas od času na torzní tyče zaměřit a znovu je nastavit do původní polohy, dále se bez použití dalších prvků nedá hovořit o přílišné sofistikovanosti takto konstruovaného podvozku. Jenže u rodinného MPV až tolik neběží o čistotu zvolené stopy v zatáčce, takže zde proti řešení podvozku nelze říct ani půl slova. Na zábavu u Citroënu stavějí jiné vozy, Xsara Picasso je spíš rodinný pracant.

Pojďme se podívat na možné příčiny Vámi zmíněného zvuku. Je nutné sundat zadní kolo a zabezpečit vůz. Poté se zaměřte na zavěšení tlumiče výfuku, nejde tlumičem hýbat moc snadno? Nedochází při zacloumání s tlumičem výfuku k jeho kontaktu s vozem? Dále najděte plastové dorazy zadní nápravy, nejsou již zcela opotřebované? Podívejte se i na zmíněné torzní tyče, nedošlo k posunutí originálního nastavení? Pokud ano, lze původní nastavení vrátit, nicméně je nutno postupovat opatrně a se znalostí věci, aby nedošlo k chybnému nastavení pracovní dráhy tlumiče pérování. Problém může být i v opotřebeném uložení tlumiče, nebo v čepech, to ale již pravděpodobně sám nezjistíte a bude nutno navštívit servis. Pravděpodobně se nebude jednat o ložisko kola, to by hučelo nezávisle na stavu vozovky.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
JendaBenda, 22.11.2011 08:30
nic proti zkušenostem,ale obávám se,že u daného modelu vozidla jde určitě o ložisko uložení nápravy. Tak jako u spousty jiných francouzých vozidel,má i tato náprava ložisko na nápravnici,které se časem opotřebuje a vymele se. Takže charakteristické znaky: kovové klepání při přejetí nerovnosti,"rozčapenost nápravy" J.
Abík, 25.11.2011 06:41
Po zkušenostech. Nelze nic jiného než souhlasit. Jinak. Zase chybí informace, kolik má auto najeto, jak často jezdí plně vytížené a pod..
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů