Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroen Xsara Picasso - proč nefunguje ventilátor topení?

Technická poradna
Jiří Matwiov | 31.07.2009
foto: TipCars.com
Nefunční ventilace topení (větrák se netočí v žádném režimu). Klimatizace spíná.
Autor dotazu:Aleš
Značka, model:Citroën Xsara Piccasso 1.8
Bližší označení: 
Rok výroby:2002
Palivo:benzin
Výkon v kW:85
Kód motoru:6FZ
Popis závady:Nefunkční ventilace topení (větrák se netočí v žádném režimu). Klimatizace spíná.
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky:Kontrola a proměření pojistek + kontrola chyb v počítači. Vše v pořádku.

Odpověď: pokud se netočí ventilátor topení tak příčin, které tuto chybu způsobují může být několik, ale začal bych vylučovat ty nejjednodužší. Ventilátor se netočí buď proto, že: do ventilátoru nejde proud a nebo je ventilátor poškozený. Jako první bych tedy zkontroloval spínač ventilátoru. Je to určitě to nejjednodužší co můžete udělat. U spínače ventilátoru je několik poloh, které nám zajišťují různou intenzitu foukání. Tato intenzita je řízena pomocí odporů, které jsou přímo ve spínači, proto pokud nám nejde jen jedna nebo více rychlostí ventilátoru a ostatní běží tak je jasné, že jsou špatné jen některé odpory ve spínači a musíme spínač vyměnit. Pokud nám do spínače proud jde a ze spínače do ventilátoru nikoliv, což změříme multimetrem, tak je opět špatný spínač a musíme ho vyměnit. Zjistíme li, že proud jde do spínače a zaroveň i ze spínače směrem k ventilátoru, tak bude chyba buď někde ve vedení elektrické energie k ventilátoru a nebo bude poškozen ventilátor, což je daleko pravděpodobnější. Bohužel pokud se chceme dostat k ventilátoru, tak musíme většinou demontovat přístrojovou desku což je práce na delší dobu. Po demontáži větráku topení zkusíme jestli funguje nebo ne a to tak, že větrák napojíme pomocí el. vedení přímo na akumulator. Pozor ovšem na správné napojení na akumulátor - při nesprávném napojení hrozí, že se ventilátor poškodí. Většinou v těchto případech je větrák spálený. Proto pokud toto zjistíme, tak jediné co následuje je výměna větráku a tím se vše vyřeší. Tato chyba není nic ojedinělého, protože se ventilátor používá každý den, takže se může stát, že se po delší době spálí díky vlhkosti nebo zkratu, atd. Pokud tady píšete, že klimatizace spíná, tak ta s tím ventilátorem nemá co dělat. Je to zcel oddělený systém a klimatizace bude spínat i bez ventilátoru.
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
salix, 31.07.2009 07:28
U mne to bylo uhlíkama.Měl jsem najeto cca 200 000km když se mi přestal točit a foukat.Myslel jsem , že bude spálený ale byly jen obroušené uhlíky.Akorát vyndat jej byla docela dřina než mi
kamarád poradil, že se k němu dostanu snáze od motoru zespoda než přes palubní desku.Bylo to ale na dodávce, u osobáku to možná půjde jen přes tu "palubku", což je blbá práce.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů