Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroen Xsara 1.4i - jak slouží po 85 tis. km?

Recenze uživatelů
Marek (24) - Moravskoslezský kraj | 14.07.2009
dalších 7 fotek
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Citroen Xsara 1.4i | foto: Marek
Auto bylo ve výborném stavu a navíc podle serv. knížky bylo 2 měsíce před koupí na celkové prohlídce.
Značka:Citroen
Model:Xsara
Typ:1.4i
Bližší označení:55kW
Karoserie:hatchback 3D
Obsah motoru:1360
Palivo:benzín
Rok výroby:1999
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:69 000
Najeto km nyní:85 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:15 měsíců
Průměrná spotřeba:6
Poruchy:v textu
Předchozí vozidlo:Ford Focus

Po 15 měsících provozu a najetých 16tis. kilometrech bych se s Vámi chtěl podělit o mé zkušenosti se zástupcem nižší střední třídy značky Citroen.
Xsara je mé třetí auto. Po tříleté zkušenosti se Š 120L a bohužel jen 4 měsíčním seznámení s Fordem Focus 1.6, který šel z domu po tom, co mi na něho jeden ,, Fitipaldi “ v zatáčce vysypal paletu cihel. Stálo ho to 5tisíc na pokutě, mě plno starostí s pojišťovnou a uvedením auta do původního stavu. Spravované auto jsem sice moc nechtěl, ale o tom že ho prodám jsem se rozhodl, co mi známý automechanik sdělil, že bazarem při prodeji uvedených 110tis. km nemá natočeno ani náhodou. Prý již něco kolem 180-200tis. Neměl jsem důvod mu nevěřit, u něj vždy jen spokojenost a tak jsem s přítelkyní začal hledat něco jiného. Bazar už ale nepřipadal v úvahu.
Narazili jsme na Citroen Xsara 1.4i, model 2000, sice 3 dveř., ale po prvním majiteli, zakoupen v CZ, garážovaný, v zimě skoro nejetý a hlavně s 69tis. km doloženými servisní knížkou a po prohlídce známým byla xsara za 3dny doma. Auto bylo ve výborném stavu a navíc podle serv. knížky bylo 2 měsíce před koupí na celkové prohlídce.
Po usednutí za volant se cítíte stísněněji než ve Focusu, ale při mé výšce 180cm určitě nedostatkem prostoru netrpíte. To se týká i zadních sedadel, kde si dva dospělí bez problému najdou dostatek místa. Sedadla jsou pohodlná, jak je u francouzů zvykem (měkká), ale ani po delších cestách si nestěžuju a díky výškově nastavitelnému sedadlu řidiče a seřiď. volantu se pozice pro řízení hledá snadno. Použité materiály v interiéru jsou podlé mého na rok výroby a cenu auta přiměřené a zatím v autě nic moc nevrže ani neskřípe a vše funguje jak má. Místa na odložení drobností je zde akorát. Velké plus je také plná výbava vozu, která hodně přispívá k pohodlí a bezpečnosti při jízdě. Pochválit musím klimatizaci, která vychladí interiér i při vysokých teplotách vcelku rychle i vzhledem k tomu, že celkový prostor není moc velký. Další dobrá věc na autě je jeho zavazadlový prostor. Na 3 dveř. model je hodnota 408 litrů výborná (stejná jako 5 dveř.) a ještě když navíc sklopíte zadní sedačky, vytvoří se rovná podlaha a až na to nakládání není problém převést i menší ledničku nebo 2 horské kola (vyzkoušené).
Jízdní vlastnosti jsou komfortní a určené pro klidnou jízdu a tak s xsarou i jezdím. Pohybuji se z 90% město a okolí a naladění podvozku mi vyhovuje. Rázy od kol při přejezdu nerovností jsou mnohem menší než třeba u Fabie a ani rychlejší jízda moc nevadí. Samozřejmě se musí počítat s dost velkým náklonem v zatáčce, ale i když to zdaleka není focus, tak na naše okresky ideální. Brzdy nemají s 1095kg těžkým autem skoro žádnou práci, dají se citlivě dávkovat a ABS zabírá až je opravdu třeba. Výtku mám k řazení, které je vcelku nepřesné. Z koncernovými VW se no nedá srovnat, ale pořád lepší než třeba u Bravy. To aspoň z vlastní zkušenosti. To se týká i řízení. Stačí, ale mohlo by být určitě lepší.
Xsara je vybavena základním osmiventilovým benzínovým motorem 1.4 s 55kW při 5500ot/min. Jsem s ním velmi spokojený a to určitě i proto, že má od výroby pravidelnou údržbu a málo najeto. Dá se sním bez problémů jet v nižších otáčkách na 5st. centrem města aniž by se nějak trápil a od 2500ot/min je i slušně pružný. Za celých 15měsíců provozu jsem nedoléval ani kapku oleje a spotřeba je dlouhodobě okolo 6 litrů, což vzhledem k příměstskému provozu považuji za ucházející hodnotu. Na delších cestách při rychlosti do 110km/hod se dá jezdit i okolo 5,5litrů. Motor navíc ani při vytáčení není v interiéru moc slyšet, za což patří citroenu další plus. Co se týče vnějšího vzhledu, jde jako u všech aut o subjektivní pocit. Někomu se prostě líbí, jinému zas ne. Osobně mi tvary xsary přijdou elegantní a u 3dveř. verze i lehce sportovní.

Poruchy: nejdříve bych napsal o závadách před koupí xsary, vypsané podle servisní knížky.
(předchozí majitel jezdil pouze do zn. servisu Citroen, takže by zde mělo být vše,
mimo pravidelné údržby jako výměny oleje, filtry, svíčky atd.)

23tis. km – vadný konektor předpínače pásů, výměna ovládání PP zrcátka
58tis. km – výměna gufera klikového hřídele motoru (únik oleje)
59tis. km – výměna těsnění pod hlavou motoru (únik oleje)

Já jsem měl po koupi zatím dvě závady. Znovu se projevil vadný konektor předpínače pásů, kdy se na přístrojovce rozsvítila kontrolka bočních airbagů, pro 3 dveř. xsaru asi běžná závada (servis to vyřešil přímým spojením bez konektoru) a zanesený ventil pro přívod vzduchu (někde u škrtící klapky). Oprava konektoru stála ve zn. servisu 760kč (nechápu teda, proč předchozího majitele stála podobná oprava podle servisky 1300kč). Kontrolu motoru a vyčištění ventilu měl na starost opět známý. Ze začátku to vypadalo na vadný krokový motorek škrtící klapky (jeho zkušenosti s Peugeotem 106 1.1i), ale na rozdíl od Peugeotu se to projevovalo až po zahřátí motoru, kdy motor začal cukat a až do překročení 2800ot/min neměl skoro žádný zátah. Nejhorší bylo, že to třeba 3dny jelo a pak se to zase projevilo. Někdy jen stačilo motor na pár minut vypnout a opět běžel bez problému. Nejvíc jsem se ,, zasmál “ , když se to přítelkyni stalo asi 100m od servisu Citroenu. Potom, co tam zašla, jestli by ji k nim neodtáhli, tak ji sdělili, že mají práce dost a jestli chce odtah, tak za 400Kč. Za pár metrů, kdy se to dalo i dotlačit po cestě? No, nevím. Ať si každý udělá obrázek sám.
Jinak jsem z autem hodně spokojený a přes to, že jsem uvažoval, že se vrátím zpátky k Focusu (určitě lepší ve všech ohledech, teda až na pořizovací cenu), jsem zjistil, že k mému účelu bohatě dostačuje a ještě si ho nějaký ten pátek nechám. No a na závěr. Kdo hledá auto se slušným vnitřním prostorem, velkým kufrem, bohatší výbavou, vcelku spolehlivé, za dobrou cenu, které moc nežere a smíří se s horším zpracováním nejenom interiéru a nejezdí s prominutím jako prase nebo netočí za rok 50tis., mohu ho doporučit jako vhodnou alternativu k jiným autům (např. Fabie) a navíc udržovanou ojetou Xsaru po 1. majiteli není v ČR problém sehnat. Prodalo se jich víc než dost…. Mnoho šťastných kilometrů bez nehod přeje Marek.

KladyZápory
pořizovací cena řazení
bohatá výbava měkká sedadla
komfortní podvozek dílenské zpracování
prostornost  
slušná spolehlivost  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 19.07.2009 13:52
Milý Pavlík(u)!
Naprosto SOUHLASím - jen se mi NEzdá "podivné", že oprava Megane a Octavia je (víceméně) stejně drahá... doba "levných(-ejších)" Škodovek SKONČILA modelem Felicia (vše "následující" je víceméně "jen" v česku montovaný vw - NENí tudíž ani možné, aby díly byly levnější...
Pěkný den
Kylie, 19.07.2009 13:53
Opravdu?
PS: Tak v tom případě to tak bude až od "příští" generace ,-)
Pěkný den
Pavlik, 19.07.2009 15:53
Prasklé žárovky neřeším - mám xenony u obou vozů a tudíž se na ně vztahuje záruka...
PS: ale u megana mám jistotu, že ráno tam mám světlomety - u škodovek se kradou až hrůza (proto po neblahých zkušenostech vozy parkujeme v areálu firmy)
Pavlik, 19.07.2009 15:54
To "podivné" jsem dal do uvozovek coby sarkasmus...
rohYpnol, 19.07.2009 17:07
Tp byla teda smeč na který nemám ve svém arsenálu zbraň ;) Jde jen o to, že Randl je někdy levný jen při koupi (např. u Thalie vycházely servisní náklady značně draho. Nevím jak je to u jiných značek, ale jeden prodejce Rendlu mi přímo potvrdil, že z prodeje vozu nemají prakticky žádný zisk. Zisk tvoří až ze servisu a oprav (říkal nebýt havárek, tak si nevydělá ani na chleba ;))
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů