Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën Pluriel - co nabídne tento kabriolet?

Recenze uživatelů
Karel (38) - Česká republika | 09.02.2016
Citroën C3 Pluriel Cena od 457900,-
Hledali jsme druhý nedrahý vůz s rozumnými provozními náklady a zároveň jsem chtěl kabriolet na léto jako splnění malého klukovského snu.
Značka:Citroën
Model:ostatní
Typ:Pluriel
Bližší označení:1.4i
Karoserie:kabriolet
Objem motoru:1360
Palivo:benzin
Rok výroby:2005
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:41000
Najeto km nyní:56000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:půl roku
Průměrná spotřeba:6.5
Poruchy:jen drobnosti - odpadávající nedůležité plastové díly a korodující výfuk
Předchozí vozidlo:neudáno

Hledali jsme druhý nedrahý vůz s rozumnými provozními náklady a zároveň jsem chtěl kabriolet na léto jako splnění malého klukovského snu.
Protože nabídka na takováto vozítka v opravdu dobrém stavu je omezená, hledal jsem a zkoušel delší dobu, až jsem narazil na Citroen Pluriel 1.4i r.v. 03/2015
Měl jsem v užívání v minulosti půltuctu francouzských aut. Zkušenosti, až na jednu výjimku, s nimi kvůli jejich nespolehlivosti a nekvalitě mám špatné, takže se mi do něj moc nechtělo.
Ale měl najeto jen 41 000 km po paní z Německa. Vzhledem k značné zachovalosti vozu, potvrzené důkladné kontrole mechanikem jsem se nakonec pro tento vůz rozhodnul. A nelitoval.
Na rozdíl od jiných malých kabrioletů je Pluriel praktický. Běžné uzavřené malé auto, polokabriolet, kabriolet nebo roadster (to jen když je opravdu bezpečně pěkně, bo střechu necháváte doma). Vše v jednom, konstrukce až geniální.
Plátěná střecha je elektrická . Ano, zadní okno a střešní oblouky musíte odmontovat ručně pro absolutní vítr ve vlasech. Ale jde to lehce, nářadí na to nepotřebujete, lehce se to naučíte, a netrvá to ani 10 minut.
Na rozdíl od jiných malých kabrioletů je tak Pluriel praktický, dá se užívat i v zimě a má použitelný zavazadlový prostor, přiměřený velikosti vozítka. V případě, že máte zavřenou střechu, tak máte k dispozici dvojité rovné dno, což se někdy taky hodí. Konstrukce dělených zadních dveří á la pickup usnadňuje nakládání a vykládání a otevřená korbička se dá využít jako lavice. Také výhled z auta se zataženou střechou oproti jiným kabrioletům dobrý. S Plurielem se ve městě i bez parkovacích senzorů bez problémů zaparkuje.

Design je věc subjektivní, ale Pluriel je dle mého názoru nadčasový, i po deseti letech je atraktivní, kam přijede, vzbuzuje pozitivní emoce, malé děti na něj mávají... Pokud si potřebujete zvětšit mužnost, tak od toho jsou jiné vozy, ale pokud ne, tak se budete i jako muž s ním cítit dobře..

Co se týče pohodlí a jízdních vlastností, tak Citroen Pluriel splňuje typická francouzská klišé.
Podvozek je na malé auto nadprůměrně pohodlný. Nemá rád agresivní ježdění a náhlé vybočování, ale při klidné jízdě je bezpečný.
Sedadla jsou na tuto kategorii aut a cenovku nadprůměrně pohodlná. Odhlučnění kabiny je také docela dobré, zvlášť je-li bráno v potaz, že střecha je plátěná. Na rozdíl od Fabie HTP se s Plurielem dá jet i na dlouhé zahraniční cesty ;-) Prostornost - no vzhledem k rozměrům vozítka je to auto prakticky jen pro dva. Prostor vepředu na sedadlech jsou na kategorii vozu průměr, zadní místa jsou jen nouzová či pro malé děti.

Motor - další klišé. Líný jednoduchý francouzský benzínový motor 1.4i.
Z mé vlastní zkušenosti, papírově stejně silné benzínové silné motory ve Fiatu Punto, Toyotě Yaris či Nissanu Micra jsou živější a tato malá auta mají větší dynamiku než Pluriel 1.4i. Motoru 1.4i chvilku trvá než se vytočí, s živostí, pružností a spotřebou to také není žádná velká sláva. Ale je nenáročný na údržbu a hlavně spolehlivý, i po téměř jedenácti letech (pravda při nízkém nájezdu a dobré údržbě) šlape jako hodinky. Převodovka, řazení a brzdy jsou průměrné, OK.
Prostě žádný, ani náznak, sportovních schopností od tohoto vozítka nečekejte. Hodí se pro klidné 'cruisování' a dojíždění, pro 1-2 osoby je to i docela pohodlné vozítko.

Moje reálná dlouhodobá spotřeba je 6,5 litru. Na silnici mimo město se dá při 90 km/h jet i za 5,5 litru, ale ve městě nebo na dálnici při 130km/h je skutečná spotřeba 8-8,5 l. To mě může jenom u tak malého auta těšit, že Fiesta 1.4i či VAG HTP či 1.4 to byli ještě větší žíznivci. Výměna oleje a rozvodů u Plurielu 1.4i je naopak levná, ceny filtrů, brzd a jiných náhradních dílů jsou spíše podprůměrné.

Spolehlivost našeho vozu je překvapivě dobrá. Snad to má co do činění i s tím, že výbava je skutečně základní, dokonce bez klimatizace, kromě elektrické střechy, oken a zrcátek, bez jakýchkoli elektronických vychytávek, frajeřinek a způsobovačů závad. Stejně tak je jednoduchý motor a mechanika, dlouholetě prověřené jednoduché konstrukce, bez turba, přímých vstřiků atd. a jiných technických 'modernit'. Zatím tak vůz jezdí bez závady. Výměnu baterky, žárovek a stěračů beru jako nutnou údržbu...Jediná stokorunová drobnost byla výměna zkorodovaného konektoru osvětlení poznávací značky....
Možná jsem měl také štěstí na předchozí majitelku, ale plátěná střecha je i po téměř jedenácti letech v dobrém stavu, těsní a neteče, což je z diskuzí problém mnoha Plurielů a kabrioletů obecně. Stejně tak koroze, kromě jednoho opraveného místečka na kapotě, se po téměř 11 letech nevyskytuje. V podstatě jsem narazil při provozu tohoto jednoduchého vozítka pouze na zas typická francouzská klišé : výfuk a jeho uchycení programově silně korodují. To je po zkušenostech s vozy koncernu PSA snad typický rys :-) Necháte vyměnit jednu část výfukového systému a už vidíte, že nejpozději do roka budete muset vyměnit jinou. Stejně tak nedůležité plastové díly, v exteriéru i interiéru vozidla, upadávají nebo praskají . Ochranné lišty, kryty, páčky, už za minulé majitelky.... Naštěstí v případě nutnosti jejich definitivního zničení jsou to jen levné kusy plastu, stejně tak nás nikdy tyto drobnosti v ničem neomezily.
Fanoušci německých nebo japonských vozítek se pohrdlivě smějí, ale jejich vozítka, ze kterých nikdy nic neupadne, ale za to se občas zastaví, na rozdíl od Citroenu Pluriel 1.4i už tak levně neopraví...
Nikdo na první pohled nevěří, že tomuto Plurielu bude 11 let a jak relativně málo jsem za něj dal...takže jsem s tímto rizikovým kupem zpětně velmi spokojen.


KladyZápory
kabriolet, roadster a malý vůz v nadčasovém provedení  líný motor s nejlépe průměrnou spotřebou  
překvapivě spolehlivý, nízké náklady na údržbu  prostornost na zadních sedadlech špatná  
na malý vůz i docela pohodlný a odhlučněný, vhodný i na delší cestu  petites malaises francaises: stále rezavějící výfuk, upadávající (nekritické) plastové díly  
praktický a dá se používat i v zimě jako běžný malý vůz    
   





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
4
Dynamika motoru
5
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
3
Prostornost
4
Pružnost motoru
4
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.85
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Giorgio, 09.02.2016 06:01
Majitel je zjevně spokojen, což je u auta pro radost to hlavní. James May by s jeho nadšením pro řešení střechy ale nesouhlasil. :) Já jen pisatele upozorním, že si plete pojmy - roadster je výhradně dvoumístný (například Mazda MX-5, BMW Z3/4, Fiat Barchetta). Pluriel má sedadla 4, proto to roadster není, je to kabriolet (když se sundají oblouky a střecha zmizí), nebo polokabriolet (se staženou střechou a ponechanými bočnicemi á la Fiat 500C).
PetrT, 09.02.2016 10:53
Souhlasím s tím že auto vypadá dodnes dobře. Ono v této třídě moc na výběr neni - Micra CC je hnus, Tigra je divná... a toto zas neni tak uplně kabrio. A výborné Mini je drahé.
Ale majitel má asi docela štěstí. To že do nich teče je téměř pravidlo a pokud se často sundavají ty oblouky už potom moc dobře nedrží. Tady u nás to má jedna mladá holka a už ani nestahuje tu plátěnou střechu protože to má celé olepené izolepou jak balík od fedexu :D
No ale je to hezký, to jo.
p.s. - 1,4 od VW nežere 8,5 litru ani na dálnici. Je to lepší motor než stařičká 1,4 PSA.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů