Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën opouští svůj legendární podvozek

Aktuality
Karel Směšný | 13.08.2015
Spojení hydropneumatický podvozek a Citroën k sobě patří již dlouhých 70 let. Výrobce je postupem času vypiplal k dokonalosti – dokáže být spolehlivý a v běžných vozech nabídne takový komfort jízdy, kterému se klasické pružinové podvozky téměř nemohou rovnat. Ředitelka Citroënu Linda Jacksonová však potvrdila ukončení vývoje tohoto typu odpružení, nové generace modelů je už nedostanou.

Základ hydropneumatického odpružení byl vyvinut již v roce 1945 jistým Paulem Magesem, který pracoval jako konstruktér u Citroënu. O devět let později byl systém použit u vozu Citroën Traction Avant v modelu 15CV. Zabezpečoval zde udržování stálé světlé výšky nezávisle na hmotnosti nákladu a přitom zachovával pohodlné pružení.

Podstata systému spočívá ve využití hydropneumatických zásobníků (koulí) rozdělených membránou na dvě části. V první se nachází plyn – dusík, membrána od něho odděluje hydraulickou kapalinu. Vibrace a rázy od kola jsou přenášeny prostřednictvím hydraulické kapaliny do koule a působí na membránu a plynovou komoru. Plyn reaguje proti hydraulické kapalině a pohlcuje vibrace, o tlumení nerovností se starají ventily ve vstupní části koule, které vytváří odpor procházející kapalině.

Jak se membrána pohybuje, dochází v systému buď k přebytku, nebo nedostatku kapaliny. Tu dopravuje hydraulické čerpadlo s pracovním tlakem až 200 bar. Změnou množství kapaliny v koulích lze měnit světlou výšku automobilu podle potřeby a vůz sám udržuje stejnou výšku bez ohledu na zatížení.

Výrobce svůj systém odpružení od vynalezení dále zdokonaloval, asi nejvíce se proslavil v modelu DS, kterému se přezdívalo „Fantomas“. Díky vysokému pohodlí, které auto nabízelo, si vysloužil také přezdívku „létající koberec“.
Sofistikovaný podvozek se postupem času stal největší výhodou i nevýhodou citroënů. Hlavní výhoda již byla zmíněna, ještě model BX měl však poměrně zásadní nedostatek v podobě slabé ochrany tlakového vedení oleje – po letech nebývalo výjimkou, že některé potrubí prasklo a vůz byl zcela paralyzován – podvozek klesnul do nejnižší polohy, přestaly fungovat brzdy i posilovač řízení. Revolucí z tohoto pohledu byl model xantia, která nejen že s korozí potrubí problém neměla, ale naopak v ní hydropneumatika fungovala na jedničku a při správné údržbě (která je mimochodem i levnější než u klasického podvozku s ocelovými pružinami a tlumiči) byl systém až neuvěřitelně spolehlivý.

Vrcholem tohoto systému je verze Hydractive III + AMVAR, použitá ve vlajkové lodi značky Citroën, kterou není nic jiného než extravagantní model C6. Ten používá dva tlakové zásobníky pro každé kolo, umožňující měnit charakteristiky mezi stupni comfort a sport. Citroën C6 má pro každé kolo nezávisle 16 charakteristik tuhosti, které navíc dokáže měnit neuvěřitelně rychle - až 400x za sekundu.

Už na první pohled je jasné, že vývoj tohoto typu podvozku stojí firmu velké peníze a po předchozích spekulacích přišlo její vedení s potvrzenou zprávou, že počínaje novou generací modelu C5 s hydropneumatikou končí. Podle zástupců firmy bude nabídnuto jiné, levnější řešení, bližší podrobnosti však známy nejsou. Uvidíme tedy, jak se Citroën k problematice postaví, dává totiž v sázku svoji charakteristickou vlastnost, kterou mimo extravagantní design vysoké pohodlí bezpochyby je, tedy alespoň u těch vozů, které jezdí na hydraulice.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Citroenak, 13.08.2015 17:09
Tu niekde sa bude datovat koniec citroenu, ktory okrem hydrauliky uz neponuka vlastne ani ziadny benzinovy motor, chybaju mu niektore novsie veci vo vybave a v poslednej dobe robi dost zvlastne auta (nemyslim dizajnovo, ale skor technicke riesenia). Okrem toho niektore dobre motory sa z nejakeho zvlastneho dovodu do C5 od peugeota ani nedostali. Znacka DS sa uplne distancuje od citroenu a jedinu vec, ktorou sa mohla odlisit od konkurencie prave pochovali. Zelam im vela stastia v buducnosti. U mna uz ale asi citroen stat nebude, pretoze bez hydrauliky je to dost podpriemerne auto. Aj tak je mi ale smutno, ked vidim tento riadeny bankrot...
kristian2, 13.08.2015 17:21
to je určitě nesmysl
dattlik, 13.08.2015 18:59
S autorem rozhodně nesouhlasím v tom,že se DS říkalo Fantomas .....pokud já vím,a neklame mě pamět,tak se staré DS vždy říkalo "žabák"
Arthuro, 13.08.2015 20:46
vždy to byla bohyně, la déesse = bohyně

Ciao,
Arthuro
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů