Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën Jumper - jeden z trojlístku

Testy
Petr Šikl | 14.11.2006
dalších 61 fotek
foto: Petr Šikl
Bílých hranatých krabic na čtyřech kolech potkáváme každý den na silnicních nespočet. Ani je již nevnímáme. Téměř všechny si jsou podobné. Časy se však mění a na trh přicházejí dodávky se zajímavým designem. Jednu takovou jsme podrobili redakčnímu testu.

Každý den se nejen po českých silnicích přepravuje obrovské množství materiálu, surovin a zboží. Velké objemy zboží převážejí nákladní soupravy a o převoz skladnějších věcí se starají dodávky. Jejich design je podroben co nejlepší obestavěnosti nákladového prostoru. Dodávky si jsou podobné jako vejce vejci. Většinou k tomu přispívá i barevné provedení v bílé barvě, na které nejlépe vyniknout názvy firem apod. Na trh přicházejí nové dodávky, které se snaží zaujmout i vzhledem. Jednou takovou vlašťovkou je nový Citroen Jumper, který vychází z koncernové spolupráce automobilek PSA (Peugeot, Citroen) a Fiatu. Všechny tři značky nabízejí stejný vůz pouze s kosmetickými úpravami. Jedná se o trojici Peugeot Boxer, Fiat Ducato a námi testový Jumper od Citroenu. Spolupráce těchto automobilek není nikterat nová. Kořeny první společné výroby sahají až do roku 1978, kdy byla založena společnost Sevel (Evropská společnost lehkých vozidel).

Interiér a nákladový prostor:
Rozměrné dveře se otevírají pomocí svislých klik. Po nasoukání za volant příjemného průměru včetně ideální tloušky věnce se dostaví překvapení z pohodlných sedadel. U řidičova lze nastavit téměř vše, včetně tuhosti pomocí ovladače na boku sedáku. Jedinou výtku zaslouží nepohodlné opěrky hlav.
Řadící páka je umístěna na palubní desce, což je ideální z hlediska ergonomie. Řidiče rozvážející zboží potěší seriově dodávaná naklápěcí psací deska na palubní desce doplněná o svorku na dokumenty.

Odkládacích prostor je dostatek, stačí se jen pozorně rozhlédnout. Před prostředním spolujezdcem je k dispozici odkládací schránka, která pojme dokonce notebook. Navíc potěší možnost uzamčení. Podle stupně výbavy můžete mít k dispozici i chlazenou schránku před spolujezdcem. Prostory jsou i ve spodní části dveří. Ovšem ty jsou za jízdy hůře přístupné. Celá palubní deska je vyvedena v kombinaci šedých tvrdých plastů, které jsou dobře omyvatelné. Jejich kvalita slícování a bytelnost už tolik nepotěší.


(+) pohodlná sedadla, zejména řidičovo
(+) protiskluzová úprava zadního nárazníku
(+) výhled z vozu směrem vpřed
(+) velká boční zrcátka
(+) naklápěcí psací deska se svorkou
(+) uzamykatelná schránka na přenosný počítač
(+) menší průměr volantu než u konkurence
(-) nepohodlné opěrky hlav
(-) výhled vzad (absence parkovacího senzoru)
(-) plasty pod sloupkem řízení
(-) horší dílenské zpracování interiéru

Exteriér:
Na vzhledu nových modelů si designéři nechali záležet. Vozy vypadají nyní velmi atraktivně a nejsou to již krabice bez výrazu. Přední mohutné masce s širokým nasávacím otvorem dominuje výrazný lem předních blatníků. Zepředu zaujme snad každého. Boky jsou opatřeny bočními lištami, které chrání karoserii před možným poškozením. Boční zrcátka odlehčují integrovaná směrová světla (nové módě už podlehly i dodávky, jak je vidět). Zadní části vozu vévodí svislé svítilny umístěné dostatečně vysoko. Jejich moderní tvar zajišťuje dobrou vitelnost. Křídlové dveře se dají otevřít do úhlu 270°, což oceníte především při nakládání rozměrných věcí. Spodní část dveří je navíc opatřena ochrannou lištou proti nárazům. Samotný zadní nárazník je umístěn velmi nízko, což zaručuje naprosto rovnou ložnou plochu. Navíc je potažen protiskluzovou úpravou (ocenili jsme za mokra). Pomocí dálkového ovladače s klíčkem lze samostatně uzamykat nákladový prostor, nebo naopak jen kabinu vozu, která je oddělena od přepravního prostoru pevnou překážkou.

(+) atraktivní vzhled
(+) boční ochranné lišty a posuvné dveře
(+) velký výběr provedení a modifikací
(-) boční posuvné dveře vyžadují k správnému zavření nadměrnou sílu

Motor:
Testovaný vůz byl vybaven nejslabším nabízeným vznětovým motorem o objemu 2198 cm3 poskytující výkon rovných 100 koní a točivý moment 250 Nm již při 1500 otáčkách. V této základní verzi je vůz vybaven pouze pětirychlostí převodovkou, která však naprosto postačí díky dobrému odstupňování. Dokonce samotné řazení bylo přesnější, než u leckterého osobního vozu. Motor se osvěčil zejména v městském provozu a zejména díky příznivé spotřebě paliva bude vhodným vozem pro denní rozvážku zboží. Motor poskytuje zároveň dostatek síly i pro dálniční jízdu. Maximální povolená rychlost není pro Jumpera žádný problém.

(+) zátah od nízkých otáček

Jízdní vlastnosti:
Nový Jumper jsme řádně otestovali jak ve městě, tak na okresních silnicích a dálnicích. Všude se řídil velmi pohodlně. Vůz překvapil zejména velmi dobrým odhlučněním kabiny, za které by se nemusel stydět ani osobní automobil střední třídy. Kotoučové brzdy fungovaly dobře i při plném zatížení. Velká boční zrcátka usnadňují přehled o dění vedle vozu, ovšem o dění za vozem můžeme jen spekulovat (ostatně jako u každé jiné dodávky). Z Jumpera je díky vysoké stavbě výborný rozhled. Řízení i řazení zaslouží pochvalu. Sedadlo řidiče je velmi pohodlné, jediné co mě během testu rozčilovalo byl plast pod sloupkem řízení o který jsem vždy holení zavadil. Dalším neduhem je nezakrytovaná tyč řízení od volantu, pokud sundáte nohu z brzdy pod pedál, budete se dotýkat právě této tyče.

(+) vyvážené jízdní vlastnosti podobné osobním automobilům
(+) nově kratší dráhy řadící páky a přesnější řazení
(+) přesné řízení
(+) odhlučnění
(-) drobné poruchy během testu (porouchaná signalizace zapnutí bezpečnostních pásů a airbagu)

Závěr:
Nový Jumper je povedená dodávka, která svého řidiče dokáže pohodlím rozmazlovat i při dlouhých cestách. Jízdní vlastnosti jsou příkladné, motor i brzdy jsou dimenzovány pro plné zatížení. Nebýt výše zmíněných poruch a několika drobných nedostatků, nelze této dodávce téměř nic vytknout.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
flinkvista, 14.11.2006 18:35
kotoučové brzdy fungovali dobře... jéé cha cháá
Pepe, 15.11.2006 08:49
Taky jsem si toho fšyml, nabídni se jim jako korektor, když k autům nemáš co říct....
pravos, 30.11.2006 22:14
taky se připojuji s poděkováním za dodávky a minibusy.Jen tak dál!
osmnactka18, 08.05.2016 15:46
Býval jsem velkým fanouškem Citroënu, ale když došlo na koupi dodávky, po vyzkoušení to prostě nebylo ono. Nakonec jsem koupil Transita, který si mě doslova získal.. Teď už můžu říct, že jsem absolutní "Forďák". Pokud sháníte dodávku a nemáte zkušenosti, doporučuji vyzkoušet u /smazáno admin/ mají široký výběr a jsou doslova nejlevnější. :)
Giorgio, 08.05.2016 16:04


Jdi už s tou reklamou k čertu. ;)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů