Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën Grand C4 Picasso 2.0 BlueHDI s automatem

Testy
Petr Šikl | 30.06.2014
dalších 27 fotek
foto: Petr Šikl
Sedm míst, originální design, moderní palubní deska, bohatě vybavený interiér, úsporný výkonný diesel a nová automatická převodovka jsou hlavními lákadly Grand C4 Picassa, které aktuálně tvoří vrchol nabídky za lákavých sedm set tisíc korun.

O interiéru i exteriéru C4 Picassa i prodloužené verze Grand jsme toho napsali již hodně. Dnes testovanou sedmimístnou konfiguraci berte jako nouzovou, ale tři rovnocenná sedadla v druhé řadě s dostatkem prostoru pro nohy a 725 litrů zavazadlového prostoru jsou silnými trumfy v boji s ostatními rodinnými vozy. Více se není potřeba kabině vozu věnovat, vše důležité jsme řekli v předchozích recenzích. Dnes se proto zaměříme na spojení nové automatické převodovky s dvoulitrovým dieselem, který tvoří vrchol nabídky.

Diesel s automatem a systémem Start/Stop
Novinkou u Citroënu Grand C4 Picasso je automatická převodovka Aisin AM6 III, která se chlubí větším rozsahem převodů, častěji přemosťuje hydrodynamický měnič a umí řadit rychleji. Nová převodovka umí spolupracovat se systémem Start/Stop, což u klasického automatu vyžaduje poměrně složité technické řešení. Motor se vypíná až po úplném zastavení, restart trvá 400 ms (poloviční čas proti klasickému startéru). Automatické nastartování zabere přesně tu dobu, která je potřebná k přesunutí pravé nohy z brzdy na pedál plynu. Stejně jako u předchozí generace picassa se převodovka obsluhuje avantgardní páčkou nad volantem. Neobvyklé umístění voliče vyžaduje chvíli zvykání (občas tak sáhnete po páčce stíračů).
Automat se nebojí využít sílu motoru v nízkých otáčkách, a tak při dálničních 130 km/h točí disel pouhých 2 100 ot./min.

Motor: osvědčený dvoulitrový diesel
Psal jsem to již několikrát, vznětový dvoulitr HDi je velmi povedený motor. Funguje znamenitě, je kultivovaný, má dost síly a jezdí doslova za hubičku. V našem případě byl dvoulitr spojen s klasickým šestistupňovým automatem, který se chová stejně jako "francouzi". Převodovka řadí rozvážně a na vše má dost času. Nejlépe jí vyhovuje ležérní jízdní styl. V případě potřeby však umí zabrat a při plném sešlápnutí plynového pedálu podřadit o dva rychlostní stupně. Pokud se nechcete spoléhat na převodovku, můžete řadit pádly za volantem. Vlevo dolů, vpravo na vyšší rychlostní stupně. Osobně mě řazení nebavilo a raději jsem s vozem jezdil rychle, ale ležérně. Sázka na rychlejší, avšak plynulou jízdu picassu maximálně vyhovuje.

Diesely s označením BlueHDi splňují přísnou emisní normu Euro 6. Ta je striktní především u emisí NOx, a tak se BlueHDi od dosavadních HDi liší zejména instalací katalyzátoru SCR. Ten se nachází ve společném obalu s filtrem pevných částic pod podlahou vozu, podle tvrzení automobilky se v tomto zařízení odbourá 90 % oxidů dusíku a 99,9 % pevných částic. Kromě toho SCR přímo přispívá ke snížení spotřeby o 4 %, protože motor může pracovat v účinnějším režimu. Praktickou výhodou je také menší závislost spotřeby na zátěži motoru. K dalším modifikacím patří zvýšení komprese, nový tvar spalovací komory, odlehčení bloku nebo inteligentní řízení průtoku oleje a chladicí kapaliny. Dvoulitr BlueHDi je o sedm kilogramů lehčí. Systém Start/Stop vychází z technologie e-HDi s výkonným reverzibilním alternátorem, který se používá místo startéru.

Jízdní vlastnosti: milovník kvalitních povrchů
Picassu příliš nevyhovují ostré nerovnosti, na kterých je hlučné a neklidné. V zatáčkách se ale naklání jenom umírněně a poslušně drží zvolenou stopu. Problémem jsou pouze náznaky nervozity na dálnici, když se do dlouhé karoserie opře boční vítr.

Test spotřeby: minimální sklon k užranosti
Abychom co nejlépe ověřili reálnou spotřebu paliva, zajeli jsme trasu Zdiby-Praha-Mladá Boleslav-Sobotka-Jičín-Nová Paka a zpět hned třikrát. První cesta simulovala rodinný pohodový výlet. V pátek odpoledne bylo nutné splynout s hustým provozem (minimálně brzdit a téměř nikde nepřekračovat maximální povolenou rychlost). Zdolání uvedené trasy nám zabralo něco málo přes tři hodiny. Odměnou však byl odběr pouhých 4,3 l/100 km motorové nafty. Na druhý pokus jsme jeli rychleji, avšak snahu o dosažení lepšího dojezdového času komplikoval hustý provoz. Přesto jsme cíl zdolali o dvacet minut rychleji a spotřeba vylétla o dva litry nahoru. Pro třetí, nejrychlejší pokus jsme zvolili prázdné silnice ve dvě ráno. Celou trasu jsme zvládli téměř o hodinu rychleji (!) než v prvním případě, přičemž jsme ani jednou nemuseli zbytečně brzdit a maximálně jsme využívali nabrané rychlosti. Výsledná spotřeba byla jen o litr vyšší než v případě předchozího pokusu. Tento test spotřeby tak nejlépe poukazuje na to, jak málo je dvoulitrové eHDI náchylné na jízdní styl. Nejlepší na něm je, že můžete jet velmi rychle a nebude vás to stát majlant.

Závěr: doporučujeme
Námi testovaná verze tvoří vrchol nabídky. Za aktuálních 745.900 Kč (pokud přivezete na protiúčet i svůj starý automobil, můžete si odečíst dalších 45.000 Kč) získáte rodinné MPV, které je velmi příjemným společníkem na dlouhých cestách (zejména na předních sedadlech) s notnou dávkou originality (jak na karoserii, tak na moderně pojaté palubní desce), jezdí úsporně a není háklivé na jízdní styl.

(+) výhled z vozu
(+) originální palubovka
(+) přední sedadla
(+) motor (kultivovanost, spotřeba)
(-) tlumení ostrých nerovností
(-) nízko položená zadní sedadla
(-) sedadla v třetí řadě jsou jen nouzová

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
MPV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4597
Šířka (mm)
1826
Výška (mm)
1634
Rozvor (mm)
2840
Rozchod kol vpředu (mm)
1563
Rozchod kol vzadu (mm)
1590
Objem zavazadlového prostoru (l)
725-1843
Motor
Typ
Přeplňovaný vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1997
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
370/2000
Spotřeba
Město
5,2
Mimo město
4,1
Kombinovaná
4,5
CO2 (g/km)
117
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
55
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
207
Převodovka
Typ převodovky
Automatická Aisan
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/55 R17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
414.900 (1.6 VTi, Attraction)
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
700.900 (2.0 BlueHDi AUT6, Exlusive)
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Corlis, 30.06.2014 08:55
soused ve vedlejší ulici právě tohle /i v té barvě, jak je v článku na točně/ vyměnil za velmi pěkné MLko. Nevím ted, jestli má verzi Grand. A vzhledem k tomu, že aut má v rodině více a samé kvalitní /sharan,z3,civic/ mi říká to, že tomu rozumí a že ho to oslovilo natolik, že do toho šel. Já mít ty koruny, vůbec neváhám...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů