Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën DS3 1.6 Hdi – stylový francouz ve všech ohledech

Testy
Adam Špaček | 21.03.2011
dalších 29 fotek
foto: Adam Špaček
Před několika lety by byl prémiový hatchback od Citroënu utopií. Doba se však mění a francouzský výrobce se nyní vrací na výsluní.

V roce 2009 byla vzkříšená modelová řada DS a jejím prvním modelem je právě vůz mířící do kategorie prémiových hatchbacků. DS3 tak nepokračuje ve šlépějích svého legendárního předchůdce. Neznamená to ovšem, že by si nezasloužila patřičnou pozornost.

Karoserie: sportovní a originální
DS3 je postavena na základu modelu C3. Designéři se ovšem činili a tak je to stěží poznat. Pětidvéřová karoserie byla nahrazena novou, třídvéřovou se střechou svažující se lehce dozadu. Zajímavým prvkem jsou B sloupky, které jsou oproti běžné konvenci namířeny proti směru jízdy. DS3 chce být sportovní a od toho se odvíjí celá její stylizace. Přední maska se za pomoci chromových lišt trochu mračí a na zadním nárazníku naleznete decentní napodobeninu difuzoru. Na předním nárazníku ještě vynikají žebra s LED diodami pro denní svícení. Sportovnímu vzhledu dopomáhají i detaily, jako je spoiler navazující na linii střechy a dvojitá chromovaná koncovka výfuku (obojí v rámci výbavy nejsilnějších motorizací). Jak se na prémiový hatchback sluší a patří, nabízí DS3 mnoho možností individuálních úprav. Námi testovaný vůz byl vyveden v červené barvě „Aden“(za příplatek 6000,- Kč) s bílou střechou a zrcátky. Střecha byla navíc doplněna polepem s grafickým motivem „Zebra“(včetně odpovídajících koberečků za 10400,- Kč). Díky kombinaci elegance a sportovního vzhledu se Citroënu povedlo vytvořit vůz, který se mezi konkurencí neztratí.

+ jedinečný vzhled
+ možnosti individualizace vzhledu

Interiér: elegance po francouzsku


Kufr nabídne na danou třídu nadstandardní objem 285 litrů. V případě rozměrnějšího nákupu lze snadno sklopit zadní sedadla.
Interiér patří mezi prvky, kterými si mě DS3 získala. Geny C3 jsou v něm poznat na první pohled. Napříč interiérem se táhne leskle lakovaná palubní deska. V našem případě byla vyvedena v červené barvě vozu (příplatek 2600,- Kč). Interiér díky ní působí elegantním dojmem, lesklé plochy ale rády odkrývají sebemenší smítko prachu. O jízdě mě informovaly tři zapuštěné ukazatele. Ty jsou lemovány stříbrnými obroučky a mají kvalitní grafiku. Zaujal mne u nich malý grafický displej nahrazující ukazatel paliva. Ten totiž skrýval i šikovného poradce řazení. Stylově francouzským detailem je elegantní knoflík napravo od ukazatelů. Ten totiž skrývá osvěžovač vzduchu. Na středové konzole se nachází ovládání skvěle hrajícího audiosystému a klimatizace. Potěšila mě zde přítomnost tlačítka „dark“. Po jeho stisknutí se osvětlení interiéru omezí na rychloměr a zabrání se tak v noci nadbytečnému oslňování řidiče. Další nevšedností je dvojice tlačítek se znakem Citroën a S.O.S. pod rádiem. Jak označení napovídá, jejich stisknutí slouží k volání na servisní středisko Citroënu, popřípadě na tísňovou linku v situaci nouze. Pousmál jsem se při představě zvídavých ratolestí, jejichž zájmu jistě neuniknou. V DS3 se mi sedělo příjemně. Pomohly tomu sportovní sedadla čalouněná látkou Akinen a Alcantara. Sportovní volant dobře seděl v rukou, stejně jako hlavice řadicí páky, která byla sladěná s barvou interiéru. Cestující vzadu si mnoho prostoru neužijí, především díky svažující se střeše. Materiály použité vzadu jsou také o poznání tvrdší, než ty vepředu.

+ elegantní vzhled
+ slícování materiálů
- tvrdší plasty vzadu
- náchylnost na prach

Motor: svižný tahoun
Náš model byl vybaven nejsilnějším dieselovým agregátem. Tento přeplňovaný čtyřválec o objemu 1.6 litru disponuje výkonem 110 koní v 3800 ot./min. Po nastartování se motor přihlásil ke svému původu hlučnějším chodem, po zahřátí se ovšem ztišil. Stejný agregát byste mimochodem našli i v Mini Cooperu D. Do dvou tisíc otáček se s motorem nic moc neděje, pak ale vystřelí a nezastaví se až do hranice 3800 otáček. To je bohužel docela úzké spektrum, ale díky skvěle zpřevodované šestirychlostní převodovce mi to nevadilo. Ta má navíc příjemně krátké dráhy a mechanický chod, takže je radost s ní řadit. Na nejsilnější verzi THP150 motor dynamicky nestačí, ale i tak je jízda příjemně svižná (z 0-100 km/h za 9,8 vteřiny). Kompenzací je spotřeba vozu. Ta se při rozumné městské jízdě pohybovala na hranici 6,5 litru. Na dálnicích a okreskách jsem se díky šestému rychlostnímu stupni dostal i pod ní. Pomáhal mi také již zmiňovaný poradce řazení. Ten mi na displeji ukazoval doporučený rychlostní stupeň, který určil na základě rychlosti a vytíženosti motoru. I když jsem se ale držel jeho rad, nepodařilo se mi dostat na Citroënem udávané hodnoty spotřeby.

+ převodovka
+ svižnost
- spotřeba by mohla být nižší
- užší spektrum použitelných otáček

Jízdní vlastnosti: zábavná za všech okolností
DS3 je po dlouhé době zábavným Citroënem. Technicky sice vychází z modelu C3, její podvozek se však dočkal patřičných úprav. Při ladění byly přitvrzeny pružiny a tlumiče, což znatelně změnilo jízdní vlastnosti. Auto tím získalo větší stabilitu v zatáčkách a překvapivě se do nich nyní i s chutí vrhá. Podvozek sice ztratil svůj původní komfort, s nástrahami českých silnic si ale zdatně poradí. Kromě občasného odskočení zádi na příčné nerovnosti jsem se žádných ošklivých ran nedočkal, a to i přes namontované 17“ disky. Ty jsou obuty do pneumatik o rozměru 205/45 R17, které zaručují slušnou porci přilnavosti. Dieselový motor má vzhledem ke své váze větší sklon k nedotáčivosti, stačí však pustit plyn a auto stopu ochotně utáhne. V pozadí mě navíc stále kontroloval systém kontroly trakce. Ten je u dieselu vypínatelný sice jen do 50 km/h, neměl jsem ale důvod se ho zbavit. Když přišla řada na brzdění, DS3 mě podržela. Brzdy mají ostřejší nástup, jinak jsou však dobře dávkovatelné. Při prudkém brzdění pak systém automaticky spustí výstražná světla. Praktické na dálnici, při dovádění na okreskách je to ale spíše na škodu. Jedinou výtku bych tak měl k řízení. Volant bohužel není příliš komunikativní, což je u jinak zábavného auta škoda.

+ jízdní vlastnosti
- cit v řízení

Závěr
DS3 je pro Citroën úspěšným vstupem do světa prémiových hatchbacků. Oproti rivalům, jako je Mini Cooper D či Alfa Romeo MiTo, nabídne srovnatelné jízdní vlastnosti, jedinečný vzhled a navíc i trochu té praktičnosti. Ještě lákavější je ale DS3 při pohledu do ceníků. Naše provedení se štědrou výbavou vyšlo na 535900,- Kč. Za podobné peníze koupíte i Mini Cooper D, zato ale v základní výbavě. Připočteme-li srovnatelnou výbavu, dostaneme se úplně jinam. Alternativou by mohla být ještě Alfa Romeo MiTo, ta je však také o něco dražší. Vezmu-li v úvahu akční slevy Citroënu, vychází mi DS3 jako jasný vítěz. Z úvahu jistě stojí ještě benzínová verze THP150, která nabízí větší výkon a zábavu na silnici o 25000,- Kč levněji.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
1.79
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3948
Šířka (mm)
1715
Výška (mm)
1483
Rozchod kol vpředu (mm)
1468
Rozchod kol vzadu (mm)
1471
Maximální hmotnost (kg)
1612
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,09
Objem zavazadlového prostoru (l)
285
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný turbodmychadlem s variabilní geometrií, přímé vysokotlaké vstřikování, výměník
Počet válců
4 válce v řadě
Zdvihový objem (ccm)
1560
Vrtání x zdvih (mm)
75 x 88,3
Max. výkon kW (k)/ot./min.
82 (112)/3600
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
270/1750
Spotřeba
Město
5,6
Mimo město
3,9
Kombinovaná
4,5
CO2 (g/km)
118
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,8
Max. rychlost (km/h)
190
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Zavěšení kol
Vpředu
Přední náprava pseudo McPherson se spodními trojúhelníkovými rameny, vinutými pružinami, teleskopick
Vzadu
Zadní náprava s vlečenými rameny, deformovatelnou příčkou, vinutými pružinami, teleskopickými hydrau
Brzdy
Vpředu
Kotoučové brzdy s vnitřním chlazením.
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
205/45 R17
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
ivan2, 22.03.2011 18:00
no nevim, favorit na LPG je z dnesniho vozoveho parku mozna to nejmensi zlo na cuchani, urcite mensi nez jakekoli TDI bez fitru, coz je stale vesina
Pavlik, 23.03.2011 06:47
Bohužel malý turbobenzín si ve městě řekne klidně o 12 litrů - což je na hony vzdáleno proklamacím výrobce. Diesel ve městě také není žádný zázrak, ale spotřeba nepřekročí 7 litrů. Já sice souhlasím s tím, že se diesel do města nehodí, ale mnoho lidí to vidí jinak.
tempe, 23.03.2011 18:46
Ty nemáš co dělat pitomče,než tady prudit nesmyslama?
tempe, 23.03.2011 18:48
Si už debil?Nebo co?Zmiz na večerníček.
tempe, 23.03.2011 18:48
Ten chlap by se měl léčit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů