Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C5 Cross Tourer 2.2 HDI AT - terénní vznášedlo

Testy
Petr Šikl | 04.08.2014
dalších 26 fotek
foto: Petr Šikl
Zajemci s omezeným rozpočtem toužící po noblesním a komfortním voze nemají ve střední třídě příliš na výběr. Zajímalo nás proto, jak si povede vrcholné provedení Citroënu C5, které se prodává již šestým rokem.

Speciální sérii CrossTourer poznáte podle kontrastních lemů blatníků, litých 18“ kol Caspienne, matných ochranných prvků nárazníků a podle větší světlé výšky (+ 15 mm). Testovaný vůz zdobil navíc příplatkový perleťový lak Nacré (+ 21.300 Kč). Novinkou pro celou modelovou řadu Citroën C5 je skutečnost, že vozy vybavené navigací eMyWay komunikují se zákazníky v českém jazyce (včetně hlasového ovládání). V ceníku se výhodně jeví paket Kamera Cross zahrnující již zmíněnou navigaci eMyWay se zpětnou parkovací kamerou doplněnou o předního parkovacího asistenta se systémem změření volného místa pro parkování.
Citroën C5 CrossTourer vychází z výbavy Exclusive a je k dispozici se dvěma dieselovými motory. Dvoulitr HDi můžete kombinovat s manuální nebo automatickou šestirychlostní převodovkou. Námi testovaná silnější „dvadvojka“ je dostupná pouze s automatem.

Interiér: vítejte v obýváku

Rozměrná přední sedadla můžeme rovnou označit za pohodlná křesla. Vynikají výrazným bočním vedením a výplně jsou akorát pružné a tuhé. Elektrické nastavování v deseti směrech dovoluje sedadlo přizpůsobit na míru. Potěší naklápění horní části opěráku nebo široká centrální loketní opěrka s výškovým nastavením. Obě přední sedadla jsou vyhřívaná, řidičovo navíc disponuje pamětí a masážní funkcí v bederní oblasti. Zadní sedadla jsou akorát dimenzována. V podélném směru není tolik místa jako u některých konkurentů, přesto ani vysocí cestující nebudou mít problém (ani na šířku v oblasti ramen). Také u zadních sedadel je velmi příjemná středová loketní opěrka, která navíc může sloužit jako průvlak na lyže. Použité materiály v interiéru jsou kvalitní, chromované prvky dodávají pocit luxusu, slícování je perfektní a na rozdíl od předchozí generace nikde nic nevrže. Výplně dveří zaslouží pochvalu. Naopak nepotěší ovládání audiosystému na středovém panelu s titěrnými tlačítky. Ovladač hlasitosti by zasluhoval otočný knoflík místo použité kolébky. Také tlačítko varovných světel umístěné napravo od centrálního displeje není zrovna v ideálním dosahu řidiče.

Zvykat si je potřeba na volant s pevným středem, zde se otáčí pouze věnec. Držák nápojů Citroën nelogicky umístil do středové odkládací schránky, ve které je zakomponován i USB vstup. Pokud využijete USB, nezbude místo pro nápoj. Stejně tak odkládací prostor za řadicí pákou ve středovém panelu hodící se pro odložení mobilního telefonu není příliš použitelný. Při každém zrychlení telefon z přihrádky vyklouzne. Samotný zavazadlový prostor neláme rekordy nabízeným objemem (505 litrů), přesto je příkladně využitelný a poskytuje řadu výhod oproti konkurenci. Pokud potřebujete snížit nákladovou hranu, stačí použít tlačítko na pravé straně a regulovat světlost při nakládání. Samozřejmostí je elektrické ovládání pátých dveří. Parkovací brzda funguje automaticky, v kopci plní funkci HillHolder a při rozjezdu dopředu se opět sama povolí.

+ odhlučnění
+ prostornost
+ komunikace v češtině
- nedomyšlené odkládací prostory
- volant a celkově „přetlačítkování“

Motor: náhradník šestiválce

Třílitrový vznětový šestiválec ještě před dvěma lety tvořil vrchol nabídky. Naše zkušenosti s ním byly velmi příjemné, jelikož ve spojení s automatickou převodovkou a pérováním Hydroactive poskytoval ve střední třídě nevídanou míru komfortu a pohody. Šestiválec z C5 dělal doslova létající koberec, který s příkladnou kultivovaností zdolával dlouhé trasy s reálnou spotřebou kolem 7,5 l/100 km. S odstupem času si však v Česku musíme vystačit pouze se čtyřválcovým dieselem. Proto nás zajímalo, zda „dvadvojka“ HDi dokáže být adekvátní náhradou chybějícího šestiválce, který se ve střední třídě již příliš nenosí. „Dvadvojka“ poskytuje v našem případě 150 kW výkonu a 450 Nm točivého momentu ve spojení s automatickou převodovkou Aisin, což je nejlepší možná volba i s ohledem na životnost. Čtyřválec se v kultivovanosti chodu šestiválci nevyrovná, přesto můžeme mluvit o jednom z nejlepších dieselů na trhu. Motor ochotně a rychle reaguje na pokyny pedálu a navíc si nárokuje menší množství paliva. Šestiválec „lítal“ za 7,6 l/100 km, kdežto čtyřválec při stejném tempu za 7,1 l/100 km. Rozdíl to není nikterak velký, čtyřválec nám však přišel úspornější při vyšších rychlostech. Po silnicích první a druhé třídy se nám na 145 km dlouhé trase podařilo v noci dosáhnout neuvěřitelného rychlostního průměru 101 km/h při odběru pouhých 7,6 l/100 km. S žádným jiným vozem střední třídy jsme technicky náročnou trať plnou kopců, nepřehledných horizontů a zatáček levněji nezdolali. Šestiválec byl díky krátkým rovinkám dokonce o něco pomalejší a žádal si o tři litry paliva více. Stejně tomu bylo i ve městě, kde přískoky dokáží rapidně zvýšit spotřebu.

+ výkon
+ odpovídající spotřeba
+ hladce řadící automat

Jízdní vlastnosti: létající koberec

Hydropneumatické odpružení Hydractive III+ udržuje konstantní světlou výšku podle rychlosti a stavu vozovky. V případě C5 lze tak nastavit čtyři výškové úrovně. Nejvyšší světlá výška je určená pro přejezdy větších nerovností (avšak pouze do rychlosti 10 km/h), druhá nejvyšší pro jízdu po nerovných cestách (do 40 km/h), běžná výška slouží normálnímu provozu a nejnižší pro nakládání a servisní zásahy. Sportovní režim z C5 "sporťák" rozhodně neudělá, přesto podvozek citelně ztuhne, což se hodí například v sérii zatáček. Karoserie se přestane houpat, podvozek citelněji ztuhne a řidiči je poskytována výraznější jistota. Poslední facelift přinesl vylepšení jízdních vlastností. Houpavý podvozek prvních C5 je pryč a ve srovnání s dříve testovaným šestiválcem je verze CrossTourer daleko příjemnějším společníkem. V zatáčkách se karoserie již tolik nenáklání a díky tužšímu pérování a lehčímu čtyřválci na přední nápravě je vůz celkově agilnější.
Na kvalitním povrchu komunikací zažijete s C5 doslova nadpozemský komfort srovnatelný s německými vozy s trojcípou hvězdou ve znaku. C5 se pohybuje jako vznášedlo, které naprosto zkresluje aktuální cestovní rychlost (stovka přijde jako sedmdesátka v jiném voze). Plavné jízdy si v Česku však všude neužijete. Odpovídající komunikace s hladkým a rovným povrchem se hledají jen těžko. Jízda po totálně rozbitých okreskách není moc příjemná. Podvozek si nedokáže poradit s většími výmoly, nerovnostmi a jinými nástrahami. O ostrých příčných nerovnostech (například propadlých nebo vyčnívajících kanálech) je pak posádka informována citelnějšími rázy od kol a v horším případě také uskakováním zadní nápravy. Pokud jezdíte po D1, budete spokojeni. Panely C5 zvládá stále ještě statečně.
Citroën C5 se neřídí, ale kormidluje. Všechny projevy C5 jsou tlumené a neobtěžují. Dokonce i při plném sešlápnutí brzdového pedálu se vůz chová noblesně a posádku nevytrhuje z pohody na palubě, přičemž se dostavuje nadprůměrný brzdný účinek. C5 se skvěle hodí na dálnice a rychlostní silnice s dobrým povrchem. O příčných spárách posádka doslova neví a hluk je velmi dobře potlačen. Jezdíte-li dlouhé trasy, je C5 ideálním polykačem kilometrů. Už dlouho se nám nestalo, abychom za volantem vozu střední třídy tak rádi cestovali napříč republikou.

+ jízdní komfort (filtrace běžných nerovností)
+ stabilita (v režimu Sport)
+ výkonné brzdy
- tlumení ostrých nerovností
- absence pohonu všech kol

Závěr: letájící koberec z výprodeje

C5 CrossTourer na konkurenci ztrácí absencí pohonu všech kol, ale drtí ji cenou. Jen těžko za 764.900 Kč naleznete stejně vybaveného soka. Zájemci o komfortní vůz střední třídy si v případě Citroënu C5 přijdou na své. Stále pohledná karoserie ukrývá prostorný interiér, který je doslova prošpikován elektronikou, a posádku neustále rozmazluje. Toužíte-li po pohodlném kombi a nechcete být informováni o dění za skly automobilu, je CrossTourer tím pravým vozem. V dnešní době tvrdých podvozků a univerzálně pojatých a bezpohlavních vozů je Citroën C5 balzámem na duši. C5 je dobře postaveným vozem, který má navíc charakter a po šesti letech na trhu stále působí svěže.

Paket Kamera Cross - navigace eMyWay se zpětnou kamerou, přední parkovací čidla se systémem změření volného místa (+30.000 Kč), perleťový lak (+21.300 Kč).

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.86
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Kombi
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4829
Šířka (mm)
1860
Výška (mm)
1491
Rozvor (mm)
2815
Rozchod kol vpředu (mm)
1586
Rozchod kol vzadu (mm)
1557
Maximální hmotnost (kg)
2367
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
505/1462
Motor
Typ
Vznětový přeplňovaný
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2179
Vrtání x zdvih (mm)
85x96
Max. výkon kW (k)/ot./min.
150(204)/3500
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
450/2000
Spotřeba
Město
8,2
Mimo město
4,9
Kombinovaná
6,1
CO2 (g/km)
159
Palivová soustava
Palivo
Motorová nafta
Objem nádrže (l)
71
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,6
Max. rychlost (km/h)
225
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
Víceprvkové
Vzadu
Víceprvkové
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
245/45 R18
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
516.900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
764.900
Hodnocení článku
4.9 z 5 (98%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
KoobaS, 04.08.2014 15:12
Jedno z mála Evropských aut současné produkce, které se mi opravdu líbí. Hlavně proto, že staví komfort na 1. místo a jde tím tak trochu proti proudu. Co se mi ale opravdu nelíbí je volant s pevným středem...
Citroenak, 04.08.2014 16:39
Myslim, ze ten volant je len vec zvyku. Niektorym autam sa napriklad natacaju aj packy pod volantom. Skor sa obavam tej zaplavy tlacitok na palubnej doske. Moj citroen c5 (a to iste aj peugeot 407, maju rovnaku palubovku) je na tom z tohoto pohladu naozaj hrozne. Nevadi mi ani tak pocet tych tlacidiel, ako skor ich tvar. Mam to auto 2 roky, ale stale si netrufam poslepiacky nastavit teplotu klimy. To je naozaj problem. Ale tento ma aspon krasny interier. Ak by to ostatne bolo aspon ako na mojej c5, tak ho okamzite beriem.
PetrT, 04.08.2014 18:39
V aktuální C5 jsem jel poměrně dlouhou cestu v taxiku a těšil se na vyhlášený komfort. Tvrdě jsem ale narazil, vzadu rozhodně neni nadbytek místa a podvozek o nic komfortnější než běžnější passat, možná i horší.
Po dotazu u řidiče jsem zjistil že je to verze s klasickým podvozkem, bez hydra. Ani jsem netušil že Citroen ustoupil a nabízí i takové sociální verze. I když výbava byla slušná, to zase ano. Nevím jestli to bylo schválně naladěno tak aby to kupce přesvědčilo k nákupu dražšího hydroaktive, pokud ano mě by to rozhodně přesvědčilo. Zkušenost s hydro mám právě se starší C5 a to byla jiná liga.
Taky mě zarazilo že v autě to docela drnčelo a klepalo, bylo to dva roky staré auto.
tomaskrtek, 04.08.2014 20:38


vytíženej taxík je za dva roky po smrti, hlavně po Praze, proč myslíš že Jančura hodil na ty svoje A6ky roční operativku?
PetrT, 05.08.2014 16:58


S tím souhlasím, ale třeba i ten starší passat mi přijde solidnější, minimálně je vzadu pohodlnější. C5 bez hydroaktive mi nedává vůbec žádný smysl. Ale je hezčí, to ano. O dost.

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů