Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroen C5 3.0 V6 - zkušenosti uživatelky po třech letech

Recenze uživatelů
Kylie Thiele (38) - Praha | 22.07.2008
foto: TipCars.com
Pokud považujete za etalon střední třídy VW Passat, může vám dnešní Zkušenost poopravit názor. Její autorka odvážně srovnává Passat s Citroenem C5 a francouzský zástupce jasně vítězí…
Značka:Citroen
Model:C5
Typ:3.0 V6
Karoserie:liftback
Obsah motoru:2946
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:88 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:10,9
Poruchy:cca ve 40 000 km cívka jednoho válce (záruka)
Předchozí vozidlo:Citroen C5 2.2 HDI

Jako naprostou novinku jsem si v roce 2001 pořídila C5 2.2 HDi (s maximální výbavou Exclusive v které je téměř vše a tak vyjde vlastně docela levně), po faceliftu jí vyměnila za C5 s šestiválcem 3.0 s novým povedeným šestistupňovým automatem Aisin (osmistupňový dává Aisin bohužel jen do Lexusů, ale to bych za tuhle cenu chtěla už asi fakt moc) a s oběma dohromady najezdila téměř čtvrt milionu km.

Vlastníte vůz značky Citroen? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Mám zkušenosti (vůz v rodině) i se zřejmě nejrozšířenější verzí s motorem 2.0 HDi. Není špatný, ostatně najdete ho i v automobilech mnoha jiných značek jako je Volvo apod., ale všem vřele a naprosto jednoznačně doporučuji připlatit si za velmi nadprůměrný motor 2.2 HDi (alespoň vyzkoušejte, rozdíl je značný okamžitě poznatelný a myslím že po porovnání podlehne většina). Neuvěřitelně pohodový samozřejmý se sametovým chodem (2 vyvažovací hřídele) a v reálném provozu nabízí naprosto ideální poměr výkonu a točivého momentu při, vzhledem k velikosti a váze auta, příjemné spotřebě. Ostatně 3. místo v absolutním pořadí v Engine of the Year mluví samo za sebe, tahle umístění mají 'předplaceny' šestiválce od BMW a podobné motory.

Ten kdo neozkoušel nepochopí, ale v porovnání s všeobecně za etalon považovaným VW Passat způsobí většině šok, C5 možná nepůsobí tak 'atraktivně', zato má lepší hodnocení v nárazových testech EuroNCAP (C5 má sériově i kolení airbag a DOSUD je s 36 body absolutně nejbezpečnější auto střední třídy!), je trochu prostornější, rozhodně pohodlnější, levnější (u ojetin výrazně) a kupodivu má i lepší trakci. To že nabízí oproti 'slavným' (a poruchovějším) TDI (čerpadlo-tryska), jejichž výroba byla snad konečně ukončena, i tišší a kultivovanější motory už snad není tajemstvím. Na německých dálnicích, kde se často pohybuji je Citroen C5 schopen zdolávat mnohasetkilometrové vzdálenosti v naprostém klidu i nad dvěstěkilometrovými rychlostmi (při vyšších rychlostech podvozek automaticky přitvrdí a sníží se, na přední nápravě ještě o něco více než na zadní a zlepší tak aerodynamický odpor).

Snad to všechno zní až neuvěřitelně, nicméně to jsou fakta, tohle je ten spíš nenápadný Citroen C5 (takový náskok díky technice v praxi). Verzi po faceliftu s motorem 2.2 HDi s dvěma turbodmychadly a naprosto lineárním zátahem od nějakých 1400 otáček za minutu lze označit za opravdového černého koně mezi automobily střední třídy. Rozhodně doporučuji alespoň vyzkoušet!

U verze po faceliftu se objevilo v příplatkové výbavě několik (tehdy) novinek, které rozhodně stojí za úvahu. Určitě hledejte verzi se samonatáčecími bixenony, kdo ozkoušel už nevymění. Nevím kolik lidí si připlatilo za vrstvená bezpečnostní protihluková skla (sklo/fólie/sklo), ale investice to byla velmi dobrá, stejně jako systém AFIL (lze vypnout), což je automatické hlídání pruhu (přejedete-li bez zapnutého blinkru jízdní pruh rozvibruje se vám sedačka řidiče na té straně, kde jste 'na' jízdním pruhu. Při sněhu, v mlze, za prudkého deště a samozřejmě při mikrospánku, nebo jen chvilkovém nesoustředění - funkce k nezaplacení. Ano vím, na první pohled na to nevypadá, ale povedl se. Kdo věří, ať vyzkouší, a kdo ne tak taky, stojí to zato.

PS: Já měla možnost vyzkoušet nový motor 2.7 HDi, takže můj třílitřík bude brzy na prodej.

KladyZápory
pohodlí a prostor spotřeba u V6
5* bezpečnost v EuroNCAP jeho klady nejsou moc 'vidět'
skvělý motor 2.2 HDI  
výbava (AFIL, vrstvená skla, bixenon)  
ceny  




Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.69
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 21.09.2008 20:19
V článku jsem toto téma zmínila, v diskuzi se k tomu někteří z vás opakováně vyjádřili, tak uvádím odkaz na článek, který teď nedávno, mnoho týdnů po této diskuzi, vyšel na iDNES:
http://auto.idnes.cz/zvuk-motoru-zenu-vzrusi-bezpecne-funguje-maserati-fxz-/automoto.asp?c=A080910_130419_automoto_vok
Kylie, 12.10.2008 19:26
ANO, v oblasti naftových motorů opravdu v tomto tisíciletí Citroën (až "jednoznačně") "předstihuje" (dnes již VELMI zastaralé a bohužel i poměrně poruchové pohonné jednotky) Volkswagen (stejné je to v oblasti "bezpečnost")
Kylie, 26.10.2008 14:50
Tohle jsou reálná pravdivá data z brumlova počítače, takhle "umí" jezdit (není to "zázrak", ale vůůůůbec to není špatné .-)
Kylie, 30.10.2008 23:50
Tedy "zpětně", když už se za ty měsíce "známe" .. Oceňuji váš příspěvek!
Cestář, 12.09.2012 15:42
Tak se můžeš projet v Oktávce - C5 -Mondeu.Myslím,že u většiny by šla Oktáva z kopce jako první,což však není nic proti oktávě,protože na rozdíl od dvou uvedených není střední třída.Ale na nižší střední je dobrá,to jo.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů