Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C5 2.0 HDI - když přijde rozčarování

Recenze uživatelů
Filouš (50) - Česká republika | 17.05.2016
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Citroën C5 2,2 HDI 16 V BREAK EXCLUSIVE | foto: Petr
Zakoupil jsem ojetý Citroen C5 Break s motorem 2.0 HDI 80 kW přivezený z Rakouska. Na pohled vypadal dobře.
Značka:Citroën
Model:C5
Typ:2.0 HDI
Bližší označení:Break
Karoserie:kombi
Objem motoru:1997
Palivo:nerozhoduje
Rok výroby:2003
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:186000
Najeto km nyní:205000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:6.1
Poruchy:oba přední brzdiče, vzpěry pátých dveří, únik oleje z motoru, špatné kontakty ovládání stahování LP okna, špatné kontakty levé ovládací páčky
Předchozí vozidlo:Nissan Primera

Zakoupil jsem ojetý Citroen C5 Break s motorem 2.0 HDI 80 kW přivezený z Rakouska. Na pohled vypadal dobře. Komfort pro posádku mne ohromil. Zavazadlový prostor rozporuplný. Šířka a výška výborná, ale na délku je o 20 cm kratší, než moje předchozí Primera. Také skládání zadních sedadel je méně praktické. Takto prodloužený kufr používám často kvůli bicyklům.


Hned po koupi jsem vyměnil všechny filtry a provozní kapaliny a protože v databázi oprav u Citroenu nebyl záznam o rozvodech, nechal jsem je také vyměnit. V létě jsem s rodinou vyrazil do Chorvatska k moři a všichni jsme si libovali komfortu při jízdě, a nejen po dálnici.
No a pak to začalo: po otevření okna u řidiče nejde hned zavřít - musím laborovat s ovladačem a stáhnout je až dolů a pak s trochou štěstí zavřít. Ovládání směrovek pod volantem také někdy zlobí a ty se samovolně vypínají. Musel jsem nechat vyměnit hadičku přepadu z pérování PP kola. Nyní je vozidlo na opravě úniku oleje z motorového prostoru, výměně ulomených držáků krytu motoru a hlavně vzpěr pátých dveří. Zatím největší opravou byla výměna brzdičů předního kola. Napřed pravý včetně spáleného kotouče a desek, hned na to levý, tam už jsem kotouč zachránil, protože jsem věděl jak.


Suma sumárum mám velmi komfortní prostorné auto, docela úsporné, s velmi slušnou výbavou.
Ač je o 20 cm delší než předchozí, má o tytéž centimetry kratší kufr.
Není příliš obratné při parkování - je to docela kolos.

Za necelý rok provozu jsem utratil za opravy závad téměř 50% pořizovací hodnoty auta a z tohoto hlediska jsem rozčarován. Doufám, že spojka a vstřikování ještě chvíli vydrží.

KladyZápory
komfort posádky  spolehlivost brzd  
spotřeba  délka kufru po sklopení zadních sedadel  
objem zavazadelníku  design karoserie  
 těsnost motoru  
 spolehlivost el. ovladačů  





Spolehlivost
4
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ne

Hodnocení
Brzdy
2
Design
4
Dílenské zpracování
4
Dynamika motoru
4
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
4
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.77
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 10x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Citroenak, 20.10.2016 12:20
Rucna brzda je na citroenoch C5 do poslednej generacie. Posledna uz ma normalne rucnu brzdu na zadok, pretoze ma inak riesenu zadnu napravu. Bolo to z toho dovodu, ze tieto c5 mali vlecenu zadnu napravu, co znamena, ze ked sa auto dvihalo hydraulikou hore, zadne kolesa sa posuvali trochu dopredu a naopak ked islo dole, posuvali sa trochu dozadu. Ak by sa zablokovali predne a zadne kolesa, mohlo by sa stat, ze auto chce ist dole, ale nemoze, lebo zadok aj predok je zablokovany a ono potrebuje zadne kolesa trochu posunut dozadu. Pre to iste napr. hydraulika nefunguje ked zabrzdite brzdovym pedalom. Preto ma rucnu na prednu napravu-> ked zabrzdite rucnu brzdu, hydraulika moze normalne fungovat.
capslock, 20.10.2016 14:37
Důvod je úplně jiný - s vývojem poválečných citroenů totiž měla automobilka veliký problém. Jejich konstruktéři byli v koncích právě při řešení ruční brzdy. Proto se vedení Citroenu rozhodlo povolat odboníka na tuto problematiku. A koho jiného povolat, než českého konstruktéra a vynálezce Járu C.

Tento ve světě uznávaný odborník zpočátku nechtěl vůbec s Citroenem spolupracovat. Proto se vedení automobilky rozhodlo k malé lsti a dohodilo mu velmi pěknou dceru generálního ředitele. Jára C. byl, jak víme, nejen zdatný konstruktér, ale také velký milovník, a proto jim tato lest vyšla.

Společnost Citroen si ale neuvědomila všechna rizika svého počínání. Jára C. totiž po promilovaných nocích chodil do práce značně unaven, a tak se stalo, že mu uklízečka omylem přendala židli na druhou stranu stolu. Jára C. si toho nevšiml a právě toto bylo osudné pro další vývoj. Konstruktér totiž v dobré víře nakreslil ruční brzdu na zadní kola, tak jak bylo do té doby zvykem. Zasedl ke stolu vlastně z druhé strany a nakreslil ruční brzdu obráceně, tedy na přední nápravu.

O tom, jak vedení reagovalo, se zprávy nedochovaly. Ale nedevší pochybnost se toto zařízení vyrábělo u citroenů tak, jak ho český konstruktér nakreslil.

(xantiaclub)
driver111, 20.10.2016 14:59
Tak jsem se dlouho nepobavil
Martin72, 20.10.2016 15:08
Jestli on Jára nepřišel na to, že předpotopní ASR vyžaduje ruční brzdu na hnané nápravě.
hab21um, 10.11.2017 22:16
Historka s Járou Cimrmanem je sice milá, ale bohužel nesprávná. U Citroenu se ruční brzda na přední nápravě objevila u modelů s hydrodynamickým pérováním. Nemá to souvislost s vlečenou zadní nápravou - při zdvihnutí by auto trochu couvlo, při klesnutí zase popojelo - což asi nebyl hlavní důvod, to by až tolik nevadilo, šlo by o pár centimetrů.
Mnohem důležitější byla společná hydraulika pro pérování, posilovač řízení i brzdy (u modelu Xm). Byla sice odstupňovaná tak, že při pozvolném úniku auto nejdříve přestalo pérovat (hodně ztvrdlo), pak vypadl posilovač řízení (což ještě není fatální), a pak vypadly brzdy. Problém by mohl nastat při masivnějším úniku, kdy by to šlo příliš rychle. Proto byla parkovací brzda (vedení lanovodem, takže nezávislé na hydraulice) na přední kola, aby se případně dalo auto nouzově brzdit ruční brzdou (pří brzdění zadní nápravy by v daném případě mohlo auto začít driftovat).
Z nějakého důvodu se to udrželo i u novějších verzí, kde již mají brzdy samostatný okruh, buď se to frantíkům nechtělo předělávat, nebo to zůstalo kvůli couvnutí při zdvihání, případně jako další bezpečnostní prvek.
Celkem je to docela nepříjemné při sundávání kol, zadní se protáčí a při defektu přední pneu v kopci asi zažijete horké chvíle (přední náprava je trochu odlehčená na heveru a zadní nebrzdí, takže auto může popojet a seskočit z heveru - rozhodně doporučuji auto nouzově zajistit cihlou/kamenem).
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů