Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C4 sedan - francouzský otesánek

Testy
Petr Šikl | 18.07.2008
dalších 50 fotek
foto: Petr Šikl
Za poslední roky se doslova roztrhl "pytel" s relativně levnými sedany. Téměř všechny automobilky chtějí navázat na úspěchy Dacie. Po nedávno testovaném Fiatu Linea přichází do redakčního testu sedan z dílny Citroënu.

Model C4 sedan je logickým krokem francouzské automobilky. Poptávka v rychle rozvíjejících zemích nejen blízkého východu po tříprostorových sedanech každým rokem rapidně stoupá. Citroën se snaží tímto modelem vyráběným v Argentině prorazit i na vybraných evropských trzích. Proto se dnes podrobněji podíváme, zda má dostatek předpokladů získat si zákazníky na zmlsaném starém kontinentu? K testu jsme obdrželi vůz vybavený benzínovou šestnáctistovkou ve výbavě Exlusive, který přijde na necelý půl milion. Citroën navíc velmi často poskytuje plošné slevové akce na vybrané modely. V době testu bylo možné koupit C4 sedan o 47 tisíc levněji (oproti ceníkové ceně).

Přehled cen (Kč)

 

Pallas

 

Exclusive

 

1.6i

 

459.500

 

484.500

 

1.6 HDI

 

530.500

 

555.500

 

Karoserie: v hlaví roli velikost

Svou velikostí patří C4 sedan k největším automobilům v nižší střední třídy a dokonce atakuje střední třídu, kde se v délce může téměř rovnat s Mondeem nebo Passatem. Karoserie narostla na délku o 511 mm, na výšku o 54 mm o rozvor se protáhl o 104 mm (nárůst rozměrů je nejlépe patrný z níže uvedené tabulky). Z pětidveřového hatchbacku zbyla jen příď (po béčkový sloupek). Záď je zcela přepracována. Protáhlé přední světlomety zasahují až do plastových blatníků. Prodlouženou záď se podařilo implementovat vcelku nenásilně. Z bočního pohledu vyniká předsunuté čelní okno, které mírným sklonem téměř navozuje na kapotu. Boční silueta začíná vpředu i vzadu trojúhelníkovým okénkem, čehož byl docílen tvar půlkruhu, za kterým vznikla hrana víka kufru.

(+) majestátný vzhled
(-) zvuk vydávaný při zavíraní zadních dveří

Srovnání karosářských verzí s motorem 1.6i:

 

C4 sedan

 

C4 hatchback

 

délka (mm)

 

4 771

 

4 260

 

šířka (mm)

 

1 773

 

1 773

 

výška (mm)

 

1 512

 

1 458

 

rozvor (mm)

 

2 712

 

2 608

 

pohotovostní hmotnost (kg)

 

1 317

 

1 200

 

celková hmotnost (kg)

 

1 765

 

1 732

 

zákl. objem zavazadelníku (l)

 

513

 

320

 

kombinovaná spotřeba (l/100 km)

 

7,6

 

6,4

 

emise CO2 (g/km)

 

179

 

153

 

Interiér: v zajetí displejů a obrovského kufru

Citroën C4 sedan sdílí shodnou palubní desku s hatchbackem. Působí vcelku příjemně. Bohužel po podrobném zkoumání narazíte na řadu nedostatků dílenského zpracování a nepříliš hodnotné materiály (zejména plasty). Cestující vpředu mají dostatek prostoru ve všech směrech. Tvarování předních sedadel nestojí za nic. Postrádají sebemenší náznak bočního vedení a nalezení správné pozice za volantem je sázkou do loterie. Osobně jsem za celý týden nenašel ideální polohu za volantem, který lze překvapivě nastavit ve dvou osách. Dokonce mi vadil i sklon pedálů a blízko umístěný spojkový pedál. Zadní rozměrná sedadla nabízejí taktéž jako přední dostatek místa všemi směry. Dva "dospěláci" si jízdu doslova užijí. Mezi předními sedadly na konci loketní opěrky mají k dispozici vlastní ventilační výdechy.

Tradičně nechybí dvouramenný volant s pevným středem posetý tlačítky a rolery, kterými se ovládá tempomat, audiosoustava a palubní počítač. Ovladač klaksonu je nešťastně umístěn pod podélným tlačítkem ve spodní části středu volantu. Za volantem se skrývá displej otáčkoměru a kontrolky osvětlení a blikačů. Další displej nalezneme přímo uprostřed palubní desky. Ten je prosvětlován denním světlem, zobrazuje velkými číslicemi aktuální cestovní rychlost a po stranách stav palivové nádrže spolu s teplotou chladící kapaliny. V rozích jsou umístěna počítadla ujeté vzdálenosti spolu s některými údaji PP. Na středovém panelu je pod výdechy ventilace umístěn další oranžově podsvícený displej. Ten slouží k zobrazování údajů palubního počítače a audiosoustavy. A konečně poslední displej našel své místo ještě níže mezi ovladači dvouzónové klimatizace, které také slouží. Milovníci displejů si v C4 přijdou na své.

V kabině nalezneme celou řadu odkládacích prostor. Bohužel větší část z nich je jen těžko využitelná. Uložené věci se po tvrdém plastu smýkají. Citroën standardně montuje osvěžovač vzduchu umístěný v rohu nad středovým průduchem ventilace. S vozem jsou k dispozici celkem tři vůně. Zavazadlový prostor nabízí nadprůměrný objem. Je však díky vstupním rozměrům hůře využitelný (jak už to u sedanů bývá zvykem). Víko zavazadelníku je zevnitř čalouněné a závěsy nezasahují do kufru. Nechybí ani osvětlení, oka pro uchycení sítě zabraňující nechtěnému pohybu zavazadel a 12V zásuvka. Dělená opěradla zadních sedadel lze sklopit čímž bohužel nevznikne rovná ložná plocha. Průchod mezi kabinou a kufrem je omezen prostorem mezi podběhy. Neštěstím je velmi měkké dno, které se může pod těžším nákladem i zdeformovat.

(+) prostornost
(+) velikost zavazadlového prostoru
(+) výbava
(+) příjemné semišové čalounění
(-) nepraktické umístění tlačítka aktivující houkačku
(-) plastový volant a hlavice řadící páky
(-) drnčení plastů

TIP: Citroën C4 - nestárnoucí francouz 

Motor: příliš nepřesvědčí

Pod kapotou tohoto sedanu je mít pouze dvě pohonné jednotky. Vybírat je možné mezi benzínovou a vznětovou šestnáctistovkou. My jezdili s prvně jmenovaným motorem, který známe z kratšího a lehčího hatchbacku, kde odvádí solidní práci. Pro těžší sedan bych si představoval agregát s vyšším zdvihovým objemem poskytující solidnější dynamiku. Konstruktéři byli nuceni poskládat jednotlivé převodové stupně více do krátka, aby zajistili odpovídající dynamiku. Šestnáctistovka poskytuje nejvyšší výkon 80 kW při 5800 ot./min. a maximum točivého momentu vrcholí hodnotou 147 Nm při 4000 ot./min. Z těchto údajů je patrné, že pro svižnější jízdu je nutné motor točit, což se projevuje zvýšeným hlukem v kabině a ke komfortně zaměřenému sedanu se tato charakteristika příliš nehodí. Navíc samotný zvuk připomíná jekot tříválce. Výrobce udává pro zrychlení z 0-100 km/h hodnotu 11,8 s, což je příliš optimistický údaj. V praxi je C4 sedan o několik sekund pomalejší (o to tady sice nejde, ale je to dobré vědět). Maximálka leží na hranici 185 km/h. Pokud Vás zajímá spotřeba, odkáži Vás na samostatný test. Osobně tento motor vidím raději v hatchbacku.

(-) výkon dostupný až ve vyšších otáčkách

TIP: Citroën Grand C4 Picasso, aneb 5+2 nebo 5+zavazadla 

Jízdní vlastnosti: málo francouzský

Naladění podvozku je není na poměry Citroënu příliš měkké. Pokud toužíte po maximální komfortu v této třídě, C4 sedan pro Vás nebude to pravé ořechové. Tradice totiž v tomto ohledu vyprchala. Tlumení některých nerovností je jen průměrné. Řízení vyniká adekvátním účinkem posilovače. Výtku mám pouze k vyššímu přenosu rázů od vozovky do řízení a menší komunikativnosti samotného řízení. Brzdy fungují celkem solidně. Při plném brzdném účinku je nutné počítat s kolíbající se karoserií, která nevzbuzuje příliš jistoty. Nejlépe se za volantem Citroënu budete cítit po stlačení tlačítka nastavující konstantní rychlost na tempomatu, navíc na rovném úseku silnice první třídy nebo dálnice. V tu chvíli se čtyřdveřová "Cé-Čtyřka" stává pravým Citroënem. Bohužel jen do chvíle, než překročíte český dálniční rychlostní limit. Poté se sedan začne vlnit jako žížala Julie na televizní obrazovce. Pohyb po městě je vcelku příjemný, pomalé projíždění krajinou také. Peklo začíná při sebemenší snaze o svižnější jízdu. Předhodíte-li C4 navíc zatáčky, velmi rychle uberete plyn.

(+) solidní směrová stabilita a klidnější jízdní vlastnosti
(-) řazení postrádá přesněji vymezené dráhy a je gumové
(-) méně komunikativní řízení

Závěr: levnější alternativa k velkým sedanům

Citroën C4 sedan je především dobře vybaveným vozem s nadprůměrně objemným zavazadlovým prostorem určený klidným řidičům. Pokud od tohoto vozu očekáváte typicky francouzskou pohodu na palubě, sáhněte raději po jiném modelu (C5). Z předních sedadel budete po dlouhé cestě spíše rozlámáni. Čtyřdveřová C4 s testovanou zážehovou šestnáctistovkou nepotěší svými dynamickými vlastnostmi ani vyšší spotřebou. Naopak v oblasti prostoru, jen těžko najdeme díky "přerostlé" karoserie v nížší střední třídě přemožitele. C4 sedan je mírně extravagantní vůz, který si zaručeně hrstku svých příznivců najde i v Česku.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
4
Řízení
2
Sedadla
3
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.29
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Sedan
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4 771
Šířka (mm)
1 773
Výška (mm)
1 458
Rozvor (mm)
2 712
Rozchod kol vpředu (mm)
1 500
Rozchod kol vzadu (mm)
1 493
Provozní hmotnost (kg)
1 392 - 1 438
Maximální hmotnost (kg)
1 765
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,65
Objem zavazadlového prostoru (l)
513
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1 587
Vrtání x zdvih (mm)
78,5 x 82
Max. výkon kW (k)/ot./min.
80 (110) / 5 800
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
147 / 4 000
Spotřeba
Město
10,1
Mimo město
6,0
Kombinovaná
7,6
CO2 (g/km)
179
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
60
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
11,8
Max. rychlost (km/h)
185
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Zavěšení kol
Vpředu
Nezávislé zavěšení typu McPherson
Vzadu
Vlečná ramena
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
215 / 55 R16
Ráfky
6,5 JJ x 16
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
459.500
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
484.500
Cena příplatkové výbavy (Kč)
42.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
526.500
Příplatková výbava
Metalický lak
13.000
Lock
5.500
4 hliníkové disky kol 6,5 x 16
23.500
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 21.07.2008 12:59
Nevim co na mém přispěvku nebylo česky.
Co je psáno je dáno? Nebo je lepší se nejprve převědčit o faktech fyzicky???
Ja jsem se přiklonil k tomu druhému. Závodní jezdec nejsem abych poznal každičký rozdíl v jízdních vlastnostech, ale troufám si říct že nějaké rozdíly poznám.
Takže i kdyby napsal třeba Usama bin Ladin že mondeo je lepší pošlu ho do hajzlu.
Jedinej kdo tady šíří sračky jseš ty, jelikož z časopisu (většina z nich je stejně dotována nějakou automobilkou) se toho dozvíš opravdu mnoho.
anonym, 21.07.2008 13:07
A kdo řekl že jsou ti čajičkaři nejlepší? Ty???
Proč jsou nejlepší??? protože napsali že mondeo (ktery ti pravdepodobne stoji doma) je lepší než BMW 5er( na který nikdy mít nebudeš)????
Já ti nevim ale bez ohledu na to co mi stojí v garáži se snažím být malinko objektivní.
anonym, 21.07.2008 15:02
aha,zkuste ten váš poslední poněkud socialistický názor napsat do nějaké redakce, uvidíte co vám odpoví. jste nějaký zapšklý na všechno, uvažujte o psychologovi. zčasopisu se toho totiž dozvíte opravdu mnoho, záleží ovšem co čtete...
anonym, 21.07.2008 15:07
no, zkuste se třeba zeptat někoho kdo autům opravdu rozumí a hodně toho o nich čte. to je asi nejlepší, řekne vám které časopisy jsou nejlepší. třeba Autocar, který test aut jako takový začal asi před 80ti lety. a malý detail, nikdo tu nepsal, že je Mondeo LEPŠÍ než BMW 5, příště lépe čtěte a chápejte...a to, na co mít budu nebo ne, to vám přece může být jedno, ne? zamrzl jste zřejmě v hluboké totalitě, tady pořád někdo někomu závidí...
anonym, 24.07.2008 16:09
k tomu opravdu není co dodat: totální humáč

výrok autora článku, že "se záď podařilo implementovat vcelku nenásilně" považuju za mírumilovnou ironii

pokud se tohle někomu líbí, ať navštíví psychiatra
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů