Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C4 Aircross se začal prodávat

Nové modely
Karel Směšný | 24.05.2012
další 4 fotky
foto: Jan Dvořáček
Na českém trhu je od včerejšího dne nabízen ve třech motorizacích, třech úrovních výbavy a s možností pohonu na dvě nebo čtyři kola.

V dnešním článku se zaměřme na použitou techniku. U čtyřkolek najdeme klasickou možnost výběru pohonu: řidič může kdykoliv manuálně pomocí ovladače umístěného za řadící pákou vybrat jeden ze tří režimů řízení:

- režim pohonu 4x4 (4WD) automaticky rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu. Kvůli optimalizaci spotřeby paliva se točivý moment přenáší především na přední kola (cca 98 %), je-li splněna podmínka dostatečných podmínek přilnavosti. V obtížnějších podmínkách může regulace přenosu točivého momentu vést až k 50% rozdělení na obě nápravy.

- režim „LOCK“ poskytuje maximální trakci v náročných podmínkách tím, že zvyšuje točivý moment přenášený na zadní kola o 50 % oproti režimu 4x4.

- režim pohonu na 2 kola (2WD) minimalizuje spotřebu paliva tím, že snižuje počet dílů v pohybu (poháněna je jen přední náprava).

Motor HDi 115 spojený s mechanickou šestistupňovou převodovkou. Tento motor o objemu 1,6 litrů dosahuje výkonu 115 k , maximální točivý moment je 270Nm při 1 750 ot/min (s funkcí „overboost“ přechodně až 280 Nm).

Citroën C4 Aircross bude rovněž od počátku nabízet motor HDi 150 (k dispozici u vozu s pohonem na 2 i 4 kola s mechanickou šestistupňovou převodovkou). Tento motor o obsahu 1,8 litru je jediným dieselovým motorem na trhu s distribučním systémem proměnlivého časování ventilů. Díky této technologii je kompresní poměr (14:1) nejmenší ze všech dieselových motorů, které jsou v současnosti na trhu, výsledkem je poměrně slušný komfort z hlediska vibrací, nízká úroveň emisí, pružnost a výkony na úrovni motoru s vyšším obsahem.

U verze s pohonem na 2 kola je v nabídce rovněž benzínový motor 1.6i 115 s mechanickou pětistupňovou převodovkou. Jde o jednotku s obsahem 1,6 litrů, se dvěma vačkovými hřídeli, 16 ventily a systémem proměnlivého časování ventilů.

V reakci na očekávání mezinárodních trhů bude pro mimoevropské trhy k dispozici benzínový motor 2,0i 150 ve verzi pro pohon na 2 nebo 4 kola s mechanickou pětistupňovou převodovkou nebo s plynulou změnou převodového stupně (CVT – Continuously Variable Transmission). Tento motor o objemu 2 litry má 16 ventilů, hliníkový blok motoru a distribuční systém proměnlivého časování ventilů.

Díky rozměrům (délka 434 cm; šířka 180 cm; výška 163 cm) a průměru otáčení pouhých 10,6 metrů se může vůz bez problémů pohybovat v městském prostředí. Nabízí 5 míst a objem zavazadlového prostoru 442 litrů. Díky využití vysokopevnostní oceli se snížila hmotnost vozu a přitom se zvýšila jeho pevnost (14 % oceli o pevnosti 590 MPa a 5 % oceli o pevnosti 980 MPa).
Tloušťka panelů karoserie byla snížena použitím plechů různé tloušťky, které byly před tvarováním vzájemně svařeny, u boků a optimalizací výztuh dveří.

Bližší informace přineseme v našem pravidelném redakčním testu.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů