Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën C3: zmenšený Cactus

Testy
František Mašek | 30.01.2017
dalších 5 fotek
Novinky spojuje originální vzhled s prostorným interiérem, velkým zavazadelníkem a nezáludným chováním na silnici. Ne všechno se ale povedlo na výbornou.
Větší model Cactus byl pro C3 jasnou inspirací. Kdo ještě novou "cétrojku" neviděl, může si ji s cactusem klidně splést. V exteriéru se plastem rozhodně nešetřilo a nemyslíme si, že je to vyloženě špatně. Však řada prvků není jen dekorativních, například airbumpy na bocích dveří brání jejich poškrábání při neopatrném otevírání. Světlomety jsou dle účelu seřazeny ve třech řadách nad sebou. Nahoře LED pro denní svícení, pod nimi tlumená a dálková světla a zcela dole jsou barevně odlišena mlhová světla. Shodnou barvu mají i tykadlová zpětná zrcátka, případně i střecha. Tu je poprvé v historii modelu možno barevně odlišit od laku karoserie.

Kdo zná model Cactus i uvnitř, nebude po usednutí do C3 překvapen. Řada prvků je zde hodně podobných. Líbí se nám plochá palubní deska s hezky tvarově vyvedenými výdechy ventilace. A co ten velký displej uprostřed. Ano, je kompletně dotykový a najdete na něm všechny funkce palubního počítače. Jeho ovládání je dost o zvyku, u základních často používaných funkcí topení a klimatizace bychom uvítali spíše mechanické ovladače. Sedadla jsou na první dojem docela tuhá, ale kupodivu pohodlná i pro delší cestování. Jen škoda menších rozměrů sedáku. Jinak je ale místa pro první řadu dost ve všech směrech. Jenže jak to už v této třídě bývá obvyklé, vzadu je situace o poznání horší. V podélném směru i nad hlavou budou vyšší spolujezdci cestující na zadních sedadlech limitováni. Inu přeci jen jde o auto spadající do třídy malých vozů. Náladu nám ale spravil zavazadlový prostor s objemem krásných 300 litrů s možností umístění plnohodnotného rezervního kola. Skvělá práce.

V testovaném voze byla pod kapotou tříválcová dvanáctistovka PureTech s výkonem 60 kW. Stejný motor si můžete objednat i s nižším výkonem 50kW, nebo nadopovaný turbem o celkovém výkonu 81 kW. Konstruktéři dobře věděli, že se tahle auta budou pohybovat hlavně v městském provozu. Motor je krásně svižný do nějakých 75-80 km/hod. Následně do dálničních 120-130 km/hod. zrychluje také vcelku poslušně. Pak už mu ale dech dochází a pokud tlačíte na pilu, markantně roste i spotřeba, klidně i k hranici osmi litrů. S tímto motorem zkrátka nespěchejte, ale když už k tomu dojde, oceníte tak jako my dobré odhlučnění. Fajn je podvozek, který vyžehlí kde co. Třeba i kočičí hlavy v centru Prahy. A když si moc troufáte v zatáčkách, závodnické choutky citlivě zkrotí stabilizace. Jen škoda toho řazení - manuální pětikvalt má hooodně dlouhééé dráhy s malou přesností v kulise. Škoda. Ale abychom nekončili negativně - nová C3 je zas o kus lepší, než předchůdce a tak to má být.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
2.29
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Hatchback
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3996
Šířka (mm)
1749
Výška (mm)
1474
Rozvor (mm)
2540
Rozchod kol vpředu (mm)
1474
Rozchod kol vzadu (mm)
1468
Provozní hmotnost (kg)
1051
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
300
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
3
Zdvihový objem (ccm)
1199
Max. výkon kW (k)/ot./min.
60/5750
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
118/2750
Spotřeba
Město
5,7
Mimo město
4,1
Kombinovaná
4,7
CO2 (g/km)
109
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
14,9
Max. rychlost (km/h)
168
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
Pětistupňová
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
254900
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
274900
Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů