Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Čína bude vyrábět více aut než Japonsko

Aktuality
TZS | 11.04.2007
Čína bude už za tři roky větší automobilovou velmocí než Japonsko - vyplývá to z prognózy, kterou podle internetového zpravodajství BBC News vypracovala uznávaná firma JD Power Automotive Resources Asia, jež se soustředí na analýzy automobilového trhu.
V roce 2010 vyrobí Čína podle prognózy okolo 11 milionů aut ročně, což jí bude stačit na to, aby zbavila Japonsko primátu největší automobilky v Asii. Japonsko, které je domovem takových automobilek jako světová dvojka Toyota či Nissan nebo Mazda vyrobilo v roce 2006 celkem 10,8 milionu automobilů.
Toto číslo se má ale v následujících letech začít mírně snižovat. A to navzdory zatím neochabujícímu zájmu o úsporná japonská auta zejména na největším světovém trhu - ve Spojených státech amerických. V roce 2010 by se tak mělo celosvětově prodat již jen zhruba deset milionů automobilů vyrobených v Japonsku.
Naopak o produkty čínských automobilek bude zájem růst i nadále. I když už ne tak astronomickým tempem jako doposud. Vloni čínská produkce vzrostla o neuvěřitelných 28,4 %. Letos by se mělo tempo zpomalit na 14,3 procenta.
Jedním z hlavních důvodů, proč Čína Japonsko ve výrobě automobilů předstihne, bude levná pracovní síla v Číně. Právě proto dokonce samotné Japonsko zřejmě začne část své výroby do Číny přesouvat.

TIP: Čínský automobilový průmysl - nízké ceny i kvalita?

V roce 2010 by se tak Čína a Japonsko měly stát asijskými automobilovými supervelmocemi. Společně by se totiž měly podílet na celkové produkci 31,4 milionu aut (do šesti tun) vyrobených v Asii ze 76 procent. Jedinými dalšími třemi zeměmi z Asie, kde se ročně vyrobí aspoň jeden milion automobilů, jsou ještě Jižní Korea, Thajsko a Indie.
Po dlouhá desetiletí byly klíčovým trhem pro automobilový průmysl USA. Jejich význam však v poslední době klesá. Je sice ještě stále největším trhem na světě, podíl Ameriky na globálním trhu však nyní činí již méně než 25 procent. A tento podíl bude i nadále klesat. Amerika již v podstatě dosáhla podle odborníků úplné "nasycenosti" co se týče automobilů.
Analytik Stephen Darcy z firmy PricewaterhouseCoopers věří, že růst automobilového trhu v příští dekádě budou tlačit rozvojové trhy jako je Čína nebo Indie či východní Evropa. A téměř všichni odborníci se shodují i na tom, že "auty budoucnosti", tedy nejrychleji rostoucím segmentem trhu, budou malé a úsporné vozy, které si bude žádat nově se vzmáhající střední vrstva z těchto rozvojových zemí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů