Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chrysler Voyager II 2,5 TD

Poradna
Martin Vaculík | 20.12.2005
foto: Tipcars.com
Tuto středu máme jet koupit Chrysler Voyager II. Píšete, že tomuto vozu s motorem 2,5 td 85 kW se máme vyhnout. Chtěl bych se zeptat proč a kdyby jste mi sdělil jaké problémy mohu při koupi očekávat.

Dotaz

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na Váš názor na Chrysler Voyager II. Rád bych Vás požádal, kdyby jste mi sdělil, jaké problémy mohu očekávat. V článku " Poradna : Renault Espace " píšete, že se máme u Chrysler Voyager vyhnout motoru 2,5 td 85 kW. A právě auto s tímto motorem mi děda chce koupit.Tuto středu pro něho máme jet. Je to model Chrysler Grand Voyager 2,5 TD LE z roku 1997. Toto auto je rodinný sen, konečně je k dispozici za slušnou cenu, na kterou máme.
Prosím o radu, zda se mi vyplatí ho koupit. Moc se mi libí. Jsem student, každý den s ním plánuji dojíždět do školy, potřebuji aspoň 7 míst a nižší spotřebu než naše AUDI 80 1,8i (při cestě do školy si bere až 13 l/100), zároveň občas potřebuji odvézt něco rozměrnějšího - nábytek, .... Toto auto mé požadavky přesně splňuje, alespoň teoreticky. Jako student ale nebudu mít prostředky na dražší opravy. Naší AUDI 80 je 17 let a neměla jediný vážný problém. Očekávám to samé od auta, které je o 9 let mladší. Prosím o co nejrychlejší odpověď.

Děkuji, Richard Stojan, Karlovy Vary


Odpověď

Tak tohle je průšvih, zde musíme zasáhnout. Jste přesně typ kupujícího („nemám peníze na drahé opravy, za auto dám vše co mám“), který by se měl tomuto vozu vyhnout obloukem.

Chrysler Grand Voyager do roku 2001 byl nabízen s motorem 2,5 TD z produkce italské firmy VM Motori. Je to řadový čtyřválec s nepřímým vstřikováním a rozvodem OHV. Kromě pohonu automobilů byl určen i pro některé průmyslové aplikace, malé nákladní vozy, rolby, zemědělské a stavební stroje. Tomu odpovídá i mechanická stavba, krom archaického rozvodu OHV také rozdělení hlavy válců na čtyři samostatné části.

Agregát sám celkem vzorně vzdoruje opotřebení, s poklesem kompresních tlaků se u něj setkáváme málokdy. Dříve jej vyřadí některá z četných fatálních závad. Především mu nesedí trvalé vysoké zatížení v těžkých vozech, kde je výkonově na hranici. Pak ve velké míře praskají hlavy válců. Jejich rozdělení na čtyři části nepomůže, v případě závady musíte sundat všechny, inkriminovanou nechat zavařit, ostatním zabrousit dosedací plochy. Připravte si tak dvanáct tisíc Kč.

Tato závada je celkem častá u všech vysoce namáhaných předkomůrkových dieselů. Avšak jsou zde i závady specifické pro VM Motori. Třeba praskání klikových hřídelí. To se děje, pokud s vozem někdo třeba ještě tahá přívěs.

A teď to, co mne vyděsilo opravdu: Rok výroby. Zmíněný motor měl rozvody poháněné ozubenými koly. Pravěké, ale nezničitelné řešení. Pouze ve Voyageru v letech 1996 až 97 se vyskytovala mutace tohoto motoru, kde ozubená kola nahradil řetěz, lépe řečeno tenký řetízek. Rozvodové řetězy obvykle nepraskají, pevné intervaly jejich výměny nejsou předepsány, mění se, když začnou chrastit. Tento však praská. Klidně po 60 tisících km. Výrobce žádné výměny nepředepisuje. Každý voyager z těchto let na to dojede – následek potkání motoru, zohýbané tyčky ventilů, zlámaná vahadla, zohýbané ventily, škody na sedlech ventilů – oprava kolem 25-tisíc Kč.

Je pravda, že 2,5 TD nejede úplně špatně, je to překvapivě pružný motor. K točivému momentu 300 N.m se vznětové čtyřválce obecně dopracovaly až koncem devadesátých let, VM Motori jej v Alfě Romeo 155 mělo již v roce 1992. Ale také zrovna málo nežere. Opravdu se divím tomu, že Vaše A80 žrala 13 litrů, to musí mít úplně v háji karburátor (je-li to model „S“) či zcela mrtvou lambda-sondu (model „E“). Zato se vůbec nebudu divit, když spotřebu Voyageru nestlačíte pod deset litrů.

Ještě další věci mne na tomto voze iritují. Třeba zadní tuhá náprava ustavená i odpružená listovými péry. Fuj. Ta listová péra jsou zde navíc asi z bláta, protože časem záď silně sedá. Některé české firmy je dokáží nahamrovat, takže to není tak drahá závada. Ale u vozu z roku 1997 mi takové technické řešení prostě vadí. Možná neumím řídit, ale sám jsem se přesně s tímto vozem jednou skoro převrátil. Škodovce přede mnou se odpojil přívěs, potřeboval jsem se vyhnout a jel snad dvěstě metrů po dvou kolech. Měl jsem ohoblované nejen boky pneumatik, ale i ráfky.

Vozy MPV obecně nejsou moc spolehlivé a úměrně vysoké pořizovací ceně mají i drahý servis. Ve vaší cenové relaci doporučuji Mazdu MPV 2,5 TD z let 1996 až 99, to je ta, co vypadala jako off-road. Je to maximálně spolehlivý vůz a tento motor budiž prototypem pružnosti a nezničitelnosti. Dodnes slouží v pick-upech Ford Ranger a Mazda B-Fighter.

TIP: PORADNA: Chrysler Voyager nebo Ford Galaxy?

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Fanouch, 12.01.2006 13:12
Musím souhlasit s panem anonymem. Granda jsem si pořídil asi před rokem jako úplný začátečník s vozy této kategorie a s Chryslery typu MPV taktéž. Pořídil jsem si právě tolik diskutovaný 2,5 TD z roku 97 ´. Je to kilometrově "odzkoušený" hardcovník (320 tisíc km), který jezdil většinu svého života v Rakousku. Jako každé starší auto má svoje bolesti, ale jako u každého starého auta je to vždy sázka do loterie a žádnou roli v tom nehraje konstruce motoru, nebo akceschopnost ve vypjatých chvílích na vozovce. Prostě je to typ auta s motorem, který má a svoje odpůrce a svoje příznivce. Spotřeba v mrazech do devíti litrů v Praze a mimo najedu na nádrž v pohodě 1000 kilometrů. Hodně pomůže prevence, tzn., že výměna rozvodů je ideální kolem 30-ti tisíc km. Je to fakt hrůza, ale rozhodně se to vrátí na penězích, pokud nejste úplný kaskadér a nejezdíte až to auto "padne". Komfort nediskutuji, ten nemá s ostatními MPV této cenové kategorie obdoby. Pozitivem pro staré auto je skutečný počet kilometrů na tachometru a doložený pravidelný servis. Pak se nemůže stát, že koupíte auto s tachometrem 156 tisíc km z roku 97 ´ a za půl roku se vám potká motor, protože má už skutečných 450 tisíc najeto a z toho 200 tisíc bez jakékoliv údržby rozvodů. Ojetin je nyní jako hub po dešti a je z čeho si vybrat, ať už je to Voyager nebo Galaxy od Forda, či jiné MPV. Každé má své plus a mínus, důležitá je důvěra, objektivita a pravda mezi kupujícím a prodávajícím. To by vám někteří autodovozci, či majitelé autobazarů určitě potvrdili )
jamala, 17.01.2006 22:51
Zdravim, na kolik takova vymena vyjde? Po 30 tisicich km, to je dost brzy. Davat kazdy pul rok 25 tisic za vymenu retizku k motoru neni zrovna moje predstava o utraceni :) Auto se mi libi, komfortem opravdu nema konkurenci.
Ma nekdo zkusenost s 3,3 LPG? Spotreba, spolehlivost,....
anonym, 26.01.2006 23:39
100l
anonym, 23.10.2007 20:34
ch voyager mam 4 roky 95 poslední hranatý 2.5td automo chodilo výborně spotřeba 8l jen do doby nez sem ho uvařil a to vinou vysipání kladky řemenu vodní pumpy proto doporučuji preventivně vyměnit ložiska hrozný přístup
to co následovalo pak byl horor během dvou let 150000na opravach největší chybou bylo že jsem nechal zavařit prasklé hlavy to nikdy nedělejte ,dusledkem toho z jedné vypadl ventyl rozmlatil pist a do třetice se motor zadřel plus další závady způsobené lemlovitostí opravářů nyní mam v autě druhý motor 450000km nežere ani kapku voleje,vody,akorat 10-11l je hold unavenej ale chodí dalnice 160-170 před tim 190 podle mne neni špatný automobyl jen nešikovní řidiči a mechanici aspon v mom připadě tomu tak bylo na svoji obranu blbosti musim řict že sem jel bez one vodní pumpy po 2dni bez vycemeně spanku a 1300km v lednu plýskanici a měl sem stahle osvětleni přistrojovky
nadruhou stranu dřiv analfabet ted rozumim celkem autum právě kupuji t4 2003 2.5td doufam ze budu mit vic štěstí přip muzu porait o motoru atd chrysler vim ted celkem dost
boarders@boarders.cz
toliko moje skušenost
Jozef K. Piešťany, 27.10.2008 16:54
Potrebujem radu.
Auto sa mi zohreje cca na 80° a "zdochne". Potom ked ochladne cca na 60° zase ide ako keby nič.
V servise vymenili riadiacu jednotku a snímač vačky.
Aj tak sa závada stále prejavuje. Je to priamo závislé od teploty, ak pustím na plno kúrenie pri teplom počasí oddialim "zdochnutie" pri chladnejšom sa na kritickú teplotu ani nedostane.

Prosím máte skúsenosť s podobnou závadou.

Jozef K. Piešťany
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů