Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chevrolet Cruze - Vůz z Asie s evropskými parametry

Poradna
iHNED | 22.07.2009
další 4 fotky
foto: km77.com
Když si před pár lety čeští majitelé Daewoo Matiz hromadně montovali na kapotu svého auta logo amerického Chevroletu, nedělali o moc méně než samotný výrobce v korejském Changwonu. Příchod General Motors do krachující automobilky Daewoo neměl na řadu modelů prakticky žádný vliv a změna spočívala právě jen v převlečení dresu. Teď má být ale všechno jinak. Chevrolet podle svých slov slibuje revoluci, ne jen evoluci. Auto stvořené jen pro fajnšmekrovskou náturu evropského řidiče. Ten zázrak se jmenuje Cruze.

Je na místě se ptát, zda tříprostorový sedan velikosti Škody Octavie je právě ten typ vozu, bez kterého si Evropané nedokážou svůj život vůbec představit. Anebo zda místní estéti najdou zalíbení v poněkud rustikálních koncových světlech. Ať je to jakkoliv, žádné další otazníky se nad cruzem nevznášejí. To auto je, mírně řečeno, překvapivě dobré.
Základ úspěchu každého vozu tvoří podvozek, který tentokrát pochází z dílny GM. Jde o novou koncernovou platformu Delta, která poslouží i pro chystanou generaci Opelu Astra. Jeho odladění pro cruze je spíše měkčí, auto bez problémů zvládá nástrahy českých silnic a plavně se přenese i po dlažebních kostkách. I když jeho komfortní odladění má za následek větší náklony karosérie v zatáčkách, chevrolet kupodivu nepatří k citelně nedotáčivým autům. Snese i sportovnější zacházení na cestě plné serpentin. A to přesto, že GM dává na zadní nápravě přednost vlečným ramenům spojeným torzní příčkou před víceprvkovou nápravou.
Sportovní dojem z nového chevroletu pomáhá dotvářet i řízení s relativně strmým převodem a posilovačem, který nekazí řidiči náladu svým přehnaným účinkem. Pochvalu zaslouží výborně dávkované brzdy a bezproblémové řazení.


Ovládání na přístrojové desce je bez chyb, příjemný je i volant s tlustým věncem.
Nejsilnější ze tří nabízených motorů je dvoulitrový turbodiesel s výkonem 150 koní - jediný zástupce vznětových agregátů v tomto modelu. Pro cruze je nafta dobrou volbou, mohutný točivý moment dodává vozu potřebnou lehkost. Dvoulitr se automobilce povedl. Je pružný, common-railovsky kultivovaný a během testu si řekl v průměru jen o 6,1 litru nafty. Svou zásluhu na nízké spotřebě mají i dlouhé převody pětistupňové převodovky. Například při dálniční stotřicítce točí motor na pětku jen lehce nad dva tisíce otáček, tedy v pásmu, ve kterém je k dispozici maximum točivého momentu. Ani otáčky kolem čísla 1500 nejsou pro čtyřválec problém, pokud ale klesnou výrazněji pod tuto hranici, přestává táhnout.
S příchodem cruze dává automobilka zapomenout i na lacině vyhlížející interiéry s nevábnými plasty, které byly pro Daewoo typické. Vnitřek vozu se nad očekávání povedl - přístrojová deska je skutečně evropsky přehledná a navíc moderní. Minulostí jsou budíky s "roztomile" dětskými číslicemi, v palubním počítači nechybí údaj o průměrné rychlosti i dojezdu na zbytek paliva v nádrži. Použité materiály i barevné kombinace lahodí oku.
Fakt, že cruze nevznikal na starém kontinentu, se připomíná v detailech: Elektrickému ovládání oken chybí automatika a velké ostřikovače předního skla vypadají jako malé pevnosti se třemi kulomety. Lepší podporu bederní páteře by si zasloužila i jinak pohodlná sedadla a víko kufru zase modernější plynokapalinové vzpěry. Až přehnaně americky mohutná jsou vnější zpětná zrcátka. Zejména to pravé komplikuje výhled na křižovatkách.

Tvarově překombinovaná zadní světla se sportovní přídí moc neladí.
Na evropské úrovni je ale bezpečnostní výbava, která má ve standardu šest airbagů i elektronickou regulaci podvozku ESP. V nejvyšší testované výbavě LT nechybí automatická klimatizace, rádio s měničem na šest CD a externím vstupem pro MP3 přehrávač, centrální dálkové zamykání, parkovací senzory či litá kola. Pod podlahou kufru je plnohodnotná rezerva. K tomu Chevrolet nabízí pětiletou záruku, o které si zájemci o evropské značky mohou zatím nechat zdát.

Klady a zápory
+ Komfortní podvozek
+ Pružný a úsporný motor
+ Bohatá základní výbava
+ Pětiletá záruka

- Nízká nosnost vozu

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
donald, 23.07.2009 11:23
Jsem zvědavý, jestli si získá české řidiče. Já bych do něho šel, mám s korejci dobré zkušenosti. Diesel je průběžně zdokonalovaný agregát od italské VM Motori a stačí na evropskou konkurenci, navíc je vůz podpořen velmi dobrou cenou. Ve srovnání s octavií může nabídnout další plus - stále ještě nezájem zlodějů a vandalů. Doufám, že tohle přetrvá, i když prestiž stoupá.
Borik2, 25.07.2009 12:49
Mě se naopak záď vozu včetně světel líbí a považuju ji za zdařilou. Je taková hranatější a ty světla mi tam pěkně sedí. Ale vůz jsem ještě neviděl na vlastní oči, foto může zkreslovat.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů