Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chevrolet Captiva 3.2 V6 – Američan z Koreje

Testy
Martin Malý | 29.06.2009
dalších 44 fotek
Chevrolet Captiva bezesporu patří na českém trhu mezi žádaná SUV. My jsme se tentokrát podívali na zoubek verzi, která však v hledáčku většiny zákazníků příliš nefiguruje. Z Ameriky totiž převzala nejen jméno Chevrolet, ale i hnací ústrojí reprezentované benzínovým šestiválcem o objemu 3,2 litru spojeným s automatickou pětistupňovou převodovkou.

Karosérie: V jednoduchosti je krása
Design Captivy nikterak nenadchne, ale ani neurazí. Karosérie působí harmonicky a vyrovnaně a nabízí mnoho moderních prvků, jako kupříkladu blikače ve zpětných zrcátkách. Za zmínku stojí také praktické plastové kryty kolem celého vozu, které chrání auto nejen v terénu, ale i na parkovištích supermarketů.


(+) líbivý jednoduchý design

Interiér: Ameriku nezapře
Interiér vozu zaujme vkusným provedením a poměrně kvalitním zpracováním. Americké geny zde prozradí bohatá výbava, volič automatické převodovky a přítomnost kompasu. Velký neduh však představuje displej audiosystému, který je po sepnutí potkávacích světel téměř nečitelný.
Captiva nabízí velkorysý vnitřní prostor pro posádku v první a druhé řadě sedadel. Námi testovaný exemplář disponoval také dvojicí spíše nouzových míst v zavazadelníku. Ty však radikálně redukují nákladový prostor, který v základním pětimístném rozložení nabízí průměrných 465 litrů, které lze po sklopení sedadel navýšit na 930 kubických decimetrů Jeho přístupnost je dobrá, ale je nutné počítat s vyšší nákladovou hranou. To je ovšem nedostatek takřka všech SUV.

(+) prostorný a variabilní interiér
(+) bohatá výbava
(-) nečitelný displej audiosystému při zapnutí potkávacích světel

Motor: Kultivovaný, ale žíznivý
Ačkoli benzínový šestiválec v automobilech SUV není na půdě starého kontinentu příliš četný, určitě bychom jej úplně nezatracovali. Jízda s ním je totiž nadmíru příjemná a pohodlná. Sice se nejedná o nějak závratně dravý motor, ostatně zrychlení z nuly na 100 km/h za 8,8 vteřiny je toho důkazem, ale jeho kultivovaný zvukový projev a lineární nárůst výkonu ocení každý řidič. Navíc pětistupňový automat s možností manuální volby převodových stupňů řadí hladce a s rozvahou.
Doposud nabyté kladné dojmy však zkazí pohled na ukazatel spotřeby. Ten totiž v žádném případě neukáže méně než 10 litrů. Obvykle se spotřeba pohybuje kolem 14litrové hranice a právě tento fakt řadí tuto motorizaci do pozadí za méně kultivovaným ale o mnoho úspornějším dieselem.

(+) Kultivovaný a klidný chod
(-) Vysoká spotřeba paliva

Jízdní vlastnosti: Typické SUV
Captiva podobně jako většina ostatních SUV nabízí komfortně nastavený podvozek, který si poradí se všemi druhy nerovností. Tento fakt s sebou pochopitelně nese trochu neohrabané chování vozu v zatáčkách, kde určitě Captiva na nejlepší SUV trochu ztrácí. Řízení odpovídá charakteru vozu, posilovač je až příliš účinný a chybí zpětná vazba od kol.
Americký Korejec však potěší schopnostmi v terénu. Ačkoli má stejně jako ostatní SUV samonosnou karosérii, nemusíte se obávat výletu do přírody. Mimo běžné komunikace limitují Captivu pouze převisy karosérie a čas od času pomalejší reakce automaticky přiřaditelného pohonu všech kol. Nechybí dokonce ani asistent pro sjíždění z prudkých svahů.

(+) Komfortní podvozek
(+) Schopnosti v terénu
(-) jízdní vlastnosti na limitu

Závěr: Raději diesel
Ačkoli se nám s nejsilnější Captivou jezdilo výtečně, pro použití v Evropě doporučujeme raději diesel 2.0 VCDi. Ceny pohonných hmot nejsou v dnešní nejisté době příliš stabilní, a tak by se poměrně značná spotřeba mohla proměnit v neúnosné provozní náklady. Cena testovaného modelu v plné výbavě LT High činí 873 900 Kč. Diesel se prodává za 569 900 Kč s pohonem přední nápravy ve výbavě LS Base. Cena vyšší verze LS s pohonem všech kol činí 649 900 Kč s pohonem všech kol.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
rohYpnol, 29.06.2009 13:09
Vnější vzhled hodnotím kladně, osobně se mi líbí mnohel víc než Opel Antara. Ale jinak nevidím jediný důvod, proč bych měl Captivu někomu doporučit. Konkurenci nepřevyšuje doslova ničím, právě naopak. jediný Chevrolet, který mě kdy oslovil, bylo Camaro (no a Corvette také není k zatracení). Celkově pro mě Chevrolet - velké MÍNUS.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů