Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chevrolet Aveo 1.2

Testy
Petr Šikl | 30.10.2006
dalších 78 fotek
foto: Petr Šikl
Toužíte po prostorném autě za čtvrt milionu? Nechcete ojetinu ale trváte na novém voze? Máme pro Vás řešení v podobě Chevroletu Aveo, kterému se dnes navíc podrobně podíváme na zoubek.

Většina prodaných vozidel v České republice představuje automobily z kategorie malých vozů či nižší střední třídy. Stále nejlepších prodejních úspěchů dosahují automobily z nížší cenové skupiny. Valná většina prodaných "vozítek" se pohybuje na hranici 250 tisíc korun, proto jsme neváhali a otestovali zástupce tohoto segmentu. Řeč bude o Chevroletu Aveo s dvanáctistovkou pod kapotou, který lze pořídit právě za 249.000 Kč. Avšak námi testované Aveo mělo maximální výbavu ve spojení s dvanáctistovkou, a tak se cena vyšplhala až na 290.500 Kč.

Při koupi můžete volit pouze ze dvou pohonných jednotek, navíc obou benzínových, což je v tvrdé konkurenci v tomto našlapaném segmentu první nedostatek. Aveu by určitě služil kultivovaný diesel i za cenu vyšších pořizovacích nákladů (ale nepředbíhejme). Námi testovaný vůz ve výbavě (Elite) čítá tónovaná skla, venkovní zrcátka v barvě vozu, nárazník v barvě vozu, interiérová barva Charcoal, držák na brýle, zrcátko ve sluneční cloně, výškově stavitelné sedadlo řidiče, zadní sklopná sedadla dělená v poměru 3:2, digitální hodiny, zapalovač cigaret, dálkové otevírání zavazadlového prostoru a palivové nádrže z místa řidiče, posilovač řízení, výškově stavitelný volant, el. stahování předních oken, centrální zamykání na DO, výstražná kontrolka pro bezpečnostní pás řidiče, rádio s CD s podporou MP3 a 4 repro, manuální klimatizace, přední kotoučové brzdy, výškově stavitelné přední světlomety, duální airbag, výškově stavitelné opěrky hlavy, ochrana kolen, imobilizér.

srovnání s konkurencí

 

Aveo 1.2 53kW

 

Fabia 1.2 47kW

 

Logan 1.4 55kW

 

Thalia 1.2 55kW

 

City 1.4 61kW

 
délka (mm)

4310

 

4232

 

4247

 

4171

 

4395

 
šířka (mm)

1710

 

1646

 

1740

 

1639

 

1690

 
výška (mm)

1505

 

1451

 

1525

 

1417

 

1485

 
rozvor (mm)

2480

 

2462

 

2630

 

2472

 

2455

 
zrychlení 0-100 Km/h (s)

13,7

 

16,3

 

13

 

13

 

13,7

 
maximální rychlost (Km/h)

157

 

160

 

162

 

170

 

175

 
objem zavazadelníku (l)

400

 

438

 

510

 

510

 

500

 
kombinovaná spotřeba dle výrobce (l/100km)

6,4

 

6,0

 

6,8

 

6,0

 

5,6

 
cena základní verze (Kč)

249.000,-

 

295.900,-

 

199.900,-

 

247.900,-

 

339.900,-

 

Karoserie:
Při prvním pohledu zaujmou mohutné prvky karoserie, které působí až příliš těžkopádně. Mluvím zejména o masivním předním nárazníku, který působí opticky velmi krátce a naopak záď je až příliš protáhlá. Aveo nezapře svůj rodokmen v podobě modelu Kalos, ze kterého je odvozen. Jelikož vůz je poměrně vysoký a celková stavba karoserie robustní až překypující, působí i patnáctipalcová kola ve velkých výřezech blatnících příliš zapadle. Navíc kryty kol nepatří zrovna k hezkým. Celkový design i přes všechny výše uvedené výtky musíme označit za celkem vyvážený a povedený, zejména v černé barvě vypadá Aveo noblesně. Velmi výrazná příd s velkým bronzovým křížem na černé karoserii vyniká. Na víke zavazadlového prostoru je umístěn malý přítlačný spojler, který však při jízdě rezonuje.

(+) výběr karosářské verze
(+) vzhled
(+) svítivost reflektorů
(-) špatné výsledky nárazových zkoušek
(-) absence zadního stěrače

Interiér:
Po otevření dveří překvapí interiér svou přívetivostí. Po usednutí do rozměrných předních sedadel strávíte nějakou dobu hledáním ideální polohy, ale nakonec tu správnou polohu jistě najdete. Řidičům vyššího vzrůstu bude vadit v oblasti kolen palubní deska, která zasahuje nebývale nízko pod volant. Elegantní černý interiér spolu s několika druhy použitých plastů a příjemné tkaniny vytváří pocit dražšího vozu. Většina ovládacích prvků je standardně rozmístěna a jejich ovládání se stává po chvilce intuitivní. Neplatí to však o tlačítku varovných světel, které je umístěno až pod autorádiem, navíc blíže k spolujezdci. O rychlé reakci na nebezpečnou situaci a spuštění varovných světel, si můžeme nechat jen zdát. To samé platí o situaci, kdy potřebujete bleskurychle zatroubit. V Aveu troubíte pomocí dvou malých tlačítek umístěných na volantu. Já vím, jsou to maličkosti, ale pro mě důležité. Další výtku zaslouží umístnění tlačítka otevírání víka zavazadlového prostoru. Po chmatání a dlouhém pátrání ho naleznete ve výplni předních dveřích, navíc ve spodní části. Efektivní otevírání elektrickým impulzem by rozhodně zasloužilo lepší místo. Rozpačitý dojem v interiéru budí mechanické ovládání bočních zrcátek. Na zadních sedadlech nalezne dostatek místa jen dvojice cestujících. Navíc vyšší osoby budou mít problémy v oblasti hlavy.

Palubní deska nejen, že působí hodnotným dojmem, navíc neodráží světlo. Interiér zaslouží pochvalu a mezi konkurencí patří vůbec k nejpovedenějším. Interiér v sobě mísí prvky jakoby vystřižené z luxusních vozů s tím nejlevnějším co existuje. Je to mix, který však na první pohled ladí. Na druhou stranu po několika kilometrech nastalo zklamání v podobě drnčení různých částí palubní desky a výplní dveří. U nového vozu, který má najeto necelých deset tisíc kilometrů bychom to nečekali ani v této cenové kategorii. Navíc pogumovaná hlavice řadící páky nepřidá na radosti.

Výhled z Avea směrem vpřed a do boku je dobrý, šikmo vpřed vadí tlusté sloupky. Výhled vzad není zcela dobrý. Při couvání nevidíte přes vysokou hranu kufru a jste odkázáni na Váš správný odhad konce vozu. To samé platí o parkování, které i přes relativně malé vnější rozměry vyžaduje cvik díky vybouleným bokům, které zkreslují.

Zavazadlový prostor je díky užšímu vstupu hůře přístupný. Samotná hrana je 74 cm vysoko a otvorem mezi víkem a hranou zadního prahu neprotáhnete ani cestovní kufr. Zpracování celé vnitřní části zavazadelníku odpovídá ceně vozu. Navíc v něm budete postrádat jakkoukoliv kapsu či síť pro ukotvení nákladu. Šetřilo se i pod dnem zavazadelníků, kde naleznete pouze dojezdové kolo. Zbytek je vyplněn polystyrenem. Při zavírání víka chybí poutko či vnitřní madlo (kapsa) a tak se můžete lehce zašpinit.

(+) design interiéru
(+) výhled vpřed
(+) ovládání a provedení audiosystému
(-) drnčení plastových dílů uvnitř vozu
(-) umístění spínače varovných světel
(-) velký průměr volantu
(-) umístění tlačítka klaksonu
(-) umístění tlačítka otevírání víka kufru ve dveřích
(-) výhled vzad
(-) přístup a vyřešení kufru
(-) špatně čitelné údaje na displeji rádia

Motor:
Po otočení klíčku v zapalování překvapí odhlučnění motoru. Klidný chod s minimem vibrací se k charakteru vozu hodí. V pásmu nízkých otáček je provej kultivovaný a motor jde ochotně za plynem. To však platí pouze v nízkých a části středních otáček. Po překročení třítisícové hranice subjektivně ubývá výkonu a již po překročení třiapůltisícové hranice nemá cenu motor hnát do vyšších otáček. Prostě to nemá smysl. Po přišlápnutí plynového pedálu se dostaví pouze vysoká hodnota hluku v podobě "mechanického řevu".

Dvanáctistovka s osmiventilovým rozvodem o výkonu 53 kW si v průměru říká o 8 litrů za předpokladu klidné jízdy. Při "rychlejší", resp. spěchající jízdě si řekne bez skrupulí o 12 litrů.

(+) objem motoru pro nižší sazbu POV
(+) lineární tah v nízkých otáčkách
(+) odhlučnění motoru při volnoběžných a nízkých otáčkách
(-) spotřeba
(-) zvukový projev ve vyšších otáčkách

Jízdní vlastnosti:
Podvozek Avea je nastaven na stejnou nótu jako pohonná jednotka. Komfortní nespěchavé svezení je Aveu vlastní. Zejména tím dokáže oslovit a potěšit své majitele. Navíc samotné odstupňování převodovky předurčuje Aveo pro klidnou jízdu doplněnou třeba o poslech hudby. Jízda je houpavá, příjemně poloměkká a klidná. Komfortně laděný podvozek spolu s velkým zadním převisem způsobují nervozitu a znejistění při rychlejším průjezdu zatáčkou. Přesto, že je řízení celkem přesné, zavlnění podvozku není zrovna příjemné jak pro řidiče, tak cestující. O extrémních průjezdech zatáčkami si můžete nechat jenom zdát. Tento sedan není pro tento způsob jízdy stavěn a ani tomu neodpovídají brzdy, které mají i pro běžnou jízdu malý účinek. Navíc absence systému ABS ve všech stupních výbavy je v součastnosti žalostná. Řazení rychlostních stupňů je gumové a o přesnosti také nemůže být řeč. S dlouhou dráhou příliš měkké spojky nic nenaděláte a nezbývá, než si zvykat.

(+) komfortní naladění podvozku
(+) celkem přesné řízení
(-) řazení a měkká spojka
(-) málo účinné brzdy
(-) absence ABS
(-) přílišné boční náklony

Závěr:
Chevrolet Aveo je dalším vozem, který lze koupit za "čtvrt milionu" a tudíž od něho nelze čekat žádné větší zázraky. Překvapí interiér, vypadá dobře, tváří se noblesně a dokonce se v něm cítíte útulně. Nebýt však některých neduhů (rozmíštění tlačítek, vrzání plastů atd.), byl by kokpit Avea hodný vozu o dvě třídy výše. Měkčí nastavení podvozku spolu s motorem vhodným pro klidné jízdy poskytuje cestujícím slušnou míru komfortu. Aveo se ve srovnání s konkurencí zajisté neztratí, avšak ztrácí zejména v bezpečnostní výbavě. Pokud máte omezené finanční prostředky, nikam nespěcháte, vyznáváte pohodlí a zarputile trváte na novém voze a navíc se Vám Aveo líbí, pak si jej kupte. Ostatní musí hledat jinde.

Hodnocení
Brzdy
4
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
3
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
5
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.57
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Sedan
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4310
Šířka (mm)
1710
Výška (mm)
1505
Rozvor (mm)
2480
Rozchod kol vpředu (mm)
1450
Rozchod kol vzadu (mm)
1430
Provozní hmotnost (kg)
997-1060
Maximální hmotnost (kg)
1490
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
5,03
Objem zavazadlového prostoru (l)
400
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1150
Max. výkon kW (k)/ot./min.
53 (72) / 5400
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
104 / 4000
Spotřeba
Město
8,4
Mimo město
5,2
Kombinovaná
6,4
CO2 (g/km)
159
Palivová soustava
Palivo
Min. Natural 91
Objem nádrže (l)
45
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
13,7
Max. rychlost (km/h)
157
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Pohon
Přední kola
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson
Vzadu
Vlečná ramena
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Bubnové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
185/60 R15
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
249 000
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
249 000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
290 500
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
stenly, 31.10.2006 12:14
Jestli se nepletu,tak tu nikde nezaznělo,že Aveo obdrželo v
crashtestech pouhé 2 hvězdičky....
Kolega zo Slovenska, 31.10.2006 23:03
Áno tu to nezaznelo, ale tu je výsledok testu euroncap: http://www.euroncap.com/images/results/small_family_cars/car_250_2006/Chevrolet%20Aveo%20Datasheet%20(2).pdf
Získalo pri čelnom náraze len dve hviezdičky k tomu jedna je ešte preškrtnutá.....HANBA!!
Tonny, 01.11.2006 15:15
Tak nevím jestli má Chevrolet lepší zvuk,ale snad aveo je bývalé Daewo,nebo snad ne ? Jenom ho Chevrolet koupil a koupit si něco takového za tyto peníze může snad jen slabomyslný člověk.Thalia je sice šeredné auto,ale aspoň v základu je o 100ti. levnější.Ale osobně bych nekoupil ani ji.
anonym, 10.06.2007 10:23
K čitelnosti displaye autorádia...
Autor testu si snad všiml,že display je hůře čitelný pouze pokud se rozsvítí světla.To znamená pouze jediné,výrobce nepočítal s tím,že v ČR se musí svítit i za jasného srpnového dne,kdy na obloze není ani mráčku a ve stínu je 40st C.Podle mne je logické že se display při rozsvícených světlech ztlumí,nebo "auto" předpokládá že je večer...a display by neměl řidiče oslňovat.Jakmile se světla vypnou,display je zcela perfektně čitelný i pokud na něj svítí prudké slunce.Osobně vyzkoušeno.
anonym, 11.07.2007 07:32
Nezlobte se na mne...,ale Vámi uváděná spotřeba je zcela nesmyslná...Na 1100km trase mám ověřenou a změřenou spotřebu 5,52 l/100km (sedan 1,2) při obsazení auta 3 lidmi a část cesty (200km) dokonce ve 4 lidech a plný zavazadlový prostor.Přitom jsem nejel nijak extra na spotřebu---a rychlosti jsem kde to šlo udržoval v rámci horní hranice povolené rychlosti na dané silnici,včetně 110-130 km/h na dálnici.Pokud bych jel vyloženě na spotřebu,troufám si říct že hodnota by šla určitě až na "papírových" 5,2 l/100km.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů