Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chcete vyniknout? Nechte si sestavit auto přesně na míru

Aktuality
iHNED | 04.07.2011
Bylo by to společenské faux pas, kdyby se na večírku milionářů objevily dvě ženy ve stejných šatech. Podobně uvažují i někteří nadšenci do aut, kteří se chtějí odlišit od ostatních. A tak stejně jako se dá oblek ušít na míru, mohou vzniknout i celá auta.

Vývoj nového vozu samozřejmě není levnou záležitostí, a tak se majitelé těchto unikátů rekrutují z těch nejbohatších. Ať už jde o televizního moderátora, investora nebo softwarového magnáta, všichni mají společné to, že auto nevnímají jen jako obyčejný dopravní prostředek. Často jich mají doma desítky, opečovávají je s dětinskou radostí a chlubí se jimi známým i na internetu.
Automobilky se jim snaží vyjít vstříc, protože patří mezi jejich nejlepší zákazníky. I tak ale pro ně nestaví kompletně celé auto od základu, to by neutáhli ani samotní výrobci. Většinou použijí existující šasi, upraví motor i podvozek a jako třešničku na dortu nasadí extravagantní karoserii. Vybrali jsme čtyři bohaté šťastlivce, kterým se takto splnil dětský sen o vlastním supersportu na míru.

Lancia Stratos, speciál za 400 tisíc eur
Legendární italský vůz
Lancia Stratos patří dnes k vyhledávaným sběratelským kouskům. Malý sporťák poháněný silným šestiválcem umístěným uprostřed vznikl v sedmdesátých letech. V upravené verzi HF se účastnil rallye šampionátu WRC, který v letech 1974, 75 a 76 vyhrál.
Před šesti lety se pak na autosalonu ve Frankfurtu objevil koncept Fenomenon Stratos od firmy Prodrive. Možná to byl prvotní impulz pro závodníka a šéfa společnosti Brose Group Michaela Stoscheka, aby inicioval vznik nového vozu. Jako základ si vybral Ferrari F430 Scuderia, kterému ovšem zkrátil rozvor o 200 mm. Karosářskou práci nechal na designérském studiu Pininfarina.
Z modelu F430 zůstal i motor. Stratos tedy pohání atmosférický osmiválec s objemem 4,3 litru schopný produkovat 532 koní a maximum točivého momentu 519 Nm. To s vozem vážícím jen 1247 kg dokáže zacvičit tak, že překoná stovku za 3,3 sekundy a maximálně uhání rychlostí až 320 km/h. Než se auto dostalo do provozu, podstoupilo důkladné testování na okruhu, kdy inženýři pilovali nastavení podvozku nebo řízení.
Vůz majitele vyšel na 400 tisíc eur, tedy asi 9,8 milionu korun, což v porovnání s některými vozy z větších produkcí není zas tak vysoká částka.
Momentálně se prý objevili další zájemci, a tak se uvažuje o tom, že by se nakonec přece jen mohlo narodit dalších 25 kousků.

EcoJet jako ze sci-fi filmu
Jay Leno je asi nejpopulárnější sběratel aut ve Spojených státech. Od roku 1992 měl na televizní stanici NBC svou vlastní talkshow, ze které na čas odešel, aby se letos v březnu zase vrátil zpět. Své jmění si vydělal i jako komik. Ve sbírce má okolo sta aut, mnohdy jde o nenahraditelné unikáty. Leno je do nich tak "zblázněný", že provozuje vlastní internetovou stránku Jay Leno's garage, kam vyvěšuje videa a fotografie ze své sbírky. Vždy ale snil o voze podle svých vlastních představ. Vstříc mu vyšel ještě před krachem koncern General Motors.
Supersport jako vystřižený ze sci-fi filmu, který původně vznikl jen jako koncept, pohání turbínový motor Honeywell LT101 spalující bionaftu. Jeho výkon je 750 koní. Turbína dosahuje až 70 tisíc otáček za minutu, v polovině tohoto spektra ale už je na maximu točivého momentu, které je závratných 948 Nm.
Auto využívá některé části šasi z Chevroletu Corvette Z06. Samozřejmostí je karoserie z karbonového vlákna a kevlaru. I když podle některých tento supersport zní trochu jako rozzlobený vysavač, může se pochlubit maximální rychlostí přesahující 320 km/h. Z této rychlosti jej zastaví disky Brembo z uhlíkového vlákna s hliníkovými třmeny. Aby se moderátor na cestách nenudil, má k dispozici i palubní počítač s přístupem na internet.

Ferrari P4/5, stovku překoná za 3 sekundy
Americký filmový režisér a profesionální investor James Glickenhaus se zamiloval do vozů značky Ferrari. Líbilo se mu, jak jezdí supersport Enzo. Jenže vzhled ho neoslovil. Proto povolal do práce slavné designérské studio Pininfarina, které na základě tohoto vozu postavilo jediný exemplář. Tak vzniklo Ferrari P4/5. Auto se představilo poprvé v roce 2006 na známé akci Concours –d'Elégance v americkém Pebble Beach, kde se vozy podobného ražení koncentrují.
Auto futuristického vzhledu, který ale v sobě nese odkaz na závodní vozy stáje Ferrari ze šedesátých let, pohání stejný motor jako Enzo. Jde o V12 s výkonem 660 koní přenášeným na zadní kola přes poloautomatickou převodovku se šesti stupni. Stovku překoná za rovné tři sekundy, což je o pět desetin rychleji než Enzo, maximálně jede 375 km/h. Velkou měrou za to vděčí o 270 kg nižší hmotnosti.
Glickenhaus za svou vášeň podle neoficiálních informací vydal čtyři miliony dolarů, tedy v přepočtu necelých 70 milionů korun. Později si pořídil ještě verzi na okruhy P4/5 Competizione, se kterou se účastní závodů. Tu ale přestavěl z o něco levnějšího modelu Ferarri F430. Druhý model už vyměnil klasickou červenou za černou barvu.

Pagani Zonda HH celé z karbonu
Horacio Pagani, který vlastní úspěšnou manufakturu na extremistické supersporty, je známý svým osobním přístupem ke každému zákazníkovi. Není proto divu, že už postavil několik speciálních kusů na přímou žádost klienta. Na konci loňského roku pak předal model Pagani Zonda HH americko-dánskému softwarovému podnikateli Davidu Heinemeierovi Hanssonovi.
Unikát za blíže nespecifikovanou cenu je kombinací modelu Zonda F a také limitovaného modelu Zonda Cinque (existuje jen pět kusů). Hansson si vybral to nejlepší, z čeho mu Pagani mohl vůz sestavit.Otevřený roadster tak sedí na karbon-titanovém rámu. Za mohutnými koly s centrální maticí obutými do závodních pneumatik prosvítají karbon-keramické kotouče brzd. A karoserie také vy–užívá uhlíkové vlákno.
Pod kapotou hřmí V12 dodávaný německým AMG, který dosahuje výkonu 680 koní. Jeho zvuk ještě zlepšuje titanová výfuková soustava. Hansson se ukázal jako milovník staré školy, když si k řazení nevybral automat, ale manuální 6stupňovou převodovku. Vůz je lakován v modré barvě v kontrastu s karbonovými díly. Třmeny brzd jsou žluté.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů