Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

České kořeny Porsche

Aktuality
TZS | 27.11.2006
Prototyp Porsche 356
Hrdí majitelé sportovních "poršáků" možná ani nemají tušení, že první model Porsche 356 vznikl na technické základně lidového vozidla Volkswagen Brouk , s nímž sdílel řadu náhradních dílů.

Ferdinand Porsche
Vezměme to ale pěkně popořádku. Historie proslulé značky se začala psát 3. září 1875 v nenápadném domku s číslem popisným 201 ve Vratislavicích nad Nisou. Právě zde se onen den narodil Ferdinand Porsche. Jeho syn Ferry spolu s vnukem "Butzim" vybudovali sportovní legendu. Sázka na kvalitu a originalitu nese sladké plody mimořádné rentability dodnes.
Ferdinand Porsche ve Vratislavicích nad Nisou začínal jako klempířský učeň a krátce pracoval i v místní továrně na koberce. Ve Vídni tajně (zadarmo) docházel na univerzitní přednášky a svůj strojařský instinkt uplatnil ve dvorní kočárovně Ludwiga Lohnera. Pro něj vymyslel futuristický elektromobil s tzv. nábojovými elektromotory v každém z předních kol. Nepotřeboval žádné převody ani hnací hřídele. Byla to senzace Světové výstavy v Paříži (1900), zanedlouho poté se objevilo schéma pohonu všech čtyř kol a hybridní technologie s benzinovým čtyřválcem plus elektromotory. Porsche jí nadchl i konopišťského arcivévodu Františka Ferdinanda d'Este. Porsche byl sice zdatný konstruktér, ale náklady na vývoj i výrobu ho nechávaly zcela lhostejn ým. Což přivádělo k zuřivosti jeho zaměstnavatele. Není divu, že neustále měnil působiště a nakonec

Auto Union
skončil jako nezávislý specialista, konstruující "na klíč". Ve dvacátých letech pracoval pro Mercedes-Benz, poté si jej vyhlédli Sověti a nabídli mu post hlavního konstruktéra rodícího se státního automobilového koncernu. Odmítl, cítil se totiž starý a kromě toho v Německu přišel roku 1933 k moci Adolf Hitler, velk ý příznivec vozů Porsche. Ferdinand Porsche vrátil československý pas a stal se "hlavním říšským konstruktérem". Kromě krásných formulí Auto Union s dvanácti- a šestnáctiválcovými motory vzadu na Hitlerův pokyn pracoval i na projektu lidového vozu. S tím mu již pomáhal syn Ferry (1909- 1998), jenž za volantem strávil řadu měsíců a navrhl četná zlepšení. I jemu se kdysi naše občanství hodilo, protože vyjednání odkladu nástupu na vojnu bylo u nás mnohem snazší než v militaristickém Německu.

TIP: MG Rover - s kým jsme měli tu čest? (1904-2004)


Prototyp Porsche 356
Dne 26. května 1938 ve Wolfsburgu nacistická elita s Porschem po boku slavnostně otevřela zbrusu novou automobilku, základ dnešního Volkswagenu. Za války otec i syn Porsche pracovali na válečné technice a v roce 1944 před nálety utekli do klidné rakouské vísky Gmünd. Tam je zatkli Američané. Otec Porsche zůstal až do srpna 1947 v dijonském vězení, zatímco syn Ferry pilně pracoval na skicách sportovního vozu Porsche 356. Sériová výroba spadá do let 1948-1965, zpočátku v Rakousku, později v německém Stuttgartu.
Zatímco Ferry Porsche budoval ve skromných poměrech rodinný podnik, "mateřský" Volkswagen nabíral pod vedením velmi schopného manažera Heinze Nordhoffa dech k nebývalé expanzi. Nordhoff si do Wolfsburgu přinesl cenné zkušenosti z působení u Opelu, evropské odnože General Motors. Dokonce rozjel i jednání s Fordem a na sklonku čtyřicátých let byla fúze na spadnutí. Nedůvěra Američanů projekt "zabila". Pro Nordhoffa byl brouk "ošklivá věc s větším množstvím chyb, než má pes blech", ale postupně se podařilo dětské nemoci překonat a vytvořit pověstně spolehlivé vozidlo.

TIP: MINI - legenda z doby, kdy začínaly minisukně


Porsche 911 z roku 1965
Úspěchy na americkém trhu souvisely s paralelní expanzí značky Porsche. Volkswagen jí poskytl svoji celosvětovou servisní síť, Porsche na oplátku nabídlo volné vývojové kapacity. Rok 1965 přinesl projekt 901, ale po intervenci Peugeotu, který vlastnil patent chránící typové označení s nulou uprostřed, Němci vůz přejmenovali na Porsche 911. Během 41 let se prodalo více než 600 000 "devětsetjedenáctek" a tento nejvitálnější model stále představuje oporu prodejů. Jeho design navrhl Ferryho syn Ferdinand Alexander (* 1935). V roce 1972 se změnila právní forma podnikání, spřízněné rodiny Porsche a Piech si však ve firmě podržely majoritu. Ferry Porsche předsedal až do svých 81. narozenin (1990) dozorčí radě.
Tradiční koncepci s plochými vzduchem chlazenými motory za zadní poháněnou nápravou nakrátko a nepříliš úspěšně rozšířily typy 928 a 968 s kapalinou chlazen ými agregáty vpředu. "Vzducháče" nakonec v devadesátých letech doplatily na zpřísňující se ekologické normy, ale i když už dnes Porsche sází na "vodníky", typický zvuk se pečlivým vyladěním výfukového potrubí podařilo udržet. V současnosti patří značka Porsche k nejstabilnějším a nejrentabilnějš ím automobilkám světa. Škoda, že na její české kořeny se tak trochu pozapomnělo.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Sadam, 27.11.2006 10:18
Taky jsem si koupil P 911 86 231pc je fakt super auto. Momentálně sháním model tohoto vozu do kanceláře na stůl a nikde na něj nemužu narazit, nevíte kde ho seženu?
donald, 27.11.2006 13:56
Asi bych se nejprve obrátil na Auto Porsche Praha (Praha 5) s prosbou o radu
David, 27.11.2006 19:56
S Ferdinandem pracoval můj praděda ! ! ! ! Bohužel jsem žádný Porsche nepodědil :( Pro donalda: nejde o Porsche, ale o základ brouka, ze kterého se porsche vyvinulo. Porsche utekl do Německa a plány českého autíka si vzal, (nechci říkat ukrad) s sebou (pracoval na tom totiž také a to v Kopřivnivi v Tatře). Šlo o Hitlerův projekt auto pro každého, ve skutečnosti to byla klamavá informace a spořené peníze od lidí se použily na výroku "kýblvágnů", které měli podvozkovou platformu VW Brouka, ještě budoucího...Ten se po válce začal vyrábět a někdy v roce 1948-1950 vzniklo první pevné kupé Ferdinand (na podvozkové platformě Brouka)
Pola, 27.11.2006 20:00
Já jsem pravnuk pana Porsche, tak klid jo!
Giorgio, 27.11.2006 20:53
Jeden černý z roku 1949 stojí, nebo aspoň stál, ve stuttgartském muzeu automobilky. Je to pěkné auto a když člověk zapojí trochu fantazie, i v dnešní produkci ho trochu vidí. :)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů