Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Česká auta ovládají tuzemské prodeje - daří se Škodě i Hyundai

Naše téma
Karel Směšný | 26.06.2013
foto: Bloomberg
Sedm z deseti nejprodávanějších aut jsou škodovky. Hyundaie z Česka jsou ve svých kategoriích hned za Škodou.

Automobilový nacionalismus dosáhl v Česku nové úrovně. Mezi desítkou nejprodávanějších aut v zemi bylo v květnu všech sedm modelů Škody Auto a té sekunduje Hyundai. Daří se všem třem modelům, které korejská automobilka vyrábí v Česku.

Taková dominance tuzemských výrobců je v Evropě běžná u zemí se silnou automobilovou produkcí. Česko se ale přesto liší.

Na rozdíl od Německa či Francie nemá širokou škálu domácích značek a z toho vyplývající rozmanitou nabídku modelů. Liší se i v tom, že řada německých či francouzských vozů se ve skutečnosti vyrábí v dalších zemích. Výroba se kvůli nákladům na pracovní sílu přesouvá do Španělska, východní Evropy nebo Turecka. Jediným vozem Škody Auto, který se v Česku nevyrábí, zůstává pouze minivůz Citigo, jenž se dováží z Bratislavy.

O původ prý nejde

Škoda i Hyundai shodně odmítají, že by Čechy přilákala pouze snaha pořídit si tuzemský výrobek - obě automobilky věří, že zkrátka mají tu nejlepší nabídku.

"Určitou roli hraje samozřejmě i tradice a hlavně dlouholetá pozitivní zkušenost českých řidičů s kvalitou a technickou vyspělostí našich vozů. Na nic si nehrajeme a v Čechách nejenom vyrábíme, ale i od základu konstruujeme," vyzdvihuje mluvčí Škody Auto Jozef Baláž.

"Naše prodeje rostou, protože nabízíme moderní a kvalitní auta," přidává se v podobném duchu mluvčí Hyundai Miloš Adámek. Podle něj tuzemský původ vozů vliv na prodeje pravděpodobně má, ale nemají žádný průzkum, který by jej potvrdil.

V zahraničí to neplatí

Pozice, kterou má Hyundai v Česku, a také jeho image domácího výrobce ale v Evropě běžná není.

Na slovenském trhu nemají tam vyráběná auta takové prodeje. Kia Cee´d zdaleka nestačí na z Česka dovážené škodovky. O svou pozici na trhu v posledních měsících bojuje i se sesterským a v Česku vyráběným Hyundai i30. Ani další na Slovensku vyráběné kie nemají na tamním trhu takový úspěch
jako Hyundai v Česku. A to přesto, že jde o technicky i cenově shodné či alespoň srovnatelné vozy.

Pouze okrajovou roli na slovenském trhu pak mají další dvě tamní automobilky. Citroëny a peugeoty ze závodu automobilky PSA v Trnavě v prodejích na dováženou konkurenci nestačí.

Nízký podíl na slovenském trhu má i největší slovenský výrobce aut - bratislavský závod Volkswagen, jenž vyrábí pro koncern VW minivozy i velké SUV. Nejvíce se daří Škodě Citigo.

Podobná situace jako na Slovensku je i v Polsku a Maďarsku. Jestli se vůz vyrábí nebo nevyrábí v jejich zemi, není pro tamní zákazníky důležité. Prodejům tradičně kraluje Škoda.

Podobný příklon k tuzemské produkci jako v Česku je možné vidět například v Rumunsku, kde se daří domácí Dacii, a to i s modely, které se vyrábí pouze v Maroku. Nebo v Itálii, kde se koncernu Fiat po šestnácti letech podařilo ovládnout pětici nejprodávanějších aut na trhu - část se ale dováží z Polska. Silnou pozici si udržuje Volvo na švédském trhu, a to i přes to, že jde o prémiovou značku a většina jejích modelů se vyrábí Belgii.

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů