Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ceny ojetin se stabilizují

Naše téma
Blaháček Marek | 24.08.2013
Desatero nákupu ojetiny - co byste měli vědět, než se vydáte do bazaru! | foto: TipCars.com
Situace na trhu s ojetými auty se zlepšuje, podniky se ale zbavují automobilů s čím dál větším nájezdem.

Po dlouhé době začínají tržní ceny ojetin pomalu růst. Společnosti tak začínají více prodávat své vysloužilé firemní vozy. Podle provozovatelů autobazarů je nyní velmi těžké sehnat kvalitní 3 - 4leté ojetiny, což přičítají hospodářské recesi.

Kvalitu a dostupnost ojetých vozů ovlivňuje také skutečnost, že podniky si kvůli finanční krizi ponechaly své firemní vozy déle, protože na nákup nových neměly peníze. V autobazarech tak přibývá automobilů s vyšším počtem najetých kilometrů, které jsou v horším technickém stavu.

Tento trend přispívá ke zvyšování rozdílu cen mezi kvalitními ojetinami a velmi opotřebovanými vozy, které jsou ve špatném stavu a pro jejichž další provoz by byly nutné nemalé investice. S tržními cenami vozů hýbe také rostoucí obliba pronájmu automobilů.
Jestliže loni byl největší zájem o tzv. mainstreamová auta, v současnosti se zvyšuje zájem zákazníků o prémiové značky. Z toho lze soudit, že se podniky začínají mít z ekonomického hlediska lépe a začínají opět ve větší míře obnovovat své vozové parky.

Statistiky za minulý rok ukazují mírný růst cen ojetin, avšak s jednou výjimkou - ceny ojetých vozů domácí značky Škoda se naopak v průměru propadly.

Automobily starší 3,5 let si držely prakticky stejnou tržní hodnotu, za zachovalé mladší vozy v dobrém stavu si naopak zákazníci autobazarů museli připlatit v průměru o 5 %.
Hodnotu ojetých škodovek táhnou dolů především vozy s naftovým motorem pod kapotou. Jejich pořizovací cena byla oproti modelům s benzínovým motorem vyšší, na trhu ojetin se ale prodávají prakticky za stejné peníze jako ty benzínové. Konkrétně Superb se propadl o 7 %, Fabia o 5 %.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ne321, 26.08.2013 08:52
Sehnat slusnou ojetinu ve vyssi cenove tride je skoro nemozne. Planoval jsem dat za auto nekde mezi 400 a 500.000Kc a nabidka je nulova az miziva. Mizi i vcelku pofiderni auta v techle cenach, zarukou nejsou ani autorizovani dealeri, kteri se snazi jak na bezicim pasu prodavat stocene jebky z Italie (zdravime lokalni prodejce Lexus). Fakt docela peklo, kupuji auta uz drahne let, ale takhle spatna situace na trhu nikdy nebyla. To ze pred par lety prestala Evropa kupovat nova auta se bohuzel na trhu ojetin dost zasadne projevilo. Jedina slusna auta jsou operativni leasingy, ale tam je problem, ze jak firmy nemely penize, tak naprosta vetsina nabizenych aut vcetne premiovek je v zakladnich vybavach podle hesla at to vypada luxusne a moc nestoji.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů