Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Cadillac One Baracka Obamy - Pevnost na kolech

Aktuality
iHNED | 03.04.2009
Spolu s Barackem Obamou dorazí do Prahy také nová limuzína značky Cadillac.

Státníkům většiny zemí včetně mnoha velmocí zpravidla stačí "obyčejné" limuzíny, opatřené nanejvýš držáky vlajek na blatnících, komunikačním zařízením v interiéru a decentním pancéřováním všude okolo.
K úřadu "nejmocnějšího muže planety" se ale žádná konfekce nehodí, a to ani po nezbytných bezpečnostních úpravách.
Už ke své lednové inauguraci dorazil Barack Obama ve speciální, pro něj navržené limuzíně značky Cadillac, kterou bude možné zahlédnout i v pražských ulicích během jeho návštěvy summitu EU-USA.

Na podvozku náklaďáku
Prestižní značka koncernu General Motors "vozí" čelní představitele Spojených států již od dob prezidenta Woodrowa Wilsona.
Až do roku 1993 šlo o přestavby sériových modelů, provedené specializovanými výrobci pancéřovaných limuzín, ale Bill Clinton a jeho následovníci jezdili již ve vozech zrozených přímo v režii GM.
Obamova limuzína nevychází ze žádného sériového vozu Cadillac - možná poněkud překvapivě byla zkonstruována na platformě GMC Topkick, kterou koncern General Motors používá pro velké užitkové vozy .
Důvod je prostý, podlahová plošina i toho největšího cadillaku by stěží unesla na svých bedrech takové monstrum. Na délku vůz měří 5,49 metru a vysoký je neuvěřitelných 1,78 metru. Hmotnost je odhadována na šest tun. Automobil je totiž kompletně opláštěn silným pancéřováním.
Na internetu se lze dočíst velmi přesné údaje o tloušťce pancíře, jde však o pouhé dohady - ani GM, ani Bílý dům z pochopitelných důvodů tyto informace nikdy nezveřejnily. Ví se jen to, že prezidentská limuzína odolá útoku protitankové střely a podvozek spolehlivě ochrání prezidenta před případnou explozí miny.
Automobil má sice okna, ale ta jsou v "prezidentské" části tak silná, že nepropouštějí téměř žádné světlo. Interiér musí být přisvětlován uměle.
Dobrá, ale co kdyby se útočníkům přece jen povedlo narušit integritu karoserie? Kevlarem zpevněné pneumatiky umožňují pokračovat v jízdě i při úniku vzduchu, aby vůz měl šanci uniknout bezprostřednímu nebezpečí.
Explozi paliva v nádrži brání speciální pěna, a kdyby snad útočníci chtěli zneškodnit hlavu USA ohněm nebo jedovatým plynem, v zavazadlovém prostoru čeká zásoba vzduchu a hasicí zařízení, jehož rozvody sahají na všechna strategicky důležitá místa v automobilu .
Atentátníci nemají vyhráno ani tehdy, kdyby se jim povedlo limuzínu zastavit a dostat se bezprostředně k ní - zadní dveře se otevírají speciálním chvatem, ke kterému jsou trénováni výhradně členové prezidentské ochranky.
Je prakticky vyloučeno, aby útočník ve stresu a zmatku dokázal otevřít dveře rychleji, než ho zneškodní posádka doprovodných vozů.

Haló, tady Cadillac One!
Vyjmenovaná opatření lze v hantýrce automobilového průmyslu shrnout do pojmu "pasivní bezpečnost". Jejich úkolem je především minimalizovat následky, když už dojde k nejhoršímu.
Prezidentský Cadillac nicméně disponuje také některými unikátními systémy aktivní bezpečnosti - například soustavou kamer s nočním viděním nebo granátomety se slzotvornou municí. Součástí standardní výbavy vozu jsou rovněž brokovnice.
Přitom se ale nepředpokládá, že by se členové ochranky, která cestuje ve voze s prezidentem, přímo zapojili do jakékoli případné přestřelky. Kdyby k tomu došlo, musela by předtím katastrofálně selhat veškerá preventivní opatření.
Předně, limuzína s volacím znakem "Cadillac One" zásadně nejede v koloně sama. Jsou vždy dvě a jen velmi malý okruh důvěrníků ví, ve které se nachází prezident. Zbytek kolony zpravidla tvoří obrovité černé Chevrolety Suburban, jejichž poslání je do jisté míry obestřeno tajemstvím.
Prezidenta prokazatelně doprovází lékařský tým, kompletně vybavený i pro velmi komplikované zásahy přímo v terénu. Na jednom z doprovodných aut je instalováno nezávislé komunikační zařízení, umožňující odkudkoli na světě spojení s Bílým domem, Pentagonem a dalšími opěrnými body americké bezpečnosti.
Podle nikdy nepotvrzených zvěstí veze jeden z automobilů v koloně také rušičku signálu mobilních telefonů, vysílaček a podobných zařízení, které by nepřátelé mohli používat ke koordinaci útoku. I během Bushovy návštěvy v Praze zaznamenala řada lidí při průjezdu kolony výpadky mobilního signálu.

Střízlivý luxus
Jak se v této pojízdné pevnosti žije samotnému pasažérovi?
Barack Obama cestuje samozřejmě na pravém zadním sedadle, doprovázen až třemi dalšími lidmi v prostoru, který je od řidiče oddělen skleněnou přepážkou. Sklo je opět neprůstřelné a spustit ho lze pouze ze zadní části vozu.
Prezident má k dispozici velkoryse dimenzované křeslo, přenosný počítač a telefon. Žádný přespříliš okázalý komfort v podobě složitě polohovatelných sedadel zde ale není - koneckonců, limuzína slouží k relativně krátkým přejezdům mezi letištěm a místem prezidentova vystoupení.
Obamův Cadillac One bude k vidění i v Praze. Americká administrativa při zahraničních cestách zásadně nevyužívá cizích dopravních prostředků. Kolona se přemisťuje po světě v obřích dopravních letounech Lockheed C-5 Galaxy.

Cadillac One Baracka Obamy

Motor

 

V8 6,6 l (odhad)

 

Výkon

 

250 kW (odhad)

 

0-100 km/h

 

15 s (odhad)

 

Max. rychlost

 

96 km/h (odhad)

 

Spotřeba

 

30 l/100 km (odhad)

 

Délka x výška

 

5486 x 1778 mm

 

Hmotnost

 

6 tun (odhad)

 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Rubal, 03.04.2009 08:18
Tento vůz je nedobytná pevnost s prvky obrněného transportéru.
Riccardo, 03.04.2009 11:11
To jó, ale to otevírání kufru jsem nepochopil - není lepší ho prostě zamknout ?
Giorgio, 03.04.2009 11:36
Včera, pokud se nepletu, na Nově v TN říkali, že Obamova limuzína zůstala ve Státech a po Evropě používá Obama původně Bushova auta. Tak jak to je?
Tomi, 03.04.2009 14:22
přesně tak,tohle na obrázcích je nový model dá se říct,v Praze pojede ještě ten starej shit.
Ráďa, 03.04.2009 17:58
Spíš takové OT34 zamaskované do vzhledu sedanu. Ještě jste zde ale nepsali, že v interiéru je mírny přetlak, aby v případě chemického útoku nešel plyn dovnitř, stejně jako vnitřní cirkulace se zásobama vzduchu. Vzadu má prezident patronu, pomocí níž si může přes kufr prostřelit nouzový výlez. Dále tam jsou vpředu echolokátory/radary + nějaké noční vidění s kamerama aby řidič viděl, kdyby mu někdo na sklo hodil pixlu s barvou. Nebo se něco stříkne do motoru a krátkodobě to může udělat forsáž. Zbraně tak jsou ve dveřích ale nějaké taky. Okýnka otevírat nejdou, s vyjímkou řidičového (max cca 15cm) pro lepší komunikaci s okolo jdoucími agenty (ty repráčky není ono). Schopnost vytvořit kouřovou clonu a hasící systém motoru je už klasika ...To já se s w140 + Town Carem můžu jít schovat Na druhou stranu bych asi neměnil. Ono na R-R Phantom stojí jedna Michelinka 22 tis Kč, tak starat se o toto bude též porod.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů