Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Brány naší největší automobilové přehlídky se otevřou už v sobotu

Aktuality
TZS | 04.06.2007
foto: km77.com
Brněnský Autosalon, který patří mezi sedm nejvýznamnějších automobilových výstav na světě, přinese tentokrát návštěvníkům nebývalou podívanou.

Automobilovému průmyslu se u nás daří a obchodování s automobily také. Prodej automobilů stoupá a své zákazníky nacházejí i opravdu nevšední modely. Letos na jaře se do registrací např. zapsal nejen první Bugatti Veyron, ale také mohutný Rolls Royce Phantom nebo třináct bentleyů a s nimi dalších více než 42 tisíc nových osobních plus 17,5 tisíce lehkých užitkových vozidel. Proto i největší tuzemská přehlídka bude zahrnovat rekordní výběr vozů i značek, včetně několika, které v Brně dosud nevystavovaly. Na čtyři desítky značek osobních automobilů zde představí opravdu reprezentativní výběr současné automobilové nabídky. Přesto, podobně jako u všech předních autosalonů, ty největší nevyjímaje, zde budou některé značky chybět. Účast na brněnském Autosalonu zřejmě není prioritou jejich obchodní strategie, což je nejen pro širokou veřejnost jistě škoda. Chybět by tentokrát měly značky Toyota, Mazda, Lada, Lexus, Jeep, Chrysler a Dodge.

Hlavní magnety Autosalonu
Lesk autosalonu udělají tentokrát nejen světové premiéry Peugeotu 207 SW Sport Pack, Seatu Altea Freetrack, ale také několik klenotů z kategorie sportovních vozů, které se u nás objeví opravdu poprvé a jsou známé většinou jen z fotografií. Jen namátkou stojí za to uvést překrásné kupé legendární značky Ferrari 599 Fiorano, Alfu Romeo 8C Competizione, Audi R8, Bentley Continental GT a GTC, Jaguar XKR, kupé Spyker C 8 a C12, Spyker SUV D12 Peking-to-Paris, dvousedadlové Wiesmann GT a Wiesmann Roadster a možná ještě nějaké další. O přízeň návštěvníků budou usilovat také premiéry závodních speciálů, domácí Brisk RS 01 WRC, Porsche RS Spyder - American Le Mans či Ultima CanAm a nevšední studie Rinspeed EXasis.
Českých výstavních premiér, tedy automobilů, které ještě nejsou v prodeji a v Brně se poprvé představí českým automobilovým příznivcům, budou zřejmě desítky. Jen namátkou stačí jmenovat kupé Audi A5, Audi Q7 V12 TDI, Citroe¨n C-Crosser, Fiat Linea, Ford Mondeo třetí generace, Hyundai i30, Chevrolet HHR, KIA cee'd SportyWagon, Lancia Ypsilon, Maserati Quattroporte Automatica, Nissan X-Trail a Nissan Tiida, Opel Antara a Opel GT, Renault Twingo, VW Golf Variant, VW Phaeton, Volvo XC70 - "Cross Country" apod.

Česká republika je dnes už významným výrobcem automobilů
Automobilový průmysl České republiky patří v posledních letech k nejdynamičtěji se rozvíjejícím odvětvím a jeho podíl na celkových hospodářských výsledcích země roste, stejně jako podíl na světové výrobě. Naše země dnes patří v tomto odvětví mezi nejdynamičtěji se rozvíjející země světa.
Za minulý rok bylo ve světě vyrobeno přes 53,5 milionu osobních vozů, což je meziročně víc o 4,7 %. U nás bylo loni vyrobeno 849 999 osobních a lehkých užitkových automobilů, což je o 252 005 kusů víc než v roce 2005. Meziroční nárůst tak dosáhl neuvěřitelných 42 % a podíl ČR na celosvětové produkci se posunul už na 1,6 %.
Přitom produkce automobilů roste a je reálný předpoklad, že poroste i v příštích letech. Pokud kritici rostoucí orientace na automobilovou výrobu tento trend zpochybňují, není známo, že by současně říkali, kterým směrem by orientace našeho průmyslového potenciálu byla výhodnější, nebo alespoň stejně výhodná. Situace je taková, že výroba ve Škodě Auto systematicky roste a zřejmě není daleko doba, kdy bude vyrábět 800 000 automobilů. Výroba v kolínském TPCA jede na plánovanou produkci 300 000 kusů a v Nošovicích to bude dalších 300 000 vozů. To znamená, že výroby více než jednoho milionu automobilů v České republice za jediný rok se pravděpodobně dočkáme ještě v tomto desetiletí. Již dnes se můžeme výrobou automobilů a komponentů pro automobilový průmysl směle řadit mezi automobilově nejvyspělejší země světa.
Významným faktorem je také, že u nás vyráběné automobily už dávno nepatří k laciným a méně kvalitním vozům z východní Evropy. Kvalita škodovek náleží podle výsledků mezinárodních anket spokojenosti zákazníků k nejlepším na světě a také ostatní vozidla vyráběná v České republice jsou a zřejmě také budou po všech stránkách nad evropským standardem.

Automobilů přibývá, ale u nás v průměru stárnou
K začátku letošního roku připadl v České republice jeden osobní automobil v průměru na 2,5 obyvatele. Registrovaných osobních vozů je u nás více než čtyři miliony, ale ne všechny jsou v provozu - nemalá část čeká na nové kupce v autobazarech, jiné jsou v opravnách a další jsou sice v evidenci, ale dlouhodobě nepojízdné. Všech evidovaných motorových vozidel je přitom celkem přes šest milionů.
Tyto údaje řadí naši zemi mezi průměrně vyspělé evropské země, avšak struktura vozidlového parku už není zdaleka tak radostná. V posledních dvou letech u nás teoreticky přibylo vždy přes tři sta tisíc osobních automobilů, ale z nich bylo poprvé registrováno víc než polovina ojetých, dovezených ze zahraničí. Dochází tak k nepříznivému jevu, kdy průměrný věk osobních vozů je v ČR nyní 13,87 roku, zatímco loni byl 13,82 a před třemi lety 13,49. To znamená, že nejen v evidenci, ale samozřejmě také v provozu je u nás mnoho vozidel starých, ve špatném technickém stavu, které jsou navíc málo bezpečné, ale také velmi málo ohleduplné k životnímu prostředí. Zatím se bohužel nezdá, že by ani sebekrásnější novinky mohly tento nepříznivý trend změnit.

Dovážené ojetiny válcují prodej nových osobních automobilů
Ojetých automobilů se k nám dováží čím dál tím víc a jejich dovozu napomáhá i nevšední benevolence legislativy i kontrolních institucí při jejich registraci. Jen za první čtyři měsíce letošního roku poprvé bylo registrováno 69 744 ojetých osobních vozů (loni 40 972) a jen 42 080 nových (loni 39 047). Asi 25 % dovezených ojetých vozů bylo starších deseti let a 4 % dokonce starší patnácti let. To snad nepotřebuje další komentář.
Zatímco naprostá většina ostatních zemí se, na rozdíl od ČR, neřízenému dovozu ojetin účinně brání, mnohé vyspělé země se naopak tímto, pro ně nejlevnějším způsobem, starých vozidel rády zbavují, mají zájem, aby u nás došlo k ještě větší liberalizaci a co nejmenším omezením dovozu.

Proměny zájmu českých kupujících
Dva roky, které uběhly od minulého brněnského Autosalonu, jsou dnes ve vývoji automobilů poměrně dlouhá doba. Předloňské novinky zevšedněly, loňské zná také kdekdo, takže pouze letošní a ty, které se vbrzku objeví, představují zajímavější předměty zájmu široké motoristické veřejnosti. Ale nemění se jen auta samotná. Od minulého brněnského Autosalonu došlo na českém trhu k řadě dalších zajímavých změn nejen z hlediska novinek a úrovně techniky i bezpečnosti samotných automobilů. Mění se i pohled kupujících na jednotlivé značky či jednotlivé kategorie automobilů.
Český automobilový trh v posledních dvou letech zřejmě nejvíce ovlivnila legislativní úprava možnosti odpočtu DPH, díky které se desetitisíce původně osobních vozů prakticky jen formálně přestěhovaly do kategorie lehkých užitkových, tzv. N1.
Z loňských téměř 50 tisíc registrovaných nových "dodávek" tvořily téměř dvě třetiny původně osobní automobily. Proto tak kolísá a zdánlivě i klesá prodej osobních automobilů, zatímco lehkým užitkovým vozům se už čtvrtý rok mimořádně daří a jejich odbyt roste o desítky procent. Každému plátci DPH se koupě auta "s přepážkou" vyplatí. O tom, jak početná je kategorie osobních vozů (kombi, MPV a SUV) upravených na užitkové, svědčí skutečnost, že v současné nabídce je více než 110 typů původně osobních automobilů upravených tak, že si jejich kupující, plátci DPH, mohou tuto daň odečíst.

Podíl vozů Škoda na domácím trhu klesá
Dalším zajímavým jevem tuzemského trhu je skutečnost, že domácí značce Škoda v posledních letech postupně klesá podíl na tuzemském prodeji. Přitom se jí stále víc daří prodej v zahraničí a podíl exportu se blíží 90 % celkové produkce. Do roku 2002 jí ještě patřila víc než polovina tuzemského trhu osobních automobilů, ale od roku 2003 se dál její podíl postupně propadá. V roce 2004 to bylo 48 %, za rok 2006 jen 41,8 % a za letošní první čtyři měsíce dokonce už pouze 37,2 %. I když bychom k tomu připočetli lehké užitkové octavie, fabie a roomstery, kterých se prodalo poměrně hodně, podíl Škodovky na domácím trhu osobních a lehkých užitkových vozů se ještě sníží, a to na 32,73 %.
Příčinou tohoto jevu není jen stále větší konkurence a cenově zajímavější vozy dovážených značek, ale také skutečnost, že vozy Škoda jsou u nás v přepočtu dražší než v řadě jiných evropských zemí. Není proto divu, že se do České republiky začínají výhodně importovat. Jen za první čtyři měsíce letošního roku k nám bylo dovezeno přes 250 nových škodovek a za této situace se importem škodovek zřejmě začne zabývat stále víc jednotlivců i obchodníků. Z ostatních značek si v posledních dvou letech více či méně polepšila své prodeje na českém trhu většina dovozců. Největší nárůst podílu zaznamenaly značky Citroen, Kia a Suzuki. V absolutních přírůstcích pak opět Citroen, VW, Ford a Kia. Naopak poněkud ztratil Opel, Mazda, Seat a Nissan.

Největší přírůstek zaznamenávají vozy MPV
Dalším fenoménem tuzemského trhu je přesun zájmu kupujících v rámci jednotlivých obchodních skupin vozidel a jejich kategorií. Porovnáme-li první čtyři měsíce letošního roku se stejným obdobím před dvěma lety, dojdeme k zajímavým poznáním. Nejmarkantněji se projevil v šestiprocentním poklesu prodejů malých osobních vozů, což přestavuje snížení registrací o 1673 vozů. Naopak registrace velkoprostorových vozů (MPV) vzrostly o 2250, minivozů o 1041, a terénních (SUV) o 582 kusů. Také zájem o sportovní automobily je v poslední době větší. Není proto překvapením, že se letos jen za první čtyři měsíce u nás prodalo 25 nových sportovních porsche, 20 mercedesů CL, 12 jaguarů XK, 11 audi TT, 6 ferrari, 5 bentleyů, 2 lamborghini atd.

Co nás čeká?
Kromě krásných a moderních automobilových novinek asi nic povzbudivého. Neutěšený stav silniční a dálniční sítě, její stále komplikovaná výstavba a opravy. Rostoucí ceny pohonných hmot a dalších provozních nákladů, počínaje slibovaným zdražením dálničních známek či ekologické daně. Komplikace se silničním zákonem a další očekávané i neočekávané rány, které jsou provozu automobilů zasazovány z dalších stran. Přesto je silniční doprava stále oblastí, kterou nelze jinak nahradit. Ať si to někdo nepřeje nebo naopak, počty automobilů u nás postupně rostou a jezdí se také stále víc. Navíc náš automobilový průmysl a vše souvisící se silniční dopravou je skutečně jedním z hlavních motorů české ekonomiky a z nákupu automobilů plynou do státní pokladny také nemalé prostředky. Letošní brněnský Autosalon mnohé z nákupů jistě také ovlivní.

Nejprodávanější typy osobních a lehkých užitkových automobilů v ČR

Minivozy

 Značka/typ 1 až 4/2007 1 až 4/2006 Meziroční změny 
1 Fiat Panda 433436-3
2 Kia Picanto 4224220
3 Chevrolet Spark 4004000
4 Peugeot 107 222238-16
5 Citroen C1 2272270
5 Hyundai Atos 2272270

Malé vozy
 Značka/typ 1 až 4/2007 1 až 4/2006 Meziroční změny 
1 Škoda Fabia 86109829-1219
2 Renault Thalia 9539530
3 Peugeot 207 8588580
4 Hyundai Getz 767813-46
5 Toyota Yaris 7997990
6 Renault Clio 727742-15
7 Opel Corsa 608645-37
8 Peugeot 206 548627-79
9 Citroen C3 6056050
10 Fiat Punto 439496-57

Vozy nižší střední třídy
 Značka/typ 1 až 4/2007 1 až 4/2006 Meziroční změny 
1 Ford Focus 614987-373
2 VW Golf 716889-173
3 Renault Megane 389693-304
4 Opel Astra 449679-230
5 Citroen C4 6266260
6 Hyundai Accent 5275270
7 Kia cee'd 430522-92
8 Peugeot 307 351517-166
9 Honda Civic 3713710
10 Toyota Corolla 3273270

Vozy střední třídy
 Značka/typ 1 až 4/2007 1 až 4/2006 Meziroční změny 
1 Škoda Octavia  49197080-2161
2 VW Passat 476894-418
3 Ford Mondeo 241398-157
4 Audi A4 142234-92
5 Mazda 6 138193-55
6 BMW 3 140185-45
7 Peugeot 407 117184-67
8 VW Jetta 1541540
9 Renault Laguna 71141-70
10 Citroen C5 77120-43

Vozy vyšší střední třídy
 Značka/typ 1 až 4/2007 1 až 4/2006 Meziroční změny 
1 Škoda Superb 4814810
2 Audi A6 159222-63
3 Audi Allroad Quattro 20138-118
4 BMW 5 88120-38
5 Subaru Legacy 3093-63
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Peet, 05.06.2007 00:01
Už se těším, na 100% v sobotu jedu !!!
zigi, 05.06.2007 05:39
Nejsi sám, v neděli jsem tam jak na koni :o))
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů