Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW začne vyrábět limuzíny jezdící na vodík

Aktuality
TZS | 19.09.2006
Automobilka BMW začne jako první na světě sériově vyrábět limuzínu poháněnou spalováním vodíku. A to již začátkem příštího roku. Německý výrobce to oznámil koncem minulého týdne. A dal tak najevo, že nechce zůstat v "zeleném" trendu pozadu proti ostatním automobilkám.
"Vodíkový pohon" bude montován do luxusních sedanů u modelu BMW 7. Ty bude pohánět dvanáctiválcový motor, který bude umět spalovat jak benzín, tak zkapalněný vodík. Na vodík by automobil měl dokázat ujet 200 kilometrů, dalších necelých 500 kilometrů by pak měl dojet na klasický benzínový pohon. Motor bude mít sílu 260 koní a měl by umět zrychlit z nuly na rychlost sto kilometrů za hodinu za 9,5 sekundy.
Zpočátku hodlá BMW vyrobit několik stovek kusů těchto aut. A ta budou spíše pronajímána vybraným zákazníkům včetně politiků a na leasing, než aby vzhledem ke své vysoké ceně byla přímo prodávána. Cenově by se měl pronájem těchto ekologických modelů blížit nákladům na leasing špičkového modelu BMW 760LI.
BMW evidentně sází na to, že nejprve by se měly mezi motoristy prosadit kombinované motory, které budou umět jezdit jak na vodík, tak na normální benzínový nebo naftový pohon. Hlavně proto, že zpočátku bude jen malá síť stanic, kde bude vodík možno do nádrží čerpat. Na druhou stranu má tento koncept velkou nevýhodu v tom, že takové automobily potřebují dvě nádrže, které zabírají prostor. I z tohoto důvodu začne BMW montovat takovýto typ pohonu do velkých limuzín.

 Vodík - nejen palivo pro budoucnost 

Německá firma BMW pracuje na vývoji alternativního vodíkového pohonu již třicet let. A vyvinula například i závodní automobil H2R s vodíkovým pohonem, který má výkon 285 koňských sil. Ten dokázal dosáhnout rychlosti již 298 kilometrů za hodinu a překonal několik rychlostních rekordů. Podle BMW je doba, kdy budou po světě masově jezdit auta na vodík, jehož zásoby jsou na rozdíl od ropy v podstatě nevyčerpatelné, ještě relativně daleko. "Rozvoj celé technologie je ještě v hodně raném stadiu. Ale jakmile se objeví na trhu, bude to znamenat revoluci," uvedl pro BusinessWeek šéf výzkumného oddělení v BMW Raymond Freymann.
Nikdo ale nechce zaspat. A tak i ostatní automobilky hledají cestičky, jak dělat svá auta ekologičtější, a hlavně úspornější. A to proto, že na ně v tomto směru tlačí jak spotřebitelé, tak vlády mnoha zemí světa, které v rámci takzvaného Kjótského protokolu usilují o snížení emisí v ovzduší. Hodně se sází na vývoj palivových článků, ve kterých se vyrábí elektřina, jež následně popohání motor. BMW v této oblasti spolupracuje s americkou automobilkou General Motors a německým DaimlerChryslerem.
Dalším trendem, kam se vývoj ubírá, jsou hybridní motory využívající kombinace benzínového pohonu s elektrickým. Nejdále je v tomto směru japonská Toyota, která vyrábí svůj model Prius s hybridním pohonem již od roku 1997. Svůj benzínovo-elektrický hybrid představilo na franfurtském autosalónu i Audi, které ho chce začít prodávat v roce 2008. Za tři až čtyři roky plánuje vstoupit na trh s automobilem poháněným vodíkovým článkem i japonská Honda.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin, 19.09.2006 13:11
Me jako bezneu obcanovi je jedno na co auto jezdi, jestli na vodik, ethanol,. nebo kombinaci normalniho mtorou s elektromotorem. Me zajima spotreba a uroven znecisteni. Proto kdybych mel vic penez a nemusel si koupit ojetinu premyslel bych o nejakem hybridnim pohonu. Novy civic hybrid ho nema mot propracovany, ale zas je o hodne levnejsi nez Toyota PRius, ale u Toyoty se mi nelibi to auto, ale motor nema chybu. Chce to chvili casu aby byl vetsi vyber
yeti, 19.09.2006 13:36
Jo, výběr je zatím malý, ale například v USA je jedna půjčovna, kde se půjčují jen hybridní vozy a dveře se tam netrhnou. stejný zájem můžeme čekat za pár let i u nás.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů