Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X6 ActiveHybrid - Vítězství ducha nad úřadem

Testy
iHNED | 02.11.2010
další 4 fotky
foto: km77.com
Hybridní BMW X6 se nepokouší zachránit planetu, ale vaše právo volby.

Hybridní automobil zpravidla vyvolává asociace s bohulibě znějícími pojmy jako ekologie, dobrovolná skromnost či udržitelný rozvoj. BMW X6 naproti tomu dává vzpomenout na výrazivo poněkud odlišné: arogance, okázalost, neskromnost. Vskutku, X6 vstoupila do dějin jako jeden z nejnešťastněji načasovaných automobilů poslední doby. Na vrcholu finanční krize, kdy se prodeje v luxusních segmentech propadaly o desítky procent a trh se přikláněl k menším, decentnějším autům, vyrukovali Mnichovští s vozem, který je velký a hrozivý jako nosorožec, těžký jako celé stádo nosorožců a zrovna tak žíznivý, ale přitom odveze pouhé čtyři lidi. Některé trhy však přijaly X6 s nadšením, krize nekrize. Například v České republice, kde zhouba politické korektnosti zapouští své kořeny právě tak obtížně jako dobrý vkus, byla X6 jednu dobu nejprodávanějším BMW. To ale nijak nepopírá tu skutečnost, že bylo-li kdy nějaké auto ztělesněním samoúčelné nadbytečnosti, těžko si představit výmluvnější případ. Jak jde s touto vrozenou nestřídmostí dohromady hybridní pohon?
Kupodivu docela dobře. Hybridní agregát zde totiž nepředstírá dojemnou starost o klima, ale slouží, zcela v souladu se základním posláním X6, jako podprahová demonstrace fyzické - a jak si ukážeme, překvapivě také intelektuální - převahy.

Nejsilnější bavorák
S výkonem 357 kilowattů a točivým momentem 780 newtonmetrů (!) je BMW ActiveHybrid X6 nejen nejsilnější variantou X6, ale zároveň nejsilnějším modelem ve výrobním programu BMW. Dokonce i »vrcholná« verze X6 M má o 100 newtonmetrů méně. Jádrem hnací soustavy je dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec 4,4 l z modelu X6 xDrive50i, jemuž pomáhají dva elektromotory o výkonu 67, respektive 63 kilowattů, uložené u převodovky.
Na rozdíl od některých jiných hybridů (včetně BMW ActiveHybrid 7) není tato X6 »mild hybrid«, ale »full hybrid«, což znamená, že se dokáže uvést do pohybu jen silou elektřiny. Zasuňte klíček do zdířky v palubní desce, stiskněte startovací tlačítko, a pokud jsou baterie nabité, X6 se tiše rozjede bez aktivace spalovacího motoru.
To ale musíte šlapat na plyn tak lehce, že budete překážet i řidičům avií, a přestože BMW slibuje v čistě elektrickém režimu dojezd až 2,5 kilometru a rychlost až 60 kilometrů v hodině, v praxi naskakuje benzinový osmiválec mnohem dříve. Stejně jako v případě hybridů značky Lexus se tak elektrický režim uplatní nanejvýš při pomalém popojíždění v koloně.

Kolony bez emisí
V režimu neustálého rozjíždění a opětovného zastavování, kde jsou konvenční auta nejméně účinná a vypouštějí mezi okolní zástavbu nejvíce zplodin, může být hybrid čistý jako tramvaj. Tedy za předpokladu, že jste vyrazili do dopravní špičky zodpovědně s plnými bateriemi, které se průběžně dobíjejí rekuperačně, brzděním nebo setrvačnou jízdou. A jakmile se silnice uvolní a vy konečně dostanete příležitost sešlápnout plyn až do podlahy, oba elektromotory podají pomocnou ruku benzinovému osmiválci a předvedou skutečně famózní zrychlení: 0-100 km/h za 5,6 s a 50-80 km/h na třetí rychlostní stupeň za 2,2 s. To jsou údaje, které by slušely spíše sportovnímu autu než pseudoterénnímu mastodontovi o hmotnosti dvě a půl tuny.
Běžná jízda s verzí ActiveHybrid se od jízdy ve standardní X6 liší právě tak málo jako její vzhled. Na informačním displeji systému MMI si samozřejmě můžete vyvolat grafické zobrazení hybridní hnací soustavy, abyste místo situace v provozu mohli v přímém přenosu sledovat, kdy proudí energie od motoru ke kolům, od kol do baterií a podobně.
Na kapotě motoru se objevuje vyboulený prolis, který má testosteronem čpící jméno »Powerdome«, a dvacetipalcová kola z lehkých slitin mají aerodynamický design, což je u auta s čelní plochou zvíci menší nemovitosti vskutku úsměvné. Stejně jako je úsměvná, ve smyslu zdvořilejší alternativy k adjektivu »nesmyslná«, vlastně celá koncepce tohoto automobilu - ale jen zdánlivě.
Kritické hlasy často poukazují na to, že ActiveHybrid X6 je o celé jedno BMW 116i dražší než X6 xDrive50i, a přitom v praxi jezdí za stejných sedmnáct litrů na sto kilometrů.
Přibližně v tomto duchu vyznívá většina toho, co si můžete na adresu hybridní X6 přečíst. Je to do puntíku pravda, a přece opomíjí tu vůbec nejdůležitější souvislost - snad kvůli tomu, že v tiskové zprávě ji nevyčtete. Jde o to, že automobilky nevynalézají supervýkonné hybridy jen proto, aby nás přiměly věřit v jejich starost o zachování pevné půdy pod nohama ledních medvědů. Jsou reakcí na sociální inženýrství Evropské komise.
Ačkoli vliv lidmi produkovaného CO2 na vývoj klimatu nebyl ve vědeckém smyslu slova nikdy prokázán a v poslední době je stále častěji zpochybňován i politicky, legislativní aparát EU se značnou vnitřní setrvačností pracuje na vývoji norem, které by »zastropovaly« průměrné emise CO2 pro modelovou řadu každé automobilky. Výrobci luxusnějších a výkonnějších automobilů by se tak rázem ocitli na seznamu ohrožených druhů.

Lstí proti lsti
Ekologičtí alarmisté stojící v ideovém pozadí těchto návrhů měli původně v úmyslu donutit evropskou veřejnost přesednout do menších, pomalejších a slabších aut. Automobilky však s elegancí sobě vlastní přišly na způsob, jak absolvovat předepsaný cyklus měření spotřeby s výrazně nižším výsledkem emisí CO2 (připomeňme, že spotřeba se vypočítává z objemu CO2 uvolněného během testu) - díky pomoci elektromotorů vykazuje ActiveHybrid X6 o 21 procent nižší emise CO2 než xDrive50i bez ohledu na to, že ve skutečném provozu bude rozdíl mezi oběma modely zanedbatelný.
Hybridní ústrojí v tomto případě (a dalších podobných v čele s Porsche 918 Spyder, které má výkon 370 kilowattů a normovanou spotřebu tři litry na sto kilometrů) představuje cestu, jak udržet na trhu luxusní a sportovní vozy s dynamickými parametry, na jaké jsme dnes zvyklí, i tehdy, pokud kontroverzní legislativa skutečně vstoupí v platnost.
Takový zdvořile vztyčený prostředníček směrem k Bruselu, chcete-li. Můžete to považovat za arogantní, ale alespoň není pochyb, že hybridní pohon v tomto pojetí je v souladu s původním posláním X6.

BMW X6 ActiveHybrid

Cena:

 

2 693 600 Kč

 

Motor:

 

V8 4,4 l + dva elektromotory

 

Výkon:

 

357 kW

 

0-100 km/h:

 

5,6 s

 

Max. rychlost:

 

250 km/h (el. omezena)

 

Spotřeba:

 

9,9 l/100 km

 

Emise CO2:

 

231 g/km

 

Hmotnost:

 

2525 kg

 

Plusy:

 

nejsilnější hybrid na dnešním trhu...

 

Minusy:

 

...ale ke Green peace vás s ním nevezmou

 

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
donald, 02.11.2010 12:41
Přiznám se, že tento hybrid coupé a autobusu mi je z duše odporný. Ale kdo chce v něm honit vodu, prosím... Jiná věc je podvod s CO2. Pokud v tom budou lítat tisíce miliard euro, budeme blbnout víc a víc. Až se z toho pose..m
Petr S, 02.11.2010 23:06
Mně se líbí. Mít 100 milionů na účtě, tak bych ho bral jako 2. auto do rodiny
hogofogo, 03.11.2010 05:28
Co by bylo to první ? )
Petr S, 03.11.2010 16:18
Asi CX-9, případně Highlander Hybrid.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů