Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X5 - Zálesák z Bavorska

Odborné recenze
Martin Vaculík | 09.05.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Málokdy se něco napoprvé povede tak, jak se značce BMW povedlo její první SUV, čili pseudoterénní automobil a nebo také vůz pro aktivní trávení volného času. V podání BMW je to spíše manažerská limuzína, která se však nebojí výletu do hor a poskytuje řidiči značný „nadhled“.

Ač primárně bylo určeno zejména pro severoamerické trhy (USA), značný úspěch zaznamenalo i v Evropě. Dokonce i naše autobazary jich mohou nabídnout celou řadu, povětšinou však za velmi peprné ceny. BMW X5 je totiž žádané, protože módní, technicky dokonalé a navíc spolehlivé.

Je vidět, že když jsou na vývoj peníze, tak nic není nemožné. BMW, jehož sportovně laděné osobní vozy měly vždy relativně choulostivé podvozky, vyrobí SUV, se kterým to můžete po polní cestě pálit hlava nehlava a přesto v závěsech kol nevznikají vůle. Má karosérii tuhou jako skála, takže i když si někde skočíte a dopadnete na kolo, tak v ní ani nezavrže. A tichý šestiválcový turbodiesel je to, co tehdejší konkurence nabídnout nemohla. Většina velkých off-roadů dodnes po ránu moří posádku chrapotem čtyřválce.

K velkým off-roadům nemůžeme X5 samozřejmě přirovnávat co se týká průchodnosti terénem. Jeho nezávislé závěsy kol a silné příčné stabilizátory mu poskytují téměř sportovní chování na silnici, nemají však žádnou zkřížitelnost náprav. Proto ve složitějším terénu jde každou chvíli nějaké kolo do vzduchu a celé auto se kymácí ze strany na stranu. Trakci však má dobrou a pokud se proti svahu postaví čelem, tak na vhodném obutí díky výkonným motorům vyjede takřka cokoliv.

Co se týká hmotnosti 2,1 až 2,3 tuny a povolené váhy bržděného přívěsu 3,5 tuny, tak X5 off-roadům typu Nissan Patrol či Toyota Landcruiser konkurovat může. Jeho samonosná karosérie má lepší deformační vlastnosti než zmíněné modely s rámem a skutečně poskytuje vynikající ochranu v případě nárazu. Podstatně novějšími přímými konkurenty jsou vozy Porsche Cayenne a VW Touareg.

Žádné z podobně vysokých aut té doby (z těch dnešních asi jen Porsche) se nemohlo pochlubit takovými jízdními vlastnostmi. Vysoké těžiště sice neoklame a do smyku přechází dříve než sedan řady 5, ale přesto je X5 maximálně stabilní a také dobře brzdí. Právě to jistě nebývá u vozů SUV zvykem. Do roku 2003 model používal stálý pohon všech kol s mezinápravovým diferenciálem. Ten vedle znamenité trakce má také nectnosti v podobě pasivních odporů (vyšší spotřeba paliva) a v případě X5 i sklonům k nedotáčivosti. Při modernizaci v roce 2003 byl diferenciál nahrazen systémem X-drive založeném na elektronicky ovládané spojce. Stále poháněná jsou zadní kola, v případě potřeby se k nim připojují přední. Tím je dáno, že na silnici X5 ochotněji reaguje na pokyny řízení a vyloženě radostně se vrhá do zatáček.

Kdo nechce platit horentní sumy za palivo (benzínové verze jsou úměrně hmotnosti auta dost neskromné), jistě se bude poohlížet po dieselu, který také vévodil prodejům nových vozů. Krom problémů s chlazením a turbodmychadly v prvním roce výroby (viz BMW 3/E46) jej celkem často poskytují závady vstřikovačů common railu. Špatnou funkci obvykle signalizuje neklidný chod motoru na volnoběh. Krom toho, že jsou velmi drahé, tak také jejich výměna není jednoduchá. Potřebujete na to speciální přípravek a i s ním většinou zlámete plastové víko ventilů, čemuž nelze předejít a musíte jej koupit nové. Lépe tak problémům předcházet tankováním kvalitní nafty a nejlépe i přidáváním aditiv odstraňujících karbonové úsady.


HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST4 
TECHNICKÁ ÚROVEŇ5 
CENY OJETIN 1 
PROVOZNÍ NÁKLADY2 
SERVIS 3 

CHARAKTERISTIKA MODELU
Karosérie pětidveřový automobil se zvýšenou průchodností terénem
Motory 

zážehové řadové šestiválce 3,0i 24V (170 kW)
vidlicové osmiválce 4,4i V8 32V (210 nebo 235 kW), 4,6is V8 32V (255 kW), 4,8is V8 32V (265 kW)
přeplňované vznětové řadové šestiválce 3,0d (135 nebo 160 kW)

 
Pohon všechna kola, od roku 2003 stálý pohon zadních kol, automaticky připojitelná přední kola
Rozměry 4667x1872x1715 mm
Rozvor 2820 mm
Zavazadlový prostor 465 l
Palivová nádrž 93 l
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ vysoká kvalita zpracování
+ tichost a komfort
+ robustnost a bezpečnost
+ vynikající jízdní vlastnosti na silnici
+ překvapivé brzdy
+ nízký pokles hodnoty
+ skvělá trakce
+ vynikající vznětový motor (zejména od 2003)
+ šestistupňová automatická převodovka (od 2003)
+ velká palivová nádrž

MÍNUSY

- vysoká hmotnost
- vysoká spotřeba paliva (zážehové motory)

- téměř žádná zkřížitelnost náprav
- ABS není naladěné pro jízdu v terénu
- vysoké ceny ojetin
- drahé některé náhradní díly
- malý akumulátor a špatný přístup k němu (je vzadu pod rezervním kolem a jeho rámem, dobití však lze provést pomocí kontaktů vpředu)
- malý zavazadlový prostor

JAK ŠEL ČAS

1999: Uvedení modelu na trh v USA. Motory 3,0i R6 a 4,4i V8.

2000: Uvedení modelu na evropský trh.

2001: Nově též turbodieselový motor 3,0d a sportovní zážehový osmiválec 4,6is.

2003: Decentní vzhledová modifikace. Podstatné zvýšení výkonu u dieselu (na 160 kW), nově šestistupňová automatická převodovka, zvýšení výkonu u motoru 4,4i, místo původní 4,6is nová 4,8is. Zcela přepracován systém pohonu všech kol – spojka místo mezinápravového diferenciálu.

ČASTÉ ZÁVADY

· vadný ventilátor chlazení
· následně přehřátý motor a poškozené těsnění pod hlavou válců (diesel do r.v. 2001)
· rychle opotřebené turbodmychadlo (diesel do r.v. 2001)
· vysoká spotřeba oleje 0W-30 při rychlé jízdě
· vadné senzory hmotnosti nasávaného vzduchu (diesel)
· vybitý akumulátor
· závady elektroniky
· vysoké opotřebení spojky


DOPORUČENÝ MODEL

3.0d (160 kW) od r.v. 2003

Přeplňovaný vznětový řadový šestiválec, čtyřiadvacetiventilový rozvod DOHC, přímé vstřikování paliva common rail.
Důvody: V roce 2003 dostal vznětový motor, který byl i předtím naprosto dostatečný, pořádné stádo koní navíc. Nejvíce jej doporučujeme ve spojení se šestistupňovou automatickou převodovkou, s níž nepocítíte prodlevu nástupu tahu při rozjezdu, protože motor hned vyžene do otáček a roztočí turbodmychadlo.

Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
BMW
Diskuze
bubu, 17.05.2006 12:25
Istotne sa da zabit v comkolvek, ale na druhej strane, keby si do toho vleku bural niecim inym jak BMV e39, tak tu s nami moznoze uz nediskutujes... Podla mna na zavaznost buracky si obisiel este celkom v pohode....
Wasserman, 18.05.2006 12:01
To nemá nic společnýho s Italama (Alfama). Já mam rád všechny auta. Jen řikám že ta kvalita je uplně stejná (asi je to daní tim, že X5 i ML se vyráběji v Americe). A jak známo tak italové jí maj hodně nízko.

Nehledě na to, že nad 160 v X5ce neni slyšet vlastního slova. Se třeba s Commander, kterej je větší a opoznání hranatější nedá srovnat.
Lukas Zahradnik, 19.05.2006 00:44
no nevim , planuju navrhnout tatovi at jde to 4,4ky s LPG..protoze ta spotreba je astronomicka ..diesel nevim jestli vyjde lip..spotreba je stejne pres deset a ta 4,4ka urcite vic vydrzi..jen envim jestli to to lpg nezkurvi..

Jo a jinak ukazte mi lepsi auto..x5 je dokonala..pravda jeji prednosti se ocenej asi jen v zime no..ale mne nejde o to abych lital 250 po dalnicich..chci bezpecny , mimoradne kvalitni a krasne auto , ktery bude mit 4x4 a bude v nem dost mista ..a taky aby to trosku jelo...

zadna konkurence Vam neda tohle vsechno dohromady.. zadna

AZ NA TU CENU..
anonym, 20.05.2006 15:53
no to nevim s cim jsi jel ale X5 je ticha dost
a kvalitu s italem raděj nesrovnávej....ameriky mají horší interiery jen co je pravda na druhou stranu podvozky byt jsou jízdně průměrné vydrží hodně dlouho to se u itala nestane ani ve snu....j á jsem měl alfu 156, předtím 33 a dnes bmw 530d 2002....jsou to jiné vozy
anonym, 25.11.2007 13:23
SUPER
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů