Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X5: Král velkých SUV za královské peníze

Nové modely
iHNED | 25.02.2015
Mnichovský vůz je prostorný, pohodlný a jezdí velmi dobře. Už tak vysokou základní cenu zvedají extrémně drahé příplatky.

Luxusní SUV z Mnichova je velmi úspěšné na americkém i evropském trhu a výrazně se mu daří i v Česku. Podle statistik Sdružení dovozců automobilů se ho za loňský rok prodalo přes tisíc kusů, což z něj s přehledem dělá nejúspěšnější model této kategorie u nás. Například konkurenčního Mercedesu ML se prodala třetina. TipCars při testu jeho aktuální generace s nejsilnějším turbodieselem pod kapotou a speciálním sportovním M paketem zjišťoval, proč se BMW X5 tak daří.

X5 jezdí aktuálně ve své třetí generaci. Její vzhledová obměna oproti té předchozí nebyla tak radikální, spíš se vylepšovaly jen detaily. Například světla navazují přímo na masivní masku chladiče, což je spojovací bod i s jinými vozy z Mnichova, třeba s menším BMW X3. Tvar velkého SUV zůstal zachován. Komu by se nelíbila velká záď a rozměrné dveře v druhé řadě, má možnost přejít ke sportovněji střiženému BMW X6.

Vzhledem k oblíbenosti vozu na českých silnicích by jeho budoucí majitel mohl po chvíli ztratit nadšení ze své koupě, protože by potkával své protějšky takřka na každém rohu. Proto BMW nabízí mnoho vylepšení vzhledu. Nejdražší možností, kterou byl testovaný vůz vybaven, je pořídit si sportovní M paket. Za nemalých 183 tisíc korun se auto vyzdobí sadou aerodynamických doplňků, z nichž některé jsou vyrobené z uhlíkového vlákna. Vůz dostane sportovní kola velikosti 19", prahové lišty, ale třeba i upravenou automatickou převodovku nebo adaptivní podvozek.

Vyspělá technika

Radost z M paketu pokračuje i uvnitř. Vynecháme-li obligátní loga M na nejrůznějších místech, najdeme zde ještě sportovně střižené sedačky nebo velmi pěkný volant. Ten má oproti standardnímu tenčí ramena, pro úchop je ale stále dostatečně tlustý a měkký, takže se do něj ruce lehce zaboří a nekloužou. Za tento přístup mají mnozí řidiči BMW rádi.

Palubní deska je bohatě členitá, nikoli však přeplácaná. Ozdobné lišty jsou podsvícené. Prostoru dominuje rozměrný displej multimediálního zařízení s navigací, které používá poslední verzi operačního systému iDrive. Ten díky své rychlosti, grafickému zpracování a přehlednosti patří bezesporu na špičku mezi konkurencí. Nově umožňuje například zadávat jednotlivé znaky do navigace pomocí dotykové plochy. Samozřejmostí je čeština. I zde je ale třeba počítat s příplatkem. Za navigaci se platí 69 tisíc korun.

Nová generace BMW X5 přišla také se sadou bezpečnostních asistentů. Na palubě je přítomný systém schopný zabránit střetu s jiným vozidlem vpředu, asistent pro jízdu v pruzích nebo adaptivní tempomat. Velmi se povedl také head-up displej, který působí velmi přirozeně, a umožní tak řidiči snadno kontrolovat rychlost nebo příkazy z navigace, aniž by se na tyto údaje musel nějak významněji soustředit. Není už s podivem, že i za něj je nutné připlácet, už jen proto, že ceník BMW X5 má 24 stran. Head-up displej stojí 37 tisíc korun.

Jako v první třídě

BMW si ovšem platících zákazníků umí vážit. X5 je s přehledem jeho nejprostornějším modelem, proto posádku hýčká také nejvíc. Přední sedadla mají bohaté elektrické nastavení, poskytují dostatečnou oporu a mají ideální tuhost. Vzadu sice nenajdete přehnané množství místa před koleny, ale kabina je sama o sobě tak velká, že i zde se pohodlně uvelebí dva dospělí.

X5 se nabízí i v provedení pro sedm cestujících, jakkoli je tato varianta minoritní volbou. Platí se za ni navíc 53 tisíc korun. Přední místa lze opět za příplatek i ventilovat (21.600 Kč). Jedinou menší nepříjemností je tvrdá plocha na zádech předních sedadel, která by mohla vadit lidem sedícím vzadu, zejména pokud mají delší nohy.

S BMW se ale bude i tak dobře cestovat na delší vzdálenosti. Rozmáchlý kufr umožní v základu naložit 650 litrů zavazadel. Navíc má dvojitou podlahu s hydraulickou vzpěrou, která ji udrží zvednutou. Sedadla jsou dělena v poměru 40 : 20 : 40, takže lze snadno převážet dlouhé předměty i lidi zároveň. Páté dveře jsou dělené na spodní a horní výklopnou část. To pomůže s nakládáním těžších věcí, zároveň ale na rozdíl od Range Roveru nelze obě poloviny zavřít elektricky, pouze tu horní. Menší lidé se také přes sklopenou spodní část budou hůř natahovat do zadních partií kufru.

Špička mezi šestiválci

BMW upustilo od naftových osmiválců, a tak pod označením xDrive40d najdeme dvakrát přeplňovaný šestiválec nabízející vysoký výkon 313 koní. Naše redakce ho už testovala v některých jiných modelech značky, u kterých se vyskytuje pod označením 35d. Stačí tedy jen zopakovat, že jde o velmi silnou jednotku s příjemným zvukem. Na palubě X5 spolupracuje s chytrou automatickou převodovkou s osmi stupni, která řadí logicky a bez zbytečných prodlev. Auto zvládne zrychlit z nuly na 100 km/h za 5,9 sekundy, což je na SUV neobvyklá dynamika. Tabulková šestilitrová spotřeba je však mírně řečeno nadnesená. Auto vážící skoro 2,2 tuny si v testu řeklo o 10 litrů nafty na 100 km.

Mnichovští nicméně zvládají přenášet své zkušenosti z běžných vozů i do kategorie, ve které se sportovní projevy prakticky neočekávají. Ovládání auta je díky tomu přirozené a komunikativní. Řidič cítí, že má v ruce velký kus hmoty, ale zvládne ji snadno směřovat nejen ve vysokých rychlostech na dálnici. Ačkoli je na některé české okresky X5 trochu přerostlým modelem, lze s ním jezdit rychle i zde.

Zábavu za volantem podpoří také pohon všech kol, který se stará o jistotu v zatáčkách. Pomůže samozřejmě i za špatného počasí. Součástí sportovního M paketu (nebo mimo něj za samostatný příplatek) je podvozek vybavený adaptivními tlumiči. Ty umožní nastavení tuhosti v několika krocích. I na ten nejsportovnější režim je BMW X5 ovšem ukázkově komfortní. Autu se daří žehlit většinu nerovností a výmolů, kterými české silnice trápí většinu motoristů.

Jediné rezervy jsme u tohoto jinak podařeného SUV objevili v terénu. Do něj se příliš nehodí a rozhodně nezvládne takové extrémy jako třeba Range Rover Sport. To ale není pro většinu zákazníků to hlavní.


BMW X5 xDrive40d

Motor

Objem (cm3): 2 993
Výkon (kW/k): 230/313
Točivý moment (Nm): 630

Rozměry

Délka (mm): 4 886
Šířka (mm): 1 938
Výška (mm): 1 762
Rozvor náprav (mm): 2 933
Objem kufru (l): 650/1 870

Ostatní

Zrychlení (0-100 km/h): 5,9 s
Max. rychlost (km/h): 236
Komb. spotřeba (l/100 km): 6,0
Hmotnost (kg): 2 185
Převodovka: 8st. automatická
Základní cena (Kč): 1.742.000

Plus

Jízdní vlastnosti
Zpracování
Dynamika a zvukový projev motoru

Minus

Velmi drahé příplatky
Méně obratný v městském provozu
Komplikované páté dveře

Hodnocení článku
3.8 z 5 (76%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 03.03.2015 11:50


Tak objednat to určitě lze, ale spíš není zájem ze strany zákazníků. To kamarádovo auto stálo na salonu cca půl roku prý proto, že nemá kožená sedadla....Ono je fakt, že kdo reálně má na auto 1,5 mil a víc, tak asi nějaký statisíc navíc za příplatkovou výbavu moc neřeší.
PetrT, 03.03.2015 12:15


Mán auto za 1,7mil a věř že příplatky jsem zvažoval dost opatrně. A o slevu jsem taky smlouval, stejně jako u firemních dodávek

Reno, 03.03.2015 16:31


Tak to má většina lidí. Skutečně full naložené auto se u nás prakticky neprodává. Ono stačí si představit, že plně naložená A6ka stojí 2,5 i víc. To je příšerné, za tak konfekční křáp.

Pavlik, 03.03.2015 19:54


Netvrdím, že všichni bezmyšlenkovitě kupují plnou výbavu. Myslel jsem to tak, že u prémiových značek se tak nějak počítá, že 30-50% konečné ceny bude tvořit příplatková výbava. Mě třeba u zmiňované X5 fascinuje příplatek za navigaci "professional" cca 60 tisíc - tohle bych považoval za standard i ve vyšší střední třídě. Navíc je ta navigace u moderního BMW prakticky povinná, protože je s ní spojena spousta dalších funkcí a vychytávek...
PetrT, 03.03.2015 20:26


u neprémiového vw za navigaci chtějí 68t. ... a má jí prakticky kyždý prodaný multivan + 4500 za usb + 45t za dynaudio... nakonec to bylo ve slevě, ale je to v ceníku.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů