Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X5 je SUV do zásuvky bez kompromisů

Nové modely
iHNED | 28.07.2015
dalších 6 fotek
Mnichovská automobilka se rozhodla zužitkovat své nově nabyté zkušenosti z oblasti ekologických aut, která vyvíjí pod speciálním názvem „i“. Plug-in hybridní pohon se totiž nyní dostal i pod kapotu oblíbeného luxusního SUV řady X5.

Dobrou zprávou je, že na rozdíl od některých jiných automobilů fungujících na podobné bázi nenutí majitele k příliš velkým kompromisům. Naznačuje to už samotný zevnějšek vozu. Nebýt drobného označení na zádi a na boku, cizí lidé by si ani nevšimli, že před nimi stojí auto do zásuvky. Naznačuje to i kryt přípojky elektrického kabelu nad předním kolem. Jinak je auto totožné s běžnými verzemi. A totéž se dá prohlásit i o interiéru. Zákazník může volit z bohaté nabídky kvalitních materiálů, automobilka dbá na solidní zpracování. Vše je na svém místě. Prostornost se také nezměnila a BMW X5 je tak schopné pohodlně pojmout pět dospělých cestujících. Z nabídky vypadla jen málo využívaná možnost dokoupit třetí řadu sedadel. Kokpitu BMW vévodí luxusní materiály. BMW X5 je SUV do zásuvky bez kompromisů. Auto s ekologickým pohonem nepřišlo o prostornost ani pohon všech kol. V Česku se ale zatím zřejmě nevyplatí.

Asistenční systémy zvyšují bezpečnost cestování. Barva zásuvky se mění podle toho, v jakém cyklu se nabíjení nachází. Malým tlačítkem u převodovky se mění jízdní režimy vozu. Baterie jsou pod podlahou, takže se kapacita kufru zmenšila jen minimálně. Vzhledem k tomu, že pod podlahou kufru jsou umístěny baterie, nebylo bymožné sedačky ukotvit. Články také mírně ubírají objemu zavazadelníku. BMW X5 xDrive40e, jak se plug-in hybridní verze nazývá, tak disponuje kapacitou 500 litrů, což je o snesitelných 65 litrů méně než varianta se spalovacím motorem.

Konkurenční Mercedes-Benz GLE je na tom se ztrátou kapacity u plug-in hybridního modelu hůře. Je to vůbec poprvé, co se pod kapotou BMW X5 objevil benzínový čtyřválec. Jde o jednotku vybavenou přeplňováním TwinScroll, která disponuje výkonem 245 koní. Mezi ni a automatickou převodovku se ale ještě posadil přídavný elektromotor, který do systému dodává dalších 113 koní výkonu. Celková síla je pak 313 koní (hodnoty se kvůli rozdílnému průběhu otáček nesčítají). To by mělo bohatě stačit i na rozhýbaní tak velkého a těžkého auta, jakým bezesporu plug-in hybridní BMW X5 je. Potvrzují to i parametry. Auto je schopné zrychlit z nuly na stovku za 6,8 sekundy, což už znamená slušné možnosti třeba pro předjíždění. Kouzlo testovaného BMW ovšem spočívá jinde. Díky bateriím s celkovou kapacitou 9 kWh je X5 xDrive40e schopné ujet čistě na elektrickou energii okolo 30 kilometrů. Maximálně přitom může jet až 120 km/h, takže se dá pohodlně jezdit i po dálnici. Díky tomu vychází mnichovskému vozu papírová spotřeba 3,3 litru benzínu na 100 kilometrů, ale v realitě bude silně záležet na tom, jak daleko s autem majitel pojede.

Naštěstí se dá chování systému ovlivnit tlačítkem pro změnu jízdních režimů. Ty jsou k dispozici celkem tři a radikálně mění chování pohonného soustrojí tak, aby bylo co nejefektivnější. Mód nazvaný AUTO eDrive nechává rozhodování na elektronice. Podle toho, jak silně řidič šlape na plynový pedál, se zapíná samotný elektromotor, nebo mu jde na pomoc spalovací jednotka. Zapojení běžného motoru je přitom pečlivě ošetřeno, takže není doprovázeno žádným nečekaným škubnutím. Připojení prozradí jen decentní změna zvuku a rozběhnutý otáčkoměr. Druhým módem je SAVE Battery. Při něm je vždy spalovací motor spuštěn, přebytečná síla ovšem putuje do baterií, kde se ukládá na později. Díky tomu lze články postupně dobíjet i za jízdy. Systém dovolí naplnění až na poloviční kapacitu. Stejně tak se baterky dobíjejí třeba i při brzdění pomocí rekuperace. Pokud chce řidič jet za každou cenu čistě elektricky, je tu připraven mód MAX eDrive. Ten je ideální do klidného provozu. Samotný elektromotor už totiž musí s hmotností velkého SUV poměrně bojovat, takže nenabízí příliš uspokojivou akceleraci.

V testu se tedy ukázalo, že nejjednodušší je zůstat v automatickém módu. Dobrou zprávou je, že díky šikovné integraci elektromotoru mezi motor a převodovku auto nepřišlo ani o pohon všech kol. Jízdní vlastnosti jsou na špičkové úrovni, stejně tak komfort a odhlučnění kabiny. Jakmile auto využívá spalovací jednotku, dokáže jezdit za 8 litrů benzínu na 100 km, což není špatné. Nicméně tato verze se v Česku zatím spíš nevyplatí, protože tuzemská legislativa nenabízí žádné daňové výhody pro ekologická auta. Auto je schopné ujet čistě na elektrickou energii okolo 30 kilometrů. Zásuvka na dobíjení je schovaná pod krytem nad předním kolem.

Tabulka technických parametrů:

BMW X5 xDrive40e

Motor: zážehový přeplňovaný čtyřválec + elektromotor

Objem: 1 997 ccm

Výkon: 230 kW (313 k)

Toč. moment: 350 Nm

Zrychlení 0–100 km/h: 6,8 s

Max. rychlost: 210 km/h

Komb. spotřeba: 3,3 l/100 km

Rozměry: 4 886 x 1 938 x 1 762 mm

Cena: dosud nebyla stanovena

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů