Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X5 - jaké jsou zkušenosti majitele?

Recenze uživatelů
J.N. () - Plzeňský kraj | 19.03.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: BMW X5 | foto: J.N.
Vůz má opravdu duši a já se každé ráno probouzím s úsměvem na tváři a těším se, až pojedu těch necelých 20 km do práce v BMW, které jsem si vždy tolik přál…
Značka:BMW
Model:X5
Typ: 
Karoserie:SUV
Obsah motoru:2926
Palivo:nafta
Rok výroby:2002
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:147000
Najeto km nyní:157000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1/2 roku
Průměrná spotřeba:8,5
Poruchy:ne
Předchozí vozidlo:Hyundai Tuscon

O BMW X5 (model X53) jsem přečetl mnoho recenzí a testů, nicméně chyběl mi nějaký článek od majitele, kde bych se dozvěděl více než jen strohá čísla z časopisů - proto se pokusím se čtenáři podělit o osobní dojmy z tohoto vozidla a snad tím někomu pomohu v rozhodování, zda tento vůz koupit či nikoli. BMW jsem si chtěl pořídit vlastně již před dvěma lety, jenže byl jsem tehdy ještě na škole a nechtěl jsem dráždit své okolí, takže jsem nakonec zvolil Hyundai Tucson. Od začátku jsem věděl, že k tomuto autu nemám vztah a když se mne přátelé udiveně ptali, proč tento vůz po roce prodávám a kupuji si de facto starý mnichovský tank, s vyšším povinným ručením, vyšší spotřebou, drahý na servis a ještě bez záruky, jen jsem říkal - Hyundai jako auto nemá duši, přestože funguje bez jediné chybičky... A nutno říci, že u BMW jsem onu duši našel. A také se se mnou málem rozvedla moje rozumně uvažující manželka.:)

Vlastníte vůz značky BMW? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!


Samotné hledání vozu bylo dlouhé a málem bezvýsledné. Mé zdánlivě mírné požadavky byly v českých poměrech zřejmě příliš přísné: jasný původ, nehavarované, servisní kniha (VYPLNĚNÁ!) a tachometr do 200tis. Ani jsem netrval na dieselu. Praktiky zdejších bazaristů jsou povětšinou katastrofální, nakonec jsem vůz koupil zprostředkovaně přes výjimečně poctivého prodejce ojetin od zahraničního dealera. Opakovaně jsem viděl vozy havarované (a to nejsem velký znalec-takže šlo o vozy mizerně opravené), vyslechl jsem spousty pohádek o přelakování celého auto pro škrábaneček na kapotě a o zapomenutých servisních knížkách, které mi jistě (po koupi auta) pošlou do měsíce ze zahraničí. Vítězem absurdistů byl jistý dealer z Olomouce, kterého jsem telefonicky žádal, aby mi popravdě řekl, zda serviska je pravidelně vedená a kompletní, přeci jen pojedu přes půl republiky...ujistil mne, že ano. Na místě jsem zjistil, že vůz se 100tis. km vypadá jako vůz se 300 tis., servisní knihu měl, bohužel prázdnou, ani čárka...Inu další zbytečná cesta. Nakonec se výše zmíněnému známému podařilo sehnat vůz v Ženevě od dealera BMW, s kompletní prohlídkou před prodejem, kterou hradil majitel, plně vedenou servisní knihou a všemi doklady. Mylslím, že v případě takového auta se trpělivost a námaha vyplácí. Odpusťte zdlouhavý úvod, musel jsem si ulevit, nyní k vozidlu samému.


Tato X5 je r.v. 2002, tedy před faceliftem a tudíž se stálým pohonem 4x4. Jde o 3 litrový šestiválec konzumující naftu, výkon 185 koní. Převodovka je manuální, 5-ti rychlostní, ještě o ní bude řeč. První, co mne překvapilo po usednutí za volant a rozjezdu byla těžko popsatelná mohutnost vozu. Tucsona jsem považoval do té doby za docela veliké auto, ale X5 se svými 2,2 tunami mne doslova ohromila. Máte pocit, že skutečně řídíte tank, auto má úžasnou setrvačnost, přitom brzdy jsou precizní a nesmírně efektní. Akcelerace vozu je slušná, jako každý šestiválec je odspodu línější, přibližně ve 2500 otáčkách přichází ke slovu turbo a táhne až do konce, bez umdlévání. Výkon je krásně rovnoměrný a prakticky při všech rychlostních stupních stejný. S pětkou na dálnici ve 140 km vystřelíte i do kopce a vůz akceleruje bez váhání. Maximální rychlost udává výrobce rovných 200 km/h, zatím jsem neměl důvod ji dosahovat. Podvozek je jedním slovem perfektní, u vozů BMW pověstný, skutečně sportovní, dá-li se to u tohoto segmentu vozů tak definovat. Zatáčky projíždíte velice jistě i ve vyšší rychlosti, oproti Tucsonu, který je měkkým naladěním podvozku známý, je BMW přerostlý sporťák. Pochopitelně nejde srovnávat se sportovně laděnými kupé či sedany, zde jsou jistě náklony karosérie i vysoká hmotnost vozu znatelně vyšší. Ale na SUV je X5 opravdový sportovec. Za největší překvapení považuji spotřebu, která se drží na 8,5 litrech kvalitní nafty při běžném stylu jízdy 50/50 město a mimo město. Na dálnici si při předpisové jízdě řekne motor o 9 litrů a jedete-li razantně a tachometr držíte na 180, dostanete se na 13 litrů. Více jsem spotřebu zvýšit nedokázal. Naopak, při pomalé jízdě, kdy ještě neomezujete okolí, ale už se necítíte že řídíte bavoráka se dá jet za 7 litrů. Chování vozu na sněhu a ledu je příjemné, avšak elektronicky regulované a vůz zde doslova jede za vás. Každé podklouznutí si elektronika upraví a vy tak jedete pořád rovně, jen kontrolka s trojúhelníkem občas dá vědět, že nastal nějaký zásah, o smyk se zkrátka musíte cíleně snažit. Vypnout el. regulaci z vlastní zkušenosti nedoporučuji, při zledovatělém povrchu se vůz stává neovladatelný a přeci jen 2 tuny jsou 2 tuny. Na hory se bát nemusíte, s dobrým obutím vyjede X5 téměř všude, ale pochopitelně nelze srovnávat s plnohodnotnými offroady, rovněž jízda terénem je pro mne zapovězena. Hodnotil bych jako bezpečné vozidlo pro výlet na lyže, ale oproti Subaru Legacy, které jsem před pár lety vlastnil je vůz těžkopádný a je nutná opatrnost hlavně z kopce a do zatáček. Jinak mírný terén, polní cesty a louku dáte s X5 snadno, ale to koneckonců se všemi vozy s vyšší světlou výškou.


Posledním argumentem mé ženy proti X5 byla cena servisu-opět velmi mile překvapující: za předepsanou inspekci, diagnostiku, výměnu oleje a filtrů jsem platil ve značkovém servisu něco málo přes 10 tisíc korun. Vzhled vozu popisovat nebudu, jde o subjektivní pocit, nechť si názor udělá čtenář sám. Interiér je velice zdařilý, kůže působí velice kvalitně a hodnotně, vyžaduje pochopitelně pravidelnou údržbu. Veškeré materiály jsou luxusní, zpracování perfektní a ve voze se nikde neozývá žádný pazvuk, či vrzání, opět, nemohu srovnávat, předtím jsem vozidlo podobné kategorie nevlastnil. Celkové interiér vypadá jako nový, pochopitelně musím připustit, že k tomu valnou měrou přispěla i pečlivá péče původního majitele. Všechny X5, pokud je mi známo, byly vybaveny nezávislým topením Webasto, které však nefunguje zcela nezávisle, ale až po nastartování vozidla, kdy vůz stihne vytopit do 3-5 minut po startu bez ohledu na venkovní teplotu, velice příjemné. Samozřejmě bylo možno doobjednat zcela nezávislé topení s dálkovým ovládáním. Toto bohužel nevlastním. Ergonomie ovladačů je ukázková, nic není zbytečné a vše je po ruce. Prostor ve voze této velikosti je asi legrační hodnotit, avšak například kufr u X5 není svým objemem nikterak zázračný. Jinak zadní sedadla jsou velice prostorná a pohodlná, při klíčku v zapalování osvětlují řadící páku a prostor zadních sedadel intimní oranžové diody, velice užitečné a hezké, nejste-li na zadních sedadlech sami....


A nyní negativa - po půl roce užívání asi nejsem dostatečně kompetentní hodnotit, ale přeci se pokusím. První je lehce kontroverzní, neboť jako negativum to přímo neoznačuji - jde o manuální převodovku. Cíleně jsem manuál chtěl, neboť automaty v X5 byly původně konstruovány pro americký trh a nejsou zcela bezproblémové a dle stylu jízdy zhruba ve 250tis km vyžadují velice drahou výměnu nebo opravu - alespoň co jsem četl na zahraničních diskuzích a co jsem se dozvěděl v servisu. Naproti tomu s manuálem je nutno řadit (jaký div) a přestože jsem vždy manuál preferoval, k tomuto vozu a stylu by mi automat sedl více. Nicméně říkám - rozum vítězil nad srdcem a manuál je stran životnosti jednoznačně lepší. Autu možná chybí 6. rychlost, ale vzhledem k i tak pěkné spotřebě to přecházím. Novější modely se silnějším motorem 6-ku mají. Dalším negativem je velikost vozu v městském provozu a parkování, kdy oceňuji parkovacího asistenta. Z vozu do strany je skvělý výhled, okna jsou u zrcátek hodně probraná a skutečně veliká, i zpětná zrcátka jsou vyhovující, ale přes dlouhou příď nemáte přehled a dozadu se doopravdy špatně odhaduje vzdálenost. Auto je i široké, takže na místa, kde se vejdu s manželky Polem prostě musím s X5 zapomenout a kroužím hledat jiné místo. Jako poslední, co mírně kalí moji radost z X5 je chování okolí, kdy snad proto, že je to bavorák a ještě k tomu veliký, slyším občas nevybíravé hlášky, stává se mi celkem často, že mne v Německu zastaví policie a chce doklady od vozidla, asi jim vadí, že X5 řídí z jejich pohledu mladík. Ale vím, že pro Němce je BMW tak trochu srdeční záležitost. Poslední dobou snad díky evropským ekologickým tendencím vidím na některých lidech negativní postoj k tomuto vozu, ostatně k segmentu SUV a offroadům obecně, ale to je na jinou diskuzi. Celkově má recenze vyznívá asi až příliš pozitivně, ale X5 mi prozatím dělá pefektní službu, nemám co bych ji dále vytknul. Bude-li v budoucnu něco méně pozitivních zkušeností s tímto autem, rozhodně se o ně rád podělím. Zatím pro mne zůstává fakt, že vůz má opravdu 'duši' a já se každé ráno probouzím s úsměvem na tváři a těším se, až pojedu těch necelých 20 km do práce v BMW, které jsem si vždy tolik přál.



KladyZápory
jízdní vlastnosti chybí 6.rychlost nebo automat
bezpečnost parkování
kvalita a preciznost zpracování  
design  
  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
3
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
2
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
3
Zavazadelník
4
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 15x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 02.04.2008 13:19
Hehe, to znám, ale u nás je to trochu naopak. Manželka toužila už cca 4 roky po Nissanu Murano, loni to přehodnotila na Infiniti FX35, a už nám stojí na dvoře, já se spokojil s malým plazivcem (Infiniti G35 kupé) a teď se těším jak bude škemrat aby si mohla manuálně zařa(á)dit.
Jinak díky za recenzi, je skvělá. Tom
anonym, 02.04.2008 16:44
Já ho zase plně chápu. Moje manželka jezdí v P306 protože se jí líbí, a já budu za necelý měsíc nadšený majitel právě X5, protože od té doby co spatřila světlo světa, je to srdeční záležitost. Taky při logickém uvažování si říkám, že mě to spapá (nejsem majetný), ale neumím si pomoci ho nemít. Díky za recenzi.
anonym, 02.04.2008 16:51
A žiješ na stromě co mamlasy
fabio.x, 02.10.2009 09:33
Lidi,před koupí tohoto auta,jsem se tu od vás nic rozumného nedozvěděl.Ještě,že tu je článek rozumného člověka."Skoro" každou větu, kterou tu čtu,je závistivá...No jo,Češi.U mě je úplně jedno,zda-li má někdo MBéčko nebo starého našminkovaného sedana,každému náleží po chuti.BMW je pro mě prostě srdcová záležitost a do X5,každopádně půjdu.Ať každému to své vozidlo parádně jezdí!Čau!
fabio.x, 03.10.2009 13:30
Ahoj,minulý týden jsem si koupil X5,r.v.2005,3.0diesel,automat.Snad za dva roky užívání tohoto vozu napíšu další užitečnou recenzi.Jinak závist je hnusná lidi.Ten, kdo na to má,ať si koupí přece co chce.Jinak taky bydlím v podnájmu a na parkovišti mi teď stojí X5 (reaguji na jednoho anonyma a na jeho žvásty).Otázkou je,proč si kupovat barák,když mám takové auto,peníze se dají lépe investovat,to vím,pač bych si to auto nikdy nepořídil.Jinak myslím i na budoucnost,takže barák ano,ale až na stará kolena.Popravdě jsem mladý a nehodlám ještě se zabývat starostí okolo baráku.Teď mám jiný cíle...vydělávat:)))
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů