Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW M4: kabriolet na babí léto s raketovým pohonem

Nové modely
iHNED | 24.09.2014
Díky možnosti jezdit bez střechy je zvuk motoru mnohem podmanivější. Nastavení umožňuje komfortní i sportovní svezení.

Písmeno M je pro fanoušky automobilky BMW fenoménem. V Mnichově jím totiž označují nejvýkonnější verze modelů, navíc opatřené o speciální sportovní výbavu. M má dlouhou tradici, v případě kabrioletu to je už 26 let. TipCars.com otestoval jeho novou generaci označenou BMW M4 Cabriolet. Ta se nyní začala prodávat také na českém trhu.

Otevřené BMW M4 do rodiny drsných bavoráků snadno zapadá. Od běžného kabrioletu ho odlišuje řada pečlivě promyšlených detailů, jako jsou přizvednutá kapota, sportovní nárazníky nebo speciálně aerodynamicky tvarovaná zpětná zrcátka. Ke stylu pomáhá i čtveřice velkých výfuků na zádi nebo sada pohledných litých kol. Zejména v okolí Mnichova, kde jsme auto testovali, je řadě účastníků silničního provozu jasné, o jaké auto jde. To dokládaly jejich vztyčené palce nebo další pochvalná gesta.

BMW chtělo v testovacím voze upozornit na možnost nechat si jej připravit ve speciálním programu Individual, který zahrnuje třeba unikátní úpravu kůže nebo dekoru palubní desky. Výsledkem je luxusní interiér, na který je radost pohledět i se ho dotýkat. Pořizovací cena auta ovšem ve výsledku může stoupnout o desítky až stovky tisíc korun, záleží na rozmaru zákazníka.

Kabina je už ale i v základním provedení precizně zpracovaná. M4 má sportovní volant s ideálně tlustým věncem, do kterého se dlaně řidiče snadno zapřou. Na palubě nechybí ani poslední verze multimediálního systému iDrive. Širokoúhlá barevná obrazovka má detailní grafiku a rychlou odezvu. Vše se ovládá otočným voličem na středovém tunelu. Nastavit lze třeba i vybrané údaje pro head-up displej. Ten v zorném poli řidiče zobrazuje rychlost, otáčky, zařazený stupeň nebo informace z navigace.

Bez střechy je nejlepší zvuk

Díky pevné skládací střeše se cestující uvnitř vozu cítí jako v kupé, tak dobře je propracované obložení stropu. Po stisknutí tlačítka se mechanismus schová za jejich hlavy za 20 sekund, stejnou dobu trvá i nasazení. Se střechou lze manipulovat i při velmi pomalé jízdě, konkrétně do 18 km/h. Střecha se skládá do kufru, při otevřeném stavu se tak dozadu vejde jen 220 litrů zavazadel, pokud je střecha nahoře, pak až 370 litrů. Není to mnoho, ale možnost sklopit zadní sedačky umožní i převážení delších předmětů, třeba lyží.

Zdá se, že BMW od konkurenčního Mercedesu odkoukalo systém AirScarf. Jde o fukary zabudované do předních sedaček v prostoru mezi opěradlem a hlavovou opěrkou. Ty mohou ve třech úrovních intenzity posílat teplý vzduch za krk cestujících a tím tak zpříjemnit cestu při nižších teplotách. Během projížďky chladnějšími horskými úseky se toto zařízení ukázalo jako velmi příjemný doplněk. Jen je potřeba se smířit s tím, že jsou ventilátory i v otevřené kabině slyšet.

Jízda s otevřenou střechou je ale dobrá ještě k poslechu motoru. Dvojitě přeplňovaný benzínový šestiválec dosahuje výkonu 431 koní a je více než ochotný rozbíhat se až do velmi vysokých otáček. Sílu posílá čistě na zadní kola. Průběh ručičky po otáčkoměru je přitom schopen doplnit o podmanivou symfonii dramatických zvuků. Zpředu lze zaslechnout svist rozběhnutého turba, zezadu se ozývá lomoz sportovního motoru. Tak pěkně si zvukovou kulisu v uzavřeném voze nelze vychutnat.

K řazení slouží sedmistupňová automatická převodovka se dvěma spojkami M DCT, která má jinou hlavici než standardní automat. Chybí mu poloha P, parkuje se v neutrálu. A samozřejmostí jsou páky nasazené pod sportovním volantem, kterými řidič může volit i manuálně. Srdce zaplesá skalním zastáncům tradičního řazení. V nabídce je i šestistupňová manuální převodovka, tu jsme ale neměli možnost vyzkoušet.

Výhodou M4 je fakt, že si řidič může jednoduše nastavovat chování vozu přesně podle nálady. Ve třech krocích lze zvolit nastavení plynového pedálu, tlumičů i řízení, a to samostatně. Lze také zcela vypnout stabilizaci. Mění se též chování elektronicky řízeného diferenciálu na zadních kolech. Aby se v tolika možnostech člověk neztratil, lze si je uložit do jedné ze dvou pamětí a pak jednoduše vyvolat tlačítkem na volantu. Změna charakteru je velmi citelná. Z M4 tak může být beránek do města s pohodlným podvozkem, nebo stroj na divokou jízdu s raketovým pohonem.

Nastaví-li řidič všechny parametry do nejostřejšího režimu Sport+, stane se i z otevřeného M4 stroj na výrobu adrenalinu. Pod plným plynem totiž zvládne zrychlit z nuly na stovku za 4,4 sekundy, limit je na 250 km/h, ale u testovaného vozu byl zřejmě vypnutý omezovač. Na německé dálnici jsme uháněli 270 km/h bez větších problémů. Auto je stabilní a snadno ovladatelné.

Navíc vše jistily příplatkové karbon-keramické brzdy, které vyjdou téměř na 200 tisíc korun. Ty bychom ale spíše doporučili pro zájemce o okruhové ježdění, kteří nakonec zvolí spíše verzi kupé. Proto jsou u kabrioletu takové brzdy zbytečně předimenzované.

Majitelé minulých generací tohoto modelu byli zvyklí na atmosférický osmiválcový motor, proto mají někteří z nich z přeplňované jednotky obavy. Díky dvojitému přeplňování a nastavení jednotky ale rozhodně nebudou zklamaní. Se zvyšujícími se otáčkami se totiž tah motoru zlepšuje a láká řidiče, aby jej vytáčel až do červeného pole.

Hmotnostní kompromisy

Řízení M4 je přesné, auto poslouchá na slovo. Navíc pohon zadní nápravy znamená, že se i snadno ovládá plynem. I kabriolet proto sedí v zatáčkách přímo ukázkově. Nicméně aby vůz takto fungoval, vyžaduje oproti kupé patřičné ztužení některých částí. Ani skládací střecha není nejlehčí. A i když oproti minulé generaci shodil 60 kg, stále je o celých 265 kg těžší než kupé, což je významný rozdíl.

Auto má tak sice vyšší torzní tuhost, díky které se v zatáčkách jeho šasi nekroutí, hmotnostní rozdíl je ovšem poznat při jízdě na hraně možností vozu. Ta přichází dříve než v případě kupé. Auto je také v akceleraci o něco pomalejší.

To by nicméně pro zákazníky tohoto modelu až tak zásadním problémem být nemělo. Zatímco sedan M3 nebo kupé M4 jsou nástroje pro jasné závodní nadšence, kteří se s těmito vozy nejraději pouští do řízeného smyku nebo vysokorychlostní jízdy po německých dálnicích, působí kabriolet trochu uvolněnějším dojmem. Je připraven pro takového řidiče, který sice miluje rychlou a adrenalinovou jízdu, nemá ale chuť jezdit každý den do práce na extrémně tuhém podvozku. Navíc možnost stáhnout střechu a vychutnat si nebe nad hlavou přímo vybízí k občasné klidnější projížďce.


Plus

- Jízdní vlastnosti

- Zvukový doprovod motoru

- Možnosti nastavení

- Vzhled

Minus

- Vyšší hmotnost

- Zbytečně drahé brzdy


BMW M4 CABRIO

Motor

Objem (cm3) 2 979
Výkon (kW/k) 317/431
Točivý moment (Nm) 550

Rozměry

Délka (mm) 4 671
Šířka (mm) 1 870
Výška (mm) 1 386
Rozvor náprav (mm) 2 812
Objem kufru (l) 220/370

Ostatní detaily

Zrychlení (0-100 km/h) 4,4 s
Max. rychlost (km/h) 250
Komb. spotřeba (l/100 km) 8,7
Hmotnost (kg) 1 865
Převodovka 7stupňový automat

Cena 2.093.000 Kč


Konkurence

Audi RS5 Cabriolet

Otevřený vůz z Ingolstadtu je vybaven osmiválcem, který disponuje vyšším výkonem než M4 - 450 koní. Využívá také pohon všech kol quattro. I tak ale mnichovského konkurenta nepředjede, protože na stovku zrychlí za 4,9 sekundy. Cena: 2.354.900 Kč.

Mercedes E 500 Cabriolet

Obdobou řadě M od BMW jsou u Mercedesu vozy označené jako AMG. Takovou variantou ale kabriolet třídy E nedisponuje. I tak se mu může jeho osmiválcová verze rovnat výkonem 408 koní. Stovku dá za 4,9 sekundy. S cenou začíná na částce 1.813.790 Kč.

Jaguar F-Type S

Britský vůz propojující modernu s tradicí může s BMW soupeřit především podobně drsným zvukovým doprovodem. Jde o roadster, tudíž je méně praktický. Jeho přeplňovaný šestiválec má 380 koní, stovky dosáhne za 4,9 sekundy. Stojí 2.397.978 Kč.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů