Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW 740i

Recenze uživatelů
rObert (28) - Liberecký kraj | 22.12.2006
foto: TipCars.com
Jelikož mě trochu rozčiluje množství recenzí, které uvádějí v podstatě jen údaj "moje auto je skvělé", rozhodl jsem se napsat alespoň něco. Mé auto BMW 740i jsem pořídil z toho důvodu, že jsem potřeboval něco pohodlného a rychlého na denní dojíždění do práce cca 120 km tam i zpět.
Značka:BMW
Model:Řada 7
Typ:740i
Karoserie:limuzína, sedan, hatchback
Obsah motoru:4400
Palivo:benzín
Rok výroby:1999
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:105 000
Najeto km nyní:230 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:13,7
Předchozí vozidlo: 

Jelikož mě trochu rozčiluje množství recenzí, které uvádějí v podstatě jen údaj "moje auto je skvělé", rozhodl jsem se napsat alespoň něco. Mé auto BMW 740i jsem pořídil z toho důvodu, že jsem potřeboval něco pohodlného a rychlého na denní dojíždění do práce cca 120 km tam i zpět. Alfy 155, octavie 1,8 a passaty mě přestaly bavit, protože mi nevyhovovaly výkonem ani pohodlím a za rozumné peníze se už tehdy dal pořídit slušný bavorák nebo audina. Po v podstatě tříměsíčním pátrání jsem narazil na moje současné auto. Černá metalíza, černochromové 18ky a bílé blinkry - můj ideál vzhledu. V den koupě mělo najeto 105 000 km doložených serviskou a odkývnuto to bylo i známým servisákem z BMW, který majitele znal. Během tří let jsem v podstatě lil benzín, měnil každých 12 500km olej. Loni jsem vyměnil volnoběžný ventil za 8 000 Kč a čepy řízení za 2 000 Kč. Brzdové obložení za 4 500 Kč měním asi každých 40 000 km. Letos jsem vyměnil tlumiče, 4 silentbloky, tyčky stabilizátorů, antifreeze (13 l), 2 spodní ramena a 2 silentbloky zadní nápravy, svíčky a všechny náplně za cca 45 000 Kč s prací. Zkrátka spíš údržba než poruchy.
Na první pohled je sedmička ohromná, ale jakmile si sednete, je najednou vše v pořádku. Je to sice tank, ale vlastně tak akorát, a nakonec ještě pochopíte Američany s jejich ještě většími tanky, protože dávno vědí, jak vyrábět auta velká, narozdíl od Evropy. Proč? no jednoduše proto, že se se sedmou dobře jezdí. Auto má hrany a tvary jasně dané, takže přesně víte, kde začíná a končí - můžete si tedy po čase bez obav dovolit jezdit skutečně až na milimetry. Po usednutí vás doslova pojme kožená sedačka - měkká, pohodlná a zároveň až dost tuhá. Seřídit ji netrvá dlouho, polohu, která vyhovuje, najdete za chvilku a pro jistotu uložíte v paměti. Mimochodem, tvar sedaček spolu s vyhříváním mi pravděpodobně vyléčil po zatraceně dlouhé době záda.
Ať hmátnete, kam hmátnete, všude něco je a je to po ruce, což je paráda. Pro nic se nemusíte nikam natahovat ani šplhat. Po ruce je perfektně volič převodovky, veškeré elektrické ovládání i ovládání automatické klimy a nezávislého topení atd. Jakmile za sebou zavřete těžké dveře, najednou je jasné, že jste jako v krytu. Uvnitř je skutečné ticho a klid i na kostkách apod. Do interiéru proniká jen tlumené, málo slyšitelné dunění kanálů a jiných silničních překážek a nástrah. Přístrojovka je přehledná, perfektně slícovaná a pevná. Celkový dojem z interiéru je, alespoň pro mě, nedotknutelný. Navíc čumák před vámi působí příjemně a bezpečně.
První rozjezd byl překvapivý. V8ma naskočila a ani jsem o tom pořádně nevěděl - jen se auto trochu zachvělo a tichounce předlo. No překvapení. Po passatu s tdi změna. Zašlápnete brzdu, volič na D a už to jede - sune se to krokem a v kopci to necouvne, což je milé. Jakmile probudíte motor jemným sešlápnutím plynu a vytočením na cca 2 000 otáček, auto se jakoby zhoupne, rozjede a hned přeřadí na dvojku. Od volnoběhu je cítit, že koníci tam jsou.
Automat je u tohoto auta perfektní. Byl jsem k němu z počátku nedůvěřivý, ale kdykoliv jsem ho vyzkoušel v nějaké "echt" situaci, zvládl to s přehledem a v podstatě mi to natřel, takže postupem času jsem mu začal jako bývalý zapřísáhlý manuálista věřit. Pokaždé, když chci malinko auto jen popohnat, nedělá nic a motor nechá táhnout, chci-li zlehka předjet, zařadí nějaký kvalt, který točí 2 800 - 3 000 ot. a po předjetí zas hned zařadí vyšší. Pokud chci opravdu vypálit, nebo předjíždím v málo přehledném místě, je schopen odhadem do cca 0,3 s od sešlápnutí plynu podřadit o 2 kvalty a nechat motor rvát asfalt. Jinak obecně je automat hodně rychlý, reaktivní a hlavně se neplete. První pocit z použití kickdownu byl "sakra, jažišmarja, do pytle". Co vám budu povídat, jede to. Troufnu si říct, že řadí tak rychle a samozřejmě, že by se mu těžko rovnal i moc dobrý řidič, který by však nemohl kvůli rychlosti řazení kvaltovat tak pohodlně. S automatem tedy naprostá spokojenost.
S ním spojený motor je docela zrádný - je silný a maličko táhne, i když povolíte plyn, takže rychlosti kolem 100 - 150 km/h si málem ani nevšimnete. Ona ani ta dost brutální akcelerace tohoto autobusu není na první vjem patrná - turbokopanec v passatu byl cítit i slyšet. Tohle je jen cítit, a pak koukáte, že jedete do prudkého kopce 160 km/h a motor se ještě ani nerozparádil nad 4 000 ot. To, že má motor cca 290 koní a auto zrychluje 0 - 100 km/h asi za 7,1 s, nic neřekne. Motor jede totiž potichu a neúnavně táhne, ve středních otáčkách začne projevovat jakousi výbušnost a točivost, která se však skutečně dostaví od 4 000 ot., kde se motor chová, zabírá a reaguje jako dost našlapaný labilní agresor. Jeho zvuk je brumlavý a příjemný. Při plném plynu je zvuk o něco tišším mixem zvuků dragtsteru a tramvaje a táhne jako blázen asi do 6 700 ot. - pak automat přeřadí, když ho necháte.
Dynamika je dle mého názoru velmi slušná. Na silnici není zrovna moc konkuretnů, kteří by dokázali 740i stačit, takže se s ní velmi snadno a uvolněně předjíždí. Zrovna na vás také záleží, za kolik budete jezdit. Já jezdím za 13 - 14 l/100 km, protože se nestydím jet svižně a nesnáším pitomce, kteří zbytečně a někdy nebezpečně brzdí provoz. Ne, nevytrubuju škodovky, ani na ně nenajíždím apod. Jen rád jezdím plynule, svižně a bezpečně. Jednoduše nemám rád lidi, kteří před zatáčkou zastaví a jdou se málem pěšky podívat, jestli nejede něco v protisměru.
Moje trasy jsou v celku asi 30 % město, průměrně 50 - 100 km/h, okresky cca 20 %, 100 - 180 km/h, a dálnice, 150 -250 km/h, vše samozřejmě dle stavu vozovky, počasí, provozu a dalšího. Nemusím nutně pospíchat - většinou valím po dálnici 160kou a V8 tou dobou polyká něco kolem +- 10 l/100 km. Pokud bych jezdil jako šetřílek a pohyboval se 90 - 100 km/h, spotřeba by se dostala někam k 11 l/100 km. No řekněte, má to smysl? Pokud mám uvést nějakou maximální dlouhodobou spotřebu, bude to reálných asi 17 l/100 km, více těžko. Dá se samozřejmě jet krátkodobě i za víc, ale málo kdy. Já jsem dosáhl průměru 23,8 l/100 km, když jsem jel v noci Brno-Praha-Liberec, trasa cca 315 km, za 2 h 15 min. Kdo jezdí, tak ví, že udělat tohleto dá práci.
Naštestí pro mě má bavorák perfektní brzdy, takže dnes už se ani nějak zbytečně či přílišně neobávám toho, že mi někdo na dálnici vyletí z řady jako dřív. Krom toho, že tyto brzdy skutečně nekompromisně brzdí v normálních rychlostech i rychlostech nad 200 km/h, mají geniální vlastnost - nekoušou, a přesto brzdí nesmlouvavě. Brzdy se ani nehřejí (lze je samozřejmě uhřát, ale ne běžně) a brzdný účinek se dá velice přesně odhadnout - například při myškování je to nezbytné. Brzdy mě doposud jen příjemně překvapovaly. Je nutné si na ně zvyknout - jednak je účinek silný a neparodický (u některých mých minulých aut se brzdy při plném brždění citelně zakously, ale nebylo to jaksi nic platné) i ve vysokých rychlostech a za druhé, při plném brždění auto prostě s přehledem zastaví, ale žádné lepení na čelní sklo se nekoná. Doposud mi to nikdo nevysvětlil. Bavoráky to tak prý dělají. Zabrzdí, ale na sklo posádku nevysypou. Je to přinejmenším milé a komfortní.
Podvozek, co k němu říci. Je dlouhý, a to dost. Od toho se odvíjí v podstatě všechno. O nerovnostech ani velkých hrbech nic moc nevíte, dálniční zatáčky jsou v podstatě rovné (dálniční oblouky jde projíždět skutečně takovou rychlostí, že se hodí příplatkové odsávání sedaček). Na okreskách je 7ma dlouhá, nicméně pokud se s ní naučí člověk zacházet, dá se vodit zatáčkami v mírném smyku bez obav a s jistotou i hodně nad 100 km/h. Rozvor je holt dlouhý. Z toho plyne reaktivita a chování 740ky. Oblouky jsou špičkové, středně dlouhé zatáčky perfektní a zábavné a krátké zatáčky s přehnanou nájezdovou rychlostí se jedou s mírnou a bezpečnou nedotáčivostí, kterou lze vždy snadno doladit plynem (nesmíme přeladit! :-). Pokud nemáte nedotáčivost rádi, nebo se jí bojíte jako já, před zatáčkou stačí podřadit a s nohou na plynu očekávat budoucí dění - jakmile potřebujete trošku popohnat zadek, nebo jen utáhnout stopu někam kapku jinam, stačí lehce přitlačit plyn, pokud je potřeba skutečně razantně hodit zadkem, nebo připravit auto na skok do esíčka, prostě se plyn zašlápne - na hranici adheze je ovládání plynem nezáludné a snad i přirozené. Jen je občas potřeba mrknout do zrcátka, kde jsou patníky, abychom nepoleštili zadek. Chce to ale pořádně pocvičit, aby se auto nepřetočilo -pokud ano, 740ka letí po setrvačné stopě, tj. ze silnice z 90 % nevyletí, ale zůstane na ní čumákem opačně. Každopádně za všech okolností za sucha i za deště je 740ka suverénní, má dostatek jistoty, nebo spíš nadbytek přilnavosti, která jí až skoro brání v zábavnosti, a ani při nejhorších pokusech svého majitele nezavře ani nezabouchá a kastle se nezkroutí. To všechno jakoby jistí perfektní ovladatelností a schopností informovat řidiče o tom, co se právě děje. Ve srovnání s limuzínami je dle mého názoru ovladatelná a vyvážená nejlépe. Je samozřejmě fakt, že místo opravdových vylomenin má radši jízdu od klidu do limitu, protože je prostě velká, pohodlná a při návštěvách za limitem potřebuje dost místa.
Pokud se ovšem řidič rozhodne rozměry neřešit a je schopen ve smyku občas mrknout i do zrcátka, aby neodřel zadek, může se 740i dělat skutečně leccos. Kdo nerad řídí, může nechat zapnuté veškeré pomocníky, jako je DSC III apod. a do smyku se ani nedostane. Sedmička za každých okolností funguje a vozí pasažéry jako letadlo. Je pevná, jistá, v zatáčkách se přiměřeně naklání a je vždy pohodlná a tichá. Na sněhu jezdí pohodově a vyhrabe se dost vysoko. Občas může být problém rozjet se ve sněhu nad 20 cm, pokud je podmrzlý, nebo je pod ním ujetý sníh. Jakmile se ale pohne, už se nezastaví.
V zimě jezdím do Desné, Tanvaldu a okolí ke sjezdovkám a zatím všude bez řetězů - samosvor a elektronika toho svedou dost. Vyjíždění kopců bych se tedy za předpokladu kloudných pneu rozhodně nebál. Váha 7mě v zimě ke stabilitě spíš pomáhá. Při zimních vylomeninách v zatáčkách je však zapotřebí občas vzít v potaz, že neváží 900 kg - pokud se to přežene a pod koly je led, sune se o něco dále, než lehčí auta, jinak v zatáčkách na sněhu vydrží rychlosti obvyklé u jiných vozů. Jinak ještě k zimě – se 740kou jsem se proškrábal i cestami, kde jsem s octavií I nebo passatem uvízl, což mě dost překvapilo, protože jsem byl smířený s tím, že to nemůžu vyjet. Je to holt další věc, kterou mi nikdo nevysvětlil. Prý to bavoráky dělají -když v kopci jedou, tak už jedou pořád, kopec nekopec. Třeba loňský výlet s kamrádkou na Ještěd - až k restauraci a za kalamity.
Zkrátka se sedmou se jezdí snadno, dokonce velmi snadno - všechno jde lehce a vlastně skoro samo. Cestování je tiché, pohodlné a uvolněné, zároveň je však možné 740ku určitým způsobem vybídnout a trochu si pozávodit - dokonce dost slušně, a nebo jen jet prostě dost rychle. Dneska jsem moc moc rád, že jsem tohle vozidlo koupil. Jsem s ním naprosto spokojený a jsem si jistý, že dalším bude rozhodně BMW, ale to až pravděpodobně napřesrok.

KladyZápory
tiché, pohodlné, rychlé a přiměřeně ovladatelné horší přístup k motoru
hezké a pravděpodobně dost bezpečné špinící se světlomety
technicky perfektní dražší díly, i když většina téměř srovnatelná s passatem
svým způsobem bezporuchové dražší provoz
 rychlé opotřebení pneu





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.14
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 8x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
BMW
Diskuze
Tom, 05.01.2007 15:03
Ja bych spis rekl, ze tim autor chtel ukazat, ze jde opravdu o bezpecne auto - zadne z tech nabouranych neni rozmaznute uplne na sra.ky a to si myslim, ze je dost podstatne. Nedavno jsem videl jak vypadaji sportovni kousky od Ferarri ci podobnych po havarii - v tu chvili bych v takovem aute sedet nechtel, pac byly casto rosekane na "prvocisla"..
Lukas, 09.03.2007 11:55
zdravim! Mam BMW 740i a je to super.. Perfektny vykon, pohodli, vybava.. Kamarat mal Audi A8, su tam velmi poruchove prevodovky, poznam 3ludi co mali A8 rok vyroby od 1995, 97, 2000, kazdemu odisla prevodovka.. BMW je lepsie.. Aj ked osma je mozno krajsia.. Inak svoje BMW 740 predavam za 130000 Kc
Lukas, 09.03.2007 12:07
Prodam BMW 740i r.v.1995 cena 130.000Kc dobry stav, plna vybava +420737546289
anonym, 26.02.2008 20:08
tak tak niekedy je 40ka pririchla v niektorych castiach mesta a niekedy 160 je v pohode vsetko zalezi od situacie
anonym, 28.05.2008 21:51
Přesně, díky že nemusím reagovat na ty plky toho trouby. To bylo z duše.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů